X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciaza w Norwegii
Odpowiedz

Ciaza w Norwegii

Oceń ten wątek:
  • martynka870 Ekspertka

Wysłany: 29 lutego 2016, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia8823 wrote:
    Witajcie dziewczyny. Czy któraś z was składała o svangerskapspenger? Nie wiem jak to ugryźć mam pismo przed sobą do wypełnienia. Wiem ze to szef wypełnia ale chce mieć pewność ze dobrze to zrobi. Ja mam stawkę godzinowa w pracy.

Hej i jak tam? dostalas info z Navu już?
    Ja dostalam,ale sie pomylili. masakra.znowu musze czekać. Pracodawca napisał na formularzu,że mogę pracować częściowo na 18%. A oni "zrozumieli" to jako,że oni (NAV) będzie mi wypłacać 18%..masakra. kolejny miesiac praktycznie bez kaski.
    Napisałam do nich przez mój profil na stronie Nav i im wytłumaczyłam. Potem poszłam do lokalnego Navu gdzie nic nigdy nie wiedzą ,ale po 20 min sprawdzania moich dokumentów zobaczyla,że wysłałam niedawno co wiadomosc do Navu za pośrednictwem swego profilu to w takim razie mam czekac na odpowiedz i wtedy ponownie przyjsc do nich. Jestem tym juz zmęczona.
    Mam nadzieje,że u Ciebie to szybciej poszło :)

e96b0e4df0.png
  • nefer Przyjaciółka

Wysłany: 29 lutego 2016, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny, wiem, ze temat juz byl, ale nie wiem, na ktorej stronie. Ile czasu czekalyscie na fodselsnummer dzidzi i jak to mozna przyspieszyc? np wpisac wszystko na altinn albo cos w tym stylu? Ja pamietam, ze z numerem Markusa to ja juz ze szpitala wyszlam, bo mi babki w szpitalu dzwonily do skattu i zalatwily. Od reki.

d869f9fdbd.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 07:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nefer, ja dostałam po ok 2 tygodniach od urodzenia :) może 1,5 tygodnia. dostałam smsa że mogę nadać imię dziecka na altinn i kiedy się zalogowałam by to zrobić, numer już był widoczny, trzeba było jedynie wpisać imię i czekać na akt urodzenia.

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • nefer Przyjaciółka

Wysłany: 1 marca 2016, 07:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A potrzebny jest akt urodzenia do wyrobienia paszportu tymczasowego czy wystarczy z tym nr iść?

d869f9fdbd.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wydaje mi się, że akt urodzenia. Ale nie jestem pewna, najlepiej zobacz na stronie ambasady, u pewnego źródła...

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • czarna_owca Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emma ma juz prawie 3 tyg! Ale ten czas leci :) a jeszcze tak niedawno czytalysmy o Twoich nieustajacych skurczach.
    Pamietasz, w ktorym tc zaczely Ci sie te skurcze straszaki? Ja mialam w niedziele kryzysowy dzien, czulam jakbym zamiast brzucha dzwigala worek kamieni i prawie przez caly dzien brzuch byl spiety i ciagnal straszliwie w dol, na szczesie w nocy przeszlo i teraz w porownaniu do tego co bylo czuje sie lekka jak piorko.

mhsv3e5e7kvmf6ta.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarna owco, mi się skurcze zaczęły ok 32-34 tc i to były takie ciągnięcia jak opisujesz i do tego ból miesiączkowy... i tak co kilka dni się pojawiało, dopiero ok 36 tc to już było codziennie...
    A i tak jak wiesz, przenosiłam :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Motylkowa1 Przyjaciółka

Wysłany: 1 marca 2016, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jakie rozmiary ubranek kupowalyscie i się sprawdziły w pierwszym miesiącu. Kapphall np 62 ok? A h&m?
    Czy zdarzyły wam się infekcje miejsc imnymnych? Mozna liczyc na skuteczny lek w Norwegii?latam na basen regularnie ale mnie strasza ze kobieta w ciąży b.podatna.

Nasza myszka jest już z nami
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Motylkowa... 62? :D napewno nie :D
    Moj klocek urodził się z wagą 4150g więc dość dużo i na początku nosiła 50 (kilka dni), teraz ma 3 tygodnie i nosimy z h&m, lindex 56 i jeszcze z tydzień ponosi ;) więc pierwszy miesiąc to zdecydowanie 56 albo i kilka 50 kup ;)
    62 są ogromne! :)

infekcji nie miałam więc nie pomogę.

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png

Wysłany: 1 marca 2016, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za podpowiedz:)

• Carolline Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja 3925 sie urodziła, ale kompaktowa 50 cm i nosiła 50 ze 2-3 tygodnie a 56 do końca 2 miesiaca.

28wh3e3k2h4xyjiq.png
    1usadf9h7i1th0n1.png
  • Carolline Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz jeszcze wykańcza 62 choć juz głownie 68 nosi a zaraz 5 mies stuknie.

28wh3e3k2h4xyjiq.png
    1usadf9h7i1th0n1.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carolline, moja jeszcze krótsza bo 48 :) ale moja grubsza, więc te 50 rozciągały się na jej pękatym bębenku :D i szybko były krótkie...

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png

Wysłany: 3 marca 2016, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakie ubranka mogą okazać się najpotrzebniejsze w pierwszych 3m-cach? Czego unikać. Jeszcze mam daleko do sierpnia :) ale jak coś znajdę ślicznego to kupie:)

• Pianistka Autorytet

Wysłany: 3 marca 2016, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Motylkowa, ja na dzień zakładam body + spodenki / legginsy, a na noc body + pajac... pajace są super, bodziaki też. kupując spodenki zwróc uwagę na gumę by nie była wąska i obciskająca... czego unikać? no wiadomo, zapięć na plecach i wszystkiego co już na pierwszy rzut oka jest niewygodne...
    oprócz bodziaków, spodenek i pajacyków mam trochę bluzeczek, jakieś 2 sukieneczki, bluzy i sweterki... ;)
    no i wiadomo, skarpetki, czapeczki...

Carolline, Motylkowa1 lubią tę wiadomość

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Carolline Autorytet

Wysłany: 3 marca 2016, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wszystko zapinane na plecach na poczatek jest poronione, bo dziecko tylko na pleckach leży, pajace/piżamy warto by miały guziki/zamek na obu nóżkach a nie jedna nogę przekładana przez dziurę w drugiej. Śpiochy warto z rozcięciem w kroku. Dla mnie osobiście wygodniejsze sa bodziaki kopertowe bo nie trzeba głowy przekładać. My na noc tylko piżamkę zakładamy a na dzień body na krótki rękaw jako podkoszulka a na długi jako bluza (bluzy/kaftaniki na poczatek sie u nas w ogole nie sprawdziły) na dol polspiochy, śpiochy lub spodnie. Kombinezon na dwór sweterki i kiecki od wielkiego dzwonu.

Motylkowa1 lubi tę wiadomość

28wh3e3k2h4xyjiq.png
    1usadf9h7i1th0n1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 marca 2016, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynka 870 , księgowa szefa niby wysłała mailem brakujacy dokument o svangerskapspenger ale nav przysłał mi ze nie maja. Byłam w środę im donieść i znów czekam

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 marca 2016, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Będę miała chłopca

Carolline, martynka870 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 marca 2016, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianista, tak czytam o macierzyńskim i tacierzynskim, czyli bez wzgledu czy pójdę na 80 czy 100% mąż bierze 10 tygodni. I może wziąść 10 tyg tak żebyśmy razem byli w domu,po upływie moich np 25 tyg? Kiedy powinno się złożyć na ile macierzyniskiego idzie i kiedy o termin tacierzynskiego?

• Carolline Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie może wziąć w tym samym czasie co ty, najwyżej urlop musisz wziac, zeby byc z nim razem w domu. O macierzyński bodajże max 3 mies przed terminem porodu a o tacierzyński jak sie bedzie zbliżał jego czas.

28wh3e3k2h4xyjiq.png
    1usadf9h7i1th0n1.png
‹‹ 517 518 519 520 521 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ