Ciaza w Norwegii
-
WIADOMOŚĆ
-
http://www.ikea.com/no/no/catalog/products/00248529/
Anngela, to chyba to łóżeczko Mi też się podoba ale jednak w IKEI widziałam takie fajne że można zdjąć cały bok i podoba mi się to bo kiedy maluch będzie miał 3 latka to można zdjąć bok i łóżeczko jeszcze posłuży
dokładnie o to mi chodzi: http://www.ikea.com/no/no/catalog/products/00248567/ -
Bylam w Pl na usg nie jeden raz na chwile obecna juz nigdzie sie nie wybieram.
Boje sie ze mi nie przyjma papierow bo nie posiadam tej pieczatki zobaczymy
Pianistka fajny pomysl z lozeczkiem ale za 100kr nie bedzie mi szkoda wymieniac na inne a kolejne bym chciala mu kupic w ksztalcie autka -
Giannaa nie wiem o co chodzi z tą pieczątka. My byliśmy z europejskim aktem ślubu w UDI i ja zostałam zarejestrowana jako żona na zasadzie łączenia rodzin. Potem z tym papierkiem i tym samym aktem ślubu poszliśmy do skatteetaten i po wypełnieniu druczku kobieta zeskanowala sobie te dokumenty i powiedziała, że numer przyjdzie pocztą do 3 tygodni.
-
Cynnia to ja już całkiem zglupialam. Jedni znajomi mówią, że nie ma wspólnych kont i nie można mieć kart na 2 osoby na 1 numer konta... Mam nadzieję, że będzie tak jak napisałaś bo nie potrzebuję otwierać dodatkowego, chcę mieć tylko swoją kartę.
-
Giannaa wrote:Oooo podziwiam...ja już kilka raz bym była prywatnie na USG Co do łóżeczka - wygląda jak nowe jest super też na takie poluje nie podobają mi się te ze szczebelkami dookoła.
Froggie My dzisiaj byliśmy załatwiać nr personale. Co się okazało młody już miał przyznany D nummer nie wiem nawet kiedy mu go nadali, ja nie mam nic i na numery trzeba czekać około 4 tyg. Nie wiem za bardzo o co chodziło babce ale ona miał problem że my nie mamy tutaj zarejestrowanego małżeństwa i nic nie dało to, że mieliśmy akt małżeństwa na druku międzynarodowym ona chciała na nim mieć jakąś konkretną pieczątkę. Ledwo co przyjęła nasze papiery...kiedyś coś czytałam o tym akcie małżeństwa, że oni wymagają jakiejś pieczątki specjalnej ale nie bardzo wiem o co chodzi i myślałam, że nas to nie dotyczy skoro pozwolenie na pobyt stały wydali bez problemu.
Ta pieczatka to apostille. Bardzo prosto sie ja zalatwia, mozna poczta wyslac, bez problemu odesla na wskazany adres. Ja dopiero co to Alatwialam. Wypelniasz druk, zalaczasz potwierdzenie wplaty 60zl, akt malzenstwa oraz adres zwrotny. Ja akurat wysylalam z Polski i trwalo to ok tygodnia.Carolline, Giannaa, annggela lubią tę wiadomość
-
Dzień dobry Młody odprawiony do szkoły Jak ja się ciesze, że nie mam z nim problemu chętnie chodzi i jest zadowolony a języka kompletnie nie zna Wczoraj nawet mi pokazywał ćwiczenia jakie robili Nie wiem jak on to ogarnia bo chyba najpierw ktoś musi mu powiedzieć o co chodzi w danym zadaniu Ja bardziej wszystko przeżywam niż on szczególnie kiedy zamykają się drzwi od autobusu
Co do pieczątki nam w końcu powiedzieli, że oni wszystko sami załatwią a my mamy czekać.
Anggela A co Ty masz do załatwienia? Chyba nr personalny masz? -
Konto MOŻNA mieć wspólne to co piszę dotyczy SR Banku
Ale swoje będziesz mogła założyć dopiero pracując
Konto wspólne wygląda w ten sposób, że jeśli mąż ma już konto, musicie pójść razem do banku, i on Cię musi upoważnić do tego byś mogła korzystać z konta, i dostaniesz drugą kartę. ALE na 1000000% dostaniesz kartę podpisaną na niego, z jego imieniem i nazwiskiem. Czyli tak jak mówili znajomi, nie można mieć teoretycznie 2 kart bo obydwie są kartami męża... Bo to będzie tak jakby jego karta tylko ty jesteś użytkownikiem.
I nie dostajesz też swojego generatora kodów. Jedynie to sprawia tylko że masz 2 karty i dzięki upoważnieniu możesz Ty pójść do banku i coś załatwić typu wpłacić / wypłacic/ przelać bez męża.
Ale o ile nie planujecie tego robić, to wyjdzie na to samo jak mąż zaloguje się na stronę banku i zamówi drugą kartę na ten sam rachunek
Jestem tego pewna, bo my do dzisiaj mamy 1 konto wspólne (w SR) i w sumie mąż ma jeszcze 1 prywatne a ja 2 prywatne (kolejne konta można otwierać przez internet tak jak zamawiać karty).
Cynnia, córka założyła konto bo są konta dla młodzieży i studentów i nie wymagają pracy
Ale osoby powyżej któregoś tam roku życia jeśli nie pracują, nie mogą załozyć konta.
Giannaa lubi tę wiadomość
-
Moze masz racje z tym kontem dla młodzieży. Ona ma w SR. Ale jeśli chodzi o karty do konta wspólnego to ja mam jak najbardziej na swoje imie z własnym zdjęciem. Tak jak pisałam w Nordei. Jestem tylko upoważniona i nie mam swojego kodebrikke. Mam tez konto tylko swoje w SR i rzeczywiscie założyłam jak dostałam prace
-
Moze masz racje z tym kontem dla młodzieży. Ona ma w SR. Ale jeśli chodzi o karty do konta wspólnego to ja mam jak najbardziej na swoje imie z własnym zdjęciem. Tak jak pisałam w Nordei. Jestem tylko upoważniona i nie mam swojego kodebrikke. Mam tez konto tylko swoje w SR i rzeczywiscie założyłam jak dostałam prace
-
No co Ty w SR ja miałam kartę na męża mając wspólne konto...
Tak czy siak otworzyłam sobie swoje i mam z legitymacją..
Ale to i tak bez znaczenia teraz, bo nie wiem ile w tym prawdy ale od wielu osób słyszałam że banki wycofują możliwość zrobienia karty z legitymacją dla obcokrajowców... Chyba od roku 2015 to już obowiązuje bo kilkoro moich znajomych się starało i niestety powiedzieli że nie można już
Ale nie wiem o co w tym chodzi... trzeba by dopytać się u źródła..
-
Befff wrote:Ta pieczatka to apostille. Bardzo prosto sie ja zalatwia, mozna poczta wyslac, bez problemu odesla na wskazany adres. Ja dopiero co to Alatwialam. Wypelniasz druk, zalaczasz potwierdzenie wplaty 60zl, akt malzenstwa oraz adres zwrotny. Ja akurat wysylalam z Polski i trwalo to ok tygodnia.