X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciaza w Norwegii
Odpowiedz

Ciaza w Norwegii

Oceń ten wątek:
  • nefer Przyjaciółka

Wysłany: 24 listopada 2015, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czarna Owca, zazdroszcze :) Ja Alexa czulam od 15tc. Teraz juz czasem czuje, takie mini ruchy. I koniec. Sekunde trwaja. :) Pytalam wczoraj, czy to mozliwe, zeby tak wczesnie. Odpowiadziala "nigdy nie mow nigdy". :P

d869f9fdbd.png
  • czarna_owca Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2015, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nefer jeśli nie masz ubezpieczenia w pl to możesz złożyć wniosek o kartę międzynarodowego ubezpieczenia (czy jakoś tak to się nazywa) to jest taki odpowiednik naszej polskiej karty EKUZ tylko tutaj wydają ją na 2 lata, a w pl tylko na 6 mc. Z ta karta możesz iść do lekarza w pl (i nie tylko) a płaci za to Norwegia bo tutaj jesteś ubezpieczona. Tylko musiałabyś doczytać dokładnie jakie usługi obejmuje, czy prowadzenie ciąży i poród też czy nie.

mhsv3e5e7kvmf6ta.png
  • czarna_owca Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2015, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wcześniej też czułam niby takie smeranie ale nie wiedziałam czy to dzidziuś czy jelita, czy przemieszczające się narządy ;) a teraz było takie delikatne ale wyraźne puk puk w kilkusekundowych odstępach :D

Marti jak brzuszek Ci się obniżył to już tuż tuż :)

mhsv3e5e7kvmf6ta.png
  • Kitaja Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2015, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ale macie szliczne brzusie :-):-)

Marti Ty juz tuż tuż i zaraz malutka bedzie z wami, staraj sie odpoczywać teraz ile sie da kochana , bo potem jest cieżko ;-)

U nas trochę cieżko mały pokazuje swoj charakterek ;-) a na cycu by wisiał cały czas, a w nocy jest cieżko bo Jaś przestawił pory dnia ;-) dziś wrzucimy wam fotkę małego :-* odezwę sie miedzy karmieniami i wtedy sprobuj

Cynnia lubi tę wiadomość

Czekamy na Ciebie coreczko
    d8d0698bd2.png
    Kiry AA
    MTHFR hetero
    PAI-4 homo
    Celiakia
    Słaba morfologia nasienia

5 👼
    1👦 Jaś ♥️

Leki:clexane 04,acard 150mg,metyle,luteina, duphostan
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2015, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kitaja! :) Opowiadaj wszyściutko :)
    Jak malutki? Jak Ty się czujesz?

Czarna owca, ja w podobnym terminie poczułam kilkakrotne "puk-puk" po raz pierwszy, a 4 dni później w 18+6 już nie było wątpliwości :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Froggie Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2015, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry Pleciugi :) ruch tu ostatnio jak na Oslo S :P

Cynnia super, że masz to zwolnienie. Obyś sobie odpoczęła :) Jak pęcherz?

Carolline a jak tą sonde do główki mocują? To nie zagraża dziecku?

Marti to może jednak nie leż? :D z tych emocji to może i Maluszek sie rozkręci :) brzuszek masz sliczny - mierzyłas obwód? Mi sie wydaje, ze mój jest niewiele mniejszy a mi jeszcze conajmniej 2 miesiące zostały...

Giannaa jak dzisiaj? Kłucie ustało czy nadal dokucza? Ja bym chyba wyprała, choćby po to, żeby Olek nie miał problemów jak będzie mial styczność z Julką. Ale ja mam świra na punkcie prania i może nie patrzę zdroworozsądkowo :P

Annggela super słodziak z Dorianka :) jak znosi podróż samolotem?

Nefer super fotki :) Dobrze, że dzidzia zdrowa i z łożyskiem w porządku :) A podejścia norków to sie chyba nie zmieni :( Ważne, żebys miała alternatywę.

Kitaja super, że do nas zajrzałaś :) Czekamy na zdjęcia Jasia i relację :) Jak sie czujesz?

Ja wczoraj jak wróciłam z kursu to nie miałam siły na nic. Jeszcze pociąg sie spóźnił i stałam 20 minut na mrozie... Dzis odpoczywam bo krzyż boli ale chyba zaraz sie wybiore do sklepu po zakupy na obiad.

I pytania z serii głupich: Stellekluter to są chusteczki ale suche, tak?
    Ile się zużywa dziennie pieluszek u noworodka?

Giannaa lubi tę wiadomość

1gtgZZu.jpg1gtgp1.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2015, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Froggie, chodzisz na norweski ? Super. Stellekluter to chyba te suche, nawilżone to våtservietter. W paczce z Remy były takie suche. Zamowilas juz paczki?

Pęcherz mnie nie boli odpukać, moze to tylko jakies kłucia które sa normą na tym etapie. Za to plecy mnie zaczynają bardzo bolec :( najlepsze, ze lekarz powiedział, ze mam brać paracet na ból pleców. Ani mi sie śni faszerować młodego tabletami.
    Dzis uzgodnilam z szefową, ze bede miała wolne wtorki i piątki. Sykemelding i inne papiery tez juz wysłane do Navu, także mam nadzieje, ze nie bedzie zwłoki w wypłacie pieniędzy. Musze sobie opracować plan co bede robiła w te wolne dni, bo mam sporo do ogarnięcia.

zem3sg18fbglipi0.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2015, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cynnia, ja jestem świetna w planowaniu :D niestety na tym się kończy... od 15 listopada mam "zadania" nie wykonane :P
    ale super, że przynajmniej u Ciebie tak szybko to działa z NAVem :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • nefer Przyjaciółka

Wysłany: 24 listopada 2015, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    STELLEKLUTER to takie suche podkladki, na ktorych kladziesz dzidzie i ja przewijasz. Np na stacjach benzynowych sie przydaja, bo tamte to takie zimne, plastikowe, te otwierane ze sciany. One tez wchlaniaja mokre ewentualne. Ja je zuzylam na mojego psiaka jak uczyl sie sikac. :) mialam takie z tasma samoprzylepna, wiec nie przesuwaly sie.

d869f9fdbd.png
  • Miuu Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2015, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarna owca no widzisz mi pukał dwa dni temu a teraz tobie.

Nefer ta karta to helfo. Wchodzisz na strone logujesz sie i tam jest opcja zamówienia. Po dwóch dniach powinna byc. Nie jestem pewna ale gdzieś czytałam ze można podjąć leczenie za granica jesli jest konieczność i niezbędne i wtedy NAV pokrywa

Oo Kitaja sie odezwała. Zmień suwaczek bo ciągłemu Jasia czekasz. Jak tam świeża mamusia. Jak sobie radzisz jak Jasiu ?

Ja z moimi dziećmi pierwszy raz leciałam samolotem jak miał 5 miesięcy.

f2w3rjjgy5us18nj.png ❤️
  • nefer Przyjaciółka

Wysłany: 24 listopada 2015, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co do zuzywania pieluszek u noworodka, to nie za bardzo wiem. Markus poltora miesiaca spedzil w inkubatorze a potem takim specjalnym podgrzewanym lozeczku-wanience. Szpital sponsorowal i zmienial pieluszki. Pamietam tylko, ze zarowno pieluszki i ubranka byly o kilka nrow za duze. Topil sie w nich. Pieluszki 0, ubranka 44-50 byly zbyt wielkie.

d869f9fdbd.png
  • nefer Przyjaciółka

Wysłany: 24 listopada 2015, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tu Markusek mial juz prawie miesiac. Najmniejszy ciuszek jaki byl w szpitalu...
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/c2709babe4dc.jpg

d869f9fdbd.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2015, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mi o te chodzilo

https://kolonial.no/produkter/13762-rema-1000-stellekluter-torre-100-stk/

A nie te podklady, ktore nawet nie wiem jak sie nazywajà ale widzialam z Libero. Ja kupilam Pampersa w PL

zem3sg18fbglipi0.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2015, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jejku, jaki malusi. Ile ważył jak sie urodził?

zem3sg18fbglipi0.png
  • nefer Przyjaciółka

Wysłany: 24 listopada 2015, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/77b2d7049cac.jpg

d869f9fdbd.png
  • nefer Przyjaciółka

Wysłany: 24 listopada 2015, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    1602g, 43cm, ur 30+0tc

d869f9fdbd.png
  • Miuu Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2015, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nefer. Zobacz to.
    http://www.mojanorwegia.pl/zdrowie/refundacja-kosztow-leczenia-w-polsce-9644.html

Ale śliczny maluszek. Moj młodszy ważył 1900 przy urodzeniu w 38 tyg. Niewiedziała czy przez hashimoto czy prze niewydolność łożyska.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 listopada 2015, 14:20

f2w3rjjgy5us18nj.png ❤️
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2015, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaka kruszyna <3
    maleństwo...

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2015, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Froggie dzięki za opowiedz ;-) bo jakoś pozostałe mnie olały :P Ja cały czas się zastanawiam bo widzę, że większość płynów dla dzieci ma te konserwanty nawet blenda sensitive i mamy jakoś piorą ;-) Mogłabym tym sprawdzić czy młodą też będzie to uczulać. A co do Olka, mam wyprane w tym płynie ciuszki głownie na rozmiar 56/62 wiec wątpię, żeby Olek brał już małą na ręce :P Mój syn to ma ręce jak imadło...i ogólnie jest mega delikatny :P wiec nie wiem kiedy pozwolę mu wziąć małą na ręce :P Co do sondy to jest tak jak Ci napisałam ona jest bezpieczna i monitoruje funkcje życiowe dziecka podczas porodu.
    Nefer ale słodka kruszynka ;-)
    Kitaja super, że się odezwałaś i czekamy na zdjęcie Jaśka ;-) Dużo siły życzę mały w końcu wyrobi sobie rytm.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 listopada 2015, 14:37

a.png
    a.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2015, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ej no, ja Cie wcale nie olałam :P napisałam, ze nie pomogę bo sie nie znam :)

Ja dzis zaczynam 35 tc, ale ten czas leci

zem3sg18fbglipi0.png
‹‹ 376 377 378 379 380 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ