X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciaza w Norwegii
Odpowiedz

Ciaza w Norwegii

Oceń ten wątek:
  • Froggie Autorytet

Wysłany: 19 września 2015, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka wrote:
    Froggie, dużo zdrówka dla Ciebie! :)

A co do wózków to tyle tego jest że zwariować można O.o
    Ja strasznie żałuję że nie obejrzę... :(

Dzieki :)

A jak mi się uda być w PL to mogę Ci na żywo zrobić telekonferencję na skype ze sklepu :D

1gtgZZu.jpg1gtgp1.png
  • Froggie Autorytet

Wysłany: 19 września 2015, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carolline trzymam za Was kciuki :) Mam nadzieję, że to już niedługo i szybko się potoczy akcja :)

Carolline lubi tę wiadomość

1gtgZZu.jpg1gtgp1.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 19 września 2015, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzymam kciuki Carolline, daj znac jak sie ruszy na serio :)

Ja dzis zrobiłam małe zakupy dla dzidzki. Zakupiłam 3 spodenki, ciepłą czapeczkę, kombinezon miś i skarpetki. Ale nie ma ciekawych promocji

zem3sg18fbglipi0.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 19 września 2015, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A więc jestem :D
    A oto powód mojej nieobecności dzisiaj:
    mv0m5y.jpg
    2ynnd6w.jpg
    ngdqt.jpg

Froggie, będziesz moimi oczyma w sklepie :D ja mam na uwadze 2 : expander mondo i caramelo carera :) bebetto mi się podobały ale mają słabsze opinie niż te 2... no i tutek inspire ale ta rama ryzykowna

Marti, ja właśnie wczoraj dostałam pieniążki z NAVu za wrzesień :) na stronie NAVu jest napisane że wypłacają 30-ego ale jak widać, Anggela pisała o 20-stym i to się potwierdza :)
    tam jak się zalogujesz na NAV.no masz "dine utbetalinger" . jak w to wejdę to mam "utbetalt siste 3 mnd". Tam masz na górze "brutto" "sum trekk" i "til utbetaling" :) i to jest gotowa suma jaką dostaniesz na konto :)
    To że masz kommende utbetalinger er ikke bekreftet i ikke overført til din konto ennå, to znaczy tyle że ta wypłata jest jeszcze nie wysłana na Twoje konto i na 10000% powodem był brak numeru konta :) bo ja dostałam kasę wczoraj, więc pewnie tobie też chcieli wysłac ale nie było nr konta :)
    Jak wpisałaś nr konta to szybko powinni wysłać pieniążki :) a co do tego że duszo wyszło.... no wiesz, jak ja zobaczyłam ile mi wyliczyli to skakałam pod sufit i krzyczałam z radości :d bo ewidentnie wyliczyli mi mega dobrze :d bo wiesz, ja zarabiałam różnie, raz mniej, raz więcej :) raz to było 20 tys a zdarzały się miesiące że to było 10... ale że w maju i czerwcu zarabiałam bardzo dobrze to i wyliczyli mi fajowo :D widocznie tych słabych miesiecy nie zaliczyli bo wtedy nie dostałabym ile dostaję :)
    No i jak pamiętasz miesiąc temu pytałam, bo wyliczyli mi kwotę X dziennie :) i martwiłam się czy za miesiąc będzie ona taka sama - i jest :)

Carolline, informuj nas! :) Ale mam przeczucie że to już się dzieje :) trzymamy kciuki! :*

Carolline, Kitaja lubią tę wiadomość

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 19 września 2015, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja moje pierwsze skurcze pamiętam :P mój mąż też ...pojechaliśmy na zakupy a ja tak jak do niego weszłam to chciałam wyjść...mój mąż już wiedział, że coś ze mną jest nie tak :P

Carolline skurczy nie przegapisz ;-) ból brzucha może świadczyć tym, że coś się rozkręci np w przeciągu 24h ale nie musi... a jakieś inne dolegliwości ? Plamienia?

a.png
    a.png
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 19 września 2015, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak w ogóle co z Annggelą ? Ze 3 ni już się nie odzywała ...
    Carolline Jakbyś jednak już się wybierała na porodówkę daj znac ;-)
    Pianistka Rozumiem, że to nowo wyremontowany pokój ;-) Ładnie ;-)

a.png
    a.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 19 września 2015, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Giannaa, cały dzień malowaliśmy :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Carolline Autorytet

Wysłany: 20 września 2015, 01:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety jeszcze sie uspokoiło :/ tak wiec dobrze, ze sie nigdzie nie wybrałam jeszcze.

28wh3e3k2h4xyjiq.png
    1usadf9h7i1th0n1.png
  • asiorka1987 Koleżanka

Wysłany: 20 września 2015, 06:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    19.09.15 po bardzo ciezkim 16 godzinnym porodzie na swiat przyszesl nasz kochany Michalek.... 4,5 kg i 53 cm dlugi.
    Po porodzie dostalam poteznego krwotoku. Jedna noga bylam na drugim swiecie...krocze strasznie mi ponacinali.

d0bafd4ba0.png
  • marti87 Autorytet

Wysłany: 20 września 2015, 07:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiorka gratulacje! Dużo zdrówka dla Ciebie i maleństwa:) naprawdę spory Twój synuś także musiałaś się namęczyć...

asiorka1987 lubi tę wiadomość

3i49krhmik48bp05.png
  • marti87 Autorytet

Wysłany: 20 września 2015, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka ładnie Wam wyszło :) fajny pomysł z tymi pasami, no i mnóstwo dodatków można do tego dobrać :) a ja sama nie wiem jak mi liczą w navie może policzyli to co zarabiałam czyli sporo więcej niż fastlønn a ja nie miałam na lønnslipach zaznaczonych overtimow... bo jeżeli pracodawca zapłaci mi drugie tyle 50% to będę miała więcej niż fastlønn.

3i49krhmik48bp05.png
  • Carolline Autorytet

Wysłany: 20 września 2015, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiorka lubię za dzidzi, nie lubię tego, ze lekko nie było.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 września 2015, 08:27

28wh3e3k2h4xyjiq.png
    1usadf9h7i1th0n1.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 20 września 2015, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiorka, moje gratulacje!!! :)
    I udało się 19.09 :) super! :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 20 września 2015, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marti87 wrote:
    Pianistka ładnie Wam wyszło :) fajny pomysł z tymi pasami, no i mnóstwo dodatków można do tego dobrać :) a ja sama nie wiem jak mi liczą w navie może policzyli to co zarabiałam czyli sporo więcej niż fastlønn a ja nie miałam na lønnslipach zaznaczonych overtimow... bo jeżeli pracodawca zapłaci mi drugie tyle 50% to będę miała więcej niż fastlønn.

No koniec końców mają być białe mebelki i do tego szare/białe i żółte dodatki :)

no policzyli to co zarabiasz :d ja mam kontrakt tylko na jakiś % i gdyby mieli patrzeć na to ile mam w kontrakcie to bym dostała sykepenger jakiś ułamek z tego co dostaję faktycznie.
    Więc oni to liczą z faktycznych dochodów a nie fastlønn :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • marti87 Autorytet

Wysłany: 20 września 2015, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Noo dobrze, że my takie pracowite dziewczyny jesteśmy hehe
    Ciekawe jak foreldrepenger policza, dostałam wczoraj pismo z navu, że pracodawca ma wypełnić, ale chyba poczekam aż księgowa wróci z wakacji, bo moja szefowa to ma problemy z prostym liczeniem i ciągle robi jakieś błędy. A poza tym ogień w pracy, mój M. ma chorobowe - pierwszy raz w życiu, nigdy nawet egenmelding nie brał. A chorobowe ma, z powodu pleców miał robiony rezonans w Pl i nieciekawie wygląda odcinek lędźwiowy. A że w pracy zrobili problem z płatnością nadgodzin, więc poszedł do lekarza z tymi wynikami i zdjęciami z pl i dostał od razu fizjoterapeutę. No i powiedział, że się zwalnia, oczywiście ma już nową pracę od listopada. A dla mnie jest tak szefowa niemiła, że chyba pójdę do lekarza żeby dostać 100 % ... nie chce codziennie wracać ze łzami w oczach z pracy i się stresować.

3i49krhmik48bp05.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 20 września 2015, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marti, bierz zwolnienie i nie miej skrupułów! U mnie nawet nie chodziło o zmęczenie a o to , że szefowa wyprowadzała mnie z równowagi już przed ciążą a teraz tym bardziej i stwierdziłam że nie będę się szarpać i stresować...
    Chociaż widzę, ze już nie mogłabym pracować bo wczoraj pomagałam przy malowaniu a dzisiaj leżę połamana tak mnie kręgosłup boli :/ ehhh

Co do foreldrepenger to pracodawca ma wypełnic inntektsopplysning for arbeidstaker som skal ha sykepenger, foreldrepenger og svangerskapspenger. to?
    A ty do sykemeldingu nie dawałaś tego??? bo ode mnie nav chciał ten dokument mieć wypełniony do sykepenger. i jeśli policzyli mi kwotę bazową "ILE" zarabiam to z tej samej kwoty będą mi liczyć foreldrepenger jeśli nie będę miała przerwy między chorobowym a macierzyńskim. a nie będę miala ;)
    Jak Ci księgowa wpisze ile zarabiasz to z tego Ci NAV będzie liczył, niestety nie powiem Ci co Ci wpisze księgowa bo ja tego nie wiem :D

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • marti87 Autorytet

Wysłany: 20 września 2015, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najwyraźniej pracodawca wysłał inntektsopplysning w navie powiedzieli, że do foreldrepenger też pracodawca to ogarnia, ale dostałam pismo, że ja mam dać to pracodawcy i przynieść do navu. A Ty sama zanosiłaś to do sykemlding ?? My z księgową dobrze żyjemy, także ona zawsze robi wszystko na naszą korzyść :) No to mam nadzieję, że mi też z tego policzą co już wyliczyli do sykepenger. Zielona jestem w tym braniu kasy od państwa ;p

A u nas dziś pierwsza rocznica, małżonek śpi i chrapie :) U mnie też już ból pleców i promieniuje na nogi, ale to zrobiło mi się po tych dwóch ostatnich dniach w pracy, mam już z 11 kg do przodu dla mojego ciała taka waga to nowość.

3i49krhmik48bp05.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 20 września 2015, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie, ja sama nic nie mogłam zanieść... pamiętasz co się wściekałam bo 2 razy źle wypełnione wysłali? U nas to nie było tak łatwo, bo moja szefowa musiała to zgłosić w siedzibie w Oslo a oni dopiero z biurem księgowym, które nas rozlicza... więc ja sama nic nie mogłam zrobić tylko liczyć że oni się przyłożą :)

Wszystkiego najlepszego z okazji rocznicy! :) Gratulacje :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 20 września 2015, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiorka serdeczne gratulacje z okazji narodzin Michałka. 4,5 kg to duży bobas. Nie zazdroszczę ciężkiego porodu i jeszcze bardziej jestem w strachu przed moim. Na szczescie masz juz to poza sobą. Jak bedziesz w stanie napisz troche wiecej szczegółów i moze jakąś fotkę :)

Pianistka fajne te pasy, białe mebelki i kolorowe dodatki bedą świetnie wyglądały.

zem3sg18fbglipi0.png
  • marti87 Autorytet

Wysłany: 20 września 2015, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki;) A ja mam wrażenie ze w każdym navie to jakieś inne zasady, mi znajoma powiedziała ze sama wzięła lønnslipy i poszła z tym do navu żeby wyliczyć foreldrepenger. Ostatnie sykemelding cześć D tez sama zniosłam do navu

3i49krhmik48bp05.png
‹‹ 218 219 220 221 222 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ