X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciaza w Norwegii
Odpowiedz

Ciaza w Norwegii

Oceń ten wątek:
  • Miuu Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2015, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale to pokręcone. Ja sie zastanawiam czy nie zrobic małej podwójnego obywatelstwa. Nie wiem czy można albo po ojcu norweskie. Ja mam polskie wiec starczy dla obdzielenia całej rodziny.

Nie znoszę bawić sie w papierologie a Norwegii podoba mi sie ze wszystko jest w miarę szybko i bez biegania

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 listopada 2015, 11:01

f2w3rjjgy5us18nj.png ❤️
  • kafabi Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2015, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka wydaje mi się,że trzeba jechać osobiście ,żeby włożyć wniosek nawet o akt urodzenia , więc lepiej za jednym zamachem ogarnąć pasz.tym. i akt urodzenia :) Chyba ze nie spieszy sie Tobie to włozyć tylko o akt czekać około 3 miesiecy na niego a pozniej pojechać i złożyć o stały paszport na ktory sie czeka 6 tygodni :) Pomyśl na spokojnie która opcja cię interesuję i czy wyrobisz się w czasie do sierpnia :)

ug37df9h1fm5w9re.png
    relgru1dwth53ixq.png
  • kafabi Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2015, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miuu z tego co wiem my nie mozęmy mieć podwojnego obywatelstwa, ale nie wiem jak to jest u Was kiedy dziecko ma ojca z norweskim obywatelstwem.

Mąż chciał skladać o norweskie obywatelstwo, ale musiałby się zrzec polskiego, wiec odpuścił :)

ug37df9h1fm5w9re.png
    relgru1dwth53ixq.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2015, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kafabi wrote:
    Pianistka wydaje mi się,że trzeba jechać osobiście ,żeby włożyć wniosek nawet o akt urodzenia , więc lepiej za jednym zamachem ogarnąć pasz.tym. i akt urodzenia :) Chyba ze nie spieszy sie Tobie to włozyć tylko o akt czekać około 3 miesiecy na niego a pozniej pojechać i złożyć o stały paszport na ktory sie czeka 6 tygodni :) Pomyśl na spokojnie która opcja cię interesuję i czy wyrobisz się w czasie do sierpnia :)

Faktycznie, skoro i tak musiałabym jechać 2 razy, to lepiej od razu złożyć wniosek o tymczasowy i móc się ruszyć :) a potem o stały możemy przy okazji kiedy będziemy u moich rodziców :)

dziękuję za pomoc :*

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2015, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja słyszałam ze dziecko w Norwegii dziedziczy obywatelstwo po matce a nie po ojcu i ze nie ma tutaj czegoś takiego jak podwójne

Tą stronkę któraś mamusia kiedys podawała. Wydaje mi sie pomocna, wiec wklejam jeszcze raz :)

http://pol-nor.com/po-porodzie/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 listopada 2015, 11:59

zem3sg18fbglipi0.png
  • marti87 Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2015, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć :)

Czytam o tych paszportach i zastanawiam się czy akt małżeństwa powinien być z apostille ? Ale na stronie ambasady jest napisane "międzynarodowe odpisy polskich aktów urodzenia/małżeństwa nie będą uwzględniane" chociaż niebardzo rozumiem czy międzynarodowy to z apostille.

Czytałam też, że przed wyprawą do ambasady można wysłać zdjęcie, żeby się upewnić czy jest poprawne.
    My musimy najpierw jechać do polskiego konsulatu w Tromso i tam razem coś podpisać, żeby mąż mógł sam lecieć do ambasady, ale musimy się jeszcze dowiedzieć.

Pianistka piękny wózek, jeszcze nie pochwaliłam :):)
    Anngela słodziak z Twojego maleństwa :)

Czekam z niecierpliwością do piątku, odbieramy nową kuchnie i akurat przyjeżdża transport z Pl z rzeczami dla malutkiej i brakującymi rzeczami do domu :)

annggela lubi tę wiadomość

3i49krhmik48bp05.png
  • marti87 Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2015, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A miałam jeszcze zapytać czy któraś z Was orientuje się w szczepieniach ?? Jak to wygląda ? Są jakieś tabelki w necie, ale nie wiem czy to aktualne. W środę mam wizytę u lekarza to mam nadzieje, że nie zapomnę, żeby zapytać o jakieś ulotki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 listopada 2015, 12:02

3i49krhmik48bp05.png
  • annggela Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2015, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Giannaa wrote:
    Annggela nie boisz się, że mogą Was nie wpuścić na samolot z samym aktem urodzenia paszport młodemu będziecie wyrabiać w pl czy w no ? Bo w pl minimum 2 tyg musisz czekać a później jedno z rodziców musi go odebrać osobiście. My Olkowi teraz jak byliśmy w pl to wyrabialiśmy dowód nikt kuzwa z rodziny go nie może odebrać wiec będzie u nich leżał do kwietnia bo wtedy wybieramy się do pl. A ta poza tym masz słodkiego synka ;-)

Boje sie ale sprobuje, moi znajomi polecieli bez problemu. I tak wracam na koniec listopada wiec zdarze odebrac paszport, wszystkie dokumentu mu w Pl wyrobie, wystapie z prosba o przyspieszenie wiec i w tydzien bedzie dowod a na paszport moge i czekac te dwa tyg. Narazie nie odwoluje wizyty w Oslo poki bezpiecznie nie dotrzemy do Pl.

qdkkjw4zfn9a9o9i.png

mhsv9vvj4dj4thic.png
  • Miuu Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2015, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja znalazłam cos takiego. http://m.onet.pl/wiadomosci/prasa,4skgl

I tak sie zastanawiamy co robić żeby nie bawić sie w ta cała papierologie. No zobaczymy. Moj maz musi tez wystąpić o zmianę obywatelstwa. Bo ma podwójne a tu trzeba sie zrzec. Z drugiej strony jak mała ma byc wychowywana tylko w Norwegii a w Polsce bywać rodzinnie i turystycznie to czy jej nie bedzie łatwiej z obywatelstwem norweskim. W sumie tu ma byc jej przyszłość.

Co do aktów miedzynarodowych. To ja wszystkie akty nam na drukach europejskich. I nue ma problemów z zadnymi formalnościami. Myśle ze powinni je przy paszporcie w ambasadzie uwzględnić.

f2w3rjjgy5us18nj.png ❤️
  • Miuu Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2015, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juz wiem. Międzynarodowy to ten europejski opisany w kilku językach. Czyli musisz wystąpić o ten stary akt na zielonym bodajże druku

f2w3rjjgy5us18nj.png ❤️
  • marti87 Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2015, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anngela

Mi kilka razy się zdarzyła, że przez całą podróż z mojej wioski do Gdańska z przesiadką w Oslo nikt nie sprawdził dowodu tożsamości.

3i49krhmik48bp05.png
  • Meggi77 Przyjaciółka

Wysłany: 2 listopada 2015, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny,

w Norwegii można mieć podwójne obywatelstwo, jeśli jedno z rodziców (bez znaczenia matka czy ojciec) jest Norwegiem, nabywa się je automatycznie. Tak samo jest z polskim obywatelstwem. W takim przypadku można mieć w Norwegii podwójne obywatelstwo.

Jednego obywatelstwa można się zrzec, tylko, moim zdaniem, nie ma po co.

zem3anliv4r7ocpf.png
  • annggela Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2015, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marti87 wrote:
    Anngela

Mi kilka razy się zdarzyła, że przez całą podróż z mojej wioski do Gdańska z przesiadką w Oslo nikt nie sprawdził dowodu tożsamości.
    To samo od znajomych slyszalam, dlatego wszyscy leca na akt norwegianem, zastanawia mnie jedno a mianowicie wiem ze w cenie biletu mam bagaz, ale czy wtedy gdy wozek zdaje ? Bo on tez jest za darmo.

qdkkjw4zfn9a9o9i.png

mhsv9vvj4dj4thic.png
  • kafabi Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2015, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annggela w norwegianie nie wiem jak jest ale w Ryainar ja nie moglam miec bagazu dla noworodka tylko torbe z akcesoriami dla niej. Gratis byly dwie rzeczy wozek+ fotelik, albo lozeczko turystyczne ktore zdawalam w osobnym punkcie ;)

ug37df9h1fm5w9re.png
    relgru1dwth53ixq.png
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2015, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My jak latamy Ryanairem to mamy zawsze sprawdzane dowody przed wejściem na samolot a ostatnio nawet tak było, Olkowy dowód oglądali z każdej strony.

Annggela trzymam kciuki, żeby się udało bo wtedy na spokojnie sobie w pl wszystko załatwisz.

Co do tego obywatelstwa to czytałam, że ma się to zmienić bo Norwegia nie powinna żądać, żeby ktoś zrzekł się swojego obywatelstwa dla norweskiego i powinna być możliwość podwójnego ... ciekawe czy to się zmieni...

Kafabi a żeby złożyć wniosek o polski akt urodzenia to trzeba norweski przetłumaczyć i mieć pieczątkę z apostille ? Gdzieś czytałam, że aby otrzymać pesel albo akt pl norweski musi być z pieczątką przetłumaczony.

a.png
    a.png
  • marti87 Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2015, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No tak u mnie tylko norwegian i sas, ale to już w Tromso.

Leciałam kiedyś z koleżanką i ona miała wózek i oddawała chyba na bagażach specjalnych.

3i49krhmik48bp05.png
  • kafabi Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2015, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Giaanna ja w marcu jak skadałam wnioski to nie potrzebowałam tłumaczyć i pieczątki apostille też nie musiałam mieć, taki akt co otrzymałam taki dawałam w ambasadzie :)

Giannaa lubi tę wiadomość

ug37df9h1fm5w9re.png
    relgru1dwth53ixq.png
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2015, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kafabi super, dzięki za info. ;-)

a.png
    a.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2015, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kafabi, a jak długo ważny jest paszport tymczasowy? bo nie jest on na jeden lot?

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • kafabi Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2015, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tylko nie wiem czy sie cos nie zmieniło, bo wiesz jak to w tych polskich urzędach jest :P

Aha i dodam ,że akt oddac musiałam i nie oddali go spowrotem, ale zamowilam bez problemu nowy na necie i po dwoch dniach przyszedł taki sam jak pierwszy :)

Giannaa lubi tę wiadomość

ug37df9h1fm5w9re.png
    relgru1dwth53ixq.png
‹‹ 308 309 310 311 312 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ