X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciaza w Norwegii
Odpowiedz

Ciaza w Norwegii

Oceń ten wątek:
  • nefer Przyjaciółka

Wysłany: 14 stycznia 2016, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje :)
    Poki co ok. Ostatnie dwa tyg bylam bardziej aktywna. Jutro mam kontrole w szpitalu i bedzie widac, czy ta moja aktywnosc ma jakis wplyw na dlugosc szyjki. Pessar poki co nie wystrzelil a skurcze sa tylko kilka razy dziennie (zazwyczaj przez pelny pecherz lub jelita).
    Poza tym ide jutro sie zarejestrowac na Prevent Adall. Jest to jakies szeroko zakrojone badanie na temat, w jaki sposob i dlaczego powstaja alergie i astma. Badanie fajne, beda badac mnie i dzidzie, kazac wypelniac rozne skjema (to uwielbiam), potem kontrole w 3., 6. m-cu zycia i potem tez cos. Ciekawa jestem, jak to bedzie :)
    Ktoras z Was bierze w tym udzial?

d869f9fdbd.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 stycznia 2016, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dopiero nowicjuszka. Dzisiaj dostałam list o badaniu dobbelttest i usg -wypadnie w 13 tyg. Poprosilam o to.Prosilyscie jeszcze później o jakieś badania specjalne?

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 stycznia 2016, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nefer poczytałam o twoich przejściach tutaj w szpitalu. Nigdy nie przyszło Wam dziewczyny latać do Polski na kontrolę i rodzic? Trochę się przestraszyłam. Mam bardzo fajnego gin.w Polsce i szpital tez ok. Ale tu życie i praca :(

• Pianistka Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2016, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Motylkowa, ja miałam zagrożoną ciąże na początku i zakaz latania gdziekolwiek... choć bilety już miałam kupione.
    Ogólnie jestem już na końcówce ciąży i powiem szczerze... po tych kilku miesiącach uważam, że w tym ich szaleństwie jest metoda. Fakt, początki są ciężkie. Ale potem, jesli ciąża przebiega bez większych komplikacji to naprawdę jest nieźle.
    Co do porodu wypowiem się, mam nadzieję, niedługo :)

Nefer, mocno kciukam za wizytę :) ciekawa jestem jak ta aktywność wpłynęła :)

A mnie znów męczą skurcze i to mocno... dziwnie się czuję...

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Befff Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2016, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka ruszaj ;-) myślę, ze będziesz przedemna ;-)

U mnie dalej nic a nic ;) tylko brzuch mam częściej twardy ;-)

Always look on the bright side of life.

km5s9vvjz35pb937.png
  • nefer Przyjaciółka

Wysłany: 14 stycznia 2016, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Motylkowa, ja w tej ciazy poprzedniej to wlasnie bylam u lekarza mojego w Pl na konsultacji, ale wtedy jeszcze nic sie nie dzialo. Wszystko stalo sie w 2-3 tyg.
    Po moich przejsciach, zdobytym doswiadczeniu i tym co mam teraz, zgadzam sie z Pianistka. W tym szalenstwie jest metoda. Choc tu zastrzegam sobie ze uwazam tak tylko i wylacznie, ze mnie teraz co tydzien witaja w szpitalu na kontrolach. Bez tego, majac jedynie fastlege, mialabym zupelnie odmienne zdanie :)
    Ale nauczylam sie tez ze jesli wystarczajaco dlugo i namolnie truje im dupy, to robia wszystko co chce :P

d869f9fdbd.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2016, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie :) Nefer ma kontrole bo tego wymaga :) u mnie od drugiego trymestru ciąża przebiega bez komplikacji, więc mi spokojnie wystarczy położna i fastlege :) fakt - wolałabym mieć więcej darmowych USG ale jak czułam ciśnienie to chodziłam prywatnie :) a to akurat nic nadzwyczajnego, bo w Polsce też mało dziewczyn chodzi na NFZ a większosć prywatnie.. co do braku badań szyjki i gmerania tam? Dzisiaj mam ciążę donoszoną... może chodzę z rozwarciem od 2 miesięcy? może... ale dopóki tego nie wiem to się nie stresuję :) nie wiem, czy to kwestia napychania kasy w kieszenie lekarzom w Polsce, ale czemu co druga dziewczyna w Polsce ma skróconą szyjkę? ja tego nie wiem...
    w 90% zdrowe kobiety, które i tak na koniec te ciąże przenoszą...

Befff.... boję się :P ciśnij pierwsza... :P
    a tak naprawdę, to te moje skurcze chyba nic nie znaczą bo trwają już od dobrych 2-3 tygodni i nic... na dodatek ja już sama nie wiem, które mam liczyć. bezbolesne napinanie sie brzucha? czy może jak pojawia się ból jak na okres?
    a może jak się napina i boli? a co z takim napinaniem, ze jedynie czuję dyskomfort jakby mi skóry brakowało ale nie ból? ja już sama nie wiem...

Giannaa lubi tę wiadomość

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Befff Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2016, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka toc ja też w strachu i dlatego puszczam przodem ;-)

Ja czuję tylko napinanie, bez bólu, bez niczego. Ale widocznie mała potrzebuję jeszcze chwilę.
    Takie czekanie męczące ale też jak.boli od 2-3 tygodni też nie za fajnie. Nie wiadomo co lepsze...

Always look on the bright side of life.

km5s9vvjz35pb937.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2016, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beff, u mnie różnie... raz samo napinanie bez bólu, raz sam ból jak na @... a ja nie wiem nawet na co zwracać uwagę...

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • kafabi Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2016, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nefer płeć zmieniona ;)

Ale w wolnej chwili napisz ile ważył i mierzył twoj przystojniak :)

Pianistka jak bedzie sie cos dział naprawdę to uwierz mi,że zwrócisz na to uwage i bedziesz wiedzieć ,że już czas :) Narazie bez stresu odpoczywaj teraz to najwazniejsze ;)

ug37df9h1fm5w9re.png
    relgru1dwth53ixq.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2016, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kafabi, masz rację :) wiem, że nie przegapię :) ale jednak wolałabym wiedzieć, czego się spodziewać :)
    czy bardziej spodziewać się bólu czy ściskania?
    koleżanka dzisiaj na ktg miała skurcze regularne porodowe dochodzące do 60 i mówi, że czuje tylko twardnienie - skurcz, ale nie ból... więc ja zgłupiałam

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • czarna_owca Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2016, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale fajnie, że już wychodzicie :) daj znać w wolnej chwili jak tam szpital i opieka, czy byłaś zadowolona i jak jest w tym hotelu ;)

Pianistka pamiętam jak byłaś szósta w kolejce a tu już tuż tuż, może nawet na dniach :) teraz ja jestem szósta aaaa

Z Nefer ostatnio poplotkowałyśmy przy kawce :) jakby co to ja mam nr tel Nefer a Ona mój, choć do naszych porodów to jeszcze chwilka.

Kafabi zmień, proszę w wolnej chwili na pierwszej str, że czekam na synusia :)

mhsv3e5e7kvmf6ta.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2016, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kafabi, i popraw rok na 2016 u czarnej owcy :)

Owco, leci czas bardzo szybko :) już tylko dotknąć a i Wy utulicie maluszki :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Felice Przyjaciółka

Wysłany: 14 stycznia 2016, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nefer wrote:
    Dziekuje :)
    Poki co ok. Ostatnie dwa tyg bylam bardziej aktywna. Jutro mam kontrole w szpitalu i bedzie widac, czy ta moja aktywnosc ma jakis wplyw na dlugosc szyjki. Pessar poki co nie wystrzelil a skurcze sa tylko kilka razy dziennie (zazwyczaj przez pelny pecherz lub jelita).
    Poza tym ide jutro sie zarejestrowac na Prevent Adall. Jest to jakies szeroko zakrojone badanie na temat, w jaki sposob i dlaczego powstaja alergie i astma. Badanie fajne, beda badac mnie i dzidzie, kazac wypelniac rozne skjema (to uwielbiam), potem kontrole w 3., 6. m-cu zycia i potem tez cos. Ciekawa jestem, jak to bedzie :)
    Ktoras z Was bierze w tym udzial?
    Nefer a te badania to w ciąży też? Pytam, bo ja znów martwię się, że mam mało badań teraz. Już tylko fastlege, zapisałam sie do połoznej, ale to moimzdaniem nic nie wnosi. Ja mało czuje ruchy, mam łozysko z przodu. Czuje coś tam w środku na dole, ale skąd mam wiedzieć czy to to? Martwię sie... A martwię się, bo nie jestem najmłodsza i może to jedyna szansa....

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia 2016, 22:08

71c6b05c.gif
  • Miuu Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2016, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Felice ha tez miała mało ruchów w tym tyg. Razem z owca pytałyśmy sie dziewczyn kiedy cos lepiej bedzie i ruszyło sie. a miałas juz polowkowe ?

Motylkowa ja z racji tez ze ciaza wysokiego ryzyka miałam w miarę często usg i badania ale latałam do polski mimo to bo panikowałam. W skrócie ma skrócona szyjkę i pol cm rozwarcia. W Polsce założyli by mi pesar tu nie chcą bo niby zwiększa to ryzyko zakazem wew a to zwiększa ryzyko skurczów i wcześniejszego porodu. Trochę mam stresa. A le poczytałam publikacje lekarskie i to Norwegia ma mniejszy procent urodzeń wcześniaków ( a wręcz przoduje w Europie) niż Polska mimo ze u nas wiążą szyja i powinno byc na logikę odwrotnie. Moze jak piszą dziewczyny w tym szaleństwie jest metoda.
    Jak masz jakieś obawy mów i marudź fastlege. Ale myśle ze na tym pierwszym badaniu w 13 tyg położna wszystko ci ładnie zbada. Poproś ja o to na pewno nie odmówi.

Pianistka ja tak z nadzieja zaglądam ze w końcu wyczytam ze zaczęło sie ! Myśle ze lada dzien urodzisz. Często masz te skurcze ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia 2016, 22:09

f2w3rjjgy5us18nj.png ❤️
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2016, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miuu, codziennie. a z jaką czestotliwością? bardzo nieregularnie... co 10, czasem co 5, czasem co 30 minut...
    Nie wszystkie sa bolesne ale niektóre bardzo. i w sumie takie serie łapią kilka razy dziennie po godzinie - dwie.

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Felice Przyjaciółka

Wysłany: 14 stycznia 2016, 23:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Muu, tak miałam już połówkowe, potem byłam w Polsce i niby za każdym razem w porządku. Ale nie miałam prenatalnych tu, bo o rok za młoda a Polsce już było za późno.
    Pianistka, ale fajnie Ci, że jesteś na tym etapie i Beff.... już niedługo będzie po wszystkim i będziecie miały maluszki obok.... :)

71c6b05c.gif
  • Miuu Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2016, 02:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to fajnie Felice. Nie ma co sie martwic. Na pewno jest wszystko jest dobrze. Moj mały dostawał kręćka wieczorem jak sie najadłam i leżałam ba plecach. To był najbardziej aktywny. Teraz to co chwila sie wierci wiec cie tez to czeka. A przez przodujące łożysko faktycznie mniej czuć.

f2w3rjjgy5us18nj.png ❤️
  • Froggie Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2016, 06:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :) U nas dziś -20 stopni a jak temperatury w reszcie kraju?
    Dostałam informację, że moje wyniki prób watrobowych wyszły w normie więc już sama nie wiem skąd ten uporczywy świąd ale się cieszę, że jest dobrze. Wczoraj w nocy zaliczyłam pierwsze bolesne skurcze przepowiadajace, tak mnie złapało, że nawet nie byłam w stanie zmienić pozycji. Więc wiem już o czym niektóre z dziewczyn pisały i nie zazdroszczę :P Póki co wolałabym, żeby Agatka jeszcze trochę posiedziala i nie straszyła mamusi :)

Ale super, że znalazłaś chwilkę, żeby zajrzeć na forum :) Mam nadzieję, że szybko Was wypuszczą do domu i na spokojnie będziecie mogli z Olusiem uczyć się swojego rytmu. Trzymam kciuki, żeby mleko się pojawiło, bo stress w niczym nie pomoże. Dużo sił dla Was :)

Nefer kciuki za wizytę :)

A dla wszystkich miłego dnia :)

1gtgZZu.jpg1gtgp1.png
  • Asit Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2016, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas dzis -5 i pieknie bialo :) wiec napewno jak moje chlopaki wroca ze szkoly i przedszkola wybierzemy sie na sanki :)

Synek William <3 rg5043r8y3ikdze3.png[/url]
    rg502rindfsy9xvy.png[/url]
    rg50wn15p5voaroc.png[/urlrg50kqi19n1awyxr.png[/url]
‹‹ 470 471 472 473 474 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ