Ciaza w Norwegii
-
WIADOMOŚĆ
-
Witam wszystkich ponownie. Jutro zaczynam 11 tydzień ciąży mam do was bardzo ważne pytanie. Nie znam przepisów w Nor za bardzo. Skończyłam prace 15 października obecnie nie pracuje zastanawiam się czy mam szukać jakiejś pracy czy lepiej na spokojnie czekać do porodu w domu. Czy w przypadku jak pracowałam od kwietnia do października należy mi się coś na dziecko czy nie.
-
Mała czrna poczytaj sobie tutaj :
https://m.mojanorwegia.pl/zasilek-macierzynski-tacierzynski-becikowe-norwegia/zasilek-rodzicielski.html
https://m.mojanorwegia.pl/zasilek-macierzynski-tacierzynski-becikowe-norwegia/becikowe.html
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada 2018, 14:30
-
alda wrote:Krzywą cukrową robicie / robiłyście w szpitalu czy u fastlege ?
Mar2śka jak to wyglądało ? W Poslce trzeba kupić glukozę a tutaj ?
Napisz jeszcze raz te kosmetyki które wybrałaś ?
Jaki wybrałaś wózek , łóżeczko, przewijak , wanienkę ? Jak możesz to podaj linki
Początkowo byłam strasznie napalona na wózek stokke trailz ale po jazdach próbnych wybrałam emmaljunge nxt60 -kompaktowy, lekki, zwrotny. Mamy zamiar dużo podróżować więc zależało nam żeby był mały po złożeniu. Za to gondola jest jedna z większych na rynku więc jest szansa, że dziecko trochę pojeździ.
Jeśli chodzi o łóżeczko to padło na stokke ze względu na kółka
przewijak mam razem z wanienka równiez na kółkach
I fotelik samochodowy z funkcja leżenia na płasko w trakcie jazdy kiddy evoluna
Kosmetyki wypisze później bo troszkę tego jest, najpierw muszę nazwy pospisywać bo nie wszystko pamiętam
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada 2018, 20:04
alda lubi tę wiadomość
-
alda wrote:Jakie leki kupić dla siebie , jaki polecicie magnez ?
Mar2śka jakie ty teraz bierzesz leki ?
Proszki do prania ubranek kupujecie tutaj ( jakie ) czy kupujecie w Polsce ?
Proszek kupiłam w europrisie, effekt fri....moim zdaniem jest ok. -
alda wrote:Dzięki Mar2śka
Dziewczyny wiecie może czy w Norwegii badają dziecku po urodzeniu TSH ?
Nie mam znajomych z małymi dziećmiwięc Wy jesteście moją skarbnicą wiedzy
alda a Ty masz jakieś wymarzone produkty wyprawkowe?
Alutka a jak Twoja wyprawka, masz upatrzony wózek,łóżeczko itp?? -
mar2śka wrote:alda a Ty masz jakieś wymarzone produkty wyprawkowe?
Ja jeszcze nie przeglądałam żadnych stron z akcesoriami dziecinnym . I nie mam pojęcia co kupić tutaj a co w Polsce .
Liczę na Twoja opinie wózka jak już malutka się urodzi . Ja zastanawiam się nad przednimi skrętnymi kołami. Dużo będę podróżować autobusami i pociągami i nie wiem czy proste koła nie będą lepsze
Jak możesz to zapytaj się o to TSH będę bardzo wdzięczna
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2018, 18:49
mar2śka lubi tę wiadomość
-
[QUOTE=mar2śka .
Alutka a jak Twoja wyprawka, masz upatrzony wózek,łóżeczko itp??[/QUOTE]
Przeglądam strony , chodzę , patrzę szukam ale jeszcze nic konkretnego nie wybrałam. Teraz mam się zamiar już konkretnie wziasc za całą wyprawkę . Czekałam z zakupowym szaleństwem do 6 miesiąca .Alutka -
alda wrote:Ja jeszcze nie przeglądałam żadnych stron z akcesoriami dziecinnym . I nie mam pojęcia co kupić tutaj a co w Polsce .
Liczę na Twoja opinie wózka jak już malutka się urodzi . Ja zastanawiam się nad przednimi skrętnym kołami. Dużo będę podróżować autobusami i pociągami i nie wiem czy proste koła nie będą lepsze
Jak możesz to zapytaj się o to TSH będę bardzo wdzięczna -
Alutka 32 wrote:Przeglądam strony , chodzę , patrzę szukam ale jeszcze nic konkretnego nie wybrałam. Teraz mam się zamiar już konkretnie wziasc za całą wyprawkę . Czekałam z zakupowym szaleństwem do 6 miesiąca .
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2018, 18:53
-
mar2śka wrote:Na szczęście koła się blokują
Tego nie wiedziałamno to super !
Możesz podać nazwę tego norweskiego kwasu ?
Ja jem Biole - jogurt z kwasem mlekowym i jem kiszonkiale może coś się przyplątać to sobie kupię ten żel
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2018, 19:00
-
Cześć dziewczyny,
Mogę do was dołączyć ? To moja druga ciąża pierwsza zakończyła się poronieniem. Obecnie jestem w 8+2 tygodniu ciazy
Bylarm w Polsce na usg maleństwo się rozwija ok lekarz przepisał duphaston.
Jak myślicie kiedy powinnam pójść do rodzinnego?[*] Aniołek 9tc 04.2018
-
Aleksandra_nails wrote:Cześć dziewczyny,
Mogę do was dołączyć ? To moja druga ciąża pierwsza zakończyła się poronieniem. Obecnie jestem w 8+2 tygodniu ciazy
Bylarm w Polsce na usg maleństwo się rozwija ok lekarz przepisał duphaston.
Jak myślicie kiedy powinnam pójść do rodzinnego?Kartę ciąży zakładałam ok12 tc ale to też zależy od lekarza bo czasami zakładają kartę wcześniej.