X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciaza w Norwegii
Odpowiedz

Ciaza w Norwegii

Oceń ten wątek:
  • marti87 Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2015, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jutro mam wizytę kontrolną u fastlege, czy któraś z Was miała już badany poziom glukozy ??

3i49krhmik48bp05.png
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2015, 23:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marti87 wrote:
    Jutro mam wizytę kontrolną u fastlege, czy któraś z Was miała już badany poziom glukozy ??

Ja miałam ale w PL... pobierają Ci krew dają 50 lub 75 ml glukozy do wypicia i po 2h znowu pobierają krew. Jak dla mnie badanie najgorsze z możliwych bo trzeba być na czczo i wypić to cholernie słodkie świństwo po którym mdli.

a.png
    a.png
  • Froggie Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2015, 23:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marti jak z psiakiem? Kciuki zaciśnięte za jutrzejszą wizytę :)

JA się umówiłam do tej kliniki w Oslo do ginekologa na sobotę na 12:30 :)

1gtgZZu.jpg1gtgp1.png
  • marti87 Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmmm chyba zrobię w polsce ten test glukozy, bo tu nie robią skoro nie mam nadwagi i nie ma do tego żadnych wskazań. Umówiłam się już do gina w Pl :)

Mam krew w moczu dostałam antybiotyk, miewałam problemy z zapaleniem pęcherza, więc podejrzewają, że może teraz mam jakieś lekkie bez objawowe, ale mają porobić jeszcze jakieś badania i jutro się ze mną skontaktować.

3i49krhmik48bp05.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marti, tutaj nie robią wieeelu badań jeśli nie ma wskazania... :)
    Trzymam kciuki za jutrzejsze wyniki...

Ale mnie boli brzuch i krzyż :( masakra jakaś...

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • marti87 Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dostałam po ponad tygodniu odpowiedź z motherhood co do wysyłki poduchy do NO - 106 zł . Chyba zamawiam, bo na pewno nie będę przewozić tego samolotem.

3i49krhmik48bp05.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam robiony test z glukozą, a nie mam nadwagi;)

zem3sg18fbglipi0.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzis miałam rozmowę z szefową, pytała do kiedy chciałabym pracowac. Powiedziałam, ze normalnie czyli wychodziłoby do 15 grudnia. Msm nadzieje, ze dam rade. Uwielbiam moja prace i tych ludzi a juz do nich nie wrócę bo jestem vikarem

zem3sg18fbglipi0.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marti, ja zamówiłam poduszkę motherhood ale z allegro. równo tydzien temu wyslali mi maila ze paczka została wysłana... i podali mi nr do śledzenia ale nic sie nie działo więc napisałam do nich. dzisiaj odpowiedz że wyślą ponownie bo to jakis problem na poczcie i przesyłka nie została nadana :/

Cynnia, ja mam fasta ale i tak mam plan pod koniec macierzyńskiego poszukać nowej pracy...

A kiedy trzeba złożyc wniosek o macierzyński?

Cynnia lubi tę wiadomość

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam w poniedziałek wizytę u jordmor na szczęście z tłumaczem wiec trochę się dowiem ;-) w pl miałam umówić się na wizytę u endokrynologa i zrobić badana ale nie dolecę tam na ten termin a tabletki mi się kończą. Mam nadzieje, że wykonają mi odpowiednie badania i wypiszą receptę na euthyrox ? Któraś bierze tabletki na tarczycę ?Jak to tu wygląda?

a.png
    a.png
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a jak to jest z tym cłem i podatkiem? Zamawiacie te poduszki i płacicie tylko za przesyłkę a co z resztą ? Kiedyś słyszałam, że potrafią paczki zatrzymać i najpierw trzeba je oclić, żeby je odebrać.

a.png
    a.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja we wtorek mam pierwszą wizytę u jordmor a wieczorem idziemy na USG :)

Ale mąż mi dzisiaj prezent przyniósł z pracy :D 2 sześciopaki piwa bezalkoholowego :D

Chyba u mnie w brzuchu na prawdę mieszka chłop bo mam ciągle ochotę na takiego krwistego steka i piwko :D

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Giannaa, z cłem jest loteria.. raz przejdzie raz nie...
    Ja do tej pory zamówiłam cokolwiek może 2-3 razy i nigdy mi nic nie oclili ale to były pierdołki...

Ale mąż zamówił nowy kombinezon motocyklowy o wartości ok 20 000 nok i już 2 tygodnie paczka idzie... tak mi się wydaje że tym razem poszła do oclenia...

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gianna, ja sie na tarczycę nie leczę ale wydaje mi sie, że skierować na badania musi cie fastlege...
    Może spróbuj od swojego lekarza z polski dostac choć jedną paczkę tabletek zanim nie załatwisz tutaj sprawy z numerem i lekarzem...

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie bardzo ma mi kto załatwić tą paczkę tabletek :/ zobaczymy czy za tydzień coś załatwię.

Co do kombinezonu, to nie jest tak, ze trzeba zadzwonić na najbliższy odział kurierski albo pocztowy ? Z tego co wiem z doświadczenia nie zawsze ktokolwiek się odzywa, że ma jakąś paczkę która czeka na oclenie...ona po prostu leży i czeka na kontakt ...

a.png
    a.png
  • marti87 Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niby jest tak, że można mieć produkty do 6000 nok bez cła, ale zamawiałam kiedyś odzież firmową do hotelu o wartości ok 1000 zł i na statusie przesyłki było zatrzymanie przez urząd celny i paczka przyszła z dodatkowym rachunkiem.

A ostatnio odbierałam towar na granicy ( materiały budowlane ) I miałam 1 fakturę na niecałe 6000 nok i nic za to nie płaciłam. Drugą fakturę musiałam już oclić.

3i49krhmik48bp05.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marti, właśnie mój mąż jak zamówił kombinezon to ma numer do śledzenia przesyłki. I też był taki status że była w urzędzie celnym i już wyszła... ciekawe czy z fakturą czy bez...
    Pewnie z ^^

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bez sensu taka loteria... ja wyczytałam, że ocleniu nie podlegają książki i wszystko inne do wartości 200kr z przesyłką co jest bez sensu bo tyle czasami sama przesyłka kosztuje :P Jestem ciekawa czy jeśli przesyła się rzeczy używane np swoje prywatne też mogą żądać oclenia ? Wydaje mi się, że nie ale pewności nie mam może któraś z Was wie ?

a.png
    a.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    właśnie mąż mi powiedział że w sklepie w którym zamówił kombinezon napisali na paczce, że to prezent ;) a prezentu nie można oclić...

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Froggie Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na stronie nyinorge.no napisali:

"Przeprowadzając się do Norwegii musisz wypełnić oświadczenie o wwozie mienia przesiedleńczego (formularz RD0030). Powinieneś także sporządzić listę przedmiotów, które przywozisz, wraz z adnotacją, czy są one nowe czy używane. Taka lista znacznie ułatwi kontrolę celną. Musisz skontaktować się z Izbą Celną (Tollvesenet), gdy Twoje mienie dotrze do Norwegii. Jeśli przyjeżdżasz wcześniej niż mienie, to musisz skontaktować się z Izbą Celną w momencie, gdy Ty wjeżdżasz do Norwegii.

Możesz wziąć ze sobą mienie bez potrzeby płacenia cła, jeśli spełnione są pewne warunki. Warunkiem jest m.in, że przebywałeś poza Norwegią przez co najmniej rok, byłeś właścicielem przewożonych przedmiotów i ich używałeś oraz będziesz ich używać w Norwegii. Sprowadzanie łodzi rekreacyjnych do Norwegii jest regulowane przez szczególne przepisy. Skontaktuj się z Izbą Celną w celu uzyskania bliższych informacji.

Wwożenie niektórych towarów do Norwegii objęte jest cłem i opłatami lub wymaga specjalnego pozwolenia. Dotyczy to:

Sprzętu roboczego
    Pojazdów silnikowych
    Nowych przedmiotów
    Środków żywnościowych
    Alkoholu i wyrobów tytoniowych
    Broni
    Roślin
    Zwierząt
    Sprzęt radiowo-telewizyjny."

Czyli rzeczy używane można przywieźć bez cła ale jest to jak zwykle mnóstwo biurokracji. Może Carolline nam coś podpowie :)

1gtgZZu.jpg1gtgp1.png
‹‹ 133 134 135 136 137 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ