Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
Monika daje znak u nas wszystko ok... rosniemy, w czwartek wizytujemy, wytapetowalismy pokoik i mebelki skrecone tez juz... wszystko powoli do przodu...
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Halo dziewczyny
U nas bez zmian na wózek czekamy aż będzie gotowy w PL a cała reszta stoi bez zmian . Zabierzemy się dopiero gdzieś za 7-8 tyg za to . Narazie mamy milion wydatków z sklepem meblami towarem itd itd . Do tego planujemy ostatani urlop przed porodem we trójkę .
Jutro mam badanie cukru . W 24 tyg moje maleństwo miało650 gram szyjka miękka ale długa .
Kinga ty chyba polecałeś kiedyś chusteczki z woda ? Testowałam ostatnio te z dm nowa firma lilllydoo ale dla mnie Okropne . Opakowanie się mega rozerwało i nie aż takie mokre . Teraz kupiłam z papmpersa są Ok ale najbardziej podobają mi się na końcu jak są mega mokre . Wiec wygrywają do teraz dalej te pierwsze z Irlandii
-
U mnie już końcówka mała waży 3200g, rozwarcie na opuszek palca, w najbliższych dwóch tygodniach powinna do nas dołączyć jutro dopiero mamy rejestrację w szpitalu, bo coś długie terminy mieli spotkań. Położna już nie da rady spotkać się z nami przed porodem, bo musi nadganiać pracą za inne dwie położne, więc powiedziała, że musimy wziąć kota w worku i tak nie miałam w kim przebierać, a z rozmów telefonicznych ona wydaje się być w porządku.
11.07.2017 [*] Aniołek 8tc.
01.06.2019 [*] Aniołek 7tc. -
Magdalena2202 wrote:Halo dziewczyny
U nas bez zmian na wózek czekamy aż będzie gotowy w PL a cała reszta stoi bez zmian . Zabierzemy się dopiero gdzieś za 7-8 tyg za to . Narazie mamy milion wydatków z sklepem meblami towarem itd itd . Do tego planujemy ostatani urlop przed porodem we trójkę .
Jutro mam badanie cukru . W 24 tyg moje maleństwo miało650 gram szyjka miękka ale długa .
Kinga ty chyba polecałeś kiedyś chusteczki z woda ? Testowałam ostatnio te z dm nowa firma lilllydoo ale dla mnie Okropne . Opakowanie się mega rozerwało i nie aż takie mokre . Teraz kupiłam z papmpersa są Ok ale najbardziej podobają mi się na końcu jak są mega mokre . Wiec wygrywają do teraz dalej te pierwsze z Irlandii
My byliśmy na weekend w Pl. W drodze powrotnej młode urządziły taki sajgon, że teraz nie mam ochoty nigdzie z nimi jeździć przez najbliższe 10 lat... Młode jeszcze odragowują w domu, więc nie mam za bardzo siły by udzielać się na forum.
-
Annaki aż nie wierzę, że Sara ma już prawie 5 miesięcy, szok.
Alphelia to Ty już "na ostatnich nogach". Będzie dobrze z tą położna. Atak cie będzie wkurza to podziękuję jej szybciej i już. Ja z moją też nie wykorzystałam wszystkich spotkań.
Dziewczyny pokażcie pokoiki. My właśnie powoli kończymy przedostatni pokój "urządzać", tzw. Spielzimmer. Choć chyba słowo "kończymy" jest nie bardzo na miejscu bo regał/y jeszcze chcemy dokupić i mała kanapę no i jakieś dodatki, firanke, obrazek... Pozniej Vincenta sypialnie chce wykończyć. No i.czeka na nas taras, ale tu jesteśmy uzależnieni od innych bo najpierw schody muszą nam naprawić a dopiero kosztorys robią. Więc u nas wszystko się kręci głównie wokół domu. Próbujemy też powoli przygotowywać małego na piesze wycieczki ale póki co godzinę jest w stanie polazic później trochę już marudzi. Natomiast uwielbia samo słowo "Wanderung" więc początek wycieczki zawsze jest okupiony masa entuzjazmuWiadomość wyedytowana przez autora: 6 czerwca 2018, 14:17
-
Monika_DM wrote:Annaki aż nie wierzę, że Sara ma już prawie 5 miesięcy, szok.
Alphelia to Ty już "na ostatnich nogach". Będzie dobrze z tą położna. Atak cie będzie wkurza to podziękuję jej szybciej i już. Ja z moją też nie wykorzystałam wszystkich spotkań.
Dziewczyny pokażcie pokoiki. My właśnie powoli kończymy przedostatni pokój "urządzać", tzw. Spielzimmer. Choć chyba słowo "kończymy" jest nie bardzo na miejscu bo regał/y jeszcze chcemy dokupić i mała kanapę no i jakieś dodatki, firanke, obrazek... Pozniej Vincenta sypialnie chce wykończyć. No i.czeka na nas taras, ale tu jesteśmy uzależnieni od innych bo najpierw schody muszą nam naprawić a dopiero kosztorys robią. Więc u nas wszystko się kręci głównie wokół domu. Próbujemy też powoli przygotowywać małego na piesze wycieczki ale póki co godzinę jest w stanie polazic później trochę już marudzi. Natomiast uwielbia samo słowo "Wanderung" więc początek wycieczki zawsze jest okupiony masa entuzjazmu
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2018, 09:50
-
Kinga mam obecnie to samo z meblami w salonie. Wcześniej były idealne a teraz mąż kupił sobie nową zabawkę w postaci TV i meble mi jakoś nie pasują. Ale nie wymienię ich bo tanie nie były, są z drewna i mają niecałe 3 lata no i same meble mi się podobają to ten TV mi nie pasuje
Ja mam też ten problem, że jestem totalnym beztalenciem dekoracyjnym ale przynajmniej na błędach nauczyłam się nie kupować czegoś "bo jest ładne/bo mi się podoba" tylko się zasiądzie to umieszczę i czy będzie pasować.
Ogólnie pierwszy raz chciałbym sprzedać swój szydełkowy wyrób- dywan, który zrobiłam dla Vincenta. Jest w kolorach zielono-pomaranczowo-czarnym i nie wiem gdzie go wystawić, chyba na Ebay muszę spróbować. A jak nie to zmienię koncepcje -
Monika sprobuj na kleinanzeigen my tak w ostatnim czasie pozbylismy sie sofy z komody z pokoju goscinnego jak szykowalismy pokoj malej i z bolem mego serca crosstrainera
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Kinga
Powiedz jak dajesz radę z dwoma w pokoju ? Colin śpi z Nami jak urodzi się Giulia oczywiście tez będzie miała dostawkę w sypialni i moje pytanie usypiasz wszystkich o 20:00? Idziesz spać z nimi ? Idziesz do innego pokoju ? Maleństwo się budzi na mleko Ok. 23 zaczyna płakać budzi Emi ? W nocy płacz ? Wszyscy nie śpicie ?
Mamy gościnny ale uważam ze narazie powinien zostać i posłużyć dla gości bo napewno pierwszy miesiąc będą moi rodzice plus chce tam ulokować tylko komodę z przewijakiem bo tam najcieplej i białe meble pasują idealnie . W sypialni mam totalnie inne. Gdzie przewijak w tym kolorze za cholerę nie dostane . Uważam poprostu ze zrobimy pokój dziecka dopiero około
1-1,5 roku ale martwi mnie ta cała wizja spania dwójki dzieci w jednym pokoju .
-
Magdalena no zainteresowanie jest, bo Laufrad ma hamulce więc i "kabelek" poza tym jest pomarańczowy a to za żółtym i zielonym następny ulubiony kolor Vincenta. No i kask? Ten zamówiony był ta duży i w końcu kupilismy firmy KAD zielono-niebieski więc jest super no i chce jeździć. Jeszcze nie potrafi ale chce Nagle go zainteresował Bobby Car, który spisałam już na straty, i hulajnoga.
-
Magdalena2202 wrote:Kinga
Powiedz jak dajesz radę z dwoma w pokoju ? Colin śpi z Nami jak urodzi się Giulia oczywiście tez będzie miała dostawkę w sypialni i moje pytanie usypiasz wszystkich o 20:00? Idziesz spać z nimi ? Idziesz do innego pokoju ? Maleństwo się budzi na mleko Ok. 23 zaczyna płakać budzi Emi ? W nocy płacz ? Wszyscy nie śpicie ?
Mamy gościnny ale uważam ze narazie powinien zostać i posłużyć dla gości bo napewno pierwszy miesiąc będą moi rodzice plus chce tam ulokować tylko komodę z przewijakiem bo tam najcieplej i białe meble pasują idealnie . W sypialni mam totalnie inne. Gdzie przewijak w tym kolorze za cholerę nie dostane . Uważam poprostu ze zrobimy pokój dziecka dopiero około
1-1,5 roku ale martwi mnie ta cała wizja spania dwójki dzieci w jednym pokoju .
-
*cos mi urywa wiadomość w tym miejscu *
i czuję się średnio, codziennie mdłości zgaga i niestety migrena średnio dwa razy w miesiącu.
Macie jakieś sposoby na migrene w ciąży?
I jeszcze jedno pytanie, jutro mam kontrolną wizytę z synem u dentysty i zauważyłam z jedynkach przy dziąsłach białe przebarwienia, przeszukałam internet i niestety wygląda na początek próchnicy. Dbam o higienę jamy ustnej syna i już takie przebarwienia mnie przerażają. Co z tym dalej robić? Jak w Niemczech leczą maluchom zęby? Czy robią też lapidowanie albo ozonowanie?
Z góry dziękuję i pozdrawiam Was gorąco
-
Anka nie matw sie przebarwieniami na zebach, to nie musi byc prochnica. Moj Jas ma tez 2 zabki lekko przebarwione, w zwiazku z tym ze mial bardzo powazny wypadek "zebowy" rok temu jestesmy u dentysty co 1-2 miesiace, od ponad roku ma te przebarwienia i nic sie z tym nie dzieje. Lekarz mu juz 2 razy te zabki polakierowal i powiedzial, ze czasem tka sie dzieje, problemy z mineralizacja, nie znaja przyczyny, nalezy myc i obserwowac.
A dodam ze w naszym wypadku chyba przez 3 mesiace po tym wypadku z myciem zebow bylo kiepsko, najpierw przez ok miesiaca wogole nie bylo to mozliwe, nawet lekarz zabronil, a potem poprostu sprawialo bol, teraz jest ok, ale przez te zaniedbania nic sie nie stalo.
Gratuluje ciazy, bo chyba nie mialam okazjiWiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2018, 07:56
-
Magdalena to ja Ci powiem jak jest u nas. W związku z tym że mamy tylko 2 pokoje to dziewczyny są ż nami w sypialni Ale każdy ma swoje łóżko. O 19 jest kąpiel Sary po niej Lena. Lena nie jest usypiana już jakoś od 2 lat chyba idzie po prostu do łóżka kładzie się coś tam sobie czasem gada i zasypia. Sara po kąpieli butla i wkładam ją na czas zaśnięcia Leny do budy od wózka. Ok 20 obie śpią, przenoszę Sarę do łóżeczka. Sara w nocy w zasadzie się nie budzi wcale, tzn przez jakis czas spa ciągiem do 7 a ostatnio budzi się ok 4.30 pije mleko i do łóżeczka. Ale ona jak się budzi to nie płacze, od urodzenia tak ma, po prostu się kręci w łóżeczku i ją słyszę więc Leny to nie wybudza. A Lena znowu ma tak mocny sen że nawet jak mój chłop okropnie chrapie to ona ani drgnie.
Generalnie mam dziewczyny bezproblemowe
-
Endokobietka dziękuję bardzo. I już po wizycie u dentysty kolejny raz syn nie współpracuje. Płacze wyrywa się i nie pozwoli zajrzeć do buzi. W domu mam takie lustereczko jak dentysta, trenujemy i było super ale tylko zobaczy panią doktor i płacz. Przez to wszystko spóźniłam się do przedszkola 15 minut i nas nie wpuścil. Też macie taki rygor w przedszkolu że do 9.30 i ani minutę później można przyprowadzić dziecko?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2018, 13:39
-
Ehh Anka szkoda ze mlody nie wspolpracuje. Moze sprobuj isc z nim do siebie na kontrolee a niech on tylko patrzy jak dentysta u ciebie "grzebie". Moj to mimo tego wypadku, tak pokazuje zeby, ze ostatnio pani spytala czy moze praktykantke zawolac, bo to ciekawy przypadek powypadkowy i on pokazywal wszystkim swoje zabki. Po wypadkunaprawde bylo ciezko, 3 tygodnie pil i jadl przez slomke, bo inaczej nie dalo rady.
Nigdy nie odprowadzilam jeszcze dziecka za pozno, terminy robie po przedszkolu, przed u mnie raczej nierealne, ale z samej ciekawosci spytam.
My dzis mamy pierwsza wizyte u HNO, zrobilam tak na wszelki wypadek, bo Jas mial juz 3 razy zapalenie ucha w zyciu i czego 2 razy bez goraczki i pekl mu bebenek, wiec wole to sprawdzic, bo nigd u HNO nie bylsimy. Dzieciecy powiedzial ze 3 razy to jest ok i ze nie musimy isc tego sprawdzac, no ale wole isc. Zbaczymy jak to bedzie u nas.
Za 3 tygodnie mam okuliste i tam jest u nas masakra, jesli ma miec podne krople, a tym razem niestty bedzie je mial podane, juz sie boje.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2018, 13:55
-
Halo dziewczyny
Monika tak właśnie myślałam ze ten kask o którym pisałaś będzie za duży . Widziałam go kiedyś w sklepie plus rozmiar który wzięłaś wydawał mi się właśnie nie trafiony . Widzisz Vincent pokochał wkoncu coś nowego niech jeździ i się uczy . U nas tez bobycar jest lubiany od dłuższego czasu ale tylko po domu . Bawi się ze go naprawia lub przyjeżdża do mcdrive Haha
Kinga
Muszę jakoś ogarnąć dwójkę lub poprostu Colin będzie kładziony w swoim pokoju a jak przyjdzie w nocy a maleństwo będzie płakać i budzić wyniosę się do gościnnego i każdy będzie szczęśliwy
Anka gratulacje
Wiesz już co będziecie mieć ?
Mieszkasz w kerpen ? Dobrze pamietam
Annaki
To trafiły ci się złote dziewczyny
Ja chyba biorę pod uwagę pokoi gościnny jeśli będziemy budzić tatę i colina a wieczorem młody musi pospać pare godzinek w swoim pokoju . Aczkolwiek cała reszta wyjdzie pewnie w praniu
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2018, 14:30