Ciaza w Norwegii
-
WIADOMOŚĆ
-
Monia8823 wrote:Witajcie dziewczyny. Czy któraś z was składała o svangerskapspenger? Nie wiem jak to ugryźć mam pismo przed sobą do wypełnienia. Wiem ze to szef wypełnia ale chce mieć pewność ze dobrze to zrobi. Ja mam stawkę godzinowa w pracy.
Hej i jak tam? dostalas info z Navu już?
Ja dostalam,ale sie pomylili. masakra.znowu musze czekać. Pracodawca napisał na formularzu,że mogę pracować częściowo na 18%. A oni "zrozumieli" to jako,że oni (NAV) będzie mi wypłacać 18%..masakra. kolejny miesiac praktycznie bez kaski.
Napisałam do nich przez mój profil na stronie Nav i im wytłumaczyłam. Potem poszłam do lokalnego Navu gdzie nic nigdy nie wiedzą ,ale po 20 min sprawdzania moich dokumentów zobaczyla,że wysłałam niedawno co wiadomosc do Navu za pośrednictwem swego profilu to w takim razie mam czekac na odpowiedz i wtedy ponownie przyjsc do nich. Jestem tym juz zmęczona.
Mam nadzieje,że u Ciebie to szybciej poszło -
dziewczyny, wiem, ze temat juz byl, ale nie wiem, na ktorej stronie. Ile czasu czekalyscie na fodselsnummer dzidzi i jak to mozna przyspieszyc? np wpisac wszystko na altinn albo cos w tym stylu? Ja pamietam, ze z numerem Markusa to ja juz ze szpitala wyszlam, bo mi babki w szpitalu dzwonily do skattu i zalatwily. Od reki.
-
Emma ma juz prawie 3 tyg! Ale ten czas leci a jeszcze tak niedawno czytalysmy o Twoich nieustajacych skurczach.
Pamietasz, w ktorym tc zaczely Ci sie te skurcze straszaki? Ja mialam w niedziele kryzysowy dzien, czulam jakbym zamiast brzucha dzwigala worek kamieni i prawie przez caly dzien brzuch byl spiety i ciagnal straszliwie w dol, na szczesie w nocy przeszlo i teraz w porownaniu do tego co bylo czuje sie lekka jak piorko. -
Dziewczyny jakie rozmiary ubranek kupowalyscie i się sprawdziły w pierwszym miesiącu. Kapphall np 62 ok? A h&m?
Czy zdarzyły wam się infekcje miejsc imnymnych? Mozna liczyc na skuteczny lek w Norwegii?latam na basen regularnie ale mnie strasza ze kobieta w ciąży b.podatna.Nasza myszka jest już z nami -
Motylkowa... 62? napewno nie
Moj klocek urodził się z wagą 4150g więc dość dużo i na początku nosiła 50 (kilka dni), teraz ma 3 tygodnie i nosimy z h&m, lindex 56 i jeszcze z tydzień ponosi więc pierwszy miesiąc to zdecydowanie 56 albo i kilka 50 kup
62 są ogromne!
infekcji nie miałam więc nie pomogę. -
Motylkowa, ja na dzień zakładam body + spodenki / legginsy, a na noc body + pajac... pajace są super, bodziaki też. kupując spodenki zwróc uwagę na gumę by nie była wąska i obciskająca... czego unikać? no wiadomo, zapięć na plecach i wszystkiego co już na pierwszy rzut oka jest niewygodne...
oprócz bodziaków, spodenek i pajacyków mam trochę bluzeczek, jakieś 2 sukieneczki, bluzy i sweterki...
no i wiadomo, skarpetki, czapeczki...Carolline, Motylkowa1 lubią tę wiadomość
-
wszystko zapinane na plecach na poczatek jest poronione, bo dziecko tylko na pleckach leży, pajace/piżamy warto by miały guziki/zamek na obu nóżkach a nie jedna nogę przekładana przez dziurę w drugiej. Śpiochy warto z rozcięciem w kroku. Dla mnie osobiście wygodniejsze sa bodziaki kopertowe bo nie trzeba głowy przekładać. My na noc tylko piżamkę zakładamy a na dzień body na krótki rękaw jako podkoszulka a na długi jako bluza (bluzy/kaftaniki na poczatek sie u nas w ogole nie sprawdziły) na dol polspiochy, śpiochy lub spodnie. Kombinezon na dwór sweterki i kiecki od wielkiego dzwonu.
Motylkowa1 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyPianista, tak czytam o macierzyńskim i tacierzynskim, czyli bez wzgledu czy pójdę na 80 czy 100% mąż bierze 10 tygodni. I może wziąść 10 tyg tak żebyśmy razem byli w domu,po upływie moich np 25 tyg? Kiedy powinno się złożyć na ile macierzyniskiego idzie i kiedy o termin tacierzynskiego?