X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciaza w Norwegii
Odpowiedz

Ciaza w Norwegii

Oceń ten wątek:
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie miałam problemu bo moje mienie przesiedleńcze to były 2 walizki z ciuchami ;)

To że pod cło podlegają: zwierzęta - przywiozłam psa bez płacenia cła ;)

Kiedys przywoziłam sprzęt elektroniczny o wartości ok 10 tys nok ale przybrudziłam go troche i podrasowałam by wyglądał na używany i powiedziałam ze bym w naprawie w polsce ;)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tutaj troche o cle http://toll.no/no/
    Na tej stronce tez jest importkalkulator, mozna sobie sprawdzic cło i VAT. Ja mysle, ze tu bardziej o vat do zapłaty by chodziło. Kwota bez moms w tym roku jest 350 nok. I prezenty nie są opodatkowane:)

Jeśli chodzi o przesyłki to mozna sobie sprawdzic na posten.no wystarczy miec nr nadania. A jeszcze lepiej sciągnąć sobie aplikacje na tel i bedą przychodziły powiadomienia.

Dziewczyny jutro mam połówkowe i juz jest nerwówka :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2015, 18:25

Froggie lubi tę wiadomość

zem3sg18fbglipi0.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gianna ja biorę euthyrox, jak bedziesz w podbramkowej sytuacji to mogę ci wyslac listek i najwyżej mi odeślesz jak dostaniesz pozniej

zem3sg18fbglipi0.png
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cynnia wrote:
    Gianna ja biorę euthyrox, jak bedziesz w podbramkowej sytuacji to mogę ci wyslac listek i najwyżej mi odeślesz jak dostaniesz pozniej

Dziękuję Ci bardzo a jaką dawkę bierzesz? Tzn na opakowaniu jaka jest napisana ? Mam nadzieje, że nie bede miała z tym problemu i w poniedziałek zrobią mi badania i ewentualnie dadzą receptę. Mi w ciąży skoczyło TSH wiec powinnam mieć teraz badania zrobione jak tam to wszystko wygląda. A tak w ogóle trzymam kciuki za jutrzejsze połówkowe USG zdaj relacje jak to wyglądało u Ciebie i jak się dzieciątko miewa ;-)

Co do przeprowadzki...brałam z pl telewizor i nic nie zgłaszałam poczułam się teraz jak przemytnik :P

a.png
    a.png
  • Froggie Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cynnia, wszystko będzie dobrze :) Trzymamy kciuki i czekamy na wieści :)

A oni w tym urzędzie celnym to otwierają paczki czy tylko je prześwietlają?

1gtgZZu.jpg1gtgp1.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Froggie, wydaje mi sie że prześwietlają a w razie podejrzeń otwierają :)
    Właśni bylismy na poczcie po ten kombinezon bo dotarł :D nie ma faktury :)

Cynniaa, daj znać jak po USG! :) I napisz jak to się odbywa w Stavanger bo mnie to czeka za miesiąc :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Froggie Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to fajnie Wam się udało :) Teraz tylko zamawiać i prosić o dopisanie, że to prezent. Pytałam o to czy otwierają, bo jak do PL przychodzą paczki z USA to niektóre otwierają nawet jeśli jest zaznaczone, że to prezent. Jeśli w środku jest faktura albo metka to płacisz cło. Dlatego większość przesyłek z USA nie przychodzi w oryginalnym opakowaniu a dowód zakupu czy gwarancja wysyłana jest od sprzedawcy listem z Polski.
    Ciekawa jestem jak będzie z Twoim rogalem, no i jak Ci się sprawdzi :)

1gtgZZu.jpg1gtgp1.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mąż też poprosił w sklepie by oderwali metki od kombinezonu :) I wysłali jako prezent :)

A rogal myślę że przejdzie bez problemu :) nie wygląda na wartościową rzecz :) Nie mogę się go już doczekać bo bardzo źle mi się śpi :(

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Carolline Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do prezentów to nie sa opodatkowane/clone bodajże do wartości 1000 nok a powyżej tego juz tak.

28wh3e3k2h4xyjiq.png
    1usadf9h7i1th0n1.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gianna ja mam 50, 75 a nawet 88 qg:) ale mogłabym ewentualnie ci podesłać 50 jeśli bierzesz 25 lub 75 to jest łatwo podzielne:)

zem3sg18fbglipi0.png
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cynnia wrote:
    Gianna ja mam 50, 75 a nawet 88 qg:) ale mogłabym ewentualnie ci podesłać 50 jeśli bierzesz 25 lub 75 to jest łatwo podzielne:)

Ja biorę połowę tabletki 75. A co Ty masz takie rozbieżne te dawki ? ;-)

a.png
    a.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    50 została mi z poprzedniego dawkowania

To akurat 50 ci sie nie przyda:( ciezko by było podzielić. Ale daj znac czy jednak bedziesz chciała

zem3sg18fbglipi0.png
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 23:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuje, będę wiedziała w przyszłym tygodniu ;-)

a.png
    a.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 23:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka wrote:
    Cynnia, ja mam fasta ale i tak mam plan pod koniec macierzyńskiego poszukać nowej pracy...

A kiedy trzeba złożyc wniosek o macierzyński?

Ja miałam fasta w poprzedniej pracy ale bez zastanowienia zmieniłam rok temu na prace w swoim zawodzie:) i jestem zadowolona nawet jak znow bede musiała szukac nowej.

Macierzynski to najpóźniej w 33 tc

A wiecie moze kiedy te babypakker mozna zamawiać?

zem3sg18fbglipi0.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 23:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powinnaś bez problemu dostac tabletki nazywają sie inaczej ale to tez tyroksyna, ja mam kontrolowane tsh co miesiac i sie nawet pytał czy mi przepisać

Giannaa lubi tę wiadomość

zem3sg18fbglipi0.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 23:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cynniaa, ja mam nadzieję znaleźć jakąś przyjemną pracę w przyszłym roku po macierzyńskim :) póki co mam czas :D

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Froggie Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 23:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Te darmowe paczki to można zamawiać w dowolnym momencie ale odebrać je możesz najwcześniej chyba 2 miesiące przed terminem. Nie pamiętam tej strony na której to się zamawia, wiem tylko, że trzeba dokładnie czytać czy oby na pewno są darmowe, bo niektóre działają na zasadzie rocznego abonamentu. Jak raz zamówisz to potem co miesiąc Ci coś przysyłają i wtedy już musisz za to płacić.

1gtgZZu.jpg1gtgp1.png
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 23:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka wrote:
    Cynniaa, ja mam nadzieję znaleźć jakąś przyjemną pracę w przyszłym roku po macierzyńskim :) póki co mam czas :D

Już po macierzyńskim chcesz wracać do pracy ?

a.png
    a.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Giannaa wrote:
    Już po macierzyńskim chcesz wracać do pracy ?

A jak inaczej O.o bierzemy 59 tygodni, mąż 14, dla mnie zostaje 45 czyli jakieś 10 miesięcy i od razu wracam do pracy ;)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Carolline Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Śpiworek i krzesło zamówione, zostały tylko pierdołki :p

Froggie lubi tę wiadomość

28wh3e3k2h4xyjiq.png
    1usadf9h7i1th0n1.png
‹‹ 134 135 136 137 138 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ