X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciaza w Norwegii
Odpowiedz

Ciaza w Norwegii

Oceń ten wątek:
  • Mała czrna Koleżanka

Wysłany: 7 listopada 2018, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam wszystkich ponownie. Jutro zaczynam 11 tydzień ciąży mam do was bardzo ważne pytanie. Nie znam przepisów w Nor za bardzo. Skończyłam prace 15 października obecnie nie pracuje zastanawiam się czy mam szukać jakiejś pracy czy lepiej na spokojnie czekać do porodu w domu. Czy w przypadku jak pracowałam od kwietnia do października należy mi się coś na dziecko czy nie.

• alda Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2018, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała czrna poczytaj sobie tutaj :

https://m.mojanorwegia.pl/zasilek-macierzynski-tacierzynski-becikowe-norwegia/zasilek-rodzicielski.html

https://m.mojanorwegia.pl/zasilek-macierzynski-tacierzynski-becikowe-norwegia/becikowe.html

;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada 2018, 14:30

e5skzzc.png

[**]

• Mała czrna Koleżanka

Wysłany: 7 listopada 2018, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuje za linki pierwszy niestety nie działa, w drugim jest sporo przydatnych informacji. To moja pierwsza ciąża i jeszcze za bardzo nie wiem co i jak ale pomału zaczynam się wdrążać w temat.

• alda Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2018, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze raz ;-)

https://m.mojanorwegia.pl/zasilek-macierzynski-tacierzynski-becikowe-norwegia/zasilek-rodzicielski.html

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada 2018, 14:30

e5skzzc.png

[**]

• Mała czrna Koleżanka

Wysłany: 7 listopada 2018, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję trochę to wszystko skomplikowane ale wiem przynajmniej już trochę.

• mar2śka Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2018, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alda wrote:
    Krzywą cukrową robicie / robiłyście w szpitalu czy u fastlege ?

Mar2śka jak to wyglądało ? W Poslce trzeba kupić glukozę a tutaj ?

Napisz jeszcze raz te kosmetyki które wybrałaś ?

Jaki wybrałaś wózek , łóżeczko, przewijak , wanienkę ? Jak możesz to podaj linki ;-)
    Krzywą cukrową wolałam u fastlege, jest wygodniej. Poszłam sobie z samego rana w wybrany dzień bo ważność badania lekarz tak wpisał żebym mogła sobie wybrać. A w szpitalu robiła moja koleżanka i było jej bardzo ciężko.Dostała wyznaczona datę i godzine z góry i chyba na ok godz 12. Było jej słabo bo na czczo musiała być. Z glukoza zależy od przychodni. Czasami maja i płaci się za nia w przychodni a czasami nie. Ja kupowałam sama w aptece. Panie pielęgniarki mi rozrobiły u lekarza i tyle ;)
    Początkowo byłam strasznie napalona na wózek stokke trailz ale po jazdach próbnych wybrałam emmaljunge nxt60 -kompaktowy, lekki, zwrotny. Mamy zamiar dużo podróżować więc zależało nam żeby był mały po złożeniu. Za to gondola jest jedna z większych na rynku więc jest szansa, że dziecko trochę pojeździ.
    Jeśli chodzi o łóżeczko to padło na stokke ze względu na kółka
    przewijak mam razem z wanienka równiez na kółkach
    I fotelik samochodowy z funkcja leżenia na płasko w trakcie jazdy kiddy evoluna
    Kosmetyki wypisze później bo troszkę tego jest, najpierw muszę nazwy pospisywać bo nie wszystko pamiętam ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada 2018, 20:04

alda lubi tę wiadomość

km5s9vvjg5qzvbkc.png
  • alda Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2018, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakie leki kupić dla siebie , jaki polecicie magnez ?
    Mar2śka jakie ty teraz bierzesz leki ?

Proszki do prania ubranek kupujecie tutaj ( jakie ) czy kupujecie w Polsce ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada 2018, 19:02

e5skzzc.png

[**]

• mar2śka Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2018, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alda wrote:
    Jakie leki kupić dla siebie , jaki polecicie magnez ?
    Mar2śka jakie ty teraz bierzesz leki ?

Proszki do prania ubranek kupujecie tutaj ( jakie ) czy kupujecie w Polsce ?
    Pierwszy trymestr : żelazo,kwas foliowy metylowany, wit d, magnez ,od 2 trymestru prenatal duo, magnez - teraz aspargin mam. Brałam tez żurawit profilaktycznie po 1 tab praktycznie cała ciążę, mam też urosept na wszelki wypadek.Mam wrażenie, że dzięki temu żurawitowi nic się do mnie nie przyplątało. Brałam też i dalej biorę probiotyki - idoform. W ciąży jelita płatają figle a i infekcje intymne lubią się przyplątać przez zmianę ph...póki co nic mi sie nie przytrafiło.
    Proszek kupiłam w europrisie, effekt fri....moim zdaniem jest ok.

km5s9vvjg5qzvbkc.png
  • alda Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2018, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Mar2śka :-)

Dziewczyny wiecie może czy w Norwegii badają dziecku po urodzeniu TSH ?
    Nie mam znajomych z małymi dziećmi ;-) więc Wy jesteście moją skarbnicą wiedzy :-)

e5skzzc.png

[**]

• mar2śka Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2018, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alda wrote:
    Dzięki Mar2śka :-)

Dziewczyny wiecie może czy w Norwegii badają dziecku po urodzeniu TSH ?
    Nie mam znajomych z małymi dziećmi ;-) więc Wy jesteście moją skarbnicą wiedzy :-)
    Widziałam, że pytałaś o jod. Ja dodatkowo nie przyjmuje tylko to co w prenatalu jest. Co do TSH to nie mam pojęcia. Zapytam położną albo lekarza w piątek, może któreś z nich wie.
    alda a Ty masz jakieś wymarzone produkty wyprawkowe? :)
    Alutka a jak Twoja wyprawka, masz upatrzony wózek,łóżeczko itp??

km5s9vvjg5qzvbkc.png
  • mar2śka Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2018, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alda chciałam się ciebie jeszcze zapytać czy Ty przyjmujesz progesteron dowcipnie? ;)

km5s9vvjg5qzvbkc.png
  • alda Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2018, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mar2śka wrote:
    alda chciałam się ciebie jeszcze zapytać czy Ty przyjmujesz progesteron dowcipnie? ;)

Tak , bardzo to lubię jak mam cały czas mokro :/ wymieniam wkładki co 30 minut :O

e5skzzc.png

[**]

• alda Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2018, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mar2śka wrote:
    alda a Ty masz jakieś wymarzone produkty wyprawkowe? :)

Ja jeszcze nie przeglądałam żadnych stron z akcesoriami dziecinnym . I nie mam pojęcia co kupić tutaj a co w Polsce .

Liczę na Twoja opinie wózka jak już malutka się urodzi . Ja zastanawiam się nad przednimi skrętnymi kołami. Dużo będę podróżować autobusami i pociągami i nie wiem czy proste koła nie będą lepsze ;-)

Jak możesz to zapytaj się o to TSH będę bardzo wdzięczna :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2018, 18:49

mar2śka lubi tę wiadomość

e5skzzc.png

[**]

• Alutka 32 Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2018, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    [QUOTE=mar2śka .
    Alutka a jak Twoja wyprawka, masz upatrzony wózek,łóżeczko itp??[/QUOTE]

Przeglądam strony , chodzę , patrzę szukam ale jeszcze nic konkretnego nie wybrałam. Teraz mam się zamiar już konkretnie wziasc za całą wyprawkę . Czekałam z zakupowym szaleństwem do 6 miesiąca .

Alutka
  • mar2śka Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2018, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alda wrote:
    Ja jeszcze nie przeglądałam żadnych stron z akcesoriami dziecinnym . I nie mam pojęcia co kupić tutaj a co w Polsce .

Liczę na Twoja opinie wózka jak już malutka się urodzi . Ja zastanawiam się nad przednimi skrętnym kołami. Dużo będę podróżować autobusami i pociągami i nie wiem czy proste koła nie będą lepsze ;-)

Jak możesz to zapytaj się o to TSH będę bardzo wdzięczna :-)
    Na szczęście koła się blokują , a jak trenowałam jazdę po mieszkaniu to powiem szczerze nie wyobrażam sobie kół które nie są skrętne. Może do jazdy tak typowo na spacerze lepiej zablokować ale już wiem, że w pomieszczeniach gdzie trzeba manewrować np. sklepy to skrętne sa idealne! Pytam o tego proga bo będziesz go używała pewnie kilka dobrych tygodni. A nauczona doświadczeniem mogę poradzić żebyś do aplikacji używała żelu z kwasem mlekowym. Ja miałam z PL ale w NO później dokupiłam . Nie znam osoby która po tak długim stosowaniu nie nabawiła się podrażnienia, uczulenia albo infekcji bo to straszne zaburza pH . Ja po Ok 2 tyg zaczęłam czuć, że coś się dzieje i zaczęłam używać żel ... przeszło natychmiast i nie miałam żadnych problemów w tych strefach :)

km5s9vvjg5qzvbkc.png
  • mar2śka Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2018, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alutka 32 wrote:
    Przeglądam strony , chodzę , patrzę szukam ale jeszcze nic konkretnego nie wybrałam. Teraz mam się zamiar już konkretnie wziasc za całą wyprawkę . Czekałam z zakupowym szaleństwem do 6 miesiąca .
    W barnashusie można zabrać wózek na jazdę próbna na zewnątrz , bardzo pomocne to jest żeby sprawdzić jak się zachowuje na chodniku , czy łatwo się podbija pod krawężnik . Przez ten test odpadł mój faworyt a chciałam brać w ciemno ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2018, 18:53

km5s9vvjg5qzvbkc.png
  • alda Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2018, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mar2śka wrote:
    Na szczęście koła się blokują

Tego nie wiedziałam :-) no to super !

Możesz podać nazwę tego norweskiego kwasu ?

Ja jem Biole - jogurt z kwasem mlekowym i jem kiszonki ;-) ale może coś się przyplątać to sobie kupię ten żel ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2018, 19:00

e5skzzc.png

[**]

• mar2śka Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2018, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LactalBalans to jest pakowane w kilka małych tubek, jedna wystarczy na kilka dobrych dni i moim zdaniem działa cuda ;)

alda lubi tę wiadomość

km5s9vvjg5qzvbkc.png
  • Aleksandra_nails Przyjaciółka

Wysłany: 9 listopada 2018, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,
    Mogę do was dołączyć ? To moja druga ciąża pierwsza zakończyła się poronieniem. Obecnie jestem w 8+2 tygodniu ciazy
    Bylarm w Polsce na usg maleństwo się rozwija ok lekarz przepisał duphaston.
    Jak myślicie kiedy powinnam pójść do rodzinnego?

[*] Aniołek 9tc 04.2018
    f2w3vfxm839x2x55.png
    klz9jw4z1ym1adzc.png
    6v5uu6bdz2x420yq.png
  • mar2śka Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2018, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aleksandra_nails wrote:
    Cześć dziewczyny,
    Mogę do was dołączyć ? To moja druga ciąża pierwsza zakończyła się poronieniem. Obecnie jestem w 8+2 tygodniu ciazy
    Bylarm w Polsce na usg maleństwo się rozwija ok lekarz przepisał duphaston.
    Jak myślicie kiedy powinnam pójść do rodzinnego?
    To zależy jakiego masz lekarza i jak się czujesz . Ja chorowałam od 6tc. i wtedy tez miałam pierwszą wizytę :) Kartę ciąży zakładałam ok12 tc ale to też zależy od lekarza bo czasami zakładają kartę wcześniej.

km5s9vvjg5qzvbkc.png
‹‹ 576 577 578 579 580 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ