X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciaza w Norwegii
Odpowiedz

Ciaza w Norwegii

Oceń ten wątek:
  • martynka870 Ekspertka

Wysłany: 29 lutego 2016, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia8823 wrote:
    Witajcie dziewczyny. Czy któraś z was składała o svangerskapspenger? Nie wiem jak to ugryźć mam pismo przed sobą do wypełnienia. Wiem ze to szef wypełnia ale chce mieć pewność ze dobrze to zrobi. Ja mam stawkę godzinowa w pracy.

Hej i jak tam? dostalas info z Navu już?
    Ja dostalam,ale sie pomylili. masakra.znowu musze czekać. Pracodawca napisał na formularzu,że mogę pracować częściowo na 18%. A oni "zrozumieli" to jako,że oni (NAV) będzie mi wypłacać 18%..masakra. kolejny miesiac praktycznie bez kaski.
    Napisałam do nich przez mój profil na stronie Nav i im wytłumaczyłam. Potem poszłam do lokalnego Navu gdzie nic nigdy nie wiedzą ,ale po 20 min sprawdzania moich dokumentów zobaczyla,że wysłałam niedawno co wiadomosc do Navu za pośrednictwem swego profilu to w takim razie mam czekac na odpowiedz i wtedy ponownie przyjsc do nich. Jestem tym juz zmęczona.
    Mam nadzieje,że u Ciebie to szybciej poszło :)

e96b0e4df0.png
  • nefer Przyjaciółka

Wysłany: 29 lutego 2016, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny, wiem, ze temat juz byl, ale nie wiem, na ktorej stronie. Ile czasu czekalyscie na fodselsnummer dzidzi i jak to mozna przyspieszyc? np wpisac wszystko na altinn albo cos w tym stylu? Ja pamietam, ze z numerem Markusa to ja juz ze szpitala wyszlam, bo mi babki w szpitalu dzwonily do skattu i zalatwily. Od reki.

d869f9fdbd.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 07:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nefer, ja dostałam po ok 2 tygodniach od urodzenia :) może 1,5 tygodnia. dostałam smsa że mogę nadać imię dziecka na altinn i kiedy się zalogowałam by to zrobić, numer już był widoczny, trzeba było jedynie wpisać imię i czekać na akt urodzenia.

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • nefer Przyjaciółka

Wysłany: 1 marca 2016, 07:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A potrzebny jest akt urodzenia do wyrobienia paszportu tymczasowego czy wystarczy z tym nr iść?

d869f9fdbd.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wydaje mi się, że akt urodzenia. Ale nie jestem pewna, najlepiej zobacz na stronie ambasady, u pewnego źródła...

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • czarna_owca Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emma ma juz prawie 3 tyg! Ale ten czas leci :) a jeszcze tak niedawno czytalysmy o Twoich nieustajacych skurczach.
    Pamietasz, w ktorym tc zaczely Ci sie te skurcze straszaki? Ja mialam w niedziele kryzysowy dzien, czulam jakbym zamiast brzucha dzwigala worek kamieni i prawie przez caly dzien brzuch byl spiety i ciagnal straszliwie w dol, na szczesie w nocy przeszlo i teraz w porownaniu do tego co bylo czuje sie lekka jak piorko.

mhsv3e5e7kvmf6ta.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarna owco, mi się skurcze zaczęły ok 32-34 tc i to były takie ciągnięcia jak opisujesz i do tego ból miesiączkowy... i tak co kilka dni się pojawiało, dopiero ok 36 tc to już było codziennie...
    A i tak jak wiesz, przenosiłam :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Motylkowa1 Przyjaciółka

Wysłany: 1 marca 2016, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jakie rozmiary ubranek kupowalyscie i się sprawdziły w pierwszym miesiącu. Kapphall np 62 ok? A h&m?
    Czy zdarzyły wam się infekcje miejsc imnymnych? Mozna liczyc na skuteczny lek w Norwegii?latam na basen regularnie ale mnie strasza ze kobieta w ciąży b.podatna.

Nasza myszka jest już z nami
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Motylkowa... 62? :D napewno nie :D
    Moj klocek urodził się z wagą 4150g więc dość dużo i na początku nosiła 50 (kilka dni), teraz ma 3 tygodnie i nosimy z h&m, lindex 56 i jeszcze z tydzień ponosi ;) więc pierwszy miesiąc to zdecydowanie 56 albo i kilka 50 kup ;)
    62 są ogromne! :)

infekcji nie miałam więc nie pomogę.

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png

Wysłany: 1 marca 2016, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za podpowiedz:)

• Carolline Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja 3925 sie urodziła, ale kompaktowa 50 cm i nosiła 50 ze 2-3 tygodnie a 56 do końca 2 miesiaca.

28wh3e3k2h4xyjiq.png
    1usadf9h7i1th0n1.png
  • Carolline Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz jeszcze wykańcza 62 choć juz głownie 68 nosi a zaraz 5 mies stuknie.

28wh3e3k2h4xyjiq.png
    1usadf9h7i1th0n1.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carolline, moja jeszcze krótsza bo 48 :) ale moja grubsza, więc te 50 rozciągały się na jej pękatym bębenku :D i szybko były krótkie...

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png

Wysłany: 3 marca 2016, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakie ubranka mogą okazać się najpotrzebniejsze w pierwszych 3m-cach? Czego unikać. Jeszcze mam daleko do sierpnia :) ale jak coś znajdę ślicznego to kupie:)

• Pianistka Autorytet

Wysłany: 3 marca 2016, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Motylkowa, ja na dzień zakładam body + spodenki / legginsy, a na noc body + pajac... pajace są super, bodziaki też. kupując spodenki zwróc uwagę na gumę by nie była wąska i obciskająca... czego unikać? no wiadomo, zapięć na plecach i wszystkiego co już na pierwszy rzut oka jest niewygodne...
    oprócz bodziaków, spodenek i pajacyków mam trochę bluzeczek, jakieś 2 sukieneczki, bluzy i sweterki... ;)
    no i wiadomo, skarpetki, czapeczki...

Carolline, Motylkowa1 lubią tę wiadomość

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Carolline Autorytet

Wysłany: 3 marca 2016, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wszystko zapinane na plecach na poczatek jest poronione, bo dziecko tylko na pleckach leży, pajace/piżamy warto by miały guziki/zamek na obu nóżkach a nie jedna nogę przekładana przez dziurę w drugiej. Śpiochy warto z rozcięciem w kroku. Dla mnie osobiście wygodniejsze sa bodziaki kopertowe bo nie trzeba głowy przekładać. My na noc tylko piżamkę zakładamy a na dzień body na krótki rękaw jako podkoszulka a na długi jako bluza (bluzy/kaftaniki na poczatek sie u nas w ogole nie sprawdziły) na dol polspiochy, śpiochy lub spodnie. Kombinezon na dwór sweterki i kiecki od wielkiego dzwonu.

Motylkowa1 lubi tę wiadomość

28wh3e3k2h4xyjiq.png
    1usadf9h7i1th0n1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 marca 2016, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynka 870 , księgowa szefa niby wysłała mailem brakujacy dokument o svangerskapspenger ale nav przysłał mi ze nie maja. Byłam w środę im donieść i znów czekam

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 marca 2016, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Będę miała chłopca

Carolline, martynka870 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 marca 2016, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianista, tak czytam o macierzyńskim i tacierzynskim, czyli bez wzgledu czy pójdę na 80 czy 100% mąż bierze 10 tygodni. I może wziąść 10 tyg tak żebyśmy razem byli w domu,po upływie moich np 25 tyg? Kiedy powinno się złożyć na ile macierzyniskiego idzie i kiedy o termin tacierzynskiego?

• Carolline Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie może wziąć w tym samym czasie co ty, najwyżej urlop musisz wziac, zeby byc z nim razem w domu. O macierzyński bodajże max 3 mies przed terminem porodu a o tacierzyński jak sie bedzie zbliżał jego czas.

28wh3e3k2h4xyjiq.png
    1usadf9h7i1th0n1.png
‹‹ 517 518 519 520 521 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ