Ciaza w Norwegii
-
WIADOMOŚĆ
-
Miło mi Cię tutaj powitać !! Ja do lekarza chodzę od 6 tc z racji mojego bardzo marnego samopoczucia do 19 tc . Potem już nie było mowy o powrocie do pracy. Wizyty mam co Ok 3 tyg i w ich trakcie mam przedłużane zwolnienie, badanie nie zawsze. Sama rezygnuje często u badania u fastlege bo wizyty u położonej mam co 4 tyg. Zaczęłam do niej chodzić jakoś w 24 tc ale to ze względu na okres wakacyjny i problem z terminem . Ja jestem bardzo zadowolona i moim zdaniem warto. Poświęca mi dużo czasu. Jeśli chodzi o badania to na każdej wizycie sprawdza mocz, hemoglobinę z krwi, mierzy brzuch, słuchamy serduszka. W następny piątek mam już ostatnią godzinną wizytę. Położna poprosiła o spisanie wszystkich pytań żebym czuła się pewniej przed porodem jeśli mam jakiekolwiek wątpliwości . Dodatkowo zaproponowała usg żeby się upewnić jak Malutka jest ułożona . Cieszy mnie to bardzo bo wiadomo, że usg to tutaj jak na lekarstwo. Skierowanie na prenatalne-połówkowe wysyłał mój lekarz ok 15 tc. Sama mu o tym przypominałam, wolałam się upewnić , że pamiętał
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 listopada 2018, 18:19
Alutka 32 lubi tę wiadomość
-
Ciąg dalszy pytań
Kiedy ( który tydzień ciąży ) lekarz wysłał skierowanie do szpitala odnośnie porodu ? Jaką odpowiedź dostaje się ze szpitala, dołączają jakieś dokumenty itp
Mi wychodzi poród na lipiec a wiadomo jak tu jest w lipcu brak personelu i już się boje jak to będzie a z tego co wiem to Norweżki planują aby rodzić czerwiec , lipiec bo po roku w sierpniu oddają dzieci do przedszkola także tego
Jaki sposób na mdłości ? Ja już je mam
Jakie bierzecie witaminy ? Kupione tu czy w Polsce ?
Miałyście krzywą cukrową ?
Co warto kupić dla maluszka w Polsce a co na spokojnie można kupić tutaj ?
-
Hej Alda też się cieszę że Cię tutaj widzę . Na wszystkie pytania odpowiedziała Ci Mar2śka ja chodzę do Fastlege co dwa tygodnie . U położnej byłam dopiero raz w 16 tygodniu kolejne w 28 tygodniu .. wizyty przy zdrowej ciąży co 4 tygodnie na zmianę raz Fastlege raz rodzinny. Ze względu na moje dolegliwości i potrzebę sprawdzania przepływów tętnicy mam od teraz co miesiąc kontrol i usg u ginekologa w Szpitalu . Teraz zaczęłam czuć się trochę bezpieczniej w końcu obdarzyli mnie odpowiednią opieką. Na mdłości nic Ci nie poradzę bo takich nie miałam . Wszystkie skierowania wysyła Fastlege. Ja biorę witaminy Norweskie plus witaminę D. dopiero co zakupiłam ciuszki a zakupowe szaleństwo dopiero zaczynam . Nie kupowałam nic do 6 miesiąca. Skierowania na poród jeszcze nikt mi nie wysłał jedynie dostałam od położnej arkusz do wypełnienia Registration of Birth Journal ktory trzeba dostarczyć do 32 miesiąca do szpitala razem z Helselort for gravide. Kartę ciąży założyli mi dopiero 12 tygodniu wtedy przeprowadzono też badania na grupę krwi, HIV , witaminy itd. Na wszystkie badania miałam skierowanie jeszcze przed założeniem karty ,, co ciekawe ciąży jeszcze nie uznali ale na nadanie połówkowe skierowanie dostałam już w 8 tygodniu ciąży. Teraz będę miała glukosebelasting( nie wiem czy to krzywa cukrowa czy tylko zwykle badanie na poziom cukru .
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 listopada 2018, 19:54
Alutka -
alda wrote:Ciąg dalszy
Co warto kupić dla maluszka w Polsce a co na spokojnie można kupić tutaj ?Alutka -
alda wrote:Alutka zastrzyki z heparyny masz na refundację ?
Będziesz je brała całe życie czy tylko ciąża i połóg ?
Tak miałam refundowane . Za 100 zastrzyków 0,4 ml zapłaciłam 500 nok teraz już nie płace za żadne leki dostałam Frikort. Zastrzyki mam całą ciąże i 6 tygodni połogu . Za miesiąc prawdopodobnie dostanę większą dawkę tak mi obiecał lekarz w szpitalu. Albyl E mam przestać brać na 4 tygodnie przed terminem porodu. W przyszłości będę brała Albyl E ale jeszcze nie wnikałam od kiedy .Alutka -
Mała mi tak dokazuje , że nie mogę usiąść . Na telefonie ciężko mi się pisze jutro odpiszę na wszystko. Ja biorę prenatal duo i magnez do tego. Zawsze miałam problemy z anemia a przy tych suplementach wyniki mam książkowe . Podobno to jedne z lepszych na rynku. Trochę się naszukałam i naczytałam zanim znalazłam odpowiednie. Trafiłam kiedyś na fajny ranking z analzą składów i prenatal był bardzo polecany. Suplementacja DHA jest bardzo ważna a mało witamin prenatalnych ma to w składzie .
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 listopada 2018, 20:49
-
mar2śka wrote:Mała mi tak dokazuje , że nie mogę usiąść . Na telefonie ciężko mi się pisze
Dlatego tak Was teraz "bombarduje" tymi pytaniami bo zaraz mi wszystkie znikniecie z tego forum
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 listopada 2018, 21:04
-
alda wrote:Dlatego tak Was teraz "bombarduje" tymi pytaniami bo zaraz mi wszystkie zniknięcie z tego forum
-
A tak nawiązując do tego skierowania do szpitala odnośnie porodu to nawet nie wiem czy zostało wysłane muszę dopytać. Położna dużo rzeczy pilnuje np badań takich jak krzywa cukrowa. To właśnie ona mówiła kiedy co mam mieć zrobione i pisała na karteczce a ja tylko pokazywałam lekarzowi i on dalej zlecał . Mówiła mi tylko, że po porodzie mam dzwonić do swojego helsestation i przypomnieć im, że już po wszystkim. Oni dostają zazwyczaj info automatycznie ale lepiej przypomnieć się . Jak wrócimy do domu to przyjdzie moja położna po Ok 3 dniach a w ciągu tygodnia również położna z helse. Ja dla Malutkiej mam wszystko ale bym mogła wymieniać i wymieniać , trochę tych rzeczy trzeba kupić więc pytajcie bardziej precyzyjnie
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 listopada 2018, 21:17
-
Alda co do mdłości czasami rzucie imbiru mi pomagało lekko, i ogólnie cukierki landrynki.. ale nie na tyle żeby nie wymiotować , do 19 tyg wymiotowałam praktycznie codziennie , łatwo nie było Alutka jak będziesz chciała to mogę Ci napisać listę kosmetyków jakie ja wybrałam... ale chyba na naszym forum już kiedyś pisałam co kupiłam .
-
Krzywą cukrową robicie / robiłyście w szpitalu czy u fastlege ?
Mar2śka jak to wyglądało ? W Poslce trzeba kupić glukozę a tutaj ?
Napisz jeszcze raz te kosmetyki które wybrałaś ?
Jaki wybrałaś wózek , łóżeczko, przewijak , wanienkę ? Jak możesz to podaj linki
-
alda wrote:Masz już wszystko wybrane czy dopiero będziesz szukać ?
W między czasie serfowałam po internecie i patrzyłam ale nic konkretnego nie wybierałam . Na tą chwile mam duźo ciuszków . Dużo za dużo jak to wszyscy mówią ale dużo tez dostałam . Badanie na cukier mam w Piątek u Fastlege , napisze jak to wyglądało ale jak pytałam koleżanek to nie każda takie badanie miała . Bynajmniej nic nie miały do wypicia .
Alda masz zamiar pracowac czy idziesz na L4?
Alutka