Ciaza w Norwegii
-
WIADOMOŚĆ
-
Nefer trzymam kciuki!
Cynna ja mam zwykła koszule rozpinaną po oby dwóch stronach ale zakupioną w pl. Ta Twoja koszula dość droga ale może lubisz spać w koszulach to ją wykorzystasz, ja niestety nie lubię.
Moja mała od wczoraj znowu strasznie leniwa chyba jeszcze aż tam mało się nie ruszała...wczoraj wieczorem miałam mega napięty brzuch a jak chodziłam ciągnęły mnie więzadła aż ból promieniował do obu nóg.
Czy położna powie mi, że np brzuch mi się obniżył ? Na tej skali to będzie widać ?
Marti Twój brzuch już pewnie się obniżył ...ja to jest ? -
Pianistka on nie boli nie ma parcia ale tak dziwnie ciągnie. Moze sie powiększa. Czasem sie spina i to takie twarde a tak poza tym jest napiety jak chodze stoję lub cos robię. Jak siedzę z nogami wyciągniętymi to jest luźniejszy. A jak macica rośnie to pobolewa trochę ?
Gianna u mnie w ogole nie było widać obniżenia brzucha
A wiecie ze mnie NAV sprawdza ? Bo tylko miesiąc byłam zatrudniona i poszłam na zwolnienie. Planowaliśmy dziecko za pol roku , rok a ja zaszłam od razu po zatrudnieniu i poszłam na zwolnienie bo sie złe czułam. Chcą kontrakt przelewy z firmy i inne dupereleWiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2015, 13:42
-
Mnie na każdej wizycie lekarz się pyta czy nic nie ciągnie, ale do tej pory nie miałam z tym problemu tylko czasem jak wchodziłam pod dużą górkę ale uznałam, że to normalne, że wtedy trochę się przeciążam . Czytałam, że na początku w 10 - 14 tyg takie bóle i ciągnięcie w pachwinach są normalne ale nie wiem jak to wygląda w bardziej zaawansowanej ciąży.
Ja teraz czasem czuje tylko takie spinanie brzucha, szczególnie wieczorem i rano albo w nocy, czuje chwilowy taki ból jak przed okresem, brzuch zaczyna się spinać i tak zbierać w sobie, że czasem wystaje mi taka nieregularna piłeczka a po kilku sekundach ból przechodzi i brzuch się rozluźnia. Na szczęście nie trwa to długo ani nie zdarza się często więc staram się nie panikować.
A te koszule do karmienia to ja też mam jedną taką rozpinaną na guziczki z obu stron a jedną rozpinaną po środku, nie wiem która będzie lepsza. A te koszule co mają rozcięcie pod biustem i się podnosi do karmienia to jakoś do mnie nie przemawiają.
Pianistka ładny spacerek sobie dziś zrobiłaś
Nefer powodzenia, trzymam kciuki, żeby wszystko poszło sprawnie ii daj znać jak wizyta u Szczęsnego. -
Owca mi tez sie tak spina przeważnie wieczorem. A jak to jest w języku norweskim. Spinanie brzucha i ciągniecie? Jeszcze nie jestem na tym etapie językowym.
Ponawiam prośbę czy któraś z was ma jakis przepis na sweterek dziecięcy lub cos bo nudzę sie
Ja znając siebie to i tak nie bede chodziła w piżamie bo nnie trafi. Pewnie na noc wymyślę jakis Top żeby szybko moc karmić a na dzien dresyWiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2015, 13:48
-
Miuu ja jestem na podobnym etapie i czasem takie bóle jak Ty ale zdecydowanie rzadziej. Wydaje mi się, że powinnaś dużo odpoczywać skoro tylko wtedy brzuch Ci się nie spina. A to, że macica może boleć jak rośnie, ponoć normalny jest taki ból jak przed okresem, mnie tak lekarz powiedział, że może się zdarzać.
-
Ja też jeszcze nie na tym etapie językowym, choć fastlege mam taką młodą norweżkę, ale chyba zmienię na Polaka.
Z przepisem na sweterek też niestety nie pomogę
Mój maluszek znów się dziś wiercił po śniadaniusen to będzie miał chyba po mamusi bo budzi się po 10
-
A znasz jakąś dobrą lekarkę Polkę w Oslo? Bo ja myślałam o Burskim, żeby do niego iść.
Jak masz upatrzonego lekarza, do którego chcesz iść a nie ma akurat do niego miejsc to możesz sobie ustawić przypomnienie i dostajesz sms jak się zwolnią miejsca u tego lekarza i wtedy szybko na helfo możesz go sobie zmienić. Kosztuje to 50kr ale nie musisz codziennie sprawdzać, czy miejsca się zwolniły. A nowe miejsca do lekarzy pojawiają się co 1-2 mc.
-
Miuu brzuszek jak rośnie to boli.. nie jest to ból złamanej nogi ale takie ciągnięcie... ja tak mam do teraz kiedy chodzę dużo i za szybko... tak jakby pod brzuszkiem, z lewej lub prawej ciągnie / kłuje... jakby się coś tam miało zaraz urwać
To normalne bo brzucho rośnie
A co do NAVu... ja jestem zatrudniona w 2 miejscach, z czego 1 kontrakt podpisałam 12 maja a o ciąży dowiedziałam się 2 tygodnie późniejstaraliśmy się tak długo, że do głowy mi nie przyszło że się uda!
ale pracowałam 2 miesiące i poszłam na zwolnienie... jednak nikt mnie nie sprawdza pewnie dlatego, że z drugiej pracy tez jestem zwolniona a tam pracowałam ponad rok
Na sweterek czy skarpetki patentu nie mam bo jestem beztalenciemumiem zrobić czapkę i szalik i to wszystko
za to moja siostra....
robi dla Emmy misia na szydełku
wychodzi jej cudownie!
pochwalę się Wam fotką jak go skończy bo póki co nie ma nóżek
Czarna owco na późniejszym etapie to takie wypinanie jest wtedy kiedy dzieci nam się wiercą i wystawiają jakieś kończynyja tak mam często
fajowe uczucie
Jak już czujesz pierwsze ruchy to tylko patrzeć kiedy zarobisz porządnego kopa!
Ja fastlege mam norweżkę ok 50-60 l. i jestem z niej zadowolonajest bezproblemowa, jeśli zasugeruję jakieś badanie czy skierowanie to mnie wysyła
Ale dzięki za info o tym smsie bo moja lekarka nie ma już miejsc, a mój mąż chce się do niej też przepisać
-
Pianistka: Hehe, nie płeć tylko czy tam naprawdę rośnie mały człowiek i co sie tam dzieje i zobaczyć na własne oczy:))))) Pewnie sie aż popłacze:) Pierwsze i jedyne USG robią w 18 tg, musiałabym iść prywatnie ale wtedy to jest zwykle nie genetyczne. Zgadzam się, że na zwykłym USG dobry lekarz też wykryje wadę genetyczną ale czy norweski lekarz to nie wiem a u mnie tylko tacy są
)) A cenowo i tak wyjdzie taniej polecieć do Polski. Zresztą muszę w Polsce do swojego allergologa iść bo mam astmę i bore w ciązy leki, których w Norwegii nie mają.
Mi NAV przysłał jakieś pismo, że będą kontaktować się z moim pracodawcą, znaleść mi lżejsze stanowisko i próbować przywrócić mnie do pracy, coś takiego. Proszę))) Mogą mnie wezwać na rozmowę to na nich zwymiotuję
)))))
Będę robić co sie da,żeby zwolnienie od lekarza dostać))
-
Gianna
Mnie nikt nie obserwował pod względem opadającego brzucha.
Lekarka też średnio zadowolona z dzisiejszego ciśnienia 138/98 ... jest coraz wyższe. Chciała mi zamontować taki ciśnieniomierz na całą dobę, ale po konsultacji ze szpitalem zrezygnowała. W poniedziałek znów na kontrolę, więc jak ciśnienie będzie dalej wyższe to chyba mnie umówią do szpitala. -
Planeta, a z jakiego miasta jestes?
Ja chodziłam prywatnie na USG i w 12 tc miałam USG i było sprawdzanie pod kątem wad genetycznychi dostałam na nie skierowanie od fastlege więc nic nie zapłaciłam
miałam sprawdzoną u dziecka kość nosową i NL czyli te same parametry co w Pl.
A za każdym innym razem płacę za USG 600-800 więc nie wiem po ile kupujesz bilety
W sumie miałam USG... w pierwszym trymestrze 5, w drugim trymestrze już tylko 2 i teraz w 3 trymestrze 1 ale jeszcze pójdę z razalbo dwa jak się stęsknię
A co do tego pisma z NAVu to chodzi Ci o takie gdzie piszą, że nie możesz być zwolniona powyżej 8 tyg i powinnaś podjąć próbę powrotu do pracy? to pismo to chyba standard bo i ja takie dostałamale te 8 tygodnii nie obowiązuje ciężarnych, więc niech Twój fastlege na kolejnym zwolnieniu napisze tam uzasadnienie medyczne, ze nie możesz wrócić do pracy i że chodzi o ciąże
i problem będzie rozwiązany
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2015, 14:33
-
Pianistka ja miałam miesiąc przerwy bo zmieniałam prace i tak sie ćmoki czepiają.
Mmm chciała bym umieć misia zrobic. Na razie tylko skarpetki i gwiazdki na choinkę.
Moj Ksiegowy odwalił numer. Tak sie wkurzył na NAV ze wpisał mi jeszcze premie która odebrałam w sierpniu i był na nią przelew ciekawe czy mi przelicza wysokość kwoty za sykkemelding -
Hahaha Pianistka tak sobie myślałam o tych Twoich kopniakach w żebra jak czułam ruchy, że teraz to są takie delikatne, cudowne ale nie wiem co powiem za kilka tygodni
Planeta nie zazdroszczę pracy przy rybach, szczególnie w I trymestrzeja również byłam bardzo podatna na zapachy, potrafiło mnie zemdlić otwierając rano lodówkę, albo mikrofalę po poprzednio ugrzanej tam kiełbasce, miałam odruch wymiotny ale bardzo rzadko wymiotowałam. W I trymestrze miałam tak wyczulony zmysł węchu, że czułam się jak pies, który wsiadając do metra wie, w której torbie jest kiełbasa
Pocieszę Cię, że ta wrażliwość na zapachy ustała właściwie z końcem 12 tygodnia i w II trymestrze czułam się już normalnie, odruchem wymiotnym reagowałam już tylko na wędliny, chyba nie odpowiadał mi zapach wędzonki, do teraz nie mogę jeść pewnych pokarmów.
-
Miuu ja też nie widziałam w pierwszej ciąży czy mi brzuch opadł czy nie...pewnie teraz też nie zobaczę tego
Zaczynam się zastanawiać czy mam się już na porodówkę szykować ? Znowu twardnieje mi brzuch a do tego boli. Tylko, że nie dzieje się to jakoś cyklicznie. Mam wrażenie takie jakby chciało mi się do toalety ale jak idę to nic z tego nie wychodzi a brzuch nadal boli...daje sobie jeszcze chwile i zaaplikuje sobie nospe. Wczoraj wyglądało to podobnie ale chyba mniej bolało.