Ciąża w Szwajcarii
-
WIADOMOŚĆ
-
IBella Moja znajoma też ma skróconą szyjkę macicy do 2 cm. Tak jak pisałaś wcześniej jest to taka granica. Lekarka przepisała jej tylko takie naturalne tabletki i wysłała do pracy na 20% Powiedziała też, że wiele kobiet ma tak na początku a poźniej rodzą dzieci nawet po terminie. Wierzę, że u Ciebie również będzie ok
Co do kości nosowej to na pewno na połówkowym USG lekarz bardzo dokładnie zbada Dzidzie choćby była bardzo ruchliwa. Nasz synek też się wiercił troszkę i p. doktor musiała wracać kilka razy do tych samych rzeczy, żeby niczego nie przeoczyć, bardzo cierpliwie i skrupulatnie wykonała całe badanie -
homerowa wrote:IBella Moja znajoma też ma skróconą szyjkę macicy do 2 cm. Tak jak pisałaś wcześniej jest to taka granica. Lekarka przepisała jej tylko takie naturalne tabletki i wysłała do pracy na 20% Powiedziała też, że wiele kobiet ma tak na początku a poźniej rodzą dzieci nawet po terminie. Wierzę, że u Ciebie również będzie ok
Co do kości nosowej to na pewno na połówkowym USG lekarz bardzo dokładnie zbada Dzidzie choćby była bardzo ruchliwa. Nasz synek też się wiercił troszkę i p. doktor musiała wracać kilka razy do tych samych rzeczy, żeby niczego nie przeoczyć, bardzo cierpliwie i skrupulatnie wykonała całe badanie
Jiz jest poprawa z szyjka macicy wiec jest lepiej -
homerowa wrote:Agniecha wszystko zależy tak naprawdę od urzędu My np. nie potrzebujemy apostille tylko wielojęzyczne skrócone odpisy aktów Wcześniej może warto dopytać w urzędzie
homerowa lubi tę wiadomość
👶 20.09.2022 💙
👧 29.07.2020 💗
👦 8.12.2018 💙 -
I ponawiam pytanie Może ktoś jednak coś podpowie Czy dostaje się tu jakąś kartę ciąży czy coś takiego, tak jak w PL, którą trzeba mieć cały czas przy sobie...? Bo ja nic nie dostałam jeszcze, a wydaje mi się, że chociażby na wyjazd do PL, to powinnam mieć jakieś zaświadczenie przy sobie czy coś...👶 20.09.2022 💙
👧 29.07.2020 💗
👦 8.12.2018 💙 -
agniecha2101 wrote:Pytałam Cię o parę rzeczy wcześniej, ale chyba przeoczyłaś post
Spodziewasz się chłopca czy dziewczynki? w którym tygodniu ginka dojrzała płeć?
Przepraszam faktycznie mi to umknęło
My spodziewamy się chłopca W sumie to na drugiej wizycie (13 tyd) zapytała się nas czy chcemy znać płeć i powiedziała, że przypuszcza, że to chłopiec. Na kolejnej się potwierdziło Teraz na połówkowym USG dr. Magdalena też mówiła, że chłopiec Mam nadzieję, że tak będzie :pagniecha2101 lubi tę wiadomość
-
agniecha2101 wrote:I ponawiam pytanie Może ktoś jednak coś podpowie Czy dostaje się tu jakąś kartę ciąży czy coś takiego, tak jak w PL, którą trzeba mieć cały czas przy sobie...? Bo ja nic nie dostałam jeszcze, a wydaje mi się, że chociażby na wyjazd do PL, to powinnam mieć jakieś zaświadczenie przy sobie czy coś...
Powinnaś dostać na recepcji taki woreczek a w nim taką kartę do wypełnienia i jakieś ulotki. Nie przejmuj się ja też dostałam dopiero na ostatniej wizycie bo nawet nie wiedziałam, że coś takiego jest ale dr. Magdalena się mnie pytała czy to mam no i powiedziała, żeby mi wydali. Nie wiem czy nie powinni tego dać wcześniej Jak będziesz teraz to zapytaj po prostu -
homerowa wrote:Przepraszam faktycznie mi to umknęło
My spodziewamy się chłopca W sumie to na drugiej wizycie (13 tyd) zapytała się nas czy chcemy znać płeć i powiedziała, że przypuszcza, że to chłopiec. Na kolejnej się potwierdziło Teraz na połówkowym USG dr. Magdalena też mówiła, że chłopiec Mam nadzieję, że tak będzie :p
A to połówkowych nie robi dr. Gabi tylko dr. Magdalena...?
A w którym szpitalu chcesz rodzić?
Tak się właśnie zastanawiam, czy to jakie dokumenty są potrzebne, to zależy od szpitala w którym się rodzi czy od miejsca zameldowania czy jeszcze od czegoś innego.
A no dostałam coś takiego już po pierwszej wizycie, tylko nie wiedziałam, że ten Mutterpass to to właśnie, bo w PL to zupełnie inaczej wygląda... Dostaje się kartę ciąży w PL i trzeba mieć ją zawsze przy sobie i tam lekarze wypisują wszystkie wyniki badań, przebieg ciąży itp. To tu widocznie nic takiego nie dają jak w PL.👶 20.09.2022 💙
👧 29.07.2020 💗
👦 8.12.2018 💙 -
No tak, ja też byłam rozczarowana wyglądem bo myślałam, że to jakaś książeczka a tu takie coś
Jak Dzidziuś będzie chciał się ujawnić Moja koleżanka jest 3 tyg wyżej a dowiedziała się później bo nic nie było widać
dr. Gabi mówiła, że u nich tak jest, że to jedno USG robi inny lekarz, żeby niczego nie przeoczyć i tak jakby spojrzeć świeżym okiem
Co do szpitala to myślimy o Kantonsspital w Baden Moja znajoma tam rodziła i była zadowolona
agniecha2101 lubi tę wiadomość
-
W sumie to dobrze, że chociaż to jedno badanie robi inny lekarz. W Polsce przecież zazwyczaj tak jest, że na badania genetyczne czy połówkowe kierują do innego lekarza, który jest w takich USG bardziej wyspecjalizowany
Wizyty masz mniej więcej raz w miesiącu? Tak się zastanawiam czy teraz jak będę miała genetyczne w poniedziałek, to następne to dopiero połówkowe czy jeszcze w międzyczasie będę miała jeszcze jakąś wizytę.
Ty chyba do Baden masz bliziutko co? Ja raczej myślę o porodzie w Aarau, bo mam dość blisko.
A powiedz mi w PL w której części mieszkasz?homerowa lubi tę wiadomość
👶 20.09.2022 💙
👧 29.07.2020 💗
👦 8.12.2018 💙 -
Mi wychodzi równo co miesiąc Ja miałam jeszcze jedną pomiędzy :)w 17 tyg jak dobrze pamiętam :)a teraz idę na początku czerwca na glukozę Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze
Tak, do Baden mam dokładnie 6km także na miejscu Moja znajoma rodziła w Aarau i też sobie chwaliła A myślisz nad szpitalem czy kliniką ?
Ja pochodzę z dolnego śląska, z okolic Jeleniej Góry A Ty ? -
To u mnie też mniej więcej powinno tak wyjść Teraz tylko wyszedł mi odstęp aż 5 tygodni, bo w poniedziałek święto było i będę mieć przez to wizytę dopiero w ten poniedziałek
Trzymam kciuki, żeby glukoza była w normie
To faktycznie bliziutko Ty chyba masz tu sporo znajomych co?
Ja się tak właśnie zastanawiam jak to dokładnie jest z tymi szpitalami, czy mogłabym właśnie rodzić np w Hirsladen Klinik i nie musiałabym za nic płacić... Mam niby jakiś dodatkowy pakiet w ubezpieczeniu i wiem że przysługuje mi z tego np oddzielny jednoosobowy pokój w szpitalu, ale nie wiem czy mogę rodzić w jakimkolwiek szpitalu i będę mieć pokryte wszystkie koszty. Muszę o to jeszcze dopytać w Concordii. W sumie mam jeszcze sporo czasu na wybór szpitala
Ja z Podlasia więc mam trochę dalej stąd
do rodzinnego domku niż Ty a na Dolnym Śląsku mam rodzinę, dokładnie w Świeżawie i Legnicy
P.S. Dzięki za zapro👶 20.09.2022 💙
👧 29.07.2020 💗
👦 8.12.2018 💙 -
NIe mam ich za dużo Wcześniej mieszkaliśmy w kantonie Thurgau i tam było ich więcej i jeszcze rodzinka a tutaj to nie bardzo Ale nie ilość się liczy a jakość
Co do szpitala to np. w Hirsladen jest taka informacja na ich stronie https://www.hirslanden.ch/de/hirslanden-klinik-aarau/centers/geburtenabteilung/versicherungsdeckung-und-upgrades-fuer-schwangere.html
Podstawowe koszty na pewno pokrywa w całości Grundversicherung a dodatkowe to musisz mieć właśnie wykupione w ubezpieczeniu tak jak jednoosobowy pokój, jeśli masz w ubezpieczeniu to ok, a jeśli chcesz extra to musisz dopłacić -
IBella wrote:Hej, Jestem nowa,poczatek 14 tygodnia
Jest ktos z okolic Grenchen?
Ma ktos ubezpieczenie w Assura ? Jak w ciazy sie spisuje ?
Jestem u dr Boinskiego moze ktos tez ?
Witaj
Ja mieszkam w Grenchen i też do Boińskiego chodzę,
Moj synek ma już 10 mc.
Jakbyś chciała się spotkać na spacer lub kawę to pisz śmiało
Ubezpieczona jestemw Visana. wcześniej bylam w Swica.
pozdrawiam
-
homerowa wrote:A czy myślałyście już o wyborze Hebamme ? I czy to jest obowiązkowe ? Może mamy, które urodziły mogłyby się wypowiedzieć
Hebamme, obowiązkowa i bezpłatna.
Ja miałam fajną babeczkę. przychodziła raz w tyg, Ogladala synka, wazyła.pokazała jak kąpać maleństwo. odpowiadała na kazde pyt. Potem badała mi ciśnienie, sprawdzała jak się goi rana po cesarskim cięciu, pytała czy sutkow nie mam poranionych, jak miałam to dawała mi super plastry i przynosily ulgę lub muszle. Mam u niej jeszcze jedną wizytę do wykorzystania do lipca. Dla mojego synka bylo przeznaczonych 12 wizyt i na moje problemy dwie. Jedną wykorzystałam.
-
agniecha2101 wrote:I ponawiam pytanie Może ktoś jednak coś podpowie Czy dostaje się tu jakąś kartę ciąży czy coś takiego, tak jak w PL, którą trzeba mieć cały czas przy sobie...? Bo ja nic nie dostałam jeszcze, a wydaje mi się, że chociażby na wyjazd do PL, to powinnam mieć jakieś zaświadczenie przy sobie czy coś...
Hey,tak, ja dostałam i z taką książeczką musiałam stawiać się na każdej umowionej wizycie.
Zapisywano w niej moją wagę, morfologię, ciśnienie. Ułożenie dzidziusia, wagę jego i tydzien. itp.
Zapytaj lekarze na następnej wizycie o ksiązeczkę,po niem to Mutterpass, po fr Carnet de maternite, i po wł : Libretto di maternita.