Ciaza w Norwegii
-
WIADOMOŚĆ
-
Motylkowa, w drugim trymestrze jest najbezpieczniej wiec ja leciałam na wakacje wlasnie w drugim.
Pianistka, jak chcesz karmić mm twój wybór, ale z tego co ja wiem to dziecko tak wisi na początku, by rozkręcić porządnie laktację i potem co pare tyg ma takie dni. Ja wybrałam, zeby mi praktycznie cała dobę bez mała wisiała na początku, ale to dosłownie pare dni trwa i dziecko nakręca produkcje jak ta lala, chyba ze zdecydowana jesteś ze cie karmienie piersią nie kręci to ok. Wielu dziewczynom, ktore chciały karmić u nas na wrzesniowkach zaczął pokarm zanikać duzo szybciej niz by sobie tego życzyły przez dokarmianie wlasnie.Cynnia, Giannaa lubią tę wiadomość
-
Pianistka jeszcze pokaz helsesøster jak przyjdzie może ci cos podpowie. Emka jest troszkę mała na mm jak na moje zwłaszcza jak masz pokarm. Czyli pewnie cos z technika ssania czy łapania jest nie tak.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2016, 19:38
-
nick nieaktualny
-
Hej Monia8826 ja skladałam. mogę pomóc.
Też mam stawkę godzinową, także pracodawca oblicza jaki masz średni zarobek na miesiąc i wpisuje tą kwotę w formularzu. :(Inntektsopplysninger for
arbeidstaker som skal ha:
• Sykepenger
• Foreldrepenger
• Svangerskapspenger
• Pleie-/opplæringspenger
• Omsorgspenger)
A u lekarza byłaś ,żeby wypełnił
Skjema: Tilrettelegging og omplassering p.g.a. graviditet?Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2016, 12:00
-
nick nieaktualnyMartynka870, tak byłam u lekarza dotslam te pismo do Arbeidstilsynet. Lekarz i pracodawca to wypełnili. Dodatkowo mam wypełniona pismo Oppfølging od szefa. Jestem na zwolnieniu od 12-29 lutego od lekarza a reszta od 1 marca mam już być na tym zasiłku ciążowym. Tamte papiery złożyłam juz do navu, teraz dowiedziałam się od znajomej ze musze jeszcze dać o svangerskapspenger. I jak to teraz będzie, musze jeszcze raz spotkać się z szefem żeby mi to wypełnił i jeszcze raz pismo o Tilrettelegging og omplassering p.g.a. graviditet? Bo juz zdurnialam.
-
drugi raz szef nie musi wypełniać, skoro jest to juz w Nav-ie. nntektsopplysninger for
arbeidstaker som skal ha:Svangerskapspenger to musi wypełnić jeszcze.
Z Navu przyjdzie do Ciebie odpowiedz pisemna jakie papiery jeszcze brakują i trzeba będzie donieść. Ja tak miałam Na odpowiedz czekalam 2 tyg, w tamtym tygodniu zanioslam brakujący dokument i teraz znowu czekam na odpowiedz. -
nick nieaktualny
-
Motylkowa, jest 46 lub 56 tygodni... w sumie...
i to wygląda tak, że 3 tygodnie przed terminem bierze matka, potem kolejny okres po porodzie również musi wziąć matka. ojcu przypada 10 tygodni, niezależnie czy wybierzemy 46 tyg na 100% czy 56 tyg na 80%...
I zostaje analogicznie, 26 lub 36 tygodni wspólnego urlopu, które można wykorzystać po połowie lub tylko jedno z rodziców bierze.
polecam poczytać w źródle:
https://www.nav.no/no/Person/Familie/Venter+du+barn/foreldrepenger--347653 -
Dzięki Pianistka:) a rozumiem, że te taty 10tyg nie mogę ją wziąć np.zamiast taty.Mialas na myśli, że zostaje 36tyg i 46 tyg.dla mamy po porodzie pomniejszone o 3 tyg przed ?(lub podzialu)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2016, 18:21
Nasza myszka jest już z nami -
Motylkowa, taty 10 tyg jest taty i jeśli tata nie wykorzysta to przepada... a wykorzystać może do 3 roku życia dziecka!
w skrócie jest tak: 10 tygodni taty, 10 tygodni mamy... czyli to w sumie 20 tygodni...
i fellesperioden czyli 56 - 20 = 36 / lub 46 - 20 = 26 to jest do wykorzystania dowolnie
te 56 / 46 tygodni to jest liczone wszystko, zarówno macierzyński (10 tygodni) jak i tacierzyński (10 tygodni ) + felles - reszta 26 lub 36