Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
A ja się bardzo cieszę, że daliśmy małego najpierw na te 2-3 godziny do Tagesmutter jak skończył rok,bardzo lubił am chodzić, teraz w zlobku też lubi być i nie chce chodzić do domu. Ja z kolei uważam, że to było mega dobre dla jego rozwoju a nie tylko bycie przy mnie 24 h na dobę. Ja też miałam chwilę na spokojne ugotowanie obiadu, zakupy czy poprostu dla siebie. Gdybym miała drugie dziecko to bez oporów zrobiłabym tak samo. Ot,moje zdanie.
Anka a może niech mąż go zaprowadzi? Vincent nigdy nie płakał jak zostawam czy u TM czy w zlobku, ale jak zdarza się że ja go zaprowadzam to czasem mówi że chce iść ze mną i robi podkowke, ale mówię, że ja musze iść do pracy i on za moment już leci do wychowawcy i dzieci. Ale w 95% zaprowadza go mąż i nie ma problemu.Endokobietka lubi tę wiadomość
-
hej dziewczyny chciałam was spytać o Elternzeit. Jestem zatrudniona na Vollzeit, czas nieokreślony. Na urlop macierzyński chcę iść na rok. Czy pracodawca musi mnie przyjąć? czy nie ma takiego przymusu i już warto się za czymś rozglądać? Dzięki za info!Maria C.
-
ok a jeszcze inne pytanie związane z pracą
pracuję cały czas chodzę do pracy i chcę tak aż do tego 6 tyg zakazu przed porodem. Pracodawca wie o ciąży, księgowość też, ale po Bescheinigung z dokładnym terminem dla pracodawcy pójdę dopiero 19 czerwca. Rozumiem, że wręczam to pracodawcy i już 6 tyg przed terminem nie muszę iść do pracy?
Napiszę też podanie na Elternzeit, zostawię i to wszystko? Co jeszcze muszę zrobić albo pracodawca?Maria C. -
Endokobietka ja mieszkam po drugiej stronie miasta dokładnie harburg ale jeśli kiedyś uda się zgrać czasowo to bardzo chętnie się poznamy. Mam nadzieję że u Nas to też kwestia czasu żeby te rozstania były spokojne.
W sprawie przedszkola, Ja uważam że posłanie dziecka do przedszkola w wieku dwóch lat to idealny czas, im dłużej zostałby ze mną w domu tym gorzej.
Dziecko potrzebuje kontaktu z innymi dziećmi i przede wszystkim równolegle uczy się dwóch języków.
Dominik płacze tylko przy rozstaniu, jak znikam z zasięgu wzroku już się bawi, robi drzemki w przedszkolu, je obiady. Gdyby był zestresowany raczej byłby z tym problem. Po przedszkolu opowiada co robili, jakie dzieci dziś były, śpiewa itd.
Nie zostaje na cały dzień tylko na 6 godzin. Ja nie jestem w stanie nauczyć go tego czego uczy się w przedszkolu.
Monika niestety z mężem wygląda to tak samo.
Wydaje mi się że to trochę taki charakter, od małego jest taki przytulas. Staram się rozmawiać z nim o tym co się dzieje i mam nadzieję że przyniesie to jakieś efekty.Endokobietka, Monika_DM lubią tę wiadomość
-
A co z dziećmi które mają 5,6 lat i jeszcze zdarza się że płaczą? Bo u Leny w przedszkolu są i takie dzieci więc co mają siedzieć z mamą do 6 roku życia? ;-P.
Lena poszła mając 2 lata i uważam że o jakieś pół roku za późno mimo że ja nie pracuje i mogłaby siedzieć ze mną. W życiu by się tyle nie nauczyła ze mną w domu no nie oszukujmy się. Wśród dzieci dziecko rozwija się inaczej a i przedszkola mają przecież dostosowane do rozwoju programy nauczania. Zresztą inna sprawa np sam język w naszym przypadku. W domu mówimy tylko i wyłącznie po polsku, nie wtrącamy nawet niemieckich słówek jest tylko język ojczysty zresztą zgodnie z radami pań z przedszkola. LENA automatycznie przełącza się z polskiego na niemiecki, ba mówi biegle po niemiecku dziecku przedszkolu właśnie. No może inaczej jest jak się w domu mówi po niemiecku to nie ma to znaczenia Ale wtedy sam rozwój psychospoleczny jest ważny. Trochę znam temat bo miałam na studiach zajęcia w tym temacie.
Alphelia, Endokobietka, Monika_DM lubią tę wiadomość
-
Anka lepiej nie lec, mi lekarz zabronil, choc niby jest dozwolone. Moja znajoma leciala i stracila dziecko, bo przy ladowaniu nie do konca bylo wszystko ok i musieli ladowac awaryjnie, byla w 4 miesiacu. Szczerze nie ryzykowalabym. Choc jak bylam ostantio na urlopie to polowa samolotu byla z mega brzuchami, ktroe potem jesczze wystawily do slonca, bo za madre tez nie jest.
Anka8288 lubi tę wiadomość
-
Ja mam zakaz latania od samego początku ze względu na wysokie ciśnienie. Zresztą nie odwazylabym się lecieć do obcego kraju, bo nie wiem jaka ta opieka lekarska tam bywa.
Brzuch można wystawić na słońce, nie ma żadnych przeciwwskazań, tylko odpowiedni filtr zalecanyAnka8288 lubi tę wiadomość
-
Wedlug mnie opalanie w ciazy wogole nie jest wskazane.
Mnie lekarz ostrzegal ze zbyt wysoka temperatura jest niebiezpieczna i ze promoenie przechodza przezz skore brucha i zeby lepiej jak juz na sloncu to z zaslonietym brzuchem. Ale ja przewrazliwiona jestemw ciazy nie uzywalam za duzo kosmetykow i wolalam sie nie opalac niz sie smarowac cala kremami.
-
Bo faktem jest, że wysoka temperatura podnosi ciśnienie i łatwo o zejście. Ale przeciwwskazań nie ma. Ja nie leżę plackiem godzinami na słońcu ale nie mam problemu z chodzeniem po ogrodzie lub na plaży z wystawionym brzuchem. I moj lekarz też nie widzi problemu.
Endokobietka lubi tę wiadomość
-
Przeciez nawet zakrywajac brzuch ptomieniowanie przechodzi przez ubrania... chyba nie sa zrobione wszystkie z materialow odbijajacych promieniowanie...
Mysle ze wszystko z umiarem dozwolone i ze bardziej chodzi o to zeby nie spalic skory no i tez duzo kobiet przez zmiany hormonalne ma w ciazy plamy/przebarwienua skorne... no i tez przesadne przesiadywanie nie jest napewno wskazane...
Pamietam jak znajoma mowila o swojej kolezance ktora miala zbluzony do jej termin porodu i kolo 8 miesiaca byly na jakims pikniku i ta siedziala w cieniu czasem tylko na slince wychodzila a ta kolezanka caly dzien spedzila ns lezaczku w pelnym sloncu opalajac sie i podobno tego dnia wieczorem wyladowala na pogotowiu i stracila dziecko przez to ze wody plodowe przez to wylegiwanie sie calodniowe na pelnym sloncu osiagnely zbyt wysoka temperature... nie wiem ile w tym prawdy bo ja tej drugiej babeczki nie znalam ale zabrzmualo przerazajaco no i troche logicznie jak sie pomysli ze przeciez udaru itp tez od ciaglego przebywania na sloncu dostac mozna...
Co do latania to ja przeciwwskazan nie mam i teoretycznie moge latac ale po takuch dlugich staraniach balabym sie zaryzykowac... ale mam znajomycb mueszksjacych tez poza granicami pl jak np Irlandia gdzie w trakcie ciazy lataly po kilka razy i wszystko wporzadku...
Endokobietka my tez jak na urlopie w zeszlym roku bylismy to mielismy wrazenie ze w hotelu bylo wiecej ciezarnych jak nieciezarnych co chwile brzuszki bylo widac... nawet w samolocie z nami kilka babeczek lecialoAnka8288 lubi tę wiadomość
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Anka gratuluję. Na pewno radość ogromna i ulga jednak
A ja się też pochwalę, że u nas od tygodnia Vincent śpi bez pieluchy, wola jak cośJestem mega dumna i codziennie mu to powtarzam
A jutro idziemy na Mini Olimpiade, takie dni otwarte Sportverein gdzie dzieci mogą zobaczyć jakie sporty im się podobają
-
Anka korzystaj póki możesz z uroku bycia mama jednego łobuza . Co do słońca to bym się oszczędziła i zakrywała brzuch nie leżąc godzinami ale normalna zabawa z dzieckiem w morze jasne .
My sami we wtorek wyjeżdżamy na 2 tyg do Szwajcarii ostatabi raz myśle we trojeChce Nirnalnie aktywnie wykorzystać ten urlop i niczego sobie nie żałować
Monika_DM lubi tę wiadomość
-
Monika mam nadzieję że moje rozmowy przynoszą w końcu rezultat, wynagrodzilam mu odpowiednio to że był taki dzielny. Gratuluję nocy bez pieluchy, a powiedz pamiętasz może kiedy przestaliscie w dzień zakładać? Jak długo Vincent potrzebował tylko na noc pieluszke?
Magdalena właśnie o to chodzi, że byłby to ostatni urlop we trójkę. Chce jeszcze trochę odpocząć przed tym wstawaniem w nocy co trzy godziny i poświęcić trochę uwagi Dominikowi zanim urodzi się dziecko, bo potem mimo wszystko będę miala dla niego trochę mniej czasu. Na początku lipca mam usg i powiem lekarce o planach niech powie swoje zdanie. Udanego urlopu Wam życzę.
Wiem że może wiadomości to sama treść ale coś mi nie działa jak wstawiam emotikonyWiadomość wyedytowana przez autora: 15 czerwca 2018, 21:14
-
Anka jak sie emotki te gotowe z telefonu wstawia to ucina w tym miejacu posta bo nie wstawia ikonki ani niczego co jest po niej...
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Anka u nas całkiem na dzień bez pieluchy mały był w czerwcu zeszłego roku, czyli dokładnie miał 2 lata i 5 miesięcy, tzn. ja mu jeszcze zakładałam pieluche jak jechaliśmy gdzieś autem dłużej.niz godzinę ale była sucha. No a w nocy do tej pory czyli równy rok z pielucha na noc.
Dziś właśnie zdarzyła się malemu wpadka. Być może dlatego, że to sobota i wstajemy później, więc nie poszedł siku o "normalnej" porze, a wczoraj przed snem wypił dużo wody. Był strasznie zawiedziony ale zmieniliśmy spodenki z piżamy i powiedziałam że nic się nie stało.
Jestem podobnego zdania co Magdalena. Jeżeli nie ma przeciwwskazań to w ciąży korzystać z życia ile się da. Od słońca osłaniac brzuch i nie przesiadywac na nim bo to ogólnie zdrowe nie jest. Ale urlop z brzuszkiem jak najbardziej. Jeżeli lekarz pozwoli to zdecydowalabym się też na krótką podróż samolotem.
Emotki z telefonu faktycznie ucinaja wiadomość. Trzeba je robić samemu.Anka8288 lubi tę wiadomość