X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Szwajcarii
Odpowiedz

Ciąża w Szwajcarii

Oceń ten wątek:
  • Justaw Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2017, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lekarz ma USG w gabinecie, badania laboratoryjne też są robione na miejscu, a co do cen to nigdy nie byłam prywatnie, ale na fakturach od ginekologa zwykle mam kwoty 200-250 CHF.

atdcuay3ldmph2xy.png
    l22n6iyevmb0dg7d.png
  • Karola389 Koleżanka

Wysłany: 19 lutego 2017, 23:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dzieki dziewczyny, troche mi sie wszystko rozjasnilo :)

Justaw tez bede rodzila w Linde w Biel, mam nadzieje, ze wszystko bedzie dobrze, narazie najgorsze to oczekiwanie i niewiadoma czy to juz ;) musialas placic za cos jeszcze extra poza tym smoczkiem i pampersami?

Hej Monika, fajnie, ze do nas dolaczylas, w ktorym jestes tygodniu ?
    Tutaj u lekarza jest tak jak powiedziala Justaw, mysle ze prywatnie wogole sie nie oplaca i jesli masz juz pozwolnie na pobyt to najkorzystniej bedzie jak sie ubezpieczysz, niestety koszty leczenia i wizyt sa ogromne.

mhsv6iyec7je8bi0.png
  • Justaw Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2017, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :) Ja się już melduje ze Szwajcarii, ale dawno nie bylam tak zmęczona ;) Późny lot z małym dzieckiem + ciąża (ja mam wieczorne mdłości ;)) to jakiieis nieporozumienie heh, nigdy wiecej się na to nie piszę... No ale za 3 tygodnie znowu lecę z małą do Polski, bo przeprowadzamy się do AG i mąż to będzie ogarniał, a my nie byłybyśmy specjalnie pomocne ;)

Karola będzie dobrze :) Ty chodzisz do dr Boinskiego? Jeśli chodzi o koszty to wszytko zależy od ubezpieczenia, ja mam zwykłe podstawowe, ale dokupiliśmy w Linde pakiet Privat (2000chf) + ok. 100chf za dobę za łożko dla męża, bo chcieliśmy być przez cały pobyt w szpitalu razem. Także trochę nas ten poród pociągnął po kieszeni, ale nie żałujemy.
    Mieliśmy pokój tylko dla siebie, menu restauracyjne dostępne bez ograniczeń itd. Prosiłam o personel anglojęzyczny i tylko taki się mną zajmował. W prezencie od szpitala dostaliśmy tez voucher na kolację dla dwojga + torbę do wózka. Także trochę mnie rozśmieszyła pozycja na fakturze: smoczek - 3chf :D

atdcuay3ldmph2xy.png
    l22n6iyevmb0dg7d.png
  • Justaw Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2017, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    megi.waw wrote:
    Cześć Justaw.
    czy te 2000 chf to płaci się jednorazowo za pokój privat ?

pozdrawiam :)
    Cześć :) Tak, jednorazowo, podczas przyjęcia do szpitala.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2017, 11:23

atdcuay3ldmph2xy.png
    l22n6iyevmb0dg7d.png
  • megi.waw Koleżanka

Wysłany: 20 lutego 2017, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justaw wrote:
    Cześć :) Tak, jednorazowo, podczas przyjęcia do szpitala.

dzięki , juz doczytałam na stronie linde.
    Ja chyba mam to halbprivat, wiec cena za privat jest z tego co rozumiem niższa (500chf ) , dziś idę do Swica to się upewnię.

:)

atdchdgecpqvyb8k.png

• gonia13 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2017, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej, pozdrawiam po weekendzie we wloszech :) bylismy we florencji...nasz ostatni wyjazd we dwojke. musze wam powiedziec, ze pierwszy dzien byl troche ciezki (o 21-szej padlam) ale ostatniego to tak naprawde zapomnialam, ze w ciazy jestem hehe

ja tez sie zdecydowalam na st. anna w luzernie. niestety jesli jestem ubezpieczona standardowo to nie gwarantuja (mimo doplaty) pokoju rodzinnego. ja chyba nie bede chciala zadnego upgradu...tutaj tata nie ma przeciez zadnego urlopu na porod dziecka...nie wiem jak to bedzie z urlopem mojego narzeczonego-pewnie mu dadza ale obowiazku nie maja. bedzei tez moja mama, wiec pomoc po powrocie do domu bede miala.

troche mnie zastanawia, ze jest to szpital gdzie nie maja inkubatorow (tzn. takie podstawowe) a wszystko powazniejsze to do kantonsspital. rodzic w st.anna mozna tylko od 34-tygodnia. atmosfera jest bardzo mila, caly oddzial (porodowka i sale poporodowe) w jednym miejscu. duzy team hebamme i lekarzy. zobaczymy!!

co do rachunkow to ja mam nawet 300-400 chf na rachunkach ktore dostaje do wgladu (szczegolnie po wizytach gdzie byly jakies dokladniejsze badania usg) a po normalnych wizytach 200-250.

bylismy tez w de na zakupach. polecam baby one w binzen, baby walz w weil am rhein srednio, ale jest w takim jakby centrum handlowym i bardzo polecam tam müllera (pieluchy, kremy itp. - duzo dla dzieci). w müllerze jest tez duzo sloiczkow i jakis drobiazgow dzieciecych, tez fajne i cenowo bardzo korzystnie.

dzieki za info o paciorkowcu! mam nadzieje, ze mi zrobia to badanie.

ja jeszcze tydzien wolnego i do pracy...ostatnia prosta przed macierzynskim!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2017, 12:35

megi.waw lubi tę wiadomość

Sophie 10.05.2017
    Marie 20.12.2019
  • gonia13 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2017, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/e892d09dc088.jpg

wstawiam zdjecia z st.anna nie wiem jak wyjdzie!

Sophie 10.05.2017
    Marie 20.12.2019
  • megi.waw Koleżanka

Wysłany: 20 lutego 2017, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gonia13 , Florencja..mmm pięknie tam jest :)

Ja też z mężem w tym roku postawiliśmy na urlop w lutym, bo w lipcu rodzimy.:)
    Moj mąż na szczęście wziął 3 tyg urlopu i przeznaczył go na bycie od pierwszych chwil, od narodzin ze mną i dzidzią.
    My rodzimy w Klink Linde w Biel, i chcemy wziąć pokój privat. Aby być tylko we trójkę.
    Dziś idziemy do ubezpieczyciela, to się dowiemy przede wszystkim jakie mamy ubezpieczenie ( bo nie pamiętamy ) i ew jakie opłaty nas czekają.

Miłego dnia dziewczyny :)

atdchdgecpqvyb8k.png

• gonia13 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2017, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no wlasnie u mojego w maju bedzie duzo pracy i nie wiem czy jest szansa na dluzszy urlop. tym bardziej, ze teraz dostal. ale oczywiscie jak bedzie tylko mogl to wezmie. chociaz wole zeby wzial tak, zeby mama mogla wrocic na troche do pl a nie u nas siedziec za dlugo...

milego dnia wszystkim!!

Sophie 10.05.2017
    Marie 20.12.2019
  • Justaw Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2017, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    megi.waw wrote:
    dzięki , juz doczytałam na stronie linde.
    Ja chyba mam to halbprivat, wiec cena za privat jest z tego co rozumiem niższa (500chf ) , dziś idę do Swica to się upewnię.

:)
    No tak, wszytko od ubezpieczenia zależy :)

Gonia, ale Ci fajnie :) My byliśmy we Włoszech pod koniec sierpnia, Florencję też zaliczylimy, no ale byliśmy z pólrocznym dzieckiem, wiec nie moge powiedzieć, ze wypoczęłam :D

atdcuay3ldmph2xy.png
    l22n6iyevmb0dg7d.png
  • Justaw Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2017, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    megi.waw wrote:
    gonia13 , Florencja..mmm pięknie tam jest :)

Ja też z mężem w tym roku postawiliśmy na urlop w lutym, bo w lipcu rodzimy.:)
    Moj mąż na szczęście wziął 3 tyg urlopu i przeznaczył go na bycie od pierwszych chwil, od narodzin ze mną i dzidzią.
    My rodzimy w Klink Linde w Biel, i chcemy wziąć pokój privat. Aby być tylko we trójkę.
    Dziś idziemy do ubezpieczyciela, to się dowiemy przede wszystkim jakie mamy ubezpieczenie ( bo nie pamiętamy ) i ew jakie opłaty nas czekają.

Miłego dnia dziewczyny :)

Nie wiem czy coś się zmieniło od zeszłego roku, ale my przy Privat i tak musieliśmy dopłacać za pobyt męża. Z jedzeniem to wychodziło ok 150-180chf za dobę.

atdcuay3ldmph2xy.png
    l22n6iyevmb0dg7d.png
  • Karola389 Koleżanka

Wysłany: 20 lutego 2017, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justaw, to dobrze ze podroz spokojna, a z dzidzia i w tym stanie to zawsze obciazenie.
    Chodze do dr. Boinskiego, tez mam ubezpieczenie podstawowe, ale dzwonilam dzisiaj pytac i podobno normalnie nie trzeba doplacac nic, chyba, ze tak jak Ty wybierze sie opcje prywatna. Jeszcze sie dopytam jak bede na wizycie. Troche mnie to zdziwilo, bo wczesniej nic nie mowil, a jak przyszly dokumenty z Linde to tez nie bylo nic podane.
    Jesli sie okaze, ze sa to koszty stale, to chyba sobie daruje i do Linde i do Kantonalnego mam ta sama droge, wiadomo Linde luksus i wogole, ale w normalnym szpitalu tez warunki sa ok, wiec mysle, ze nie ma co szalec, takie jest moje zdanie ;)
    Tak jak Gonia pisze, w prywatnych klinikach tego typu, nie odbieraja problemowych porodow, a jak cos sie dzieje to i tak przewozone dzieci sa do szpitala Kantonalnego, z tego wzgledu, ze na miejscu nie ma nawet lekarzy, (jakis dyzurujacy) tak jak dr. Boinski maja swoje prywatne praktyki i wszystkie zabiegi, cesarki itp, sa umawiane z wyprzedzeniem, a w razie naglego wypadku, dzwonia do tego co danego dnia ma dyzur trzeba czekac i oni wtedy przychodza, przyjezdzaja do danej pacjentki.

Super, ze udalo Wam sie jeszcze wyrwac na urlop, niestety my bylismy w grudniu w Polsce, a teraz dopiero latem ;)
    Tez planujemy jakies 2 tyg. Urlopu dla mojego meza po porodzie, ale nie wiadomo co akurat w pracy bedzie sie dzialo, wiadomo poczatek sezonu itp.
    Mieszkamy blisko szpitala, wiec mysle, ze jak bedzie mial wolne to bedzie siedzial u nas, ale na noc nie bedzie zostawal, 4 dni wytrzyma i zregeneruje sily ;)

Takie, to wszystko skomplikowane tutaj jest, wiadomo najgorszy pierwszy raz ;)

mhsv6iyec7je8bi0.png
  • Justaw Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2017, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola, ale nic nie musisz dopłacac :) Ten pakiet Privat to była po prostu nasza fanaberia, bo zależało nam przede wszystkim na tym, zebym byla sama w pokoju. Sam poród i pobyt jest w 100% refundowany :) Nie ma znaczenia czy to prywatna klinika czy publiczny szpital. W Linde jakichś super luksusów nie ma, rok temu trwal remont jednej części. W Obach były lepsze warunki, ale niestety oddział położniczy zlikwidowal sie tam na miesiac przed moim porodem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lutego 2017, 13:48

atdcuay3ldmph2xy.png
    l22n6iyevmb0dg7d.png
  • Karola389 Koleżanka

Wysłany: 20 lutego 2017, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaaa to dobrze, bo juz zaczelam obmyslac rozne opcje ;)
    Ale mialas maly brzuszek, nic nie widac ;) sala bardzo fajna, zobaczymy jak to bedzie ;) ja mam juz taki wielki brzuch, ze moja babcia dzisiaj stwierdzila, ze bedzie wyjatkowo duuuze dziecko hehe :) juz nie moge sie doczekac :)
    Mieszkacie teraz w Biel ?

mhsv6iyec7je8bi0.png
  • Justaw Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2017, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola389 wrote:
    Aaaa to dobrze, bo juz zaczelam obmyslac rozne opcje ;)
    Ale mialas maly brzuszek, nic nie widac ;) sala bardzo fajna, zobaczymy jak to bedzie ;) ja mam juz taki wielki brzuch, ze moja babcia dzisiaj stwierdzila, ze bedzie wyjatkowo duuuze dziecko hehe :) juz nie moge sie doczekac :)

Brzuch wyglądał bardziej na wzdęty niż ciązowy ;)(córka 2820g i 46cm) Chyba wszystkie kilogramy posżły mi w biodra i uda ;).
    Nie, nie mieszkam w Biel, mam teraz do Linde 40 km. W marcu przeprowadzamy się do Oftringen, więc odległość będzie podobna i chciałabym znowu rodzić w Biel :)

atdcuay3ldmph2xy.png
    l22n6iyevmb0dg7d.png
  • Puglia Koleżanka

Wysłany: 22 lutego 2017, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny, dopiero teraz czytając wątek o szczepieniach, gdzie pisała gonia "odkrywam" ten szwajcarski. Przywitam się, jestem w 39tc, więc właściwie ostatnia prosta, szkoda, że przegapiłam wcześniej :)

Mam do Was pytanie o pranie. Mamy pralkę kondominialną, co prawda tylko 4 rodziny korzystają, ale wciąż nigdy nie wiadomo, kto, co i w czym pierze. Jak sobie z tym radzicie, jeżeli chodzi o ubranka dziecięce? Jakieś specjalne podejście typu najpierw płukanie na pusto, używacie specjalnych środków, czy po prostu normalne pranie?

Drugie pytanie, czy którejś z Was może wyszedł streptococcus i musiała mieć podawany antybiotyk w czasie porodu naturalnego?

Gonia, jeżeli przeczytasz, w temacie szczepień, bardzo dobrze zrobiłaś, że nie dałaś się namówić. Ja zostałam zakręcona przez lekarza, nawet nie wiedziałam czym byłam szczepiona, cały czas mówił tylko o krztuścu. Teraz okazało się, że DTP, a więc dawka rtęci i aluminium dożylnie w pakiecie :| niestety tak to jest, jak się nie dopyta i ufa lekarzowi. Teraz zastanawiam się w ogóle co ze szczepieniami dziecka, bo im więcej czytam, tym bardziej mnie to przeraża.

• Pepit Debiutantka

Wysłany: 22 lutego 2017, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny!!!
    Jestem nowa na forum i nowa w Szwajcarii. Jestem w 23 tygodniu ciąży i nie wiem jeszcze nic o porodzie tutaj. Zaraz przestudiuję wpisy:) Czy jest może ktoś z okolic Zugu lub Zurychu? Mieszkam w Zugu od 6 miesięcy. Zabieram się powoli do kompletowania rzeczy dla dziecka.Chętnie dowiem się czegoś o zakupach dla dziecka w Szwajcarii i oczywiście o tym jak tu wygląda poród i załatwia się wszytkie z tym związane formalności. Byłoby też bardzo miło móc poznać kogoś z kim mogłabym wyjść na spacer:D Pozdrawiam!:D

Aga
  • gonia13 Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2017, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej, w temacie prania to tez mam watpliwosci...u nas sa dwie pralki na okolo 10 rodzin...dziecece rzeczy bedziemy prac w antybakteryjnych typu sagrotan z niemiec. znacie szwajcarskie odpowiedniki? mamy tez suszarki bebnowe, wiec moze czesc bakterii tam wyginie....

co do szczepienia to pewna jestes, ze to ta szczepionka kojarzona? wydawalo mi sie, ze to tylko ten krztusiec...a ciebie w koncu zaszczepili?

Pepit, ja mieszkam w luzernie :) w zugu jestem dwa razy w tygodniu w pracy :)

pzdr w luzern juz prawie wiosna :))

Sophie 10.05.2017
    Marie 20.12.2019
  • Justaw Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2017, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do pralki to nie pomogę, bo dla nas priorytetem przy poszukiwaniu mieszkania była pralka i suszarka w mieszkaniu, ale gdybym nie miała własnej to chyba robiłabym tak jak Gonia. Sama czasem piorę pościel i ręczniki w Sargrotanie. Ewentualnie przed praniem dzieciecych ubrań wstawiłabym jakies krótkie pranie w 90 stopniach ;)

Ja miałam pozytywny GBS, ale rodziłam przez CC.

atdcuay3ldmph2xy.png
    l22n6iyevmb0dg7d.png
  • Puglia Koleżanka

Wysłany: 22 lutego 2017, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki, tak chyba będę robić, że przed praniem dziecięcych jakieś nasze "na odkażenie", muszę się też rozejrzeć za jakimś odkażaczem, ale jestem w Ticino więc niemieckie rzeczy raczej trudno dostępne.

Gonia, niestety jestem pewna co do szczepionki, a to dlatego, że na szkole rodzenia położna powiedziała, że odradzałaby szczepienie DTP w ciąży (dziewczyny o to pytały). Na co ja, że byłam szczepiona tylko na krztusiec, a położna, że teraz już NIE MA szczepionki monowalentnej i na pewno to było DTP. Więc na wizycie dwa tygodnie temu spytałam gina, czy to prawda i potwierdził. Strasznie mnie to zdenerwowało, bo nie miałam żadnej informacji o składzie szczepionki, ani tak naprawdę przedstawionych możliwych efektów ubocznych. A niestety, im więcej człowiek czyta w internecie, tym bardziej się denerwuje, na stronach włoskich szczepienie jest odradzane, jeżeli nie jest absolutnie konieczne, ze względu na wysoką zawartość ołowiu.

O GBS pytam, bo przestałam ufać swojemu lekarzowi :) (dużo się tego nazbierało) i chociaż mówi mi, że do dziecka przenika "minimalnie" to jakoś mnie nie przekonuje i martwi mnie, że malutka już w momencie narodzin będzie wyjałowiona przez antybiotyk. W ogóle im bliżej rozwiązania tym większy stres :)

‹‹ 13 14 15 16 17 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ