Ciaza w Norwegii
-
WIADOMOŚĆ
-
Ale to pokręcone. Ja sie zastanawiam czy nie zrobic małej podwójnego obywatelstwa. Nie wiem czy można albo po ojcu norweskie. Ja mam polskie wiec starczy dla obdzielenia całej rodziny.
Nie znoszę bawić sie w papierologie a Norwegii podoba mi sie ze wszystko jest w miarę szybko i bez bieganiaWiadomość wyedytowana przez autora: 2 listopada 2015, 11:01
-
Pianistka wydaje mi się,że trzeba jechać osobiście ,żeby włożyć wniosek nawet o akt urodzenia , więc lepiej za jednym zamachem ogarnąć pasz.tym. i akt urodzenia
Chyba ze nie spieszy sie Tobie to włozyć tylko o akt czekać około 3 miesiecy na niego a pozniej pojechać i złożyć o stały paszport na ktory sie czeka 6 tygodni
Pomyśl na spokojnie która opcja cię interesuję i czy wyrobisz się w czasie do sierpnia
-
kafabi wrote:Pianistka wydaje mi się,że trzeba jechać osobiście ,żeby włożyć wniosek nawet o akt urodzenia , więc lepiej za jednym zamachem ogarnąć pasz.tym. i akt urodzenia
Chyba ze nie spieszy sie Tobie to włozyć tylko o akt czekać około 3 miesiecy na niego a pozniej pojechać i złożyć o stały paszport na ktory sie czeka 6 tygodni
Pomyśl na spokojnie która opcja cię interesuję i czy wyrobisz się w czasie do sierpnia
Faktycznie, skoro i tak musiałabym jechać 2 razy, to lepiej od razu złożyć wniosek o tymczasowy i móc się ruszyća potem o stały możemy przy okazji kiedy będziemy u moich rodziców
dziękuję za pomoc :* -
Ja słyszałam ze dziecko w Norwegii dziedziczy obywatelstwo po matce a nie po ojcu i ze nie ma tutaj czegoś takiego jak podwójne
Tą stronkę któraś mamusia kiedys podawała. Wydaje mi sie pomocna, wiec wklejam jeszcze raz
http://pol-nor.com/po-porodzie/Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 listopada 2015, 11:59
-
Cześć
Czytam o tych paszportach i zastanawiam się czy akt małżeństwa powinien być z apostille ? Ale na stronie ambasady jest napisane "międzynarodowe odpisy polskich aktów urodzenia/małżeństwa nie będą uwzględniane" chociaż niebardzo rozumiem czy międzynarodowy to z apostille.
Czytałam też, że przed wyprawą do ambasady można wysłać zdjęcie, żeby się upewnić czy jest poprawne.
My musimy najpierw jechać do polskiego konsulatu w Tromso i tam razem coś podpisać, żeby mąż mógł sam lecieć do ambasady, ale musimy się jeszcze dowiedzieć.
Pianistka piękny wózek, jeszcze nie pochwaliłam
Anngela słodziak z Twojego maleństwa
Czekam z niecierpliwością do piątku, odbieramy nową kuchnie i akurat przyjeżdża transport z Pl z rzeczami dla malutkiej i brakującymi rzeczami do domuannggela lubi tę wiadomość
-
A miałam jeszcze zapytać czy któraś z Was orientuje się w szczepieniach ?? Jak to wygląda ? Są jakieś tabelki w necie, ale nie wiem czy to aktualne. W środę mam wizytę u lekarza to mam nadzieje, że nie zapomnę, żeby zapytać o jakieś ulotki.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 listopada 2015, 12:02
-
Giannaa wrote:Annggela nie boisz się, że mogą Was nie wpuścić na samolot z samym aktem urodzenia paszport młodemu będziecie wyrabiać w pl czy w no ? Bo w pl minimum 2 tyg musisz czekać a później jedno z rodziców musi go odebrać osobiście. My Olkowi teraz jak byliśmy w pl to wyrabialiśmy dowód nikt kuzwa z rodziny go nie może odebrać wiec będzie u nich leżał do kwietnia bo wtedy wybieramy się do pl. A ta poza tym masz słodkiego synka
Boje sie ale sprobuje, moi znajomi polecieli bez problemu. I tak wracam na koniec listopada wiec zdarze odebrac paszport, wszystkie dokumentu mu w Pl wyrobie, wystapie z prosba o przyspieszenie wiec i w tydzien bedzie dowod a na paszport moge i czekac te dwa tyg. Narazie nie odwoluje wizyty w Oslo poki bezpiecznie nie dotrzemy do Pl. -
Ja znalazłam cos takiego. http://m.onet.pl/wiadomosci/prasa,4skgl
I tak sie zastanawiamy co robić żeby nie bawić sie w ta cała papierologie. No zobaczymy. Moj maz musi tez wystąpić o zmianę obywatelstwa. Bo ma podwójne a tu trzeba sie zrzec. Z drugiej strony jak mała ma byc wychowywana tylko w Norwegii a w Polsce bywać rodzinnie i turystycznie to czy jej nie bedzie łatwiej z obywatelstwem norweskim. W sumie tu ma byc jej przyszłość.
Co do aktów miedzynarodowych. To ja wszystkie akty nam na drukach europejskich. I nue ma problemów z zadnymi formalnościami. Myśle ze powinni je przy paszporcie w ambasadzie uwzględnić. -
hej dziewczyny,
w Norwegii można mieć podwójne obywatelstwo, jeśli jedno z rodziców (bez znaczenia matka czy ojciec) jest Norwegiem, nabywa się je automatycznie. Tak samo jest z polskim obywatelstwem. W takim przypadku można mieć w Norwegii podwójne obywatelstwo.
Jednego obywatelstwa można się zrzec, tylko, moim zdaniem, nie ma po co.
-
marti87 wrote:Anngela
Mi kilka razy się zdarzyła, że przez całą podróż z mojej wioski do Gdańska z przesiadką w Oslo nikt nie sprawdził dowodu tożsamości. -
My jak latamy Ryanairem to mamy zawsze sprawdzane dowody przed wejściem na samolot a ostatnio nawet tak było, Olkowy dowód oglądali z każdej strony.
Annggela trzymam kciuki, żeby się udało bo wtedy na spokojnie sobie w pl wszystko załatwisz.
Co do tego obywatelstwa to czytałam, że ma się to zmienić bo Norwegia nie powinna żądać, żeby ktoś zrzekł się swojego obywatelstwa dla norweskiego i powinna być możliwość podwójnego ... ciekawe czy to się zmieni...
Kafabi a żeby złożyć wniosek o polski akt urodzenia to trzeba norweski przetłumaczyć i mieć pieczątkę z apostille ? Gdzieś czytałam, że aby otrzymać pesel albo akt pl norweski musi być z pieczątką przetłumaczony. -
Tylko nie wiem czy sie cos nie zmieniło, bo wiesz jak to w tych polskich urzędach jest
Aha i dodam ,że akt oddac musiałam i nie oddali go spowrotem, ale zamowilam bez problemu nowy na necie i po dwoch dniach przyszedł taki sam jak pierwszyGiannaa lubi tę wiadomość