X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Szwajcarii
Odpowiedz

Ciąża w Szwajcarii

Oceń ten wątek:
  • homerowa Koleżanka

Wysłany: 18 maja 2018, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IBella Moja znajoma też ma skróconą szyjkę macicy do 2 cm. Tak jak pisałaś wcześniej jest to taka granica. Lekarka przepisała jej tylko takie naturalne tabletki i wysłała do pracy na 20% :) Powiedziała też, że wiele kobiet ma tak na początku a poźniej rodzą dzieci nawet po terminie. Wierzę, że u Ciebie również będzie ok :)
    Co do kości nosowej to na pewno na połówkowym USG lekarz bardzo dokładnie zbada Dzidzie choćby była bardzo ruchliwa. Nasz synek też się wiercił troszkę i p. doktor musiała wracać kilka razy do tych samych rzeczy, żeby niczego nie przeoczyć, bardzo cierpliwie i skrupulatnie wykonała całe badanie :)

• IBella Koleżanka

Wysłany: 19 maja 2018, 07:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    homerowa wrote:
    IBella Moja znajoma też ma skróconą szyjkę macicy do 2 cm. Tak jak pisałaś wcześniej jest to taka granica. Lekarka przepisała jej tylko takie naturalne tabletki i wysłała do pracy na 20% :) Powiedziała też, że wiele kobiet ma tak na początku a poźniej rodzą dzieci nawet po terminie. Wierzę, że u Ciebie również będzie ok :)
    Co do kości nosowej to na pewno na połówkowym USG lekarz bardzo dokładnie zbada Dzidzie choćby była bardzo ruchliwa. Nasz synek też się wiercił troszkę i p. doktor musiała wracać kilka razy do tych samych rzeczy, żeby niczego nie przeoczyć, bardzo cierpliwie i skrupulatnie wykonała całe badanie :)

Jiz jest poprawa z szyjka macicy wiec jest lepiej

• IBella Koleżanka

Wysłany: 19 maja 2018, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A o synka sie nie martwie bo sie strasznie rusza a zawsze wszyscy mowia ze ruch to zdrowie a on jest bardzo ruchliwy na kazdym usg wiec jestem dobrej mysli

• agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 23 maja 2018, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    homerowa wrote:
    Jestem, jestem :)
    Pytałam Cię o parę rzeczy wcześniej, ale chyba przeoczyłaś post ;-)
    Spodziewasz się chłopca czy dziewczynki? :-) w którym tygodniu ginka dojrzała płeć? ;-)

homerowa lubi tę wiadomość

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 23 maja 2018, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    homerowa wrote:
    Agniecha wszystko zależy tak naprawdę od urzędu :) My np. nie potrzebujemy apostille tylko wielojęzyczne skrócone odpisy aktów :) Wcześniej może warto dopytać w urzędzie :)
    Myślisz, że jak zapytam o to w gemainde, to będą w stanie udzielić mi jasnej odpowiedzi?

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 23 maja 2018, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I ponawiam pytanie ;-) Może ktoś jednak coś podpowie :-) Czy dostaje się tu jakąś kartę ciąży czy coś takiego, tak jak w PL, którą trzeba mieć cały czas przy sobie...? Bo ja nic nie dostałam jeszcze, a wydaje mi się, że chociażby na wyjazd do PL, to powinnam mieć jakieś zaświadczenie przy sobie czy coś...

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • homerowa Koleżanka

Wysłany: 23 maja 2018, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agniecha2101 wrote:
    Pytałam Cię o parę rzeczy wcześniej, ale chyba przeoczyłaś post ;-)
    Spodziewasz się chłopca czy dziewczynki? :-) w którym tygodniu ginka dojrzała płeć? ;-)

Przepraszam faktycznie mi to umknęło :(
    My spodziewamy się chłopca :) W sumie to na drugiej wizycie (13 tyd) zapytała się nas czy chcemy znać płeć i powiedziała, że przypuszcza, że to chłopiec. Na kolejnej się potwierdziło :) Teraz na połówkowym USG dr. Magdalena też mówiła, że chłopiec :) Mam nadzieję, że tak będzie :p

agniecha2101 lubi tę wiadomość

• homerowa Koleżanka

Wysłany: 23 maja 2018, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agniecha2101 wrote:
    Myślisz, że jak zapytam o to w gemainde, to będą w stanie udzielić mi jasnej odpowiedzi?

W gminie powinni wiedzieć, tak myślę przynajmniej :) My mamy informacje od znajomych, którzy rodzili w tym samym szpitalu co my chcemy :)

• homerowa Koleżanka

Wysłany: 23 maja 2018, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agniecha2101 wrote:
    I ponawiam pytanie ;-) Może ktoś jednak coś podpowie :-) Czy dostaje się tu jakąś kartę ciąży czy coś takiego, tak jak w PL, którą trzeba mieć cały czas przy sobie...? Bo ja nic nie dostałam jeszcze, a wydaje mi się, że chociażby na wyjazd do PL, to powinnam mieć jakieś zaświadczenie przy sobie czy coś...

Powinnaś dostać na recepcji taki woreczek a w nim taką kartę do wypełnienia i jakieś ulotki. Nie przejmuj się ja też dostałam dopiero na ostatniej wizycie bo nawet nie wiedziałam, że coś takiego jest ale dr. Magdalena się mnie pytała czy to mam no i powiedziała, żeby mi wydali. Nie wiem czy nie powinni tego dać wcześniej :) Jak będziesz teraz to zapytaj po prostu :)

• agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 23 maja 2018, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    homerowa wrote:
    Przepraszam faktycznie mi to umknęło :(
    My spodziewamy się chłopca :) W sumie to na drugiej wizycie (13 tyd) zapytała się nas czy chcemy znać płeć i powiedziała, że przypuszcza, że to chłopiec. Na kolejnej się potwierdziło :) Teraz na połówkowym USG dr. Magdalena też mówiła, że chłopiec :) Mam nadzieję, że tak będzie :p
    Oo to super :-) Też bym chciała chłopca ;-) i chciałabym już wiedzieć ;-) Może dowiem się na najbliższej wizycie :-)
    A to połówkowych nie robi dr. Gabi tylko dr. Magdalena...?

A w którym szpitalu chcesz rodzić?
    Tak się właśnie zastanawiam, czy to jakie dokumenty są potrzebne, to zależy od szpitala w którym się rodzi czy od miejsca zameldowania czy jeszcze od czegoś innego.

A no dostałam coś takiego już po pierwszej wizycie, tylko nie wiedziałam, że ten Mutterpass to to właśnie, bo w PL to zupełnie inaczej wygląda... Dostaje się kartę ciąży w PL i trzeba mieć ją zawsze przy sobie i tam lekarze wypisują wszystkie wyniki badań, przebieg ciąży itp. To tu widocznie nic takiego nie dają jak w PL.

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • homerowa Koleżanka

Wysłany: 23 maja 2018, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No tak, ja też byłam rozczarowana wyglądem bo myślałam, że to jakaś książeczka a tu takie coś :P
    Jak Dzidziuś będzie chciał się ujawnić :P Moja koleżanka jest 3 tyg wyżej a dowiedziała się później bo nic nie było widać :P
    dr. Gabi mówiła, że u nich tak jest, że to jedno USG robi inny lekarz, żeby niczego nie przeoczyć i tak jakby spojrzeć świeżym okiem :)
    Co do szpitala to myślimy o Kantonsspital w Baden :) Moja znajoma tam rodziła i była zadowolona :)

• agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W sumie to dobrze, że chociaż to jedno badanie robi inny lekarz. W Polsce przecież zazwyczaj tak jest, że na badania genetyczne czy połówkowe kierują do innego lekarza, który jest w takich USG bardziej wyspecjalizowany :-)
    Wizyty masz mniej więcej raz w miesiącu? Tak się zastanawiam czy teraz jak będę miała genetyczne w poniedziałek, to następne to dopiero połówkowe czy jeszcze w międzyczasie będę miała jeszcze jakąś wizytę.
    Ty chyba do Baden masz bliziutko co? Ja raczej myślę o porodzie w Aarau, bo mam dość blisko.
    A powiedz mi w PL w której części mieszkasz? :-)

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • homerowa Koleżanka

Wysłany: 24 maja 2018, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi wychodzi równo co miesiąc :) Ja miałam jeszcze jedną pomiędzy :)w 17 tyg jak dobrze pamiętam :)a teraz idę na początku czerwca na glukozę :) Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze :)
    Tak, do Baden mam dokładnie 6km także na miejscu :) Moja znajoma rodziła w Aarau i też sobie chwaliła :) A myślisz nad szpitalem czy kliniką ? :)
    Ja pochodzę z dolnego śląska, z okolic Jeleniej Góry :) A Ty ? :)

• agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To u mnie też mniej więcej powinno tak wyjść :-) Teraz tylko wyszedł mi odstęp aż 5 tygodni, bo w poniedziałek święto było i będę mieć przez to wizytę dopiero w ten poniedziałek :-)
    Trzymam kciuki, żeby glukoza była w normie ;-)
    To faktycznie bliziutko :-) Ty chyba masz tu sporo znajomych co? :-)
    Ja się tak właśnie zastanawiam jak to dokładnie jest z tymi szpitalami, czy mogłabym właśnie rodzić np w Hirsladen Klinik i nie musiałabym za nic płacić... Mam niby jakiś dodatkowy pakiet w ubezpieczeniu i wiem że przysługuje mi z tego np oddzielny jednoosobowy pokój w szpitalu, ale nie wiem czy mogę rodzić w jakimkolwiek szpitalu i będę mieć pokryte wszystkie koszty. Muszę o to jeszcze dopytać w Concordii. W sumie mam jeszcze sporo czasu na wybór szpitala ;-)
    Ja z Podlasia :-) więc mam trochę dalej stąd
    do rodzinnego domku niż Ty ;-) a na Dolnym Śląsku mam rodzinę, dokładnie w Świeżawie i Legnicy :-)

P.S. Dzięki za zapro ;-)

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • homerowa Koleżanka

Wysłany: 24 maja 2018, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NIe mam ich za dużo ;) Wcześniej mieszkaliśmy w kantonie Thurgau i tam było ich więcej i jeszcze rodzinka a tutaj to nie bardzo :) Ale nie ilość się liczy a jakość :P
    Co do szpitala to np. w Hirsladen jest taka informacja na ich stronie https://www.hirslanden.ch/de/hirslanden-klinik-aarau/centers/geburtenabteilung/versicherungsdeckung-und-upgrades-fuer-schwangere.html :)
    Podstawowe koszty na pewno pokrywa w całości Grundversicherung a dodatkowe to musisz mieć właśnie wykupione w ubezpieczeniu tak jak jednoosobowy pokój, jeśli masz w ubezpieczeniu to ok, a jeśli chcesz extra to musisz dopłacić :)

• homerowa Koleżanka

Wysłany: 24 maja 2018, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Masz jeszcze sporo czasu, także nie stresuj się :)
    Mieszkam 45 km od Legnicy :)

• megi.waw Koleżanka

Wysłany: 24 maja 2018, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IBella wrote:
    Hej, Jestem nowa,poczatek 14 tygodnia :)
    Jest ktos z okolic Grenchen? :)
    Ma ktos ubezpieczenie w Assura ? Jak w ciazy sie spisuje ?
    Jestem u dr Boinskiego :P moze ktos tez ?

Witaj :)
    Ja mieszkam w Grenchen i też do Boińskiego chodzę,
    Moj synek ma już 10 mc. :)
    Jakbyś chciała się spotkać na spacer lub kawę to pisz śmiało :)
    Ubezpieczona jestemw Visana. wcześniej bylam w Swica.

pozdrawiam :)

atdchdgecpqvyb8k.png

• megi.waw Koleżanka

Wysłany: 24 maja 2018, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    homerowa wrote:
    Pytanie do mam, które już rodziły: Czy szczepiłyście się w ciąży na krztusiec (koklusz)? :)

Hey.
    Ja się nie szczepiłam i nie proponowano mi tej szczepionki.

atdchdgecpqvyb8k.png

• megi.waw Koleżanka

Wysłany: 24 maja 2018, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    homerowa wrote:
    A czy myślałyście już o wyborze Hebamme ? I czy to jest obowiązkowe ? :) Może mamy, które urodziły mogłyby się wypowiedzieć :)

Hebamme, obowiązkowa i bezpłatna.
    Ja miałam fajną babeczkę. przychodziła raz w tyg, Ogladala synka, wazyła.pokazała jak kąpać maleństwo. odpowiadała na kazde pyt. Potem badała mi ciśnienie, sprawdzała jak się goi rana po cesarskim cięciu, pytała czy sutkow nie mam poranionych, jak miałam to dawała mi super plastry i przynosily ulgę lub muszle. Mam u niej jeszcze jedną wizytę do wykorzystania do lipca. Dla mojego synka bylo przeznaczonych 12 wizyt i na moje problemy dwie. Jedną wykorzystałam.

atdchdgecpqvyb8k.png

• megi.waw Koleżanka

Wysłany: 24 maja 2018, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agniecha2101 wrote:

Hey,tak, ja dostałam i z taką książeczką musiałam stawiać się na każdej umowionej wizycie.
    Zapisywano w niej moją wagę, morfologię, ciśnienie. Ułożenie dzidziusia, wagę jego i tydzien. itp.
    Zapytaj lekarze na następnej wizycie o ksiązeczkę,po niem to Mutterpass, po fr Carnet de maternite, i po wł : Libretto di maternita.

atdchdgecpqvyb8k.png

‹‹ 28 29 30 31 32 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ