X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciaza w Norwegii
Odpowiedz

Ciaza w Norwegii

Oceń ten wątek:
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2015, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nefer trzymam kciuki!
    Cynna ja mam zwykła koszule rozpinaną po oby dwóch stronach ale zakupioną w pl. Ta Twoja koszula dość droga ale może lubisz spać w koszulach to ją wykorzystasz, ja niestety nie lubię.

Moja mała od wczoraj znowu strasznie leniwa chyba jeszcze aż tam mało się nie ruszała...wczoraj wieczorem miałam mega napięty brzuch a jak chodziłam ciągnęły mnie więzadła aż ból promieniował do obu nóg.
    Czy położna powie mi, że np brzuch mi się obniżył ? Na tej skali to będzie widać ?
    Marti Twój brzuch już pewnie się obniżył ...ja to jest ?

a.png
    a.png
  • Miuu Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2015, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka on nie boli nie ma parcia ale tak dziwnie ciągnie. Moze sie powiększa. Czasem sie spina i to takie twarde a tak poza tym jest napiety jak chodze stoję lub cos robię. Jak siedzę z nogami wyciągniętymi to jest luźniejszy. A jak macica rośnie to pobolewa trochę ?

Gianna u mnie w ogole nie było widać obniżenia brzucha

A wiecie ze mnie NAV sprawdza ? Bo tylko miesiąc byłam zatrudniona i poszłam na zwolnienie. Planowaliśmy dziecko za pol roku , rok a ja zaszłam od razu po zatrudnieniu i poszłam na zwolnienie bo sie złe czułam. Chcą kontrakt przelewy z firmy i inne duperele

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2015, 13:42

f2w3rjjgy5us18nj.png ❤️
  • czarna_owca Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2015, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie na każdej wizycie lekarz się pyta czy nic nie ciągnie, ale do tej pory nie miałam z tym problemu tylko czasem jak wchodziłam pod dużą górkę ale uznałam, że to normalne, że wtedy trochę się przeciążam . Czytałam, że na początku w 10 - 14 tyg takie bóle i ciągnięcie w pachwinach są normalne ale nie wiem jak to wygląda w bardziej zaawansowanej ciąży.

Ja teraz czasem czuje tylko takie spinanie brzucha, szczególnie wieczorem i rano albo w nocy, czuje chwilowy taki ból jak przed okresem, brzuch zaczyna się spinać i tak zbierać w sobie, że czasem wystaje mi taka nieregularna piłeczka a po kilku sekundach ból przechodzi i brzuch się rozluźnia. Na szczęście nie trwa to długo ani nie zdarza się często więc staram się nie panikować.

A te koszule do karmienia to ja też mam jedną taką rozpinaną na guziczki z obu stron a jedną rozpinaną po środku, nie wiem która będzie lepsza. A te koszule co mają rozcięcie pod biustem i się podnosi do karmienia to jakoś do mnie nie przemawiają.

Pianistka ładny spacerek sobie dziś zrobiłaś ;)

Nefer powodzenia, trzymam kciuki, żeby wszystko poszło sprawnie ii daj znać jak wizyta u Szczęsnego.

mhsv3e5e7kvmf6ta.png
  • Miuu Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2015, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Owca mi tez sie tak spina przeważnie wieczorem. A jak to jest w języku norweskim. Spinanie brzucha i ciągniecie? Jeszcze nie jestem na tym etapie językowym.

Ponawiam prośbę czy któraś z was ma jakis przepis na sweterek dziecięcy lub cos bo nudzę sie

Ja znając siebie to i tak nie bede chodziła w piżamie bo nnie trafi. Pewnie na noc wymyślę jakis Top żeby szybko moc karmić a na dzien dresy

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2015, 13:48

f2w3rjjgy5us18nj.png ❤️
  • czarna_owca Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2015, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miuu ja jestem na podobnym etapie i czasem takie bóle jak Ty ale zdecydowanie rzadziej. Wydaje mi się, że powinnaś dużo odpoczywać skoro tylko wtedy brzuch Ci się nie spina. A to, że macica może boleć jak rośnie, ponoć normalny jest taki ból jak przed okresem, mnie tak lekarz powiedział, że może się zdarzać.

mhsv3e5e7kvmf6ta.png
  • czarna_owca Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2015, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też jeszcze nie na tym etapie językowym, choć fastlege mam taką młodą norweżkę, ale chyba zmienię na Polaka.

Z przepisem na sweterek też niestety nie pomogę :(

Mój maluszek znów się dziś wiercił po śniadaniu :) sen to będzie miał chyba po mamusi bo budzi się po 10 ;)

mhsv3e5e7kvmf6ta.png
  • Miuu Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2015, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale fajnie. Moj sie kręci jak sie najem. Ja mam fastlege Norwega do Polki cieżko sie dostać :(

f2w3rjjgy5us18nj.png ❤️
  • czarna_owca Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2015, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A znasz jakąś dobrą lekarkę Polkę w Oslo? Bo ja myślałam o Burskim, żeby do niego iść.

Jak masz upatrzonego lekarza, do którego chcesz iść a nie ma akurat do niego miejsc to możesz sobie ustawić przypomnienie i dostajesz sms jak się zwolnią miejsca u tego lekarza i wtedy szybko na helfo możesz go sobie zmienić. Kosztuje to 50kr ale nie musisz codziennie sprawdzać, czy miejsca się zwolniły. A nowe miejsca do lekarzy pojawiają się co 1-2 mc.

mhsv3e5e7kvmf6ta.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2015, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miuu brzuszek jak rośnie to boli.. nie jest to ból złamanej nogi ale takie ciągnięcie... ja tak mam do teraz kiedy chodzę dużo i za szybko... tak jakby pod brzuszkiem, z lewej lub prawej ciągnie / kłuje... jakby się coś tam miało zaraz urwać :P
    To normalne bo brzucho rośnie :)

A co do NAVu... ja jestem zatrudniona w 2 miejscach, z czego 1 kontrakt podpisałam 12 maja a o ciąży dowiedziałam się 2 tygodnie później :) staraliśmy się tak długo, że do głowy mi nie przyszło że się uda! :) ale pracowałam 2 miesiące i poszłam na zwolnienie... jednak nikt mnie nie sprawdza pewnie dlatego, że z drugiej pracy tez jestem zwolniona a tam pracowałam ponad rok :)

Na sweterek czy skarpetki patentu nie mam bo jestem beztalenciem :P umiem zrobić czapkę i szalik i to wszystko :) za to moja siostra.... :) robi dla Emmy misia na szydełku :) wychodzi jej cudownie! :) pochwalę się Wam fotką jak go skończy bo póki co nie ma nóżek :D

Czarna owco na późniejszym etapie to takie wypinanie jest wtedy kiedy dzieci nam się wiercą i wystawiają jakieś kończyny :) ja tak mam często :) fajowe uczucie :)
    Jak już czujesz pierwsze ruchy to tylko patrzeć kiedy zarobisz porządnego kopa! :)

Ja fastlege mam norweżkę ok 50-60 l. i jestem z niej zadowolona :) jest bezproblemowa, jeśli zasugeruję jakieś badanie czy skierowanie to mnie wysyła :)
    Ale dzięki za info o tym smsie bo moja lekarka nie ma już miejsc, a mój mąż chce się do niej też przepisać :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • planeta Koleżanka

Wysłany: 26 listopada 2015, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka: Hehe, nie płeć tylko czy tam naprawdę rośnie mały człowiek i co sie tam dzieje i zobaczyć na własne oczy:))))) Pewnie sie aż popłacze:) Pierwsze i jedyne USG robią w 18 tg, musiałabym iść prywatnie ale wtedy to jest zwykle nie genetyczne. Zgadzam się, że na zwykłym USG dobry lekarz też wykryje wadę genetyczną ale czy norweski lekarz to nie wiem a u mnie tylko tacy są:))) A cenowo i tak wyjdzie taniej polecieć do Polski. Zresztą muszę w Polsce do swojego allergologa iść bo mam astmę i bore w ciązy leki, których w Norwegii nie mają.

Mi NAV przysłał jakieś pismo, że będą kontaktować się z moim pracodawcą, znaleść mi lżejsze stanowisko i próbować przywrócić mnie do pracy, coś takiego. Proszę:)))) Mogą mnie wezwać na rozmowę to na nich zwymiotuję:))))))

Będę robić co sie da,żeby zwolnienie od lekarza dostać:)))

• marti87 Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2015, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gianna
    Mnie nikt nie obserwował pod względem opadającego brzucha.
    Lekarka też średnio zadowolona z dzisiejszego ciśnienia 138/98 ... jest coraz wyższe. Chciała mi zamontować taki ciśnieniomierz na całą dobę, ale po konsultacji ze szpitalem zrezygnowała. W poniedziałek znów na kontrolę, więc jak ciśnienie będzie dalej wyższe to chyba mnie umówią do szpitala.

3i49krhmik48bp05.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2015, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Planeta, a z jakiego miasta jestes?
    Ja chodziłam prywatnie na USG i w 12 tc miałam USG i było sprawdzanie pod kątem wad genetycznych :) i dostałam na nie skierowanie od fastlege więc nic nie zapłaciłam :) miałam sprawdzoną u dziecka kość nosową i NL czyli te same parametry co w Pl.
    A za każdym innym razem płacę za USG 600-800 więc nie wiem po ile kupujesz bilety :D
    W sumie miałam USG... w pierwszym trymestrze 5, w drugim trymestrze już tylko 2 i teraz w 3 trymestrze 1 ale jeszcze pójdę z raz :) albo dwa jak się stęsknię :)

A co do tego pisma z NAVu to chodzi Ci o takie gdzie piszą, że nie możesz być zwolniona powyżej 8 tyg i powinnaś podjąć próbę powrotu do pracy? to pismo to chyba standard bo i ja takie dostałam :) ale te 8 tygodnii nie obowiązuje ciężarnych, więc niech Twój fastlege na kolejnym zwolnieniu napisze tam uzasadnienie medyczne, ze nie możesz wrócić do pracy i że chodzi o ciąże :) i problem będzie rozwiązany

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2015, 14:33

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Miuu Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2015, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka ja miałam miesiąc przerwy bo zmieniałam prace i tak sie ćmoki czepiają.

Mmm chciała bym umieć misia zrobic. Na razie tylko skarpetki i gwiazdki na choinkę.

Moj Ksiegowy odwalił numer. Tak sie wkurzył na NAV ze wpisał mi jeszcze premie która odebrałam w sierpniu i był na nią przelew ciekawe czy mi przelicza wysokość kwoty za sykkemelding

f2w3rjjgy5us18nj.png ❤️
  • czarna_owca Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2015, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hahaha Pianistka tak sobie myślałam o tych Twoich kopniakach w żebra jak czułam ruchy, że teraz to są takie delikatne, cudowne ale nie wiem co powiem za kilka tygodni ;)

Planeta nie zazdroszczę pracy przy rybach, szczególnie w I trymestrze :/ ja również byłam bardzo podatna na zapachy, potrafiło mnie zemdlić otwierając rano lodówkę, albo mikrofalę po poprzednio ugrzanej tam kiełbasce, miałam odruch wymiotny ale bardzo rzadko wymiotowałam. W I trymestrze miałam tak wyczulony zmysł węchu, że czułam się jak pies, który wsiadając do metra wie, w której torbie jest kiełbasa :/ Pocieszę Cię, że ta wrażliwość na zapachy ustała właściwie z końcem 12 tygodnia i w II trymestrze czułam się już normalnie, odruchem wymiotnym reagowałam już tylko na wędliny, chyba nie odpowiadał mi zapach wędzonki, do teraz nie mogę jeść pewnych pokarmów.

mhsv3e5e7kvmf6ta.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2015, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    haha :D Dobry księgowy :)
    24pf8fa.jpg
    a oto miś :)
    tylko jeszcze nogi będzie miał :)

marti87, Carolline lubią tę wiadomość

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • czarna_owca Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2015, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale słodziak! i pasuje do pokoiku Emmy :)

mhsv3e5e7kvmf6ta.png
  • czarna_owca Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2015, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pamiętam miałam takiego pajacyka zrobionego właśnie tą metodą na szydełku i był niezawodnym przytulakiem do późnego dzieciństwa :) myślę, że Emma będzie zachwycona :)

mhsv3e5e7kvmf6ta.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2015, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no to tylko ja jestem beztalencie do robótek ręcznych :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Miuu Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2015, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pianistka śliczny misiak.
    A z księgowym to najlepsze ze to Norweg ;)

Ja do dzisiaj nie znoszę zapachu proszku i płynu do prania ani perfum. A przed ciaza mi to nie przeszkadzało

f2w3rjjgy5us18nj.png ❤️
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2015, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miuu ja też nie widziałam w pierwszej ciąży czy mi brzuch opadł czy nie...pewnie teraz też nie zobaczę tego :P

Zaczynam się zastanawiać czy mam się już na porodówkę szykować ? Znowu twardnieje mi brzuch a do tego boli. Tylko, że nie dzieje się to jakoś cyklicznie. Mam wrażenie takie jakby chciało mi się do toalety ale jak idę to nic z tego nie wychodzi a brzuch nadal boli...daje sobie jeszcze chwile i zaaplikuje sobie nospe. Wczoraj wyglądało to podobnie ale chyba mniej bolało.

a.png
    a.png
‹‹ 383 384 385 386 387 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ