X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciaza w Norwegii
Odpowiedz

Ciaza w Norwegii

Oceń ten wątek:
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2015, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny :) Jak zwykle pomożecie :)
    No zwaliłam z tymi koszulami ale nie sądziłam że aż tak mi bęben urośnie i ja cała :(
    A że ja nienawidzę koszul i napewno nie będę w takich spała w domu, to szkoda mi kupować kolejne...
    Chyba zrobię jak Carolline, że będę korzystała ze szpitalnych :)
    Skoro można... ale właśnie nie wiedziałam czy ich można brać kilka na zmianę :)

Carolline, o guziku słyszałam, że trzeba go naciskać :D w Pl za naciśnięcie czeka Cię kara w postaci "spojrzenie bazyliszka" :D

Ja właśnie czytałam, że zaraz po porodzie brzuch jest jak w 6 miesiącu :) to i tak spory no ale nie taki jak teraz! :D
    A cyce? no właśnie... urosną... choć przy moim G zastanawiam się "jak?!"... i chyba pozostanę przy stanikach miękkich do karmienia bo na tak duży biust ciężko jest dobrać dobry stanik zwłaszcza, jeśli rozmiar będzie się zmieniał...

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2015, 08:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taaaa w Polsce guzik w szpitalu powinien mieć obok podpis...upewnij się czy na pewno chcesz go użyć ;-) ja użyłam...jak wciśniesz raz zapomnij, że ktoś przyjdzie w końcu zirytowana zaczęłam wciskać go tak długo aż ktoś się koło mnie zjawił, a co wrednym trzeba być :P

Pianistka mi jakoś dodatkowo biust nie urósł po porodzie... jak był nawał mleka to piersi robiły się bardziej nabrzmiałe ale po ściągnięciu mleka wracały do takiego samego stanu... jak już unormuje się rytm karmienia to nie będzie takich problemów z nawałem ;-)

A co do koszul...mam nadzieje, że tu w szpitalu są dłuższe jak w Pl bo w Polsce nawet tyłka dobrze nie zakrywały :/

a.png
    a.png
  • Carolline Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2015, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do cesarki to jak dla mnie to było wybawienie po męczącym dniu. Wspominam dobrze, na sali operacyjnej z 8 osob każda sie przywitala, przedstawiła i żartowały dużo. A po ze mną jak z jajkiem sie obchodzili. Jedyne co to ani pępowiny maz nie przecinał a po na moment dali tylko od razu i wyszli z mała (zabierając meza ze sobą) a do mnie po jakiś 40 min na sale pooperacyjna wrócili i wtedy przystawili mała do piersi. Po karmieniu maz i mała poszli do nas do pokoju a ja po godz czy 2 do nich dotarłam. Przeciwbólowe na zawołanie, pomoc jakakolwiek tez, pierwsze 3 dni praktycznie przy każdym przystawianiu do piersi pomoc, mała z nami, ale jakbyśmy chcieli odpocząć to mówili zeby mowić to zabiorą. Zszyli ładnie wiec ogólnie nie narzekam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2015, 08:51

Miuu lubi tę wiadomość

28wh3e3k2h4xyjiq.png
    1usadf9h7i1th0n1.png
  • marti87 Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2015, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzień dobry :)

Ja też na początek nastawiam się na szpitalne, moich szkoda brudzić :) Ręczników też jest podobno do oporu ... Mi sama położna mówiła, że mam ich pytać i pytać do oporu :)

U mnie mega głód, chociaż wieczorem zjadłam porcje z julebord z deserem, później szybką sałatkę, a teraz kanapki zagryzam sernikiem, chyba jakiś mały smakosz siedzi w brzuchu :)

3i49krhmik48bp05.png
  • planeta Koleżanka

Wysłany: 26 listopada 2015, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ten zasiłek jest dla zdrowych kobiet, które nie mogą kontynuować pracy ze względu na ryzyko uszkodzenie płodu. U mnie takiej sytuacji nie ma bo skoro prace stracę to nie ma takiego ryzyka:)

Zdrowa tez nie jestem bo wymiotuję non stop i nawet ugotować obiadu w domu nie moge.

A sykmelding liczy sie na pewno do 6/10 miesięcy tylko to już jest kwestia lekarza czy mi je wypisze po wygaśnięciu umowy i czy bedą do tego podstawy.

Tyle sie naczytałam o lekarzach tutaj, że wątpię. Ale ten jednorazowy zasiłek faktycznie dostanę:)

• planeta Koleżanka

Wysłany: 26 listopada 2015, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy ja w zasadzie muszę lekarzowi mówić, że umowa mi wygasła?

• Miuu Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2015, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carolline dziękuje za informacje. Mam nadzieje ze u mnie tez bedzie tak bez problemów :)
    Planeta wydaje mi sie ze nie musisz mowić. A ciężarna nie jest przypadkiem pod ochrona i nie mogą cie zwolnić ?

f2w3rjjgy5us18nj.png ❤️
  • Miuu Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2015, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carolline a szwy jakie ? Jak potem z kontrola ciecia ? Jakie miałaś znieczulenie ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2015, 11:34

f2w3rjjgy5us18nj.png ❤️
  • nefer Przyjaciółka

Wysłany: 26 listopada 2015, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    planeta wrote:
    A czy ja w zasadzie muszę lekarzowi mówić, że umowa mi wygasła?
    wlasnie mialam to napisac... nie mow i po klopocie. ja tu regularnie klamie lekarzom zeby dostac to, czego chce ;)

d869f9fdbd.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2015, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miuu, nie mogą ciężarnej zwolnić ale nie mają obowiązku przedłużyć umowy, która się kończy...

Planeta, ależ oczywiście że nie musisz mówić lekarzowi o końcu umowy! :) i nie rób tego

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2015, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki, a koszule o których mówiliście to tego typu ?

http://shop.boobdesign.com/sv/5/span-style-color-black-nattklader-span

Bo ja jeszcze nic nie mam kupione dla siebie do szpitala, nie mówiąc o pakowaniu :(

zem3sg18fbglipi0.png
  • Miuu Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2015, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki a jaki powinien byc brzuch w ciąży. Wiem głupie pytanie ale nie mam skurczy ani mocno twardego tylko napiety. To normalne bo aż sie boje ruszać. Tylko jak leżę na boku jest miękki albo od czadu do czasu jak siedzę

Poradzicie bo juz głupieje

Co do koszul ja miałam poprostu rozpinana z przodu na guziczki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2015, 12:00

f2w3rjjgy5us18nj.png ❤️
  • planeta Koleżanka

Wysłany: 26 listopada 2015, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie:))) Nie powiem mu. Zastanawiałam sie tylko czy NAV nie będzie węszył dlaczego lekarz dalej mi wypisuje sykmelding po wygaśnięciu umowy albo co będzie jak mi da tylko 50% zwolnienia a ja nie mam pracy, żeby wrócić na drugie pół:))))))

Jak myślę o tym, że braknie mi jednego miesiąca to mi sie płakać chce:(

Lece do Polski na USG w 12 tg. Taka jestem ciekawa kto tam w moim brzchu jest:)))))I czy wszystko w porządku. Czytałam ciekawy artykuł dlaczego tu nie robią USG genetycznego. Bo 87% kobiet, która dowie się ze ma dziecko z zespołem Downa usuwa ciążą. Uważają to za selekcję ludzi słabszych i chorych. Dziwne to jest dla mnie skoro można legalnie usunąć ciążę do 3 go miesiąca gdy matka dziecka z jakiegoś innego powodu po prostu nie chce. Ja uważam,że każda kobieta powinna mieć wybór i podjąć własną decyzję. U mojego mężą w pracy koledze urodziło się niedawno dziecko z zepołem Downa i jest kilkoro dzieci z tą chorobą na mojej wsi.

• nefer Przyjaciółka

Wysłany: 26 listopada 2015, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Planeta, to nawymyslaj lekarzowi, ze masz takie bole straszne, jak sie ruszasz, ze boli tu i tam itd. Nie wiem, uzyj wyobrazni. Tylko po to aby dal 100% zwolnienia. Jest o co walczyc.
    Pamietaj, ze do tego porodu tez musisz z czegos wyzyc, jak nie sykemelding, to co?

d869f9fdbd.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2015, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Planeta, ja bym się raczej nie napalała na poznawanie płci w 12 tc ;)

Miuu, ja tak do 25 tc miałam tak jak mówisz... jak stałam to brzuch był taki napięty a jak leżałam to mięciutki :) to normalne bo dzidzia nie zajmuje jeszcze aż tak dużo miejsca by cały był tak sztywny...
    Za to u mnie 31 tc a ja mam wrażenie że brzuch chce eksplodować! szczególnie wieczorami :)
    Ciesz się póki możesz bo ja dzisiaj poszłam piechotą do lekarza, potem do NAVu, potem do pracy i w końcu do domu, kilka ładnych KM zrobiłam i mój kręgosłup wysiada :/

Edit: a co do USG genetycznego... mi tam w 13 tc sprawdziła kość nosową, przezierność karkową... czyli to samo co na USG 12 tc w Polsce :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2015, 12:46

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • nefer Przyjaciółka

Wysłany: 26 listopada 2015, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaraz jadę do szpitala. Na pessar. Tak sie boje ze mi herbatka przeczyszczająca nie potrzebna. U polskiego gina spędziłam 1,5 godz. Potem opowiem.

d869f9fdbd.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2015, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nefer, trzymam kciuki bardzo bardzo :)
    Daj znać po powrocie

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Miuu Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2015, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuje Pianistka bo wpadam w panikę i boje sie ruszać

Nefer trzymam kciuki

f2w3rjjgy5us18nj.png ❤️
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2015, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miuu, ale boli Cię coś? brzuch się spina w sensie że czujesz skurcz czy po prostu jest twardy cały?

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2015, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiesz co, on po prostu jest twardszy - podbrzusze bo w końcu mamy tam lokatora :)
    ale nie powinno boleć ani nie powinien cię "ciągnąć"...
    Jeśli czujesz taki dyskomfort, to poleż sobie, odpocznij i będzie ok :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
‹‹ 382 383 384 385 386 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ