Ciaza w Norwegii
-
WIADOMOŚĆ
-
marti87 wrote:Jutro mam wizytę kontrolną u fastlege, czy któraś z Was miała już badany poziom glukozy ??
Ja miałam ale w PL... pobierają Ci krew dają 50 lub 75 ml glukozy do wypicia i po 2h znowu pobierają krew. Jak dla mnie badanie najgorsze z możliwych bo trzeba być na czczo i wypić to cholernie słodkie świństwo po którym mdli. -
Hmmm chyba zrobię w polsce ten test glukozy, bo tu nie robią skoro nie mam nadwagi i nie ma do tego żadnych wskazań. Umówiłam się już do gina w Pl
Mam krew w moczu dostałam antybiotyk, miewałam problemy z zapaleniem pęcherza, więc podejrzewają, że może teraz mam jakieś lekkie bez objawowe, ale mają porobić jeszcze jakieś badania i jutro się ze mną skontaktować.
-
Marti, ja zamówiłam poduszkę motherhood ale z allegro. równo tydzien temu wyslali mi maila ze paczka została wysłana... i podali mi nr do śledzenia ale nic sie nie działo więc napisałam do nich. dzisiaj odpowiedz że wyślą ponownie bo to jakis problem na poczcie i przesyłka nie została nadana
Cynnia, ja mam fasta ale i tak mam plan pod koniec macierzyńskiego poszukać nowej pracy...
A kiedy trzeba złożyc wniosek o macierzyński?Cynnia lubi tę wiadomość
-
Ja mam w poniedziałek wizytę u jordmor na szczęście z tłumaczem wiec trochę się dowiem w pl miałam umówić się na wizytę u endokrynologa i zrobić badana ale nie dolecę tam na ten termin a tabletki mi się kończą. Mam nadzieje, że wykonają mi odpowiednie badania i wypiszą receptę na euthyrox ? Któraś bierze tabletki na tarczycę ?Jak to tu wygląda?
-
Ja we wtorek mam pierwszą wizytę u jordmor a wieczorem idziemy na USG
Ale mąż mi dzisiaj prezent przyniósł z pracy 2 sześciopaki piwa bezalkoholowego
Chyba u mnie w brzuchu na prawdę mieszka chłop bo mam ciągle ochotę na takiego krwistego steka i piwko -
Giannaa, z cłem jest loteria.. raz przejdzie raz nie...
Ja do tej pory zamówiłam cokolwiek może 2-3 razy i nigdy mi nic nie oclili ale to były pierdołki...
Ale mąż zamówił nowy kombinezon motocyklowy o wartości ok 20 000 nok i już 2 tygodnie paczka idzie... tak mi się wydaje że tym razem poszła do oclenia... -
Nie bardzo ma mi kto załatwić tą paczkę tabletek zobaczymy czy za tydzień coś załatwię.
Co do kombinezonu, to nie jest tak, ze trzeba zadzwonić na najbliższy odział kurierski albo pocztowy ? Z tego co wiem z doświadczenia nie zawsze ktokolwiek się odzywa, że ma jakąś paczkę która czeka na oclenie...ona po prostu leży i czeka na kontakt ... -
Niby jest tak, że można mieć produkty do 6000 nok bez cła, ale zamawiałam kiedyś odzież firmową do hotelu o wartości ok 1000 zł i na statusie przesyłki było zatrzymanie przez urząd celny i paczka przyszła z dodatkowym rachunkiem.
A ostatnio odbierałam towar na granicy ( materiały budowlane ) I miałam 1 fakturę na niecałe 6000 nok i nic za to nie płaciłam. Drugą fakturę musiałam już oclić.
-
Bez sensu taka loteria... ja wyczytałam, że ocleniu nie podlegają książki i wszystko inne do wartości 200kr z przesyłką co jest bez sensu bo tyle czasami sama przesyłka kosztuje Jestem ciekawa czy jeśli przesyła się rzeczy używane np swoje prywatne też mogą żądać oclenia ? Wydaje mi się, że nie ale pewności nie mam może któraś z Was wie ?
-
Na stronie nyinorge.no napisali:
"Przeprowadzając się do Norwegii musisz wypełnić oświadczenie o wwozie mienia przesiedleńczego (formularz RD0030). Powinieneś także sporządzić listę przedmiotów, które przywozisz, wraz z adnotacją, czy są one nowe czy używane. Taka lista znacznie ułatwi kontrolę celną. Musisz skontaktować się z Izbą Celną (Tollvesenet), gdy Twoje mienie dotrze do Norwegii. Jeśli przyjeżdżasz wcześniej niż mienie, to musisz skontaktować się z Izbą Celną w momencie, gdy Ty wjeżdżasz do Norwegii.
Możesz wziąć ze sobą mienie bez potrzeby płacenia cła, jeśli spełnione są pewne warunki. Warunkiem jest m.in, że przebywałeś poza Norwegią przez co najmniej rok, byłeś właścicielem przewożonych przedmiotów i ich używałeś oraz będziesz ich używać w Norwegii. Sprowadzanie łodzi rekreacyjnych do Norwegii jest regulowane przez szczególne przepisy. Skontaktuj się z Izbą Celną w celu uzyskania bliższych informacji.
Wwożenie niektórych towarów do Norwegii objęte jest cłem i opłatami lub wymaga specjalnego pozwolenia. Dotyczy to:
Sprzętu roboczego
Pojazdów silnikowych
Nowych przedmiotów
Środków żywnościowych
Alkoholu i wyrobów tytoniowych
Broni
Roślin
Zwierząt
Sprzęt radiowo-telewizyjny."
Czyli rzeczy używane można przywieźć bez cła ale jest to jak zwykle mnóstwo biurokracji. Może Carolline nam coś podpowie