X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Szwajcarii
Odpowiedz

Ciąża w Szwajcarii

Oceń ten wątek:
  • Justaw Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2017, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    megi.waw wrote:
    Tak , widziałam już ten post. dzięki :)
    Jeszcze wyrobienie paszportu by mnie interesowało...

pozdrawiam
    Wszystko załatwisz w ambasadzie :) Za dodatkową opłatą paszport może byc wydany od ręki, a normalnie czeka się maksymalnie tydzień. Do ambasady trzeba się umówić telefonicznie i wtedy Ci powiedzą jakie dokumenty trzeba mieć ze sobą. Z tego co pamiętam to wystarczył akt urodzenia dziecka, dowody/paszporty rodziców i jedna fotografia. Wniosek wypełnia się na miejscu. Dziecka nie trzeba ze sobą zabierać :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2017, 14:39

atdcuay3ldmph2xy.png
    l22n6iyevmb0dg7d.png
  • megi.waw Koleżanka

Wysłany: 17 stycznia 2017, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Piłka fitness w ciąży.

Czy któraś z was używała piłki do ćwiczeń podczas ciąży, czy np. tylko przed porodem?
    Ja wczoraj taką dostałam. Na pl forach dziewczyny odradzają, że za wcześnie jest dla mnie na używanie tej piłki ( 15tc ), ze ona jest do wywoływania skurczy przed porodem.
    Moja sąsiadka ( szwajcarka ) mówi mi ,że używa takiej piłki od początku ciąży. Teraz jest bliżej rozwiązania.
    Głównie na niej siedzi, wtedy kręgosłup ją tak nie boli, nie garbi się.
    A co wy myślicie o tym ?
    Zapytam jeszcze doktorka jakie on ma zdanie.
    Już sama nie wiem.

Megi.

atdchdgecpqvyb8k.png

• Karola389 Koleżanka

Wysłany: 19 stycznia 2017, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny, co u Was slychac, jak sie czujecie ??
    Justaw dzieki za odpowiedz :*
    Powiedz, czy to koniecznie trzeba osobiscie sie kontaktowac z polozna, czy jak wpisze na te dokumenty z Linde (rodzilas w Linde?) to oni to zrobia, powiedz co robila jak przychodzila do domu ?
    Mam pytanie jeszcze odnosnie szczepien dzieci, jakie macie zdanie w tym temacie i jak to tu wyglada ??

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2017, 15:30

mhsv6iyec7je8bi0.png
  • Justaw Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2017, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Samopoczucie średnie, jk to w pierwsztm trymestrze ;)
    Nie wiem jak to jest z położną. W dokumentach z Linde było miejsce na imię i nazwisko położnej. Nie mam pojęcia co by było jakbym nic tam nie wpisała, ale prawdopodobnie przydzieliliby kogoś sami.
    A co robi położna? hmmm, wkurza i irytuje :D Ta moja chciała udowodnić, ze ona wie wszystko najlepiej ;) Poza tym np się dziwiła, czemu jak myję Julce pupę to za każdym razem nalewam swieżą, ciepła wode, przeciez moge nalac wode do miski rano i przez cały dzień używała tej samej. Ugryzłam sie wtedy w język w ostatniej chwili bo już miałam jej ochotę powiedziec, zeby sama sobie myła dupę w zimnej wodzie ;)
    No ale czasem była pomocna :D
    Ważyła małą, pokazała jak masowac brzuszek przy kolkch, pomagała mi dostawiać ją do piersi. Robiła mi masaż jak miałam zastoje, oglądała ranę po cc. Mieliśmy tez problem z pieluchami, bo rozmiar 1 był dużo za duży, a nigdzie nie mogliśmy znalezc mniejszych, to powiedziała, ze sie dowie i faktycznie zadzwoniła jeszcze tego samego dnia. Zwykle taka wizyta trwała 40-60 minut. Pod koniec krócej, bo kupilismy sami wagę, wiec nie musiała czekac, jeśli mała spała, zeby ja zważyć.

atdcuay3ldmph2xy.png
    l22n6iyevmb0dg7d.png
  • gonia13 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2017, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O rany... mi polecila ginekolog polozna. Zobaczymy Jak to bedzie.
    Co do pilki to tez mam Ale nie cwicze...Ale zamierzam zaczac.
    Co do szczepien to tu w szpitalu nie szczepia. Jak podaja witamine d i k? Dostaje sie do domu?
    Szczepienia w szwajcarii nie sa obowiazkowe ale jest oczywiscie kalendarz szczepien I szczepia Pewnie podobnie Jak w niemczech. Ale sie jeszcze nie zglebialam w temat wiec nie wiem...troche sceptyczna jestem wiec bede czytac i sprawdzac czym tu szczepia.

megi.waw lubi tę wiadomość

Sophie 10.05.2017
    Marie 20.12.2019
  • Justaw Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2017, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tu pierwsze szczepienie jest po miesiącu (standardowo szczepią 6w1), szczepionki typu pneumokoki, meningogoki itd są dodatkowo płatne (chyba, ze to zależy od ubezpieczenia, tego nie wiem). Szczepienia nie sa obowiązkowe, ale mialam do czynienia z dwiema pediatrami i obydwie są mocno proszczepienne :/ nas teraz czeka szczepienie po roku (świnka, odra, rózyczka), które chce odwlec chociaż o rok to już pediatra krzywo patrzy, no ale zmusić nie może ;)
    A witaminę K dziecko dostaje w szpitalu, nie podaje się jej dodatkowo. Do domu zostaje się tylko witaminę D. Coś mi się wydaje, ze jest chyba jeszcze jedna dawka witaminy K podawana u pediatry, ale tu musiałabym w książeczkę zdrowia zajrzeć.

atdcuay3ldmph2xy.png
    l22n6iyevmb0dg7d.png
  • gonia13 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2017, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś

kalendarze szczepien w Europie:

http://vaccine-schedule.ecdc.europa.eu/Pages/Scheduler.aspx

na tej stronie mozna porownac np. Polske z innymi krajami. Szwajcarii nie ma chyba niestety, ale i tak jest to przydatna strona.

jak podaja tu witamine K? W Zastrzyku?

Sophie 10.05.2017
    Marie 20.12.2019
  • Justaw Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2017, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gonia13 wrote:
    kalendarze szczepien w Europie:

http://vaccine-schedule.ecdc.europa.eu/Pages/Scheduler.aspx

na tej stronie mozna porownac np. Polske z innymi krajami. Szwajcarii nie ma chyba niestety, ale i tak jest to przydatna strona.

jak podaja tu witamine K? W Zastrzyku?

Doustnie :)
    Kalendarz szczepień dostałam w szpitalu.

eftqc3eqfh57_t.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2017, 13:02

atdcuay3ldmph2xy.png
    l22n6iyevmb0dg7d.png
  • Karola389 Koleżanka

Wysłany: 22 stycznia 2017, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Caly czas nienwiem co robic z tymi szczepieniami, ale ja chyba nie chcialabym szczepic.
    Mam pytanie odnosnie jeszcze tych poloznych, w dokumentach z Linde nie mam rubryki zeby ktoras wybrac, czy to musze sama do nich napisac i sie wsyepnie umowic, czy jak tego nie zrobie szpital sam jakas wysyla ?

mhsv6iyec7je8bi0.png
  • Karola389 Koleżanka

Wysłany: 22 stycznia 2017, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i czy pediatre trzeba wybrac przed porodem ?

mhsv6iyec7je8bi0.png
  • gonia13 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2017, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja na pewno tez bede chciala mmr odwlec...to chyba jedyna szczepionka ktorej sie naprawde boje. zobaczymy, jeszcze mam troche czasu.

ale mi sie nie chce do pracy isc jutro.... dobrze, ze za 3 tygodnie ferie :))

Sophie 10.05.2017
    Marie 20.12.2019
  • gonia13 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2017, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś

od 30.01 w lidlu rzeczy ciazowe i dla niemowlakow :) ciekawe jaka jakosc...

dzis sie tak wkurzylam w pracy. jakbym mogla dostac dzis zwolnienie to wzielabym bez zastanowienia.

Sophie 10.05.2017
    Marie 20.12.2019
  • Karola389 Koleżanka

Wysłany: 24 stycznia 2017, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juz wszystko mam, ale wybiore sie zobaczyc co tam ciekawego bedzie ;)
    Gosia, a do kiedy bedziesz pracowala ? Moze jakis krotki urlop moglabys wziac ?

mhsv6iyec7je8bi0.png
  • jammarka Koleżanka

Wysłany: 25 stycznia 2017, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny,

chciałam się podzielić zaskakującą i dla mnie wieścią. Mój syn jest już ze mną w domu, nie w brzuszku. Urodziłam na początku stycznia, w 34 tyg. ciąży. Byliśmy 2 tyg w szpitalu ale już wszystko wrociło do normy. Jesteśmy cali i zdrowi i teraz uczymy się wzajemnie się obsługiwać :)

Nie było lekko, szok wcześniejszego porodu + niepełne przygotowanie...
    Ale wychodzimy już mam nadzieję, na prostą.

Teraz najbardziej mi doskwiera tu brak przyjaciół i rodziny. W takich chwilach emigracja ma swoje minusy. Choć z drugiej strony, gdybym musiała w Polsce przechodzić przez to wszystko w szpitalach to chyba bałabym się jeszcze bardziej o zdrowie Młodego.

Pozdrawiam Was serdecznie!

d69c20mmpscsvys2.png
  • megi.waw Koleżanka

Wysłany: 25 stycznia 2017, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jammarka wrote:
    Cześć Dziewczyny,

chciałam się podzielić zaskakującą i dla mnie wieścią. Mój syn jest już ze mną w domu, nie w brzuszku. Urodziłam na początku stycznia, w 34 tyg. ciąży. Byliśmy 2 tyg w szpitalu ale już wszystko wrociło do normy. Jesteśmy cali i zdrowi i teraz uczymy się wzajemnie się obsługiwać :)

Moje gratulacje.
    To pospieszył się syneczek na świat. :)
    Jeszcze raz gratuluję i życzę wszystkiego dobrego :)

pozdrawiam.

atdchdgecpqvyb8k.png

• Karola389 Koleżanka

Wysłany: 25 stycznia 2017, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Jammarka!
    Gratuluje, mam nadzieję, że wszystko z Wami ok ? Jak sie czujesz ?
    Dbajcie o siebie :*

mhsv6iyec7je8bi0.png
  • gonia13 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2017, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jammarka, to powodzenia! Jak masz ochote i chwile czasu to napisz jak to wszystko bylo. W szpitalu itp. moze masz dla nas jakies wskazowki!

Mam nadzieje, ze wszystko jest dobrze i radzisz sobie super! niestety chyba brakuje wtedy bardzo bliskich osob cieszacych sie twoim szczesciem. u mnie bedzie mama, ale innych bliskich nie bedzie i wiem, ze mnie to tez zdoluje pewnie.

co do mnie to albo jestem nerwowa i sie przejmuje w tej ciazy albo naszlo sie pare stresujacych rzeczy. zwolnienia pewnie nie dostane ale kto wie, moze sie moge jakos o to postarac....
    od 10.02 mam prawie dwa tygodnie ferii, wiec odpoczne. potem ostatnie prosta, bo pracuje az do wielkanocy...tzn. jak wszystko bedzie ok, albo sie nie wkurze ostatecznie i nie dostane zwolnienia :)

Jak tam inne dziewczyny? Wszystko dobrze u was?

Sophie 10.05.2017
    Marie 20.12.2019
  • gonia13 Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2017, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W C&A przeceyna spore, bo na przecenione rzeczy jeszcze 50%. Dzieciece sa fajne i ciazowe jak ktoras potrzebuje :)
    milego weekendu!

Sophie 10.05.2017
    Marie 20.12.2019
  • Karola389 Koleżanka

Wysłany: 2 lutego 2017, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Kochane, co u Was slychac ?
    Jak przygotowania ?
    Ja wczoraj bylam na dodatkowej wizycie, bo bolal mnie brzuch i okazalo sie, ze mam zapalenie pecherza, a ponadto nasz synek zrobil psikusa i spowrotem odwrocil sie glowka do gory, nikle szanse na powrot, ale mam nadzieje ze jeszcze sie przekreci, bo jak nie to cesarka.
    Poza tym doszlam do wniosku, ze nie dziwie sie kobieta, ktore szykuja sie na przyjscie malucha juz po 20 tygodniu, bo najzwyczajniej w swiecie, teraz nie mam sily, sterty prasowania, ukladania, a torba do szpitala jeszcze nie przygotowana ;)
    po wczorajszych przebojach doszlam do wniosku, ze musze to wszystko ogarnac do konca tygodnia ;) dobrze, ze lozeczko i reszta w 90 % gotowa ;)

Milego dnia :)

mhsv6iyec7je8bi0.png
  • gonia13 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2017, 23:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej,

u mnie troche slabo...tzn. ciazowo dobrze i to jest najwazniejsze wlasciwie :) tzn. tez bylam na nadprogramowej wizycie, bo czulam dziecko bardzo nisko. jak zadzwonilam do mojej lekarki to myslalam, ze te pomocnice z recepcji mnie oleja i powiedza ze to normalne, ale kazaly przyjsc. na szczescie wszystko bylo ok :)

niestety mam troche stresow w pracy. w jednej szkole takie normalne na koniec semestru do przebrniecia a w drugiej problemy z bezczelnym uczniem gdzie nie wspiera mnie dyrekcja ani zaden z super waznych koordynatorow... normalnie bym olala albo poradzila sobie jakos ale w tej ciazy kosztuje mnie to stres, brak snu, nerwy niepotrzebne, ktore szkodza dziecku...musze olac i bede olewac od jutra ale niestety taka jestem ze trawie i trawie w sobie...

ale za tydzien ferie :))) ale zazdroszcze jak ktos ma zwolnienie w ciazy...

do nas dzis doszly meble z ikeii. lozeczko, przewijak, szafa...wszystko lezy i bedzie skladane, ale oboje duzo pracujemy...na szczescie z ciaza jest wszystko ok i czuje sie dobrze na tyle, ze mam nadzieje byc aktywna, zeby cala wyprawke i wszystko miec w komplecie :)

milego weekendu!

Sophie 10.05.2017
    Marie 20.12.2019
‹‹ 11 12 13 14 15 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ