X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciaza w Norwegii
Odpowiedz

Ciaza w Norwegii

Oceń ten wątek:
  • kafabi Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2015, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NanaOktawia jak pielegnujesz uszka i oczy coruni ?! Ja szczerze powiem nie pamietam jak to robilam przy pierwszym dziecku i to jakas masakra jest !!! W nerwa nieraz wpadam, ze bardziej stresuje sie teraz niz przy pierwszym dziecku ehhh

ug37df9h1fm5w9re.png
    relgru1dwth53ixq.png
  • NanaOktawia Koleżanka

Wysłany: 19 lutego 2015, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    od początku myłam całą Oktavkę w samej wodzie bez dodatków, bawełnianymi suchymi chusteczkami, przecierałam jej oczka bużkę i uszka wilgotna ściereczką, chyba że Oliwci ropieją oczka to mozesz jej wkropić swojego mleczka. Gorąco polecam, Oktavii od urodzenia jedno oczko ropiało, tak bardzo ze po każdym spaniu miała sklejone. Piłożna nam poleciła wkropić kropelkę mleczka. Na drugi dzień się przestraszyłam bo zrobiło jej się ono trochę czerwone, ale wkropiłam jeszcze jedną kropelkę, na drugi dzień oczko piękne.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2015, 20:49

Nana

bhywtv73k49vqdx7.png
  • maja35 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2015, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak sobie radzicie z karmieniem? Ja nadal nie mam pokarmu i dokarmiam mala sztucznym mlekiem.Piersi mnie strasznie bola i mam poranione.

Trzymamy teraz kciuki za Derii,bo wlasnie rodzi Olafka :-)

yn3dsvl.png
    córcie 17 lat i 19 lat.
    Moi 2 Anielscy synkowie [*] [*] 20.02.2014. (18tc)
    Ciocia aniołka Julci (*) 24.01.2015 (37tc)
  • kafabi Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2015, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja rowniez jak narazie kapie ja w samej wodzie, ale omijalam uszy i oczy , zeby jej nic nie nalecialo ;) to teraz bede normalnie myla :) odpukac nic narazie jej nie ropieje i mam nadzieje ze nie bedzie :) A podajesz malej witaminy D i K !? Ja za 5 tygodni do helsestasjon ide, wiec dopiero tam wszystkiego sie dowiem :)

ug37df9h1fm5w9re.png
    relgru1dwth53ixq.png
  • derii84 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2015, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze nie rodze, aczkolwiek jutro już się powinnam pochwalić moim berbeciem :-)

Co do pielęgnacji oczu polecam jalowy guzik z solą fizjologiczna lub zamoczony w naparze z rumianka. Stare dobre sposoby, z których sama będę korzystać :-)

kafabi lubi tę wiadomość

Dwa cuda: Tymus i Olafek ♥♥♥

p19uskjok4jap6fv.png
  • kafabi Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2015, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maja ja w szpitalu tez nie mialam pokarmu i dokarmialam,sutki pogryzione byly ,ale 5-go dnia pojawil sie pokarm i myslalam ze mi eksploduja cycki :)
    Derii to sprobuje sol fizjologiczna jutro a czesto trzeba myc takie oczeta ?!

ug37df9h1fm5w9re.png
    relgru1dwth53ixq.png
  • derii84 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2015, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najlepiej 2-3 razy dziennie, ale dwa razy wystarcza

kafabi lubi tę wiadomość

Dwa cuda: Tymus i Olafek ♥♥♥

p19uskjok4jap6fv.png
  • NanaOktawia Koleżanka

Wysłany: 19 lutego 2015, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Derii powodzenia :*

Ja pokarm miałam od razu, ale jeszcze w szpitalu wyłam z bólu bo miałam sutki poranione, dostałam kapturki do karmienia, dzięki którym rany szybko zniknęły. Niestety Oktavka się do nich przyzwyczaiłami do dziś ich używamy.

Kafabi zapomniałam, oczka jeszcze z początku przemywałam solą fizjologiczną, ale to właśnie ze względu na tą ropkę. Co do witamin, nam położna nie kazała nic dawać, mówiła że wystarczy że ja łykam omegę ale ja ją tak łykam, że może raz na jakieś 2 tyg o niej sobie przypomnę, dlatego planuję zakupić choć wit D. Ale właśnie nie wiem czy tu w ogóle ją dostanę, bo jak wiadomo wszystko naturalne :p. Chociaż jak czytam w swojej grupie listopadówek na Facebooku, jak ładują w te dzieciaczki różne lekarstwa na byle kaszelek, to co raz bardziej przekonuję się do tutejszej opieki

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2015, 21:51

kafabi, Carolline lubią tę wiadomość

Nana

bhywtv73k49vqdx7.png
  • beszka Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2015, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Derii, trzymam kciuki :) !!!

Kafabi, w Norwegii dzieci w szpitalu po porodzie dostaja zastrzyk z wit.K (jesli nie zglosilas pisemnego sprzeciwu), wiec nie trzeba kropli podawac.

my gamiest wit.d podawalismy synom tran. mlodszemu dosc wczesnie, ale nie pamietam dokladnie kiedy, a starszemu ciut pozniej - kolo 6-8 tyg.

ja od poniedzialku bardzo malo mala czuje i jakas wysypke mam :/ (w weekend mialam wysokoa goraczke i inne dolegliwosci - grypa, teraz mam jeszcze katar i ogolne rozbicie pozostalo). podjechalam do mojego fastlege, ale jje nie bylo i jakis inny mnie przyjal. zerknal na wysypke - trwalo to chyba 2 sekundy i orzekl, ze to wysypka zw,.z infekcja wirusowa. taka reakcja organizmu. serducha malej w ogole nie posluchal. cale sczescie mamy dopplera w domku. jak do rana mlod porzadni mnie nie kopnie, to jade do szpitala.

kafabi lubi tę wiadomość

***** Gang 18+ *****
    epAcp2.png

NO
  • kafabi Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2015, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje kobitki za odpiwiedz a wiec poczekam na wizyte w helsestasjon i wtedy powiedza co podawac witamine czy tran :)

Nanaoktawia to prawda w Polsce to zwariowac idzie z lekami, witaminami i innymi cudami a jak pozniej malenstwa maja to wszystko zniesc ...
    Beszka moze faktycznue jedz do szpitala i trzymam kciuki zeby malenstwo sie rozbrykalo ;)

ug37df9h1fm5w9re.png
    relgru1dwth53ixq.png
  • siamyrka Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2015, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cześć Dziewczynki :)

jak dziś się czujecie?
    Derii- Maluszek już na świecie? :)

dobrze, że Wy już takie doświadczone Mamy, to będę mogła pisać i pytać po porodzie :)))

ja znowu źle spałam. dziś wyprałam sobie poduchę (rogala xxl)- dostałam od kuzynki. podobno znakomicie się z tym śpi (za plecami, między nogi i pod kark). dziś wypróbuję- mam nadzieję, że troszkę pomoże.

Ukochany dostał od kolegi wczoraj świeżo złowionego dorsza i właśnie go obrabia... bleee! nie cierpię ryb i się ich nie tykam.

gptupjt.png

ganns65gq7vssnlc.png
  • maja35 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2015, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czesc dziewczynki!
    My wyszliśmy dopiero dzisiaj do domku,bo miałam problemy z karmieniem ale juz jest ok. Mała nam tylko troche płacze,bo chyba ma kolki.
    Przesyłam wam zdjecie Emmy.
    e557bffb2d367380.jpg57f2200e4531e2a2.jpg

NanaOktawia, siamyrka, kafabi, usia89, agata83 lubią tę wiadomość

yn3dsvl.png
    córcie 17 lat i 19 lat.
  • NanaOktawia Koleżanka

Wysłany: 20 lutego 2015, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maju Emma ma taką karnację czy tylko tak na zdjęciu? Jest cudowna, taka do schrupania po prostu :*

Nana

bhywtv73k49vqdx7.png
  • maja35 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2015, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No własnie z taka karnacja sie urodziła a my tacy biali :-)
    Jak urodziłam drugą córke,to miala identyczna ale wtedy piłam duzo soków z marchewki.

NanaOktawia lubi tę wiadomość

yn3dsvl.png
    córcie 17 lat i 19 lat.
  • NanaOktawia Koleżanka

Wysłany: 20 lutego 2015, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    He he fajnie ma kruszynka, od urodzenia opalona :)

Nana

bhywtv73k49vqdx7.png
  • siamyrka Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2015, 23:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maja- malutka jest cuuudna! :)

Ja probuje zasnac ale cos mnie dzis strasznie mdli i jest coraz gorzej... Oczywiscie na wieczor- tragedia

gptupjt.png

ganns65gq7vssnlc.png
  • siamyrka Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2015, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)

co tu taki spokój?
    Nowe Mamusie nie mają dużo czasu, ale gdzie reszta? :)

Derii- Maluszek już na świecie?

ja oczywiście źle spałam. do "kupy" może z 4 godz przespałam. wstałam z bólem głowy. mężuś zrobił śniadanie, czekam na wolną łazienkę i zbieram się do sklepu.

miłego dnia Kochane

gptupjt.png

ganns65gq7vssnlc.png
  • kafabi Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2015, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Derii niestety jeszcze nie urodzila, przewiezli ja do innego szpitala. Czekam caly czas na wiesci ze Olafek juz jest po tej stronie mocy i mam nadzieje, ze juz dzisiaj Derii go utuli

ug37df9h1fm5w9re.png
    relgru1dwth53ixq.png
  • siamyrka Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2015, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    biedna ta nasza Derii... wymęczy się strasznie... ale już już prawie :)

gptupjt.png

ganns65gq7vssnlc.png
  • cati Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2015, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane mamusie mam pytanie do was :) czy chcialy byscie nalezec do grupy na fb ? nie wiem mysle o zalozeniu takowej latwiej z komunikacja :) to tylko pomysl ?

siamyrka lubi tę wiadomość

ckai9jcgmxpymslt.png
    https://www.maluchy.pl/li-71768.png
    ******* Gang 18+*******
‹‹ 92 93 94 95 96 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ