Ciaza w Norwegii
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja nie miałam problemu bo moje mienie przesiedleńcze to były 2 walizki z ciuchami
To że pod cło podlegają: zwierzęta - przywiozłam psa bez płacenia cła
Kiedys przywoziłam sprzęt elektroniczny o wartości ok 10 tys nok ale przybrudziłam go troche i podrasowałam by wyglądał na używany i powiedziałam ze bym w naprawie w polsce -
Tutaj troche o cle http://toll.no/no/
Na tej stronce tez jest importkalkulator, mozna sobie sprawdzic cło i VAT. Ja mysle, ze tu bardziej o vat do zapłaty by chodziło. Kwota bez moms w tym roku jest 350 nok. I prezenty nie są opodatkowane:)
Jeśli chodzi o przesyłki to mozna sobie sprawdzic na posten.no wystarczy miec nr nadania. A jeszcze lepiej sciągnąć sobie aplikacje na tel i bedą przychodziły powiadomienia.
Dziewczyny jutro mam połówkowe i juz jest nerwówkaWiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2015, 18:25
Froggie lubi tę wiadomość
-
Cynnia wrote:Gianna ja biorę euthyrox, jak bedziesz w podbramkowej sytuacji to mogę ci wyslac listek i najwyżej mi odeślesz jak dostaniesz pozniej
Dziękuję Ci bardzo a jaką dawkę bierzesz? Tzn na opakowaniu jaka jest napisana ? Mam nadzieje, że nie bede miała z tym problemu i w poniedziałek zrobią mi badania i ewentualnie dadzą receptę. Mi w ciąży skoczyło TSH wiec powinnam mieć teraz badania zrobione jak tam to wszystko wygląda. A tak w ogóle trzymam kciuki za jutrzejsze połówkowe USG zdaj relacje jak to wyglądało u Ciebie i jak się dzieciątko miewa
Co do przeprowadzki...brałam z pl telewizor i nic nie zgłaszałam poczułam się teraz jak przemytnik -
No to fajnie Wam się udało Teraz tylko zamawiać i prosić o dopisanie, że to prezent. Pytałam o to czy otwierają, bo jak do PL przychodzą paczki z USA to niektóre otwierają nawet jeśli jest zaznaczone, że to prezent. Jeśli w środku jest faktura albo metka to płacisz cło. Dlatego większość przesyłek z USA nie przychodzi w oryginalnym opakowaniu a dowód zakupu czy gwarancja wysyłana jest od sprzedawcy listem z Polski.
Ciekawa jestem jak będzie z Twoim rogalem, no i jak Ci się sprawdzi -
Pianistka wrote:Cynnia, ja mam fasta ale i tak mam plan pod koniec macierzyńskiego poszukać nowej pracy...
A kiedy trzeba złożyc wniosek o macierzyński?
Ja miałam fasta w poprzedniej pracy ale bez zastanowienia zmieniłam rok temu na prace w swoim zawodzie:) i jestem zadowolona nawet jak znow bede musiała szukac nowej.
Macierzynski to najpóźniej w 33 tc
A wiecie moze kiedy te babypakker mozna zamawiać?
-
Te darmowe paczki to można zamawiać w dowolnym momencie ale odebrać je możesz najwcześniej chyba 2 miesiące przed terminem. Nie pamiętam tej strony na której to się zamawia, wiem tylko, że trzeba dokładnie czytać czy oby na pewno są darmowe, bo niektóre działają na zasadzie rocznego abonamentu. Jak raz zamówisz to potem co miesiąc Ci coś przysyłają i wtedy już musisz za to płacić.