Ciaza w Norwegii
-
WIADOMOŚĆ
-
Super, ze mamy nowe koleżanki bo juz miałam wrażenie, ze pisze sama do siebie:)
Kitaja, ja początki mam chyba nie najgorsze w porównaniu do innych dziewczyn no i Ciebie. Współczuje wymiotów. Ja miałam mdłości, ale trzymały mnie prawie cały dzien. 8-9 tydzien był najgorszy. Teraz powoli mijają. Za to moge spac non stop:) tak tez miałam w pierwszej ciąży, a potem urodziłam takiego śpioszka, ze te pierwsze miesiące mojej młodej wspominam bardzo dobrze.
Sylka fajnie, ze rownież dołączyłaś gdzie mieszkasz w Norwegii?
Sylka lubi tę wiadomość
-
Kitaja wrote:Gianna pamietam Ciebie z listopadowek. Gratuluje Ci latam do Polski lekarz zezwolil by latac chociaz ciaza Od samego poczatku byla " ciaza zagrozona" 3*1 duphostan,3*2 aspargin,3*1 nospa dzis biore tylko 1*1 duphostan,a aspargin i nospe mam lykac jak pojawia sie bole brzucha. Ale sie stresuje jutrzejsza wizyta w szpitalu,dam znac po
Tak chwilę byłam w listopadówkach. Z jakiego lotniska latasz? i dokąd do PL ? Ja też chciałabym latać do Polski do lekarza ale nie wiem czy mi się to uda mąż pracuje dość długo a mamy jeszcze synka którego musiałabym zabierać, nie wiem czy będzie sie to opłacało. A jak pójdzie do szkoły to nie bardzo, żeby do niej przez kilka dni nie chodził. Ciszę się, że nie jesteś w grupie tych kobiet które straszą, że od latania można poronić... Jak już będę w NO to chce się wybrać na wycieczkę do Drammen może kiedyś spotkamy się na soczku
Dlaczego stresujesz się wizytą w szpitalu ? Masz jakieś szczególne badania ? Czujesz już ruchy ? -
Witajcie
KITAJA witaj z powrotem po tej stronie, aby tym razem sie udało. Trzymam za Was kciukasy :*
Giannaa w pobliżu mamy lotnisko i do Polski są bardzo tanie bilety. Nie wiem gdzie chciałabyś latac, ale napewno nie bedzie drogoKitaja lubi tę wiadomość
-
kafabi wrote:Witajcie
KITAJA witaj z powrotem po tej stronie, aby tym razem sie udało. Trzymam za Was kciukasy :*
Giannaa w pobliżu mamy lotnisko i do Polski są bardzo tanie bilety. Nie wiem gdzie chciałabyś latac, ale napewno nie bedzie drogo
Dzięki, tak wiem Jest lotnisko Oslo Rygge i orientuje się też w cenach biletów...w tym toku to już 4 razy byłam w NO Chciałam tylko się dowiedzieć czy Kitaja lata z tego samego lotniska bo jeśli lata do Gdańska to chętnie polatałabym z nią -
Gianna ja latam wlasnie Rygge-Szczecin lub Torp-Szczecin,do Rygge mam bliżej,ja mieszkam dokładnie w Seatre to jest miejscowość przed długim tunelem Oslofjord, a na soczek z checia się spotkam i oczywiście zapraszam do mnie a za jakiś czas może spotkamy się na wozeczkowym spacerku a co do ceny biletow naprawdę można za grosze kupic bilety np.czasami place mniej za bilet lotniczy jak za transport z lotniska do domu
Tu w Norwegii należy się jeżeli ciaza przebiega prawidłowo tylko 1 badanie usg miedzy 18tyg-20tyg. Wyglada to jak taka mini wresja badania prenetalnego w Polsce w 12tyg ciąży,badanie przeprowadzala jormor(polozna) oceniala wszystkie narządy,nie wiem jak innych dziewczyn odczucia ,ale w Pl jest to o wiele bardziej szczegolowo przeprowadzane . Najwazniejsze,ze maluch dobrze,o 4 dni starszy ,dlugi i silny facet -oby tylko tak dalej :)z wrazenia zapomniałam ,ze czas na parkingu mi się skonczyl także po powrocie do auta dostałam mandat na 700kr - boze ile ja bym rzeczy małemu za to kupila wrrr....Giannaa lubi tę wiadomość
Czekamy na Ciebie coreczko
Kiry AA
MTHFR hetero
PAI-4 homo
Celiakia
Słaba morfologia nasienia
5 👼
1👦 Jaś ♥️
Leki:clexane 04,acard 150mg,metyle,luteina, duphostan -
Kafabi jak tam oliwcia się chowa? już 4msc,ale ten czas leci, oby mi szybko zleciało do listopada;)Czekamy na Ciebie coreczko
Kiry AA
MTHFR hetero
PAI-4 homo
Celiakia
5 👼
1👦 Jaś ♥️
Giannaa wrote:Ciszę się, że nie jesteś w grupie tych kobiet które straszą, że od latania można poronić...
Wybacz ale czuję się urażona... Poroniłam ciążę wiele razy, staraliśmy się kilka lat i zarówno lekarz jak i położna KATEGORYCZNIE zabronili mi latać... I uwierz, że to nie jest moja fanaberia bo zrezygnowałam z lotu, który planowałam od kilku miesięcy
Jak ktoś chce latać to niech lata... ale jeśli ciąża jest wysokiego ryzyka to można poronić przez zmianę ciśnień i przyspieszenie... i to nie jest bujda na resorach...
-
Witam się ponownie! Coś o mnie... Trudno się mówi o sobie W Norwegii jestem od 2 lat razem z mężem. Tutaj poczęło i urodziło się nasze pierwsze dziecko - Olaf Wcześniej byłam w ciąży, straciłam ją w 10 tyg. Długo po tym nie mogłam się pozbierać i nie chciałam znów się starać.
Teraz jestem w kolejnej ciąży, jestem pełna nadziei, ale też trochę przerażona.. Jak sobie poradzę z dwójką małych dzieci?! Nie mamy tu rodziny, ani nikogo bliskiego, kto mógłby pomóc.
Oczywiście ciąża była planowana i udało się już w pierwszym cyklu po zakończeniu karmienia piersią
We wtorek lecę do PL do mojej ginekolog, aby zobaczyć czy wszystko w porządku..
A!!! Jestem z Voss (okolice Bergen).Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 czerwca 2015, 19:32
Giannaa, kafabi, Kitaja lubią tę wiadomość
-
Pianistka wrote:Wybacz ale czuję się urażona... Poroniłam ciążę wiele razy, staraliśmy się kilka lat i zarówno lekarz jak i położna KATEGORYCZNIE zabronili mi latać... I uwierz, że to nie jest moja fanaberia bo zrezygnowałam z lotu, który planowałam od kilku miesięcy
Jak ktoś chce latać to niech lata... ale jeśli ciąża jest wysokiego ryzyka to można poronić przez zmianę ciśnień i przyspieszenie... i to nie jest bujda na resorach...
Akurat nie maiłam tu na myśli Ciebie Bo jeśli ciąże są zagrożone, to ja nic nie mówię ale kilkukrotnie poruszam ten temat na forum, gdzie wciskano mi że w ciąży kategorycznie nie wolno latać bo promieniowanie kosmiczne bo podobno urządzenia w samolocie mają promieniowanie RTG (piloci to już by świecili ) gdzie tak naprawdę wszystkie urządzenia są radiowe jak komórka to tak jakby kobietą w ciąży zakazano używać telefonów komórkowych No bzdur takich się nasłuchałam, że aż żal opowiadać ... wiec nie czuj się urażona -
Kitaja wrote:Gianna ja latam wlasnie Rygge-Szczecin lub Torp-Szczecin,do Rygge mam bliżej,ja mieszkam dokładnie w Seatre to jest miejscowość przed długim tunelem Oslofjord, a na soczek z checia się spotkam i oczywiście zapraszam do mnie a za jakiś czas może spotkamy się na wozeczkowym spacerku a co do ceny biletow naprawdę można za grosze kupic bilety np.czasami place mniej za bilet lotniczy jak za transport z lotniska do domu
Tu w Norwegii należy się jeżeli ciaza przebiega prawidłowo tylko 1 badanie usg miedzy 18tyg-20tyg. Wyglada to jak taka mini wresja badania prenetalnego w Polsce w 12tyg ciąży,badanie przeprowadzala jormor(polozna) oceniala wszystkie narządy,nie wiem jak innych dziewczyn odczucia ,ale w Pl jest to o wiele bardziej szczegolowo przeprowadzane . Najwazniejsze,ze maluch dobrze,o 4 dni starszy ,dlugi i silny facet -oby tylko tak dalej :)z wrazenia zapomniałam ,ze czas na parkingu mi się skonczyl także po powrocie do auta dostałam mandat na 700kr - boze ile ja bym rzeczy małemu za to kupila wrrr....
To mieszkasz tylko 1,5 h drogi od miejsca gdzie ja mam mieszkać...chyba masz tam piękne okolice ? Ja chcę jechać do Drøbak zobaczyć bo słyszałam, że tam ładnie.
Boże tylko jedno USG...no chyba, że chodzi się prywatnie... Nie bardzo mi się to podoba no ale zobaczymy jak to będzie.
700kr ała...i to za skończony czas na parkingu ...to ja bym nie chciała dostać tam mandatu za prędkość -
Gianna oczywiscie możesz iśc prywatnie koszt USG 1300kr w Sarpsborgu lub we Fredrikstad
Kitaja zleci Tobie równie szybko co nam. Olivia kawał babki prawie 7kg juz waży, odpukac nie choruje, pieknie sie rozwija i co rusz nabywa nowe umiejętności Jutro o 7 rano wylatuje z dzieciakami na wakacje właśnie z Rygge do Szczecina , bo z tamtąd jestem Jeśli chcesz dołączyc do naszej grupy na facebooku to wyslij mi imię i nazwisko na priv to cie dodam tam wszystkie jestesmy (maja, derii, cati i reszta )
Kitaja lubi tę wiadomość
-
Kafabi z checia do was dolacze,zaraz wysle Ci swoje dane 7kg szczescia niech rosnie malutka A co do latania to znam bardzo wiele kobiet ktore w ciazy lataja! Moje zadnie na ten temat jest takie,ze jezeli lekarz nie widzi przeciwskazan to mozna latac,ja do swojego gin z Polski mam pelne zaufanie gdybym go nie miala to musialabym zmienic lekarza. Ja rowniez stracilam dwie ciaze,ale kazda ciaza jest inna
Giannaa, kafabi lubią tę wiadomość
Czekamy na Ciebie coreczko
Kiry AA
MTHFR hetero
PAI-4 homo
Celiakia
5 👼
1👦 Jaś ♥️
1300 za usg to strasznie duzo. Ja zapłaciłam 600 a maksymalne ceny jakie widziałam na stronie prywatnej jordmor to było 900. Na ale wiadomo, ceny są rożne. Giannaa nawet nie próbuj przekraczać prędkości w Norwegii, moze bardzo zaboleć. Moj maz zapłacił 1300 za przekroczenie o 4 km, ale tu liczą procentowo ile sie przekroczy i jakie ograniczenie jest.
Giannaa lubi tę wiadomość
-
Mandaty w Norwegii bardzo bola moj maz np. W tamtym roku przekroczyl 8km 1600kr teraz jezdzi bardzo ostroznieCzekamy na Ciebie coreczko
Kiry AA
MTHFR hetero
PAI-4 homo
Celiakia
5 👼
1👦 Jaś ♥️
Cynnia wrote:1300 za usg to strasznie duzo. Ja zapłaciłam 600 a maksymalne ceny jakie widziałam na stronie prywatnej jordmor to było 900. Na ale wiadomo, ceny są rożne. Giannaa nawet nie próbuj przekraczać prędkości w Norwegii, moze bardzo zaboleć. Moj maz zapłacił 1300 za przekroczenie o 4 km, ale tu liczą procentowo ile sie przekroczy i jakie ograniczenie jest.
Kurde 4 km/h to nawet ciężko wyłapać, że się przekroczyWiadomość wyedytowana przez autora: 19 czerwca 2015, 09:50
-
Dziewczyny przegladac fb napotkalam sie na ta mala dziewczynke ,
http://www.corinfantis.org/podopieczni/60-planowe-zabiegi/497-michalina-baranek-ta-hipoplazja-komory-prawej-i-tetnicy-plucnej-vsd-i-etap
ma wade serduszka i potrzebuje pieniazkow na opreracje. Prosse jesli ktoras moglaby rej chociaz pare groszy przeslac. Ja wyslalam tyle ile mogla. Teraz siedzeo rycze jak glupia, bo nie moge patrzec na to zdjecie tej malej slicznotki, tyle jeszcze przed nia bolu i cierpienia. Pomozy jej, by mogla dalej zyc