X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 października 2014, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MRC - faktycznie w miarę szybki poród :) Niech żołtaczka maluszkowi szybko przechodzi i pewnie wtedy wypiszą Was do domku. Odciągasz pokarm bo rozumiem, ze przez żołtaczkę nie możesz go karmić naturalnie?

Kurcze, zakręcone z tymi szczepionkami :) Ale lekarz pewnie wszystko będzie mówił na bierząco bo raczej nie sposób tego zapamiętać :)

Aniołku - kroi Ci sie spora kobietka :) Czyli teraz następna Ty do rozpakowania??

Misia - ja sporo rzeczy kupiłam sbie w PL np. wanienke, taki podkład mięciutki na przewijak, termometr i aspirator do noska, pieluszki tetrowe i flanelowe, wózek i łóżeczko, do tego ubranek trochę. Tak narawdę to wanienka była chyba najtańsza, aspirator i termometr. Reszta raczej wielkich rożnic cenowych nie ma, zwłaszcza jak ubranka będziesz chciała kupowac w sieciówkach. No i wózek - ja wybrałąm w PL bo tutaj jest on zdecydowanie droższy, a te któe tu oglądałąm akurat mnie się nie podobały i nie odpowiadały mi, ale Mamax ma stąd i jest zadowolona. łóżeczko mnie też wyszło dużo taniej, bo z pełnym wyposażeniem to był koszt 200e (łóżeczko, materacyk, kołderka i podusia na później do tego 2 komplety pościeli, 2 ochraniacze na szczebelki, rożek, śpiworek, 2 ręczniki, i 3 prześcieradełka). Ja jeszcze w PL kupiłam takie podkłady na lóżeczko (pod przescieradło) i do wózka - to raczej takie nad wyrost ale chciałam to mieć.

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 października 2014, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ahaa - laski zaczełam dziś 7-my miesiąc, a za tydzień III trymestr :)

• Mamax Autorytet

Wysłany: 9 października 2014, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misia- Ja tez sporo rzeczy mam z polski. Lozeczko jak najbardziej oplaca sie kupowac w pl. Tak samo reczniki, pieluchy tetrowe, kocyki, posciel itp. Z ubrankami cenowo jest chyba podobnie wiec ja w polsce kupilam tylko takie ladne kompleciki ( bluzeczki + spioszki) ktore na poczatek dla dzidziusia sa mega wygodne a w de ich nigdzie nie moglam dostac ;-) Aspirator jak najbardziej kup w pl, ja w de jeden kupilam i wyrzucilam bo byl do kitu. Dopiero polska frida sie sprawdzila;-) Ja w polsce kupilam tez sobie biusztonosze do karmienia i pizamke do szpitala. Co do wozka to zalezy jakiej marki chcesz miec. Ja kupilam go w de i jestem z niego zadowolona zwlaszcza ze jak go kupywalam to byla promocja z 450 euro na 220 wiec skorzystalam bo mysle ze za 900 zl w pl dobrego nowego markowego wozka nie kupie ;-)

Monika- Spokojnie. Lekarz bedzie pytal i informowal o kazdej szczepionce ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2014, 09:55

(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
    82do3e5er89phwkq.png[/url]

zrz6anlirvrf5z1r.png[/url]

f2wl6iyemrinq9lg.png[/url]
  • misia83 Autorytet

Wysłany: 9 października 2014, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikaDM, Mamax dziękuję bardzo za informacje:) Łatwiej teraz będzie mi kupić i zabrać do de niż kupować z de i organizować transport.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2014, 09:53

bl9c4z17a80ayfoc.png
  • misia83 Autorytet

Wysłany: 9 października 2014, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ten aspirator frida to ten: http://www.ceneo.pl/8473973 ?

bl9c4z17a80ayfoc.png
  • Mamax Autorytet

Wysłany: 9 października 2014, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misia- Niestety nie moge obejrzec tej stronki :-( Frida jest dobra ale ja ja kupywalam jakos 2,5 roku temu dla starszego synka. Teraz na pl rynku sa jeszcze lepsze elektryczne aspiratory do sciagania katarku. Dziewczyny o nich pisaly ;-) Mysle ze zamiast fridy bardziej jest warto w nie zainwestowac ;-)

• misia83 Autorytet

Wysłany: 9 października 2014, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ok, to przewertuję jeszcze raz forum

bl9c4z17a80ayfoc.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 9 października 2014, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misia ja też mam pościel, aspirator, wózek i wanienke z Polski :-) , w sumie wanienki też tu były ładne i tanie w Normie, a ręczniki kupilam w lidlu, te z kapturkiem razem w komplecie z myjką, są bardzo fajne, grubsze niż kupilam w Polsce i takie przyjemniejsze noni tanie bo chyba za 6-7 e:-) , wartyo polować na takie akcje dla dzieci w marketach :-)

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Aniolek93 Koleżanka

Wysłany: 9 października 2014, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jak to tu jest bo juz sama jestem glupia czy my mamy te prawo wyboru jak chcemy rodzic czy nie ??? Dzwonilam do mojej poloznej polki i znowu mnie wnerwila bo ja jej mowie ze chce cc bo mloda nadal szybko rosnie 35tc3 dzien a ona 3340 a polozna ze co ja gadam ze mi tu nikt chetnie cc nie zrobi ze jak syna urodzilam 3600 to 4 kg tez dam rade bo ona 4300 urodzila itd i ze mam mniej jesc to mloda bedzie wolniej rosnac to jej mowie ze ja jem normalnie a ona ze dla jednego normalnie jest 2 bulki a dla innego 4 a ja jej mowie ze ja np zjadlam dzis 1 bulke na sniadanie z serkiem topionym a ona ze mam marchewki jesc nosz kurcze wnerwila mnie bo nie wie co jem a zawsze jak jej mowie po usg ze mala tyle wazy to zawsze tego jedzenia sie czepia za 2 tyg czyli 37tc3 dzien idziemy na geburtspan do szpitala i co ja mam sie na wszystko godzic bo ona tak chce ??? eeehh mam teraz dola i rycze bo zostal mi miesiac do porodu i ja nie wierze ze mloda dobije tylko do 4 :( co ja mam robic???

• Mamax Autorytet

Wysłany: 9 października 2014, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniolek- Ale przeciez polozna nie bedzie przy twoim porodzie to po co jej mowic o cc? W tej sprawie rozmawiaj i jak co to naciskaj o skierowanie swojego ginekologa albo jak bedziecie w szpitalu na geburtsplan to tam tez powiedz ze chcesz cc bo dziecko jest duze to moze sie zgodza ; -)

No ja sie zbieram na ctg, ciekawe czy wykryje skurcze ...;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2014, 11:27

• annaki Autorytet

Wysłany: 9 października 2014, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniołek nie denerwuj się i o cc to rozmawiaj z lekarzem a nie położną, w końcu to nie ona będzie kroić... A że ma ona urodziła itp itd i ma jakis chory nacisk na naturę....no i co z tego? Ja bym już ją zmieniła ho skoro teraz Cię nie rozumie to ja Wam później współpracy nie wróżę :-( , a cc jest na żądanie! Moja lekarka jak i lekarze w szpitalu potwierdzili, chociaż pewnie są szpitale które mówią że nie ma, nawet tu dziewczyny opisywały takie przypadki ale potwierdzam raz jeszcze słowa mojej lekarki: idzie Pani do szpitala i mówi że chce cc bo TU (w Niemczech) można wybrać rodzaj porodu, w szpitalu potwierdzili.
    Więc kochana nie stresuj się, zadzwon do lekarza, ewentualnie zapytasz lekarza na geburtsplanung a położną zmień.... Takie moje zdanie

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Aniolek93 Koleżanka

Wysłany: 9 października 2014, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny to nie takie proste bo ona idzie ze mna na ten gebursplanung i ma byc przy porodzie jesli urodze w terminie bo miedzy 1-8 jest w pl a ja mam termin na 9 listopada .
    Zmienic tez jej nie moge bo sie nie dogadam :( za tydzien mam sie z nia widziec a za 2 tyg mam najpierw wizyte u swojej lekarki a 2 godziny pozniej jestem z polozna umowiona w szpitalu no chyba ze jej wytne numer i przyjde ze skierowanie na cc od lekarza ale czy lekarka mi je da ?? bo to tez stara polka i boje sie ze bedzie miec takie podejscie jak ta moja polozna po tym jak moja polozna mnie traktuje to nawet bym nie chciala zeby ona byla przy porodzie :( tylko jak to zalatwic

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2014, 11:41

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 października 2014, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misia - kocyk taki grubszy też kupiłam w PL tak jak Mamax pisze. I ten aspirator co wyslalaś to jest walsnie ta Frida. Ja chyba stronkę wczesniej podawałąm link do aspiratora na baterie który ja kupiłam. Nie jest strasznie drogi a chyba wygodniejszy. Ma mięciutkie końcówki do noska dziecka i nawet melodyjkę gra (z tego się strasznie z mężem śmialiśmy). Annaki ma rację, często można fajne promocje upolowac wlasnie w Normie, Lidlu czy Aldi (te dwa ostatnie mają naprawdę dobra jakość ubranek). Ja ostatnio w Aldi kupiłam też bardzo przyjemny kocyk tylko takie cienki. A wózki to już musisz sobie zobaczyć i sama zdecydujesz co Ci odpowiada.

Aniołku - nosz jakaś nie fajna ta Twoja położna, ale dziewczyny maja racje. Do lekarza uderz i z nią o tym gadaj, jak bedzie ok to wypisze Ci to skierowanie. Z jednej strony szkoda ze ta położna będzie C towarzyszyć w szpitalu a z drugiej świetnie Cię rozumiem. Ale w razie czego powiedz jasno i wyraźnie ze skoro masz prawo wyboru do wybierasz cc i już = Ich will Kaiserschnitt haben i każdy lekarz czy pielęgniarka będzie wiedział czego chcesz, jak wyjdzie to z Twoch ust to nawet położna nie bedzie miała nic do gadania. Wiesz co...ja wiem, ze jak Twojej położnej nie uda się być przy Twoim porodzie to dasz sobie radę, zobacz sama...z logopedą sprawę załatwiłaś, to przy porodzie też dasz radę :)

• jola83 Ekspertka

Wysłany: 9 października 2014, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za info o szczepionkach
    Mamax- złapałam się za głowę- jak dużo tych szczepień. Ach wolę nie rozkręcać tematu bo to masakra.. strasznie boję się tych niektórych szczepień. Musze o tym więcej przeczytać.

Misia- kup chleb z Polski, bułke tartą- bo tu chyba nie ma hehe - i kisiel- też nie mogę znaleźć :) a tak poważnie to też jestem na etapie wprawki i kasy rzeczywiście idzie na to. Ale jakie to przyjemne kupować bodziaki i kolorowe pajacyki do spania :)))

MRC - gratulacje!!! :)

relgi09kfo915nes.png
  • Aniolek93 Koleżanka

Wysłany: 9 października 2014, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki dziewczyny za wsparcie ale ja juz sama zwatpilam czy mam to prawo wyboru czy nie jak polozna tak gadala ze nikt mi cc nie zrobi :( musze wytrzymac te 2 tygodnie i zobaczymy co powie mi moja lekarka jak jej powiem ze chce cc wydaje sie byc mila starsza zawsze usmiechnieta kobieta wiec moze uda mi sie cos zalatwic bo naprawde przez podejscie tej poloznej nie mam ochoty z nia wspolpracowac i np rodzic i co bede rodzic klopsa a ona przez caly czas bedzie gadac ze urodze ale jakim kosztem :P a jak mnie wnerwi to jej powiem ze albo zacznie mnie sluchac albo z niej rezygnuje i bede sobie radzic sama po porodzie tez hhhmmmmm tylko ja tak pisze a boje sie ze nie bede miec odwagi zeby jej to powiedziec

• annaki Autorytet

Wysłany: 9 października 2014, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniolku ja nie mówię ani słowa po niemiecku, miałam położną Niemkę bo w moim szpitalu nie ma żadnej polki, ani nawet w okolicy i uwierz mi jak przyjeżdżała do mnie to ja ze słownikiem ni kartką, ona powoli, obrazków i prostymi słowami i dalysmy rade :-)

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Aniolek93 Koleżanka

Wysłany: 9 października 2014, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Za tydzien spodkam sie z polozna i zobaczymy co bedzie gadac jak dalej ona bedzie obstawac przy swoim a ja przy swoim to poprostu z niej zrezygnuje bo chyba mam takie prawo? nie musze kurczow trzymac sie tej ktora wybralam ?? i tak jak piszesz anaki wezme sobie polozna niemke ze szpitala wybiore jak urodze i tyle wiem ze nie znajac jezyka tez idzie sie dogadac ale myslalam ze jak bede miec polke to bedzie lepiej ale widac nie zawsze to sie sprawdza . W moim szpitalu podobno pracuja jakies polki ja jak bylam z falszywym alarmem w 29tc to nie trafilam ale po niemiecku kaleczac wyrazami dalam rade jakos. Tyko wnerwia mnie jak ktos mi mowi co bedzie dla mnie najlepsze

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2014, 13:16

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 października 2014, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniiłku - oczywiście ze masz prawo zmienić położną a tym bardziej z niej zrezygnować. Ja np. dziś idę do nowej lekarki - 27 tydz. a ja zmieniam lekarza :) I faktycznie jak dale Ci będzie wpierać swoje zdanie to powiedz jej ze dziękujęsz jej za jej usługi i dasz sobie radę bez niej. Uwierz w siebie bo jak sama piszesz dałaś już raz rade w szpitalu :) Annaki też dała radę. Ja też nie umiem niemieckiego dobrze, ale cały czas powtarzam, ze w szpitalu jakoś dam radę, rękami i nogami i na obrazki ale dam radę :)
    Ja nie wiem co te niektóre położne tutaj...ale chyba za pępki świata się uważają. Ja kiedys też wysylałam wiadomość do jednej (polki) i łaskawie po 1,5 miesiąca prawie sie odezwała, a le wtedy ja była po przeczytaniu jej wypowiedzi na stronie jednego ze spzitali, ze ona nie uważa w ogóle porodu cc, w jej słowniku nie ma takiego porodu i ona wszytskie pacjentki namawia na poród naturalny, jak to przeczytałam to i w tym szpitalu nie chce rodzic i jak zadzwonila a odebral mąz to nawet nie odzwonilam do niej. Będzie dobrze, i nie stresuj się :) Głowa do góry!

• Aniolek93 Koleżanka

Wysłany: 9 października 2014, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki dziewczyny bardzo mi pomoglyscie :) jak db ze mozna na forum pogadac

MonikaDM a ja trzymam kciuki za wizyte u nowej lekarki daj znac po :)

• agattee Autorytet

Wysłany: 9 października 2014, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniolek wspolczuje poloznej, jakas taka dziwna ze narzuca Ci swoje zdanie. Polozna ma wspierac i powinna uszanowac kazda Twoja decyzje. Dzwine tez, ze bedzie z Toba na Geburtsplannung i przy porodzie bo tutaj u nas tak nie ma (przynajmniej tak slyszalam). W sumie to ja polozna potrzebuje glownie po porodzie a tak to nie. Pierwsze spotkanie mamy za tydzien wiec ciekawe jaka bedzie ale wydawala sie mila.
    Jak pojdziesz z nia na Geburtsplannung to powiedz tam lekarzowi ze chcesz cesarke a jej nic do tego. To Twoja decyzcja, Twoj porod, Twoje doswiadczenie.
    Ja bym chyba wyszla ze skory jakbym miala taka polozna i z miejsca bym z niej zrezygnowala, bo co to ma byc a na odchodnym jeszcze bym powiedziala co o niej mysle :P No i masz prawo zrezygnowac z niej a nawet zmienic na inna, ostatnio ktos na FB o to pytal i dziewczyny pisaly ze mozna ;)

Ale duzo tych szczepien :O I dobrze ze lekarz informuje bo chyba bym sie w tym pogubila :)

A ja zastanawiam sie nad mala sesja zdjeciowa u fotografa tylko nie wiem w ktorym miesiacu najlepiej to zrobic. Kilka ladnych zdjec co by na pamiatke byly :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2014, 16:47

wff22n0ab6iac00e.png
‹‹ 88 89 90 91 92 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ