Ciaza w Norwegii
-
WIADOMOŚĆ
-
Annggela, ja mam zwolnienie od 10 lipca z czego wiadomo, pierwsze 16 dni płaci pracodawca...
U mnie to pracodawcy zaniosłam del C i D i pracodawca wysyła do NAVu...
Jak bylam w NAVie się dopytać to dali mi jeszcze do wypełnienia "Inntektsopplysninger for arbeidstaker" i to też musiałam dać pracodawcy, mój pracodawca musiał to wysłać do księgowości dopiero jak księgowość wypełni to wyślą do NAVu... a ty masz kontrakt na 100%?
Ja nie, ale pracowałam ponad 100%... dlatego muszę złożyć ten dokument z wysokością moich zarobków aby dostać zasiłek obliczony z realnych zarobków a nie tych marnych ochłapów z kontraktu -
Uhhh nie tylko 50%, kolezanka mi w pracy mowila ze czasem sie szef obija z tymi zwolnieniami wiec wolalam sama z tym pobiegac, wypelnil mi D ktory zanioslam do navu. To robilam 3 czerwca, 20.06 dostalam czek z navu za druga polowe czerwcaa za te 16 dni z pracy dopiero dostalam 5.07
-
Pianistka Ja od samego początku miałam bóle kręgosłupa ale ja mam dyskopatie w odcinku lędźwiowym teraz czasami jest tragedia jak chodzę, ale wiem, że dziewczyny u nas szybko też skarżyły się na ból pleców...nie wiem jak jest z tymi bólami brzucha, to chyba rozciągająca się macica.
Ja przytyłam już 10kg i od jakiegoś czasu waga stoi w miejscu a nawet trochę spadła... Tyle założyłam sobie na całą ciąże i nie wyszło Najlepsze jest to, że 2 dni temu z ciekawości założyłam swoje jansy i o dziwo normalnie w nie weszłam. Brzuch nie zmienia mi się od 1,5 m-ca a z małą wszystko dobrze.
Za miesiąc jak pojadę do Pl to przeszukam ciuszki co mam po Olku, część jest neutralnych wiec dla Julki będą dobre, jeszcze od koleżanki mam dostać ubranka no i wtedy też ruszę z wyprawka ale zabieram się za to jak pies o jeża...jakbym się czegoś bała. -
Za tez pierwsze 16 dni w ciąży płaci od razu nav, albo pracodawca i wtedy ubiega sie o refundacje co wychodzi na to samo. Czasem trzeba przypilnować pracodawcę, z tym wcale nie ma duzo roboty tylko pewnie olewają
Mnie bolały plecy przez pewien czas, teraz mniej, ale jak dluzej siedze to czuje.
Mi wróciła wrażliwość na zapachy. Dzis prawie zwymiotowałam bo poczułam zapach płynu do płukania na ciuchach które dostałam od koleżanki. Musze je wyprać po swojemu -
Za te 16 dni czyli od 10 do 26 lipca już dostałam pieniądze w wypłacie od pracodawcy... chodzi teraz o te kolejne dni że to płaci NAV...
Annggela, a jeśli masz kontrakt na 50% to jak Ci nav to policzył? Dostałaś tyle, ile zarobiłabyś wg kontraktu/ vaktliste czy policzyli Ci to z wynagrodzenia jakie dostałaś zanim dostałaś sykemelding?
Bo mi w NAVie powiedzieli że liczą się 4 tygodnie przed sykemeldingiem i z tego będą liczyć moje zarobki bo wg kontraktu zarabiam 5 000 a realia są zupełnie inne
Giannaa, ja mam dość sporą lordozę i nawet nie chcę wiedzieć co to będzie jak brzuch będzie ogromny -
Wspolczuje osoba z mdlosciami itp. Ja powoli odczuwam bol plecow a brzuszek nie wielki jest, do tego nie moge dlugo wytrzymac w pozycji siedzacej bo ciezko mi sie oddycha. Czytalam te to przez powiekszona macice, narzady sa scisniete i dlatego taki dyskomfort jest.
-
Pianistka wrote:Za te 16 dni czyli od 10 do 26 lipca już dostałam pieniądze w wypłacie od pracodawcy... chodzi teraz o te kolejne dni że to płaci NAV...
Annggela, a jeśli masz kontrakt na 50% to jak Ci nav to policzył? Dostałaś tyle, ile zarobiłabyś wg kontraktu/ vaktliste czy policzyli Ci to z wynagrodzenia jakie dostałaś zanim dostałaś sykemelding?
Bo mi w NAVie powiedzieli że liczą się 4 tygodnie przed sykemeldingiem i z tego będą liczyć moje zarobki bo wg kontraktu zarabiam 5 000 a realia są zupełnie inne
Giannaa, ja mam dość sporą lordozę i nawet nie chcę wiedzieć co to będzie jak brzuch będzie ogromny -
No u mnie to wyglada tak, że jeśli policzą mi z tego co gwarantuje mi kontrakt, dostane tylko jakieś 5 tys, a jeśli policzą średnią z zarobków to ok 18 tys... Sprawa wygląda tak, że pracowałam w dwóch miejscach, w obydwu bez 100% kontraktu ale wychodziło mi po około 10 tys z każdego czyli ok 20... wiec zależy mi na tym zeby policzyli mi to z dochodu jaki miałam...
W navie facet nic mi nie mówił o lonnslipach tylko wydrukowałam mi właśnie Inntektsopplysninger i to dałam szefom... tam mają wpisać jakie miałam zarobki średnie...
Poczekam do końca sierpnia jak nic nie będzie ani listu ani kasy ani nic to zadzwonię na tę infolinię i się dopytam żeby sprawdzili co się dzieje -
Dlatego też od razu poszłam na zwolnienie bo do tej pory pracowałam po 6 dni w tygodniu po 8-12 godzin... w ciąży bym tak nie mogła więc jesli bym pracowała połowe mniej, zarobiłabym dużo mniej a co za tym idzie miałabym słabą podstawę do macierzyńskiego... a tak, liczę że wyjdzie mi chociaż te 12-13 tys na 59 tygodni
-
Dobrze zrobilas idac wczesniej, ja sie balam i teraz dupa dobrze ze cos mam, jakikolwiek pieniadz lepszy rydz niz nic. Mam nadzieje ze uda mi sie zmienic prace i bede miala te 100% wtedy mi to rybka czy od razu pojde przy kolejnym dziecku czy bede do konca pracowac.
-
Ja juz nic nie wiem. Mi szefowa powiedziala, ze ma sie nie przejmowac, ze oni to pokryja a pozniej beda zaltawiac, ale chyba jutro pojade do navu na wszelki wypadek. U nas Arctic Race of Norway w ten weekend i szefowa szaleje ze swoimi wizjami.
Ja mam od stycznia kontrakt z na fastlønn ale i tak zarabialam wiecej, bo mialam mase nadgodzin. W 2014 mialam dwie prace i tez mi sporo wychodzilo szcegolnie w tych ostatnich miesiacach. -
Do sykemelding nie liczą się nadgodziny... więc na 100% sykemelding byś dostawała tyle co masz fastlonn...
co do roku 2014 raczej ci się nie przyda bo ten rok się wliczy do macierzyńskiego...
Ale kosmicznie boli mnie brzuch musiałam wziąć nospę bo padnę -
Pianistka wrote:Annggela, ja bym tylko chciała wiedzieć czy na 100% wyliczą mi to z zarobków tak jak to mówił ten facet... Bo jeśli tak, to nie bede miała wyrzutów sumienia i już nie wracam do pracy
Edit: propo tych boli brzucha wspominalas lekarzowi, ze sa tak silne ? Ja miewalam ale malo, mowia, ze macica sie rozciaga ale to nie byl silny bol tylko taki sredni jak na okres bardziej irytujacy jak dla mnie. Oczywiscie kazda inacżej przechodzi ciaze, ja rzadko miewalam bardzo bolesne miesiaczki, takie przy ktorych zwijalam sie z bolu.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2015, 13:59
-
Mówiłam lekarzowi, powiedział że tak to już jest... Przy okresie najczęsciej leżałam i płacząc zwijałam się z bólu... do tego zdarzała się gorączka i wymioty z bólu... prawdę mówiąc 12 godzinna sesja tatuażu bolała mniej niż ten brzuch przy @...
Endomenda mi to robi ^^
-
nick nieaktualnyHej jestem nowa tutaj moze jest ktos ze Szwecji,szukam kontaktu z jakimikolwiek osobami ktore sa w podobnej sytuacji,obawiam sie tutaj rodzic nie wiem jak to przebiega,jestem przygnebiona i bezradna z ich wyluzowanego podejscia do sprawy,boje sie,ani razu nie mialam usg tutaj bo jeszcze mozna poczekac ,i taki maja punkt widzenia na to wszystko,wszystko w Pl usg cytologia teraz zwiekszam się powoli i mi ciężko do Pl na badania jechac,krew i mocz robilam tutaj teraz mam wizyte 24 sierpnia poprzednia tutaj mialam w czerwcu....