X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciaza w Norwegii
Odpowiedz

Ciaza w Norwegii

Oceń ten wątek:
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 23:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://www.ikea.com/no/no/catalog/products/00248529/
    Anngela, to chyba to łóżeczko :) Mi też się podoba ale jednak w IKEI widziałam takie fajne że można zdjąć cały bok i podoba mi się to bo kiedy maluch będzie miał 3 latka to można zdjąć bok i łóżeczko jeszcze posłuży :)
    dokładnie o to mi chodzi: http://www.ikea.com/no/no/catalog/products/00248567/

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • annggela Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 23:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bylam w Pl na usg nie jeden raz ;) na chwile obecna juz nigdzie sie nie wybieram.
    Boje sie ze mi nie przyjma papierow bo nie posiadam tej pieczatki :/ zobaczymy

Pianistka fajny pomysl z lozeczkiem ale za 100kr nie bedzie mi szkoda wymieniac na inne a kolejne bym chciala mu kupic w ksztalcie autka ;)

qdkkjw4zfn9a9o9i.png

mhsv9vvj4dj4thic.png
  • annggela Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 23:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Np takie http://m.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=63188036&sort=1&location=0.20012&category=0.68&ref=fas

qdkkjw4zfn9a9o9i.png

mhsv9vvj4dj4thic.png
  • Froggie Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 23:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Giannaa nie wiem o co chodzi z tą pieczątka. My byliśmy z europejskim aktem ślubu w UDI i ja zostałam zarejestrowana jako żona :) na zasadzie łączenia rodzin. Potem z tym papierkiem i tym samym aktem ślubu poszliśmy do skatteetaten i po wypełnieniu druczku kobieta zeskanowala sobie te dokumenty i powiedziała, że numer przyjdzie pocztą do 3 tygodni.

1gtgZZu.jpg1gtgp1.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 23:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ta pieczątka to chyba nazywa się apostille, ale myslalam ze juz jej nie trzeba miec. Podobno to jakaś masakra z jej załatwieniem. Moze Carolline sie wypowie:)

Carolline lubi tę wiadomość

zem3sg18fbglipi0.png
  • Froggie Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 23:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka a konto mogę założyć dopiero jak będę pracowała? Nie można tak po prostu mieć rachunku bankowego?

1gtgZZu.jpg1gtgp1.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 23:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam z mężem wspólne jak jeszcze nie pracowałam, a córka tez ma mimo, ze nie pracuje, wiec wydaje mi sie ze mozna

zem3sg18fbglipi0.png
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 23:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez byłam zdziwiona, że chcieli tą pieczątkę w skatteetaten a w UDI bez problemu wszystko poszło...dziwne.

Pianistka - fajne to łóżeczko ;-)

Uciekam spać, dobranoc ;-)

a.png
    a.png
  • Froggie Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 23:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cynnia to ja już całkiem zglupialam. Jedni znajomi mówią, że nie ma wspólnych kont i nie można mieć kart na 2 osoby na 1 numer konta... Mam nadzieję, że będzie tak jak napisałaś bo nie potrzebuję otwierać dodatkowego, chcę mieć tylko swoją kartę.

1gtgZZu.jpg1gtgp1.png
  • annggela Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 00:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sprobuje bez pieczatki ale i tak nie moge teraz bo nie zdazylam odebrac dowodu :( kiszka, dobranoc mamusie

qdkkjw4zfn9a9o9i.png

mhsv9vvj4dj4thic.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 06:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No my mamy 2 karty do tej pory w banku Nordea

zem3sg18fbglipi0.png
  • Befff Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 06:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Giannaa wrote:
    Oooo podziwiam...ja już kilka raz bym była prywatnie na USG :P Co do łóżeczka - wygląda jak nowe jest super też na takie poluje ;-) nie podobają mi się te ze szczebelkami dookoła.

Froggie My dzisiaj byliśmy załatwiać nr personale. Co się okazało młody już miał przyznany D nummer nie wiem nawet kiedy mu go nadali, ja nie mam nic i na numery trzeba czekać około 4 tyg. Nie wiem za bardzo o co chodziło babce ale ona miał problem że my nie mamy tutaj zarejestrowanego małżeństwa i nic nie dało to, że mieliśmy akt małżeństwa na druku międzynarodowym ona chciała na nim mieć jakąś konkretną pieczątkę. Ledwo co przyjęła nasze papiery...kiedyś coś czytałam o tym akcie małżeństwa, że oni wymagają jakiejś pieczątki specjalnej ale nie bardzo wiem o co chodzi i myślałam, że nas to nie dotyczy skoro pozwolenie na pobyt stały wydali bez problemu.

Ta pieczatka to apostille. Bardzo prosto sie ja zalatwia, mozna poczta wyslac, bez problemu odesla na wskazany adres. Ja dopiero co to Alatwialam. Wypelniasz druk, zalaczasz potwierdzenie wplaty 60zl, akt malzenstwa oraz adres zwrotny. Ja akurat wysylalam z Polski i trwalo to ok tygodnia.

Carolline, Giannaa, annggela lubią tę wiadomość

Always look on the bright side of life.

km5s9vvjz35pb937.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 07:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A widzisz, niepotrzebnie straszę ze to sie trudno załatwia;)

zem3sg18fbglipi0.png
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry ;-) Młody odprawiony do szkoły ;-) Jak ja się ciesze, że nie mam z nim problemu chętnie chodzi i jest zadowolony a języka kompletnie nie zna :P Wczoraj nawet mi pokazywał ćwiczenia jakie robili ;-) Nie wiem jak on to ogarnia bo chyba najpierw ktoś musi mu powiedzieć o co chodzi w danym zadaniu :P Ja bardziej wszystko przeżywam niż on szczególnie kiedy zamykają się drzwi od autobusu :P

Co do pieczątki nam w końcu powiedzieli, że oni wszystko sami załatwią a my mamy czekać.

Anggela A co Ty masz do załatwienia? Chyba nr personalny masz?

a.png
    a.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Konto MOŻNA mieć wspólne :) to co piszę dotyczy SR Banku ;)
    Ale swoje będziesz mogła założyć dopiero pracując :)

Konto wspólne wygląda w ten sposób, że jeśli mąż ma już konto, musicie pójść razem do banku, i on Cię musi upoważnić do tego byś mogła korzystać z konta, i dostaniesz drugą kartę. ALE na 1000000% dostaniesz kartę podpisaną na niego, z jego imieniem i nazwiskiem. Czyli tak jak mówili znajomi, nie można mieć teoretycznie 2 kart bo obydwie są kartami męża... Bo to będzie tak jakby jego karta tylko ty jesteś użytkownikiem.
    I nie dostajesz też swojego generatora kodów. Jedynie to sprawia tylko że masz 2 karty i dzięki upoważnieniu możesz Ty pójść do banku i coś załatwić typu wpłacić / wypłacic/ przelać bez męża.
    Ale o ile nie planujecie tego robić, to wyjdzie na to samo jak mąż zaloguje się na stronę banku i zamówi drugą kartę na ten sam rachunek ;)
    Jestem tego pewna, bo my do dzisiaj mamy 1 konto wspólne (w SR) i w sumie mąż ma jeszcze 1 prywatne a ja 2 prywatne :) (kolejne konta można otwierać przez internet tak jak zamawiać karty).

Cynnia, córka założyła konto bo są konta dla młodzieży i studentów i nie wymagają pracy :)
    Ale osoby powyżej któregoś tam roku życia jeśli nie pracują, nie mogą załozyć konta.

Giannaa lubi tę wiadomość

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moze masz racje z tym kontem dla młodzieży. Ona ma w SR. Ale jeśli chodzi o karty do konta wspólnego to ja mam jak najbardziej na swoje imie z własnym zdjęciem. Tak jak pisałam w Nordei. Jestem tylko upoważniona i nie mam swojego kodebrikke. Mam tez konto tylko swoje w SR i rzeczywiscie założyłam jak dostałam prace

zem3sg18fbglipi0.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moze masz racje z tym kontem dla młodzieży. Ona ma w SR. Ale jeśli chodzi o karty do konta wspólnego to ja mam jak najbardziej na swoje imie z własnym zdjęciem. Tak jak pisałam w Nordei. Jestem tylko upoważniona i nie mam swojego kodebrikke. Mam tez konto tylko swoje w SR i rzeczywiscie założyłam jak dostałam prace

zem3sg18fbglipi0.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O dwa razy weszło ;)

zem3sg18fbglipi0.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No co Ty O.o w SR ja miałam kartę na męża mając wspólne konto...
    Tak czy siak otworzyłam sobie swoje i mam z legitymacją..
    Ale to i tak bez znaczenia teraz, bo nie wiem ile w tym prawdy ale od wielu osób słyszałam że banki wycofują możliwość zrobienia karty z legitymacją dla obcokrajowców... Chyba od roku 2015 to już obowiązuje bo kilkoro moich znajomych się starało i niestety powiedzieli że nie można już :/
    Ale nie wiem o co w tym chodzi... trzeba by dopytać się u źródła..

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • annggela Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Befff wrote:
    Ta pieczatka to apostille. Bardzo prosto sie ja zalatwia, mozna poczta wyslac, bez problemu odesla na wskazany adres. Ja dopiero co to Alatwialam. Wypelniasz druk, zalaczasz potwierdzenie wplaty 60zl, akt malzenstwa oraz adres zwrotny. Ja akurat wysylalam z Polski i trwalo to ok tygodnia.
    Dzieki za pomoc !!! :*

qdkkjw4zfn9a9o9i.png

mhsv9vvj4dj4thic.png
‹‹ 150 151 152 153 154 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ