X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciaza w Norwegii
Odpowiedz

Ciaza w Norwegii

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 marca 2016, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szkoda myślałam że możemy spędzić ten czas razem

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 marca 2016, 07:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Musze się jeszcze doradzić bo dopiero w poniedziałek z tym rusze,a od 3 juz spać nie mogę. Złożyłam w Navie o svangerskapspenger i czekam na potwierdzenie z Navu. Chorobowe miałam do końca lutego. Czy powinnam mieć zwolnienie od lekarza od 1 marca póki nie mam odp z Navu?

• nefer Przyjaciółka

Wysłany: 5 marca 2016, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niestety ale macierzynskie w norwegii nie jest zbyt prorodzinne w kwestii, aby cala rodzina siedziala sobie w domku a oni by placili. Zreszta w zadnym kraju chyba nie jest;) zawsze mozna jednak wziac zalegly urlop i byc razem chociaz przez 3 tyg...
    Moj znajomy bierze natomiast kazdy poniedzialek. nigdy go wtedy w pracy nie ma. W ten sposob wybiera sobie swoj tacierzynski.

d869f9fdbd.png
  • M o n i q u e Koleżanka

Wysłany: 6 marca 2016, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    założyłam na facebooku grupę "ciąża w norwegii" zapraszam kto ma ochotę :)

Jenta lubi tę wiadomość

0d1ys65g7vvehpr7.png
  • Asit Autorytet

Wysłany: 6 marca 2016, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a mozesz podac linka bo na fb w wyszukiwacre nie znajduje :)

Synek William <3 rg5043r8y3ikdze3.png[/url]
    rg502rindfsy9xvy.png[/url]
    rg50wn15p5voaroc.png[/urlrg50kqi19n1awyxr.png[/url]
  • M o n i q u e Koleżanka

Wysłany: 6 marca 2016, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://www.facebook.com/groups/978965228819001/

Asit lubi tę wiadomość

0d1ys65g7vvehpr7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 marca 2016, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak się zastanawiam jaka dziewczyny opcje wybralyscie jeśli chodzi o macierzyski. Zdecydowalsycie się iść na 10 czy na 12 miesięcy? Jak się bierze na 12 miesięcy to po wykorzystaniu mąż może iść na tacierzynski. Dobrze myślę?

• Pianistka Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia, ja się zdecydowałam na dłuzszy macierzyński i 80%... w sumie jestem na urlopie od 18 stycznia do chyba 25 grudnia wyszło :) i potem od nowego roku mój mąż zaczyna tacierzyński :)

Monia8823 lubi tę wiadomość

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • martynka870 Ekspertka

Wysłany: 11 marca 2016, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia8823 i dostalas odpowiedz z Navu?
    Mi już dwa tygodnie nie odpisują w mojej sprawie, pisałam juz o tym,że mi za mało przyznali svangerskapspenger. zamiast 42% to mi dali 18%. W poniedziałek idę do Navu wypisać skargę ;/

e96b0e4df0.png
  • Motylkowa1 Przyjaciółka

Wysłany: 12 marca 2016, 08:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po polowkowym usg. Prawdopodobnie dziewczynka :)termin 16.08

martynka870, Carolline, czarna_owca, M o n i q u e lubią tę wiadomość

Nasza myszka jest już z nami
  • martynka870 Ekspertka

Wysłany: 12 marca 2016, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Motylkowa1 gratulacje dziewczynki :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2016, 06:55

Motylkowa1 lubi tę wiadomość

e96b0e4df0.png
  • czarna_owca Autorytet

Wysłany: 19 marca 2016, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ktore juz rodzily - gdzie kupowalyscie podklady jednorazowe na lozko? Bo ja ich nie moge znalezc w zadnym markecie :/ szukac na polce obok pieluch?

I drugie pyt - czy mialyscie przed porodem pobierany GBS? Bo w Pl jest to standardowe badanie zlecane po 35 tc. W przypadku dodatniego lub braku wyniku, w szpitalu w okresie okoloporodowym podawany jest antybiotyk. A wiecie jak to wyglada tutaj?

Jesli ktos tu jeszcze zaglada to z gory dziekuje za odp i zycze milego weekendu :)

mhsv3e5e7kvmf6ta.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 19 marca 2016, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarna owco, GBS nie pobierają.

A co do podkładów, to ja nie miałam i nie potrzebowałam... tzn w szpitalu miałam i potem w hotelu (to zapewnia szpital)... A jak wrócilam do domu po 3 dniach, to zwykła podpaska wystarczała, nawet nie używałam już podkładów poporodowych.
    Ale jeśli chcesz mieć podkład na łóżko koniecznie to może kup takie jak na przewijak się kładzie? A taki typowy na łóżko to może prędzej w aptece? Bo w markecie nigdy nie widziałam...

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Felice Przyjaciółka

Wysłany: 19 marca 2016, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też słyszałam że tu nie robią tego badania, co wkurzylo mnie, przyznam. Niby taki rozwinięty kraj a tak zacofany ze ręce opadają.

71c6b05c.gif
  • czarna_owca Autorytet

Wysłany: 20 marca 2016, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje Pianiskta za odp, zawsze mozna na Ciebie liczyc :)

Skoro nie pobieraja GBS to co w przypadku kiedy maluch przechodzac przez kanal sie jednak zarazi, w przypadku dodatniego wyniku? To niesie za soba powazne konsekwencje a domyslam sie, ze zapobiegawczo tez nie pidaja antybiotyku przy porodzie bo przeciez to taki "naturalny kraj" :/ musze zapytac lekarza przy okazji kolejnej wizyty jak to tu wyglada.

mhsv3e5e7kvmf6ta.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 20 marca 2016, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Owco, nie badają, nie podają antybiotyku... dla nich GBS nie istnieje ;)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Felice Przyjaciółka

Wysłany: 20 marca 2016, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarna owco napisz proszę czego się dowiedziałaś. Ja usłyszałam że przecież nie mogą wszystkich badać na wszystko. Badają wtedy kiedy są jakieś wskazania. Tylko nie wiem jakie mogą być wskazania w tym przypadku.

71c6b05c.gif
  • nefer Przyjaciółka

Wysłany: 20 marca 2016, 23:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesli chodzi o GBS to badaja mi na kazdej wizycie, czyli co 2 tygodnie. Badali mi tez w dwoch poprzednich ciazach. Zawsze wynik negatywny. Spytalam lekarke czy mi beda badac, to mi pokazala, gdzie na kazdym wyniku jest napisane, ze negatywny wynik :P
    Jesli chodzi o antybiotyk, to oczywiscie by go podali, gdyby GBS byl.
    GBS jak najbardziej dla nich istnieje i jest wazny.

d869f9fdbd.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 21 marca 2016, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nefer wrote:
    Jesli chodzi o GBS to badaja mi na kazdej wizycie, czyli co 2 tygodnie. Badali mi tez w dwoch poprzednich ciazach. Zawsze wynik negatywny. Spytalam lekarke czy mi beda badac, to mi pokazala, gdzie na kazdym wyniku jest napisane, ze negatywny wynik :P
    Jesli chodzi o antybiotyk, to oczywiscie by go podali, gdyby GBS byl.
    GBS jak najbardziej dla nich istnieje i jest wazny.
    chyba nie dla wszystkich lekarzy... ja nie miałam , wiele moich koleżanek też nie... :/

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • czarna_owca Autorytet

Wysłany: 22 marca 2016, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Felice dam znac jak sie czegos dowiem, wizyte mam dop pod koniec marca. Mnie lekarz jak do tej pory odmowil tylko zrobienia krzywej cukrowej bo wyniki cukru zawsze mialam ok, wiec nie widzial takiej potrzeby, nie nalegalam bo to badanie zrobilam akurat w Polsce. Za to MRSA pobieral mi juz 2 razy, bo ponoc pochodze z kraju, w ktorym latwo mozna sie tym zarazic, tzn jest o wiele wieksze prawdopodobienstwo niz w No, poniewaz w Pl stosowanych jest wiecej antybiotykow. Na szczescie 2 razy wynik ujemny, ale troche obawiam sie tego GBS

mhsv3e5e7kvmf6ta.png
‹‹ 518 519 520 521 522 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ