Ciaza w Norwegii
-
WIADOMOŚĆ
-
Witam wszystkich ponownie. Jutro zaczynam 11 tydzień ciąży mam do was bardzo ważne pytanie. Nie znam przepisów w Nor za bardzo. Skończyłam prace 15 października obecnie nie pracuje zastanawiam się czy mam szukać jakiejś pracy czy lepiej na spokojnie czekać do porodu w domu. Czy w przypadku jak pracowałam od kwietnia do października należy mi się coś na dziecko czy nie.
-
Mała czrna poczytaj sobie tutaj :
https://m.mojanorwegia.pl/zasilek-macierzynski-tacierzynski-becikowe-norwegia/zasilek-rodzicielski.html
https://m.mojanorwegia.pl/zasilek-macierzynski-tacierzynski-becikowe-norwegia/becikowe.html
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada 2018, 14:30
-
alda wrote:Krzywą cukrową robicie / robiłyście w szpitalu czy u fastlege ?
Mar2śka jak to wyglądało ? W Poslce trzeba kupić glukozę a tutaj ?
Napisz jeszcze raz te kosmetyki które wybrałaś ?
Jaki wybrałaś wózek , łóżeczko, przewijak , wanienkę ? Jak możesz to podaj linki
Początkowo byłam strasznie napalona na wózek stokke trailz ale po jazdach próbnych wybrałam emmaljunge nxt60 -kompaktowy, lekki, zwrotny. Mamy zamiar dużo podróżować więc zależało nam żeby był mały po złożeniu. Za to gondola jest jedna z większych na rynku więc jest szansa, że dziecko trochę pojeździ.
Jeśli chodzi o łóżeczko to padło na stokke ze względu na kółka
przewijak mam razem z wanienka równiez na kółkach
I fotelik samochodowy z funkcja leżenia na płasko w trakcie jazdy kiddy evoluna
Kosmetyki wypisze później bo troszkę tego jest, najpierw muszę nazwy pospisywać bo nie wszystko pamiętam
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada 2018, 20:04
alda lubi tę wiadomość
-
alda wrote:Jakie leki kupić dla siebie , jaki polecicie magnez ?
Mar2śka jakie ty teraz bierzesz leki ?
Proszki do prania ubranek kupujecie tutaj ( jakie ) czy kupujecie w Polsce ?
Proszek kupiłam w europrisie, effekt fri....moim zdaniem jest ok. -
alda wrote:Dzięki Mar2śka
Dziewczyny wiecie może czy w Norwegii badają dziecku po urodzeniu TSH ?
Nie mam znajomych z małymi dziećmi więc Wy jesteście moją skarbnicą wiedzy
alda a Ty masz jakieś wymarzone produkty wyprawkowe?
Alutka a jak Twoja wyprawka, masz upatrzony wózek,łóżeczko itp?? -
mar2śka wrote:alda a Ty masz jakieś wymarzone produkty wyprawkowe?
Ja jeszcze nie przeglądałam żadnych stron z akcesoriami dziecinnym . I nie mam pojęcia co kupić tutaj a co w Polsce .
Liczę na Twoja opinie wózka jak już malutka się urodzi . Ja zastanawiam się nad przednimi skrętnymi kołami. Dużo będę podróżować autobusami i pociągami i nie wiem czy proste koła nie będą lepsze
Jak możesz to zapytaj się o to TSH będę bardzo wdzięczna
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2018, 18:49
mar2śka lubi tę wiadomość
-
[QUOTE=mar2śka .
Alutka a jak Twoja wyprawka, masz upatrzony wózek,łóżeczko itp??[/QUOTE]
Przeglądam strony , chodzę , patrzę szukam ale jeszcze nic konkretnego nie wybrałam. Teraz mam się zamiar już konkretnie wziasc za całą wyprawkę . Czekałam z zakupowym szaleństwem do 6 miesiąca .Alutka -
alda wrote:Ja jeszcze nie przeglądałam żadnych stron z akcesoriami dziecinnym . I nie mam pojęcia co kupić tutaj a co w Polsce .
Liczę na Twoja opinie wózka jak już malutka się urodzi . Ja zastanawiam się nad przednimi skrętnym kołami. Dużo będę podróżować autobusami i pociągami i nie wiem czy proste koła nie będą lepsze
Jak możesz to zapytaj się o to TSH będę bardzo wdzięczna -
Alutka 32 wrote:Przeglądam strony , chodzę , patrzę szukam ale jeszcze nic konkretnego nie wybrałam. Teraz mam się zamiar już konkretnie wziasc za całą wyprawkę . Czekałam z zakupowym szaleństwem do 6 miesiąca .
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2018, 18:53
-
mar2śka wrote:Na szczęście koła się blokują
Tego nie wiedziałam no to super !
Możesz podać nazwę tego norweskiego kwasu ?
Ja jem Biole - jogurt z kwasem mlekowym i jem kiszonki ale może coś się przyplątać to sobie kupię ten żel
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2018, 19:00
-
Cześć dziewczyny,
Mogę do was dołączyć ? To moja druga ciąża pierwsza zakończyła się poronieniem. Obecnie jestem w 8+2 tygodniu ciazy
Bylarm w Polsce na usg maleństwo się rozwija ok lekarz przepisał duphaston.
Jak myślicie kiedy powinnam pójść do rodzinnego?[*] Aniołek 9tc 04.2018
-
Aleksandra_nails wrote:Cześć dziewczyny,
Mogę do was dołączyć ? To moja druga ciąża pierwsza zakończyła się poronieniem. Obecnie jestem w 8+2 tygodniu ciazy
Bylarm w Polsce na usg maleństwo się rozwija ok lekarz przepisał duphaston.
Jak myślicie kiedy powinnam pójść do rodzinnego?