X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Szwajcarii
Odpowiedz

Ciąża w Szwajcarii

Oceń ten wątek:
  • megi.waw Koleżanka

Wysłany: 24 maja 2018, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agniecha2101 wrote:
    Myślisz, że jak zapytam o to w gemainde, to będą w stanie udzielić mi jasnej odpowiedzi?

Możesz zapytać w szpitalu w ktorym będziesz rodzić lub w urzędzie st cywilnego w swoim miescie.
    Kazda gmina, kanton ..a czasami i urzędnik ma swoje wytyczne.

atdchdgecpqvyb8k.png

• IBella Koleżanka

Wysłany: 25 maja 2018, 07:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej , dziewczyny mam problem. KATAR niby tylko troche ale boje sie zeby nie było z tego cos poważnego. W Polsce kupilabym wode morska i po problemie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 maja 2018, 07:58

• IBella Koleżanka

Wysłany: 25 maja 2018, 08:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ( ucina mi cos posty, pierwsza czesc wyzej)

Mam meersalz nasen-spray i sie zastanawiam czy moge. Wczoraj robilam inhalacje z olbasoil. Co Wy stosujecie? (15 tydzien dzidzi)

• agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2018, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    homerowa wrote:
    NIe mam ich za dużo ;) Wcześniej mieszkaliśmy w kantonie Thurgau i tam było ich więcej i jeszcze rodzinka a tutaj to nie bardzo :) Ale nie ilość się liczy a jakość :P
    Co do szpitala to np. w Hirsladen jest taka informacja na ich stronie https://www.hirslanden.ch/de/hirslanden-klinik-aarau/centers/geburtenabteilung/versicherungsdeckung-und-upgrades-fuer-schwangere.html :)
    Podstawowe koszty na pewno pokrywa w całości Grundversicherung a dodatkowe to musisz mieć właśnie wykupione w ubezpieczeniu tak jak jednoosobowy pokój, jeśli masz w ubezpieczeniu to ok, a jeśli chcesz extra to musisz dopłacić :)
    Fakt, nie ilość się liczy, a jakość :-) Coś o tym wiem. Mieliśmy tu na początku sporo znajmomych, ale na większości z nich mieliśmy okazję się już nie raz zawieść, więc w sumie z polaków nie mamy tu prawie wcale DOBRYCH znajomych. Czasem brakuje mi tu jakiejś koleżanki do której mogłabym np pojechać sobie na kawkę, ale nie chcę utrzymywać na siłę znajomości z fałszywymi ludźmi. Wolę pogadać na skypie ze swoimi starymi przyjaciòłkami (co najśmieszniejsze każda jest teraz w innym kraju :-P) niż spotkać się z kimś, komu zupełnie nie można ufać i (za przeproszeniem) obsrywa dupę za plecami.
    Tą informację na stronce szpitala widziałam, tylko tam jest rozpisane na ubezpieczenie podstawowe, półprywatne i prywatne, a ja mam podstawowe plus jakieś dwa dodatkowe pakiety i nie wiem w sumie jak na to patrzeć. Do porodu zdążę się jeszcze zorientować ;-)
    A mogę wiedzieć ile tak w ogóle masz lat? ;-)

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2018, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    megi.waw wrote:
    Hey,tak, ja dostałam i z taką książeczką musiałam stawiać się na każdej umowionej wizycie.
    Zapisywano w niej moją wagę, morfologię, ciśnienie. Ułożenie dzidziusia, wagę jego i tydzien. itp.
    Zapytaj lekarze na następnej wizycie o ksiązeczkę,po niem to Mutterpass, po fr Carnet de maternite, i po wł : Libretto di maternita.
    Ooo fajnie, że wracają "stare" doświadczone już forumowiczki ;-)
    No właśnie ja dostałam coś takiego razem z ulotkami:
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/3b00282af217.jpg
    w środku wygląda tak:
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/06548147f50d.jpg
    I nie ma tu w sumie nawet miejsca na wpisywanie takich informacji i gin też nic nie mówiła na ten temat, żeby to mieć ze sobą zawsze. A właśnie o coś takiego jak piszesz mi chodziło, żeby wszystkie najważniejsze informacje były wpisywane.

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2018, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    megi.waw wrote:
    Możesz zapytać w szpitalu w ktorym będziesz rodzić lub w urzędzie st cywilnego w swoim miescie.
    Kazda gmina, kanton ..a czasami i urzędnik ma swoje wytyczne.
    To akurat wiem, że tu co gmina to inaczej, a co kanton to już w ogóle :-P Miałam okazję się kilka razy przeprowadzać ;-)
    Tylko teraz to ja już sama nie wiem gdzie pytać :-P Szpital, w którym chcę prawdopodobnie rodzić jest w innym kantonie niż mieszkam, bo mieszkam na granicy dwóch, USC nawet nie wiem gdzie mam, bo mieszkam na wsi :-P ale się dowiem ;-) chyba jednak lepiej będzie jak zapytam w urzedzie niż w szpitalu, skoro szpital jest gdzie indziej niż mieszkam. Powiem szczerze, że gubię się już w tym :-P

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2018, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IBella wrote:

Mam meersalz nasen-spray i sie zastanawiam czy moge. Wczoraj robilam inhalacje z olbasoil. Co Wy stosujecie? (15 tydzien dzidzi)
    Przeważnie chyba ucina posty jak się wstawia jakieś emotikony z telefonu.
    Ja nie miałam jeszcze okazji mieć kataru w ciąży, więc nie pomogę ;-) Może niech Ci w aptece coś doradzą :-)

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • homerowa Koleżanka

Wysłany: 25 maja 2018, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agniecha2101 wrote:
    Fakt, nie ilość się liczy, a jakość :-) Coś o tym wiem. Mieliśmy tu na początku sporo znajmomych, ale na większości z nich mieliśmy okazję się już nie raz zawieść, więc w sumie z polaków nie mamy tu prawie wcale DOBRYCH znajomych. Czasem brakuje mi tu jakiejś koleżanki do której mogłabym np pojechać sobie na kawkę, ale nie chcę utrzymywać na siłę znajomości z fałszywymi ludźmi. Wolę pogadać na skypie ze swoimi starymi przyjaciòłkami (co najśmieszniejsze każda jest teraz w innym kraju :-P) niż spotkać się z kimś, komu zupełnie nie można ufać i (za przeproszeniem) obsrywa dupę za plecami.
    Tą informację na stronce szpitala widziałam, tylko tam jest rozpisane na ubezpieczenie podstawowe, półprywatne i prywatne, a ja mam podstawowe plus jakieś dwa dodatkowe pakiety i nie wiem w sumie jak na to patrzeć. Do porodu zdążę się jeszcze zorientować ;-)
    A mogę wiedzieć ile tak w ogóle masz lat? ;-)

Dokładnie, myślimy tak samo :) Nas też to spotkało i raczej skupiamy się teraz na tym, że mamy siebie :) Wiesz to jest bardzo przykre jak wiele osób potrafi tylko brać a nie daje nic z siebie :) Ale co nas nie zabije, to nas wzmocni :)
    Teraz będziemy mądrzejsze :)
    Ja mam 24 :) a Ty ?:)

agniecha2101 lubi tę wiadomość

• homerowa Koleżanka

Wysłany: 25 maja 2018, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IBella wrote:

Ja jak byłam przeziębiona to nie brałam nic z takich rzeczy :) Kupiłam sobie taki zestaw do irygacji zatok :) Mi pomogło ;) Koleżanka stosowała spray dla dzieci bo tak jej polecili w aptece :)

• homerowa Koleżanka

Wysłany: 25 maja 2018, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agniecha2101 wrote:
    To akurat wiem, że tu co gmina to inaczej, a co kanton to już w ogóle :-P Miałam okazję się kilka razy przeprowadzać ;-)
    Tylko teraz to ja już sama nie wiem gdzie pytać :-P Szpital, w którym chcę prawdopodobnie rodzić jest w innym kantonie niż mieszkam, bo mieszkam na granicy dwóch, USC nawet nie wiem gdzie mam, bo mieszkam na wsi :-P ale się dowiem ;-) chyba jednak lepiej będzie jak zapytam w urzedzie niż w szpitalu, skoro szpital jest gdzie indziej niż mieszkam. Powiem szczerze, że gubię się już w tym :-P

Już wyczytałam :)
    Musisz się dowiedzieć, jeśli chcesz rodzić a Aarau, w Zivilstandsamt w Aarau :) Wrzucam link do strony na poparcie moich słów ;)
    https://www.ch.ch/de/geburt-anmelden

• megi.waw Koleżanka

Wysłany: 25 maja 2018, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agniecha2101 wrote:
    Ooo fajnie, że wracają "stare" doświadczone już forumowiczki ;-)
    No właśnie ja dostałam coś takiego razem z ulotkami:
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/3b00282af217.jpg
    w środku wygląda tak:
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/06548147f50d.jpg
    I nie ma tu w sumie nawet miejsca na wpisywanie takich informacji i gin też nic nie mówiła na ten temat, żeby to mieć ze sobą zawsze. A właśnie o coś takiego jak piszesz mi chodziło, żeby wszystkie najważniejsze informacje były wpisywane.

tak, to ta ksiązeczka. Ja w srodku tej ksiązeczki miałam papierową kartę w ktorej byly wpisywane wszystkie dane z badań i usg maluszka.

atdchdgecpqvyb8k.png

• IBella Koleżanka

Wysłany: 25 maja 2018, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    homerowa wrote:
    Ja jak byłam przeziębiona to nie brałam nic z takich rzeczy :) Kupiłam sobie taki zestaw do irygacji zatok :) Mi pomogło ;) Koleżanka stosowała spray dla dzieci bo tak jej polecili w aptece :)

Kupilas to w polsce czy tutaj ?

• agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2018, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    homerowa wrote:
    Dokładnie, myślimy tak samo :) Nas też to spotkało i raczej skupiamy się teraz na tym, że mamy siebie :) Wiesz to jest bardzo przykre jak wiele osób potrafi tylko brać a nie daje nic z siebie :) Ale co nas nie zabije, to nas wzmocni :)
    Widzę, że mamy podobne doświadczenia w tej kwestii.
    Ja w sierpniu skończę 27 :-)

Dzięki wielkie za info :-) U mnie z językiem średnio, więc pomocna informacja ;-) Przyznam, że byłam przekonana, że raczej właśnie w miejscu zamieszkania powinnam się dowiadywać, a jednak nie ;-) Tak myślę, że w takim razie, to powinni mi i w szpitalu wiarygodnych informacji udzielić.

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2018, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    homerowa wrote:
    A ten zestaw do irygacji kupowałaś tu czy w PL? Pytam, bo mam częste problemy z zatokami :-/

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2018, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IBella wrote:
    Kupilas to w polsce czy tutaj ?
    Hehe dopiero zauważyłam, że też o to spytałaś :-P

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2018, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    megi.waw wrote:
    tak, to ta ksiązeczka. Ja w srodku tej ksiązeczki miałam papierową kartę w ktorej byly wpisywane wszystkie dane z badań i usg maluszka.
    To chyba wezmę tą książeczkę teraz na wizytę ze sobą i zapytam czy będą mi tam wszystko wpisywać.

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • megi.waw Koleżanka

Wysłany: 25 maja 2018, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    homerowa wrote:

Ja tu poznałam sporo Polakow, ale takich z ktorymi mogę się spotkać i miło pogadać jest garstka. Inne "koleżanki" za bardzo interesowały się moimi "plecami". Dokładnie tak jak wy piszecie.
    Raczej czas spędzamy ze sobą ( ja , mąż i nasz synek), często podrózujemy po Szwajcarii, lub spotykamy się z innymi naszymi przyjaciólmi nie Polakami.

atdchdgecpqvyb8k.png

• megi.waw Koleżanka

Wysłany: 25 maja 2018, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agniecha2101 wrote:
    To chyba wezmę tą książeczkę teraz na wizytę ze sobą i zapytam czy będą mi tam wszystko wpisywać.

a w tej kartce co jest w środku nie masz wpisywanych info ?

atdchdgecpqvyb8k.png

• megi.waw Koleżanka

Wysłany: 25 maja 2018, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agniecha2101 wrote:

Jak tu się dodaje zdj?
    zrobilam zdj tej karty.ale nie wiem jak ja tu dodac?

atdchdgecpqvyb8k.png

• agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2018, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    megi.waw wrote:
    Jak tu się dodaje zdj?
    zrobilam zdj tej karty.ale nie wiem jak ja tu dodac?
    1. Wchodzisz na https://naforum.zapodaj.net
    2. Klikasz "wybierz plik" i wybierasz plik z serwera
    3. Wybierasz ostatni wygenerowany link i wklejasz na forum bez żadnych dodatków

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
‹‹ 29 30 31 32 33 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ