X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciaza w Norwegii
Odpowiedz

Ciaza w Norwegii

Oceń ten wątek:
  • Asit Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2016, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Motylkowa wrote:
    Hej dziewczyny. Jestescie zadowolone z opieki lekarzy. Wybralyscie lekarza czy polozna?
    ja wybralam tylko lekarza, jestem mega zadowolona z niego , juz jedna ciaze mi poprowadzil no i kolejna tez chce by tylko on prowadzi, jest barzo dokladny i wszystko szczegulowo objasinia, widac zna sie na swojej pracy bez pomocy kozystania z wojka google hehhehe jak to od niektorych slyszalam ze i tacy lekarze sie zdazaja, no i wizyty od 6 tc a nie od 12 jak u wiekszosci tak samo z usg nie ogranicza sie tylkodo tego szpitalnego ma u siebie usg i na kazdej wizycie pyta sie czy chce zobaczyc maluszka, wiec ja jestem zadowolona

Synek William <3 rg5043r8y3ikdze3.png[/url]
    rg502rindfsy9xvy.png[/url]
    rg50wn15p5voaroc.png[/urlrg50kqi19n1awyxr.png[/url]
  • Miuu Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2016, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale gratulacje !!!! Odpoczywaj sobie i czekamy na fotki.

Asita to fastlege ? Czy przyjmuje moze trz prywatnie. Ty Rodzilas w Bergen. Powiedz mi jakie sa Twoje opinie bo ja juz tez zaczynam powoli panikowac. Wiem ze mam jeszcze czas ale przy co dwutygodniowych wizytach w szpitalu kontrolki sie palą

Motylkowa ja mam tez tylko fastlege bo mam ciagle jakieś problemy a o ile sie nie mylę położna na badania nie moze wysyłać. W sumie chciała bym iść do położnej ale nie wiem czy ona mnie i tak nie odeśle do fastlege i czy cos wiecej pomoże

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2016, 11:15

f2w3rjjgy5us18nj.png ❤️
  • Asit Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2016, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miuu wrote:
    Ale gratulacje !!!! Odpoczywaj sobie i czekamy na fotki.

Asita to fastlege ? Czy przyjmuje moze trz prywatnie. Ty Rodzilas w Bergen. Powiedz mi jakie sa Twoje opinie bo ja juz tez zaczynam powoli panikowac. Wiem ze mam jeszcze czas ale przy co dwutygodniowych wizytach w szpitalu kontrolki sie palą
    to moj fast lege mam go od poczatku od kad jestem w norwegii. od poczatu bylam z niego zadowolona , pamietam raz tylko mi nie zrobil jednego badania w ciazy to naiego nakrzyczalam hehhe oi od tamtej pory o wszystkim pamieta i o wsyzstko sie dopytuje, z tego co wiem to nie przyjmuje prywatnie.
    Ja z porodu w Bergen bylam bardzo zadowolona i ciesze sie ze kolejny tez bede miaala w Bergen. Do szpitala trafilam 10 dni przed terminem z powodu silnych buli krzyza, plecy bolaly mnie do tego stopnia ze mialam problem sie poruszac i pas ciazawy ktory mialam wczesniej zalecony juz mi nie pomagal no i pojechalismy do szpitala zbadali mnie okazalo sie ze dziecko jest juz odpwiedniej wagi a ja mialam 2 cm rozwarcia wiec stwierdzili ze zebym sie juz z tymi plecami nie meczyla to wywolaja mi porod o 21 dostalam balonik o 3 mialam juz 4 cm zawiezli mnie na porodowke i zadzwonili po narzeczonego bo chcialam zeby byl przy mnie przed 7 przebili mi wody i odrazu distalam dostalam skurczy porodowychjak sie okazalo i 7:15 synek juz sie urodzil, porod mialam naprawde szybki bo wogole nie czulam tych skurczy przepowiadajacych bylo niby je widac na KTG ale jak polozna pytala sie mnie czy je czuje to jej odpowiadalam ze nie no i jak dostalam tych skurczy po przebiciu wod to myslala ze moze mi podac znieczulenie ale okazalo sie ze jak chciala sprawdzic jakie jest rozwarcie to zobaczyla glowke i bylo poooo wiec jak bardzo milo wspominam porod a jeszcze milej opieke w czasie i po

• Asit Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2016, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja puki co mam wizyty raz w miesiacu no chyba ze czyms bym byla zaniepokojona to mam przyjsc wczesniej, w 13 tyg bylam na usg genetycznym ale to bylam prywatnie

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 stycznia 2016, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój fastlege dał mi skierowanie na szczegółowe badania do szpitala. Poprosiłam bo jestem 35+. Pierwsze usg zrobiłam u ginekolog prywatnie u której się kontrolował co roku i leczyłam.

• Felice Przyjaciółka

Wysłany: 12 stycznia 2016, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asit wrote:
    ja wybralam tylko lekarza, jestem mega zadowolona z niego , juz jedna ciaze mi poprowadzil no i kolejna tez chce by tylko on prowadzi, jest barzo dokladny i wszystko szczegulowo objasinia, widac zna sie na swojej pracy bez pomocy kozystania z wojka google hehhehe jak to od niektorych slyszalam ze i tacy lekarze sie zdazaja, no i wizyty od 6 tc a nie od 12 jak u wiekszosci tak samo z usg nie ogranicza sie tylkodo tego szpitalnego ma u siebie usg i na kazdej wizycie pyta sie czy chce zobaczyc maluszka, wiec ja jestem zadowolona

A gdzie i do kogo chodzisz?

71c6b05c.gif
  • Miuu Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2016, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Motylkowa przypilnuj z prennatalnymi bo ja tez jestem +35 i u mnie zapomnieli. Na ostatni gwizdek robiłam. Fajnie ze Ci DSL do szpitala oni tam skrupulatnie kontrolują ja jestem w miarę zadowolona. Choć zawsze można sie przyczepić. Tez bylM w szpitalu w 8 tyg po miałam plamienia i trafiłam na Polska lekarkę która sie nie szczypie z norweskimi normami

Fajni

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2016, 12:02

f2w3rjjgy5us18nj.png ❤️
  • Asit Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2016, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Felice wrote:
    A gdzie i do kogo chodzisz?
    Martin Hellerud w Os w Irisgården almennpraksis

• Asit Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2016, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no ja jeszcze +35 nie mam ....w pierwszej ciazy bylam prywatnie na prenatalnych i teraz tez poszlam.... ja mialam pierwsza cc w PL wiec przy 2 ciazy czesto bylam w KK na badaniach i musialam przynoscic dokumentacje z pierwszego porodu.... naszczescie drugie udalo sie urodzic sn no i mam nadzieje ze to trzecie tez jakos nie mam dobrych wpsomniej z CC i nie chcialabym miec kolejny raz.

• Pianistka Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2016, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też miałam prenatalne prywatnie mimo młodego wieku - ale dla mojego spokoju ;)
    A chodzę do fastlege i do położnej na zmianę

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2016, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale gratulacje dla Was ;-) Duuużo zdrówka i szybkiego powrotu do formy ;-) Czekamy na relacje ;-)
    Pianistka Ile lutówek już się rozpakowało ?

a.png
    a.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2016, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Giannaa, z tymi lutówkami to nie takie łatwe :P
    Na bbf jest jedna grupa lutówek, jest odłam lutówek na prywatnym forum i wiem że jeszcze na fb jakieś są...
    Na bbf rozpakowała się jedna - miała zaplanowaną cesarkę i ciążę bliźniaczą :) ale dzieciaczki fajne, duże :)
    Na prywatnym forum wszystkie się trzymamy :D a na fb podobno 2 się rozpakowały, jedna chyba już w 30 tc... ale tyle wiem, bo ja tam nie jestem w grupie :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 stycznia 2016, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem ciekawa czy dałyscie rade bez zwolnienia lekarskiego. Ja zaczynam i zle mi z tym.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2016, 17:05

• Pianistka Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2016, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Motylkowa, ja jestem na zwolnieniu od 11 tygodnia ;) ale to ze względu na wcześniejsze poronienia, krwawienia i zagrożenie ciąży...

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2016, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka wiem, że u Was lutówki się podzieliły. Kurde całkiem dobrze się trzymacie w dwupaku ;-)
    Motylkowa dlaczego źle Ci z tym ? Jakieś dolegliwości ?

a.png
    a.png
  • Asit Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2016, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Motylkowa wrote:
    Jestem ciekawa czy dałyscie rade bez zwolnienia lekarskiego. Ja zaczynam z i zle mi z tym.
    no ja poprzednia przeszlam bez ale ja wtedy nie pracowalam, a teraz jestem na wlasnej dzialalnosci wiec moge sobie przerwe zrobic kiedy bede czula ze nie dam rady, no i musze sie dowiedziec z macierzynskim bo ponoc jak zarobilam powyzej 45 cos tys to moge wybrac maciezynski ale to musze sie przejsc dowiedziec jak to wyglada

• Pianistka Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2016, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Giannaa, no zaskakująco! :) Ciekawa jestem kiedy urodzę :D :D
    Według USG dzisiaj 37+3 więc robi się poważnie :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2016, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka no teraz może to być już w każdej chwili ;-)

Znalazłam coś fajnego ;-)

Pierwsze formalności po urodzeniu dziecka
    1. Otrzymanie norweskiego aktu urodzenia ze Skatt kontoret - przychodzi automatycznie, ale gdy trzeba powtórzyć to: http://www.skatteetaten.no/no/Person/Folkeregister/Utlevering-av-opplysninger/Attester/Fodselsattest/

Formularz można wypełnić online na stronie ALTINN.NO albo w papierze (przychodzi pocztą).

2. Wyrobienie paszportu - udanie się do polskiej ambasady/konsulatu

Info o paszporcie dla dziecka http://www.oslo.msz.gov.pl/pl/informacje_konsularne/paszporty/paszport_dziecka/

Nadanie numeru PESEL z ambasady/konsulatu
    http://www.oslo.msz.gov.pl/pl/informacje_konsularne/paszporty/pesel/
    (Jeśli rodzice nie chcą meldować swojego dziecka w Polsce, ale zamierzają wyrobić dla niego polski paszport, wniosek o nadanie numeru PESEL mogą złożyć w polskim konsulacie lub ambasadzie. Paszport będzie wówczas zawierał polski numer PESEL i zagraniczny adres zameldowania).

Nadanie numeru PESEL w Polsce
    https://ewnioski.pl/formularze/wniosek-o-nadanie-lub-zmiane-numeru-pesel/informacje
    (w przypadku meldowania dziecka w Polsce)

Opłaty paszportowe
    http://www.oslo.msz.gov.pl/pl/informacje_konsularne/paszporty/oplaty_paszportowe/

Zapisy na wizytę
    http://www.oslo.msz.gov.pl/pl/p/oslo_no_a_pl/informacje_konsularne/rejestracja_wizyt/

Zdjęcia do paszportu (wystarczy jedna fotografia):

Podpowiedź – „wysłać do konsula zdjęcie dziecka żeby sprawdzić czy prawidłowe, żeby nie było niemilej niespodzianki”.

KONSULATY
    http://www.oslo.msz.gov.pl/pl/p/oslo_no_a_pl/informacje_konsularne/konsulowie_honorowi/

3. Wystąpienie o pobyt stały dla dziecka UDI /POLICJA
    (UWAGA,jak zwykle wszystko zależy od urzędników)

Zabrać ze sobą:
    - paszporty rodziców i dziecka
    - akt urodzenia dziecka
    - pozwolenia na pobyt
    - paski za trzy ostatnie wypłaty
    - umowy o pracę

a.png
    a.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 stycznia 2016, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja rano wstaje z lekka energia a po 1h juz padam. Nie mam nic sił. Wejscie na 1 pietro to maraton. :(Tylko leżeć mam,a chyba juz tez nie po 2tyg.i mdłości.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2016, 17:19

• Miuu Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2016, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Motylkowa ja od 8 tyg na zwolnieniu do teraz. A czułam sie tak jak ty przez pierwszy trymestr. Nie mogłam funkcjonować. Ciagle marudziłam ze mi cos dolega

f2w3rjjgy5us18nj.png ❤️
‹‹ 466 467 468 469 470 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ