Ciaza w Norwegii
-
WIADOMOŚĆ
-
Annggela nie boisz się, że mogą Was nie wpuścić na samolot z samym aktem urodzenia paszport młodemu będziecie wyrabiać w pl czy w no ? Bo w pl minimum 2 tyg musisz czekać a później jedno z rodziców musi go odebrać osobiście. My Olkowi teraz jak byliśmy w pl to wyrabialiśmy dowód nikt kuzwa z rodziny go nie może odebrać wiec będzie u nich leżał do kwietnia bo wtedy wybieramy się do pl. A ta poza tym masz słodkiego synka
annggela lubi tę wiadomość
-
To ja Wam powiem jak z mężem sobie wyrabialismy paszporty
bo jemu się skończył a ja po zmianie nazwiska nie zrobiłam... No i polecieliśmy do PL złożyć wnioski o paszporty... po miesiącu czy 2 polecieliśmy odebrać paszporty i co? okazało się, że odcisk palca mojego męża nie zgrywa się z tym, który składał przy składaniu wniosku! I co? baba nie wydała mu paszportu mimo ze miała inne dokumenty potwierdzające tożsamość, zdjęcie itd... ^^
No i po kolejnym miesiącu musiał wracać ^^
A wszystkiemu winny okazał się jakiś kwas którym się poparzył w pracy...
Ale, zdarzyła się sytuacja że zgubił prawo jazdy, pojechał do PL i przy składaniu dokumentów napisał upoważnienie i jego matka odebrała
Dziewczyny, ale paszport dla nowonarodzonego dziecka trzeba koniecznie wyrabiać w PL? czy można w ambasadzie? -
Można w ambasadzie wszytko załatwić.
Co do tych odcisków placów to jest trochę śmieszne. Ja też teraz wyrabiałam paszport to babka mnie się pytała przy składaniu wniosku czy nie mam świeżych blizn na placu i tak samo jak przyjechałam odebrać czy czasami się nie skaleczyłam.
-
Ja normalnie w amasadzie wyrabialam, tylko trzeba duzo wczesniej zamowic wizyte
2 tygodnie i paszport byl zrobiony. Dodam,że jeśli ktoraś z Was mieszka powyzej 100km od ambasady to wysyłają pocztą. I przy wyrobieniu moze być tylko jedno z rodziców
Annggela Dorianek mały przystojniak -
Kafabi ale najpierw trzeba złożyć w ambasadzie wniosek o pesel ? Czy można od razu o pesel i paszport czy np żeby było szybciej wyrabiają paszport tymczasowy bez peselu? Czytałam o tym ale zlały mi się te informacje i już nic nie wiem. Jak Ty to robiłaś ?
-
kafabi wrote:Ja normalnie w amasadzie wyrabialam, tylko trzeba duzo wczesniej zamowic wizyte
2 tygodnie i paszport byl zrobiony. Dodam,że jeśli ktoraś z Was mieszka powyzej 100km od ambasady to wysyłają pocztą. I przy wyrobieniu moze być tylko jedno z rodziców
Annggela Dorianek mały przystojniak
Dziękuję za informacje !My mamy 600 km więc się załapiemy
Wyrobić i tak pojedziemy wszyscy i połączymy to z wizytą w Sandefjordzie u rodziców
A potem pocztą odbierzemy i super!
A musimy składać wniosek o wydanie jakichś polskich dokumentów? polskiego aktu urodzenia lub polskiego pesel? czy pesel zostanie nadany przy wydawaniu paszportu? -
Nie mamy jeszcze peselu dla Olvii, bo paszport tymczasowy nie ma peselu, ale jak bedziemy skladac o 5-letni w lutym bądz marcu to automatycznie konsul wystepuje o pesel polski, my nie jezdzimy do Polski często, więc dla mnie to odpowiednia opcja
-
Kafabi, a paszport tymczasowy jak długo ma ważnosć? rok?
My do Polski latamy bardzo rzadko... ja byłam 1,5 roku temu ostatnioAle planujemy w sierpniu pojechać bo mąż ma do załatwienia jedną sprawę, a ja chciałabym aby moi dziadkowie poznali małą póki jeszcze żyją
mogłabyś napisać w punktach tak łopatologicznie co po kolei trzeba zrobić? -
1.Umawiamy wizytę
2.Robimy fotke dziecku
3.JUż w ambasadzie: placimy najpierw w kasie (gotowka)bo innej możliwości nie mawypelniamy wniosek o paszport tymczasowy i dokument, ktory dostaniemy w okienku o akt urodzenia polski.
4. Wracamy do domku i czekamy
Pasz. tymczasowy jest ważny rokWiadomość wyedytowana przez autora: 2 listopada 2015, 10:21
Giannaa, Kitaja lubią tę wiadomość