Ciaza w Norwegii
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyDziewczyny wiecie moze jak zmusic pracodawce do wystawienia innektsopplysninger? Poniewaz juz nie wiem co mam robic za tydzien mija mi termin porodu a ja do tej pory nie dostalam ani centa z NAVu bo moj pracodawca do tej pory nie wyslal im tego i nie pomagaja telefony do niego ani pisanie maili i juz nie wiem co mam robic... ma ktoras z Was jakies pomysly albo gdzie sie z tym udac?
-
Aneczka. Ja bym dzwoniła do związków zawodowych albo od razu do arbeidstilsynet. Ja w ciazy byłam szantażowana przez szefa, utrudniał mi pozyskanie dokumentów, próbował zwolnić, potem szantażował. Skończył marnie bynajmniej... szefem juz nie jest
Pracodawca ma zasrany obowiązek to wysłać, dzwon do arbeidstilsynet -
Pianistka gratuluje pierwszego USG :*
Ale 100pkt. skala bólu to mnie ścięła...
moje zeszłonocne przepowiadajace sprawiły 1cm rozwarcie... a mi sie przy nich oczy spociły bo niestety poszło mi od razu na krzyż... dzieki temu już wiem że bez epiduralu ni hu hu -
Ja nie wiem z jakim rozwarciem chodziłam bo nikt mi go nie raczył zbadać... Dla miałam przepowiadające przez miesiąc, dzień w dzień po 5-6 h... na porodówkę zajechałam po 10 h skurczy z 3 cm...
ogólnie do 3 cm byłam w domu i skurczów co 3-4 min. dało się wytrzymać, jeszcze naleśniki usmażyłam...
do ok 6 cm gadałam z koleżanką przez tel ale potem przy 7 cm zaczęłam wymiotować więc trzeba było przerwać
dalej mam już film urwany i pamiętam jak przez mgłę
ja miałam bóle z krzyża i położna zrobiła mi akupunkturę... ale w sumie to niezbyt pomoglo...
ogolnie bóle z krzyża pamiętam tak do 7-8 cm bo potem było mi wszystko jedno
u mnie najgorsze było to, że przez ponad godzinę miałam 10 cm rozwarcia a nie mogłam zacząć przeć bo mała była za wysoko w kanale więc musiałam wstrzymywać skurcze parte i to chyba była najdłuzsza chodzina w moim życiu
Ale ogólnie było cudownie i nie mogę się doczekać powtórki -
Cześć dziewczyny .
Czy wiecie może czy w norwegii idzie dostać w ciąży clexane ? Czy raczej nie chcą dawać jestem po II poronieniach mója gin w Polsce powiedziała że jak jestem za granicą to nie może mi dać bo to trzeba być pod stała kontrolą .. a ja wiem że jak nie spróbuję z clexane to na pewno skończy się ta ciąża kolejnym poronieniem .. idę dziś do lekarza mam nadzieję że da mi clexane ..obecnie biorę acard bo tak moja gin mówiła do tego duphason 2x dziennie i kwas 5 mg. z badań co wyszły nie tak to przeciwciała przeciw jądrowe ANA 1 ,Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 listopada 2016, 02:46
27.08.17 22.00 i 22.01 - moje 2 największe skarby
07.06.2019 synek
3 aniołki w niebie [ 13tc, 10tc, 10tc] Cb
BARDZO SKUTECZNA MODLITWA W SPRAWACH TRUDNYCH I BEZNADZIEJNYCH - Modlitwa do Św. Rity -
Pianistka wrote:Czarnulka... oby ci dali... ja jestem po 4 poronieniach... nie dostałam nic27.08.17 22.00 i 22.01 - moje 2 największe skarby
07.06.2019 synek
3 aniołki w niebie [ 13tc, 10tc, 10tc] Cb
BARDZO SKUTECZNA MODLITWA W SPRAWACH TRUDNYCH I BEZNADZIEJNYCH - Modlitwa do Św. Rity -
Hej dziewczyny, wróciłam
fajnie że jest nas więcej, Jenta widze że już na wylocie (zazdroszczę),a Tobie Czarnulka niestety nie pomogę bo nie znam się na tych ich poglądach i metodach i wogole to ja jeszcze tu nie byłam ani razu u lekarza
ale trza walczyć aby dali coś na podtrzymanie....
A co do tego że nie byłam jeszcze tu u lekarza to się teraz zmieni bo w czwartek zaistniałam w końcu w No tzn byłam po nr i przyznali mi nawet na stałe, założyli kartę podatkową, muszę tylko dosłać potwierdzenie gdzie mieszkam i czekam na te papiery tzn nr personalny i sama nie wiem co jeszcze
Jutro działam ostro tzn ide zakładać konto w banku tak jak mi radziłaś -Pianistka ,a następnie chce isc do lekarza więc będę to też załatwiać zgodnie z Twoimi wskazówkami
Pianistka jak się czujesz? jakieś nowości? coś mnie ominęło?czarnulka24 lubi tę wiadomość
-
Kaja, swietnie ze załatwiasz wszystko
Pytaj w razie niepewności czy problemów
U mnie nowości brak prócz tego ze brzuch zaczął konkretnie wychodzić, mam mdłości i co kilka dni plamienie :o
A!!! I Emma robi kilka kroczków przy meblach a dzis pchając pchacz -
Pianistka ale szybka ta Twoja dziewuszka ! Pięknie sie rozwija
My wczoraj bylismy na ostatniej kontroli, młody książkowy, waga 3100, kolejna kontrola dzień po terminie... mam nadzieję że do niej nie dojdzie! Ale tylko z jednej strony bo z drugiej przeglądam tą całą wyprawkę i jestem załamana.. ja chyba nie dam rady z takim małym dzieciątkiem.. normalnie siedzę i ryczę od rana...
-
eeee nie łam się Jenta dasz radę , kto jak nie my kobiety
Bierz przykład z dzielnej Pianistki której próg bólu jest mega mega ....!!!!!
Pianistka nie chcesz rodzić za mnie ??
Myślałam że coś załatwię ale muszę czekać na pocztę i list z nr personalnym także dziś rozrywki domowe (sprzątanie, gotowanie, pranie) bo ani banku ani lekarza nie załatwię ale jak tylko dostanę to rzucę się na to wszystko
Tobie już brzuch wychodzi, u mnie można powiedzieć nic jeszcze....
Mi lekarka powiedziała że też mogę mieć plamienie teraz abym się nie wystraszyła bo mam bardzo nisko łożysko lecz ono się stosunkowo będzie teraz podnosić do góry (pewnie wraz z brzuszkiem), wszystko ok
Nie ma nic pewnie piękniejszego jak patrzenie jak dziecko robi postępy : zaczyna mówić, robi kroczki, itp
Super dziewczyny, cieszę się z wami -
A dziewczyny nie napisałam wam ważnego że na wizycie u lekarki w Polsce, oczywiście nie omieszkałam zapytać o płeć, na to lekarka z uśmiechem na twarzy i ironią powiedziała mi że dla nas kobiet : TO NAJWAŻNIEJSZE !!! (w duchu pomyślałam a czemu nie?) patrzyła, patrzyła i po chwili powiedziała że widzi pępowinkę a obok wystaje jeszcze coś
CHŁOPCZYK będzie , o ile dobrze widziała.... nie zaskoczyło mnie to bo moja mama cały czas mi wmawiała że ona czuje (a zawsze ma świetne przeczucia i intuicje ma przerażającą) że będę mieć chłopca tak jak pisałam wam wcześniej mi naprawdę to obojętne oby zdrowe , dla dziewczynki mieliśmy pewne imię wybrane wspólnie, a co do chłopca to się mijamy z mężem co mi się podoba to niemu nie i vice versa hehe
Ale co najbardziej mi się spodobało na usg , jak lekarka powiedziała mi że w tym momencie sobie leży i ssa paluszka (hehehe jakby był na wczasach) potem obróciła ekran i mi pokazała:-D
Fajne takie rzeczy się dowiadywać, pierwsze odruchy swojego dziecka -
Kaja, świetne wieści! Gratuluję syneczka! Niedlugo się pewnie potwierdzi
To już 16 tc więc w sumie prawdopodobne bo jednak na wcześniejszych etapach nie ufałabym
Co do porodu, mogłabym, gdyby to było możliwe naprawdę, mogę jeszcze 100 razy
Ciekawe kiedy dostaniesz papiery... Twój lekarz musi zadzwonić do szpitala i skierować Cię na USG połówkowe...
Jenta! Przywołuję Cię do porządku! Ze wszystkim sobie świetnie poradzisz! Napewno pamiętaj, że dla swojego maleństwa od pierwszej chwili będzie najwspanialszą mamą na świecie! i tego się trzymaj.
A zdradzisz na kogo czekamy?
-
No już mi troche lepiej ale w dalszym ciągu świruje dzis o 2 w nocy miałam napad paniki że w sumie to nie wiem w jakiej kolejności to idzie... najpierw karmienie a potem pielucha, czy ma odwrót? jak często ta pielucha..etc...no mówie Wam! Jaja jak berety
A czekamy na Jana Sebastiana B. wiem, wiem, ta wyszło ale stary uparł sie na Jaśka a ja nie umiem zrezygnować z Sebastiana .. a nazwiska sie niestety nie wybiera
Co do płci to...ja się za każdym razem pytałam z nadzieja czy oby na pewno nie dziewczynka i za każdym razem młody jajkami świecił na ekranie.. ale nadzieja trzymała mnie do 7mc i dopiero wtedy zaczełam kupowac wyprawkę -
Jenta teraz to już nie masz wyjścia już jesteś na takim krótkim dystansie że zaraz i będziesz po wszystkim jak "weszło" to i musi "wyjść"
Dasz radę kochana, nie martw się będzie dobrze !!!!!
My z mężem się dalej nie zgadzamy co do imienia Masakra z tym moim mężem ma charakterek, to typowy uparty Góral...
Pianistka, a ty jakbyś dała chłopcu (wymień kilka imion) ???
Dziewczyny tak na marginesie ,dziś poczułam magie Świąt hehehe
Ale sypneło , u nas bialuśko
-
Kaja, w poprzedniej ciazy gdy Emma miała byc chłopcem moj maz wybrał imię... Thor -.- całe szczęście to dziewuszka!!!
Co do imienia, to nie wiem czy chcecie dać polskie? Czy takie występujące i tu i tu?
No i ja lubię krótkie imiona, 4-5 liter max
Mi sie podobają takie imiona męskie: Emil, Filip... bierzemy pod uwage Emila
Ale ogólnie to z imieniem dla dziewczynki wybór bedzie prostszy... bo jak znam mezulka to nawymysla... juz słyszałam propozycje : Axel... No ja kocham guns n roses ale bez przesady :d -
hehehe no mężulek daje czadu.... wymyśla oryginalne imiona
Też proponowałam mężowi Emil i Filip , to Emil stanowczo NIE a Filip nie wiem do tej pory...Ale i tak najprawdopodobniej moja siostra będzie dawać Filip, bo zawsze mówiła o tym imieniu, nawet teraz jak byłam w Polsce, a mój mąż tak ze wszystkim zwleka , dziecko się urodzi i będziemy do niego wołać pewnie DZIECKO Nas interesują polskie imiona, tradycyjne raczej... Mi się też Marcel podoba ale dla mojego męża to już strasznie wymyślone i skomplikowane jest Trza będzie iść na jakiś kompromis Ahh z tymi facetami....
-
hehehe ahh te skojarzenia
Mi już brzydnie to wybieranie bo mój uparty i ciężko się z nim dogadać, na razie zawieszenie broni, cisza co do tematu imienia...
jest jeszcze czas a jak nie to będzie po prostu Dziecko
W którym miesiącu pierwszej ciąży zaczęłaś coś kompletować dla dziecka?
Nas jeszcze czeka zmiana mieszkania więc pewnie do ostatniej chwili będę czekać, choć czas jak widzę jakąś okazje to mnie tak strasznie kusi