Ciąża w Szwajcarii
-
WIADOMOŚĆ
-
agniecha2101 wrote:Myślisz, że jak zapytam o to w gemainde, to będą w stanie udzielić mi jasnej odpowiedzi?
Możesz zapytać w szpitalu w ktorym będziesz rodzić lub w urzędzie st cywilnego w swoim miescie.
Kazda gmina, kanton ..a czasami i urzędnik ma swoje wytyczne.
-
homerowa wrote:NIe mam ich za dużo Wcześniej mieszkaliśmy w kantonie Thurgau i tam było ich więcej i jeszcze rodzinka a tutaj to nie bardzo Ale nie ilość się liczy a jakość
Co do szpitala to np. w Hirsladen jest taka informacja na ich stronie https://www.hirslanden.ch/de/hirslanden-klinik-aarau/centers/geburtenabteilung/versicherungsdeckung-und-upgrades-fuer-schwangere.html
Podstawowe koszty na pewno pokrywa w całości Grundversicherung a dodatkowe to musisz mieć właśnie wykupione w ubezpieczeniu tak jak jednoosobowy pokój, jeśli masz w ubezpieczeniu to ok, a jeśli chcesz extra to musisz dopłacić
Tą informację na stronce szpitala widziałam, tylko tam jest rozpisane na ubezpieczenie podstawowe, półprywatne i prywatne, a ja mam podstawowe plus jakieś dwa dodatkowe pakiety i nie wiem w sumie jak na to patrzeć. Do porodu zdążę się jeszcze zorientować
A mogę wiedzieć ile tak w ogóle masz lat?👶 20.09.2022 💙
👧 29.07.2020 💗
👦 8.12.2018 💙 -
megi.waw wrote:Hey,tak, ja dostałam i z taką książeczką musiałam stawiać się na każdej umowionej wizycie.
Zapisywano w niej moją wagę, morfologię, ciśnienie. Ułożenie dzidziusia, wagę jego i tydzien. itp.
Zapytaj lekarze na następnej wizycie o ksiązeczkę,po niem to Mutterpass, po fr Carnet de maternite, i po wł : Libretto di maternita.
No właśnie ja dostałam coś takiego razem z ulotkami:
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/3b00282af217.jpg
w środku wygląda tak:
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/06548147f50d.jpg
I nie ma tu w sumie nawet miejsca na wpisywanie takich informacji i gin też nic nie mówiła na ten temat, żeby to mieć ze sobą zawsze. A właśnie o coś takiego jak piszesz mi chodziło, żeby wszystkie najważniejsze informacje były wpisywane.👶 20.09.2022 💙
👧 29.07.2020 💗
👦 8.12.2018 💙 -
megi.waw wrote:Możesz zapytać w szpitalu w ktorym będziesz rodzić lub w urzędzie st cywilnego w swoim miescie.
Kazda gmina, kanton ..a czasami i urzędnik ma swoje wytyczne.
Tylko teraz to ja już sama nie wiem gdzie pytać Szpital, w którym chcę prawdopodobnie rodzić jest w innym kantonie niż mieszkam, bo mieszkam na granicy dwóch, USC nawet nie wiem gdzie mam, bo mieszkam na wsi ale się dowiem chyba jednak lepiej będzie jak zapytam w urzedzie niż w szpitalu, skoro szpital jest gdzie indziej niż mieszkam. Powiem szczerze, że gubię się już w tym👶 20.09.2022 💙
👧 29.07.2020 💗
👦 8.12.2018 💙 -
IBella wrote:( ucina mi cos posty, pierwsza czesc wyzej)
Mam meersalz nasen-spray i sie zastanawiam czy moge. Wczoraj robilam inhalacje z olbasoil. Co Wy stosujecie? (15 tydzien dzidzi)
Ja nie miałam jeszcze okazji mieć kataru w ciąży, więc nie pomogę Może niech Ci w aptece coś doradzą👶 20.09.2022 💙
👧 29.07.2020 💗
👦 8.12.2018 💙 -
agniecha2101 wrote:Fakt, nie ilość się liczy, a jakość Coś o tym wiem. Mieliśmy tu na początku sporo znajmomych, ale na większości z nich mieliśmy okazję się już nie raz zawieść, więc w sumie z polaków nie mamy tu prawie wcale DOBRYCH znajomych. Czasem brakuje mi tu jakiejś koleżanki do której mogłabym np pojechać sobie na kawkę, ale nie chcę utrzymywać na siłę znajomości z fałszywymi ludźmi. Wolę pogadać na skypie ze swoimi starymi przyjaciòłkami (co najśmieszniejsze każda jest teraz w innym kraju ) niż spotkać się z kimś, komu zupełnie nie można ufać i (za przeproszeniem) obsrywa dupę za plecami.
Tą informację na stronce szpitala widziałam, tylko tam jest rozpisane na ubezpieczenie podstawowe, półprywatne i prywatne, a ja mam podstawowe plus jakieś dwa dodatkowe pakiety i nie wiem w sumie jak na to patrzeć. Do porodu zdążę się jeszcze zorientować
A mogę wiedzieć ile tak w ogóle masz lat?
Dokładnie, myślimy tak samo Nas też to spotkało i raczej skupiamy się teraz na tym, że mamy siebie Wiesz to jest bardzo przykre jak wiele osób potrafi tylko brać a nie daje nic z siebie Ale co nas nie zabije, to nas wzmocni
Teraz będziemy mądrzejsze
Ja mam 24 a Ty ?agniecha2101 lubi tę wiadomość
-
IBella wrote:( ucina mi cos posty, pierwsza czesc wyzej)
Mam meersalz nasen-spray i sie zastanawiam czy moge. Wczoraj robilam inhalacje z olbasoil. Co Wy stosujecie? (15 tydzien dzidzi)
Ja jak byłam przeziębiona to nie brałam nic z takich rzeczy Kupiłam sobie taki zestaw do irygacji zatok Mi pomogło Koleżanka stosowała spray dla dzieci bo tak jej polecili w aptece -
agniecha2101 wrote:To akurat wiem, że tu co gmina to inaczej, a co kanton to już w ogóle Miałam okazję się kilka razy przeprowadzać
Tylko teraz to ja już sama nie wiem gdzie pytać Szpital, w którym chcę prawdopodobnie rodzić jest w innym kantonie niż mieszkam, bo mieszkam na granicy dwóch, USC nawet nie wiem gdzie mam, bo mieszkam na wsi ale się dowiem chyba jednak lepiej będzie jak zapytam w urzedzie niż w szpitalu, skoro szpital jest gdzie indziej niż mieszkam. Powiem szczerze, że gubię się już w tym
Już wyczytałam
Musisz się dowiedzieć, jeśli chcesz rodzić a Aarau, w Zivilstandsamt w Aarau Wrzucam link do strony na poparcie moich słów
https://www.ch.ch/de/geburt-anmelden -
agniecha2101 wrote:Ooo fajnie, że wracają "stare" doświadczone już forumowiczki
No właśnie ja dostałam coś takiego razem z ulotkami:
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/3b00282af217.jpg
w środku wygląda tak:
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/06548147f50d.jpg
I nie ma tu w sumie nawet miejsca na wpisywanie takich informacji i gin też nic nie mówiła na ten temat, żeby to mieć ze sobą zawsze. A właśnie o coś takiego jak piszesz mi chodziło, żeby wszystkie najważniejsze informacje były wpisywane.
tak, to ta ksiązeczka. Ja w srodku tej ksiązeczki miałam papierową kartę w ktorej byly wpisywane wszystkie dane z badań i usg maluszka.agniecha2101 lubi tę wiadomość
-
homerowa wrote:Dokładnie, myślimy tak samo Nas też to spotkało i raczej skupiamy się teraz na tym, że mamy siebie Wiesz to jest bardzo przykre jak wiele osób potrafi tylko brać a nie daje nic z siebie Ale co nas nie zabije, to nas wzmocni
Ja mam 24 a Ty ?
Ja w sierpniu skończę 27
Dzięki wielkie za info U mnie z językiem średnio, więc pomocna informacja Przyznam, że byłam przekonana, że raczej właśnie w miejscu zamieszkania powinnam się dowiadywać, a jednak nie Tak myślę, że w takim razie, to powinni mi i w szpitalu wiarygodnych informacji udzielić.👶 20.09.2022 💙
👧 29.07.2020 💗
👦 8.12.2018 💙 -
homerowa wrote:Ja jak byłam przeziębiona to nie brałam nic z takich rzeczy Kupiłam sobie taki zestaw do irygacji zatok Mi pomogło Koleżanka stosowała spray dla dzieci bo tak jej polecili w aptece👶 20.09.2022 💙
👧 29.07.2020 💗
👦 8.12.2018 💙 -
megi.waw wrote:tak, to ta ksiązeczka. Ja w srodku tej ksiązeczki miałam papierową kartę w ktorej byly wpisywane wszystkie dane z badań i usg maluszka.👶 20.09.2022 💙
👧 29.07.2020 💗
👦 8.12.2018 💙 -
homerowa wrote:Dokładnie, myślimy tak samo Nas też to spotkało i raczej skupiamy się teraz na tym, że mamy siebie Wiesz to jest bardzo przykre jak wiele osób potrafi tylko brać a nie daje nic z siebie Ale co nas nie zabije, to nas wzmocni
Ja mam 24 a Ty ?
Ja tu poznałam sporo Polakow, ale takich z ktorymi mogę się spotkać i miło pogadać jest garstka. Inne "koleżanki" za bardzo interesowały się moimi "plecami". Dokładnie tak jak wy piszecie.
Raczej czas spędzamy ze sobą ( ja , mąż i nasz synek), często podrózujemy po Szwajcarii, lub spotykamy się z innymi naszymi przyjaciólmi nie Polakami.
agniecha2101 lubi tę wiadomość
-
megi.waw wrote:Jak tu się dodaje zdj?
zrobilam zdj tej karty.ale nie wiem jak ja tu dodac?
2. Klikasz "wybierz plik" i wybierasz plik z serwera
3. Wybierasz ostatni wygenerowany link i wklejasz na forum bez żadnych dodatków👶 20.09.2022 💙
👧 29.07.2020 💗
👦 8.12.2018 💙