X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Szwajcarii
Odpowiedz

Ciąża w Szwajcarii

Oceń ten wątek:
  • megi.waw Koleżanka

Wysłany: 24 maja 2018, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agniecha2101 wrote:
    Myślisz, że jak zapytam o to w gemainde, to będą w stanie udzielić mi jasnej odpowiedzi?

Możesz zapytać w szpitalu w ktorym będziesz rodzić lub w urzędzie st cywilnego w swoim miescie.
    Kazda gmina, kanton ..a czasami i urzędnik ma swoje wytyczne.

atdchdgecpqvyb8k.png

• IBella Koleżanka

Wysłany: 25 maja 2018, 07:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej , dziewczyny mam problem. KATAR niby tylko troche ale boje sie zeby nie było z tego cos poważnego. W Polsce kupilabym wode morska i po problemie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 maja 2018, 07:58

• IBella Koleżanka

Wysłany: 25 maja 2018, 08:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ( ucina mi cos posty, pierwsza czesc wyzej)

Mam meersalz nasen-spray i sie zastanawiam czy moge. Wczoraj robilam inhalacje z olbasoil. Co Wy stosujecie? (15 tydzien dzidzi)

• agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2018, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    homerowa wrote:
    NIe mam ich za dużo ;) Wcześniej mieszkaliśmy w kantonie Thurgau i tam było ich więcej i jeszcze rodzinka a tutaj to nie bardzo :) Ale nie ilość się liczy a jakość :P
    Co do szpitala to np. w Hirsladen jest taka informacja na ich stronie https://www.hirslanden.ch/de/hirslanden-klinik-aarau/centers/geburtenabteilung/versicherungsdeckung-und-upgrades-fuer-schwangere.html :)
    Podstawowe koszty na pewno pokrywa w całości Grundversicherung a dodatkowe to musisz mieć właśnie wykupione w ubezpieczeniu tak jak jednoosobowy pokój, jeśli masz w ubezpieczeniu to ok, a jeśli chcesz extra to musisz dopłacić :)
    Fakt, nie ilość się liczy, a jakość :-) Coś o tym wiem. Mieliśmy tu na początku sporo znajmomych, ale na większości z nich mieliśmy okazję się już nie raz zawieść, więc w sumie z polaków nie mamy tu prawie wcale DOBRYCH znajomych. Czasem brakuje mi tu jakiejś koleżanki do której mogłabym np pojechać sobie na kawkę, ale nie chcę utrzymywać na siłę znajomości z fałszywymi ludźmi. Wolę pogadać na skypie ze swoimi starymi przyjaciòłkami (co najśmieszniejsze każda jest teraz w innym kraju :-P) niż spotkać się z kimś, komu zupełnie nie można ufać i (za przeproszeniem) obsrywa dupę za plecami.
    Tą informację na stronce szpitala widziałam, tylko tam jest rozpisane na ubezpieczenie podstawowe, półprywatne i prywatne, a ja mam podstawowe plus jakieś dwa dodatkowe pakiety i nie wiem w sumie jak na to patrzeć. Do porodu zdążę się jeszcze zorientować ;-)
    A mogę wiedzieć ile tak w ogóle masz lat? ;-)

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2018, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    megi.waw wrote:
    Hey,tak, ja dostałam i z taką książeczką musiałam stawiać się na każdej umowionej wizycie.
    Zapisywano w niej moją wagę, morfologię, ciśnienie. Ułożenie dzidziusia, wagę jego i tydzien. itp.
    Zapytaj lekarze na następnej wizycie o ksiązeczkę,po niem to Mutterpass, po fr Carnet de maternite, i po wł : Libretto di maternita.
    Ooo fajnie, że wracają "stare" doświadczone już forumowiczki ;-)
    No właśnie ja dostałam coś takiego razem z ulotkami:
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/3b00282af217.jpg
    w środku wygląda tak:
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/06548147f50d.jpg
    I nie ma tu w sumie nawet miejsca na wpisywanie takich informacji i gin też nic nie mówiła na ten temat, żeby to mieć ze sobą zawsze. A właśnie o coś takiego jak piszesz mi chodziło, żeby wszystkie najważniejsze informacje były wpisywane.

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2018, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    megi.waw wrote:
    Możesz zapytać w szpitalu w ktorym będziesz rodzić lub w urzędzie st cywilnego w swoim miescie.
    Kazda gmina, kanton ..a czasami i urzędnik ma swoje wytyczne.
    To akurat wiem, że tu co gmina to inaczej, a co kanton to już w ogóle :-P Miałam okazję się kilka razy przeprowadzać ;-)
    Tylko teraz to ja już sama nie wiem gdzie pytać :-P Szpital, w którym chcę prawdopodobnie rodzić jest w innym kantonie niż mieszkam, bo mieszkam na granicy dwóch, USC nawet nie wiem gdzie mam, bo mieszkam na wsi :-P ale się dowiem ;-) chyba jednak lepiej będzie jak zapytam w urzedzie niż w szpitalu, skoro szpital jest gdzie indziej niż mieszkam. Powiem szczerze, że gubię się już w tym :-P

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2018, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IBella wrote:

Mam meersalz nasen-spray i sie zastanawiam czy moge. Wczoraj robilam inhalacje z olbasoil. Co Wy stosujecie? (15 tydzien dzidzi)
    Przeważnie chyba ucina posty jak się wstawia jakieś emotikony z telefonu.
    Ja nie miałam jeszcze okazji mieć kataru w ciąży, więc nie pomogę ;-) Może niech Ci w aptece coś doradzą :-)

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • homerowa Koleżanka

Wysłany: 25 maja 2018, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agniecha2101 wrote:
    Fakt, nie ilość się liczy, a jakość :-) Coś o tym wiem. Mieliśmy tu na początku sporo znajmomych, ale na większości z nich mieliśmy okazję się już nie raz zawieść, więc w sumie z polaków nie mamy tu prawie wcale DOBRYCH znajomych. Czasem brakuje mi tu jakiejś koleżanki do której mogłabym np pojechać sobie na kawkę, ale nie chcę utrzymywać na siłę znajomości z fałszywymi ludźmi. Wolę pogadać na skypie ze swoimi starymi przyjaciòłkami (co najśmieszniejsze każda jest teraz w innym kraju :-P) niż spotkać się z kimś, komu zupełnie nie można ufać i (za przeproszeniem) obsrywa dupę za plecami.
    Tą informację na stronce szpitala widziałam, tylko tam jest rozpisane na ubezpieczenie podstawowe, półprywatne i prywatne, a ja mam podstawowe plus jakieś dwa dodatkowe pakiety i nie wiem w sumie jak na to patrzeć. Do porodu zdążę się jeszcze zorientować ;-)
    A mogę wiedzieć ile tak w ogóle masz lat? ;-)

Dokładnie, myślimy tak samo :) Nas też to spotkało i raczej skupiamy się teraz na tym, że mamy siebie :) Wiesz to jest bardzo przykre jak wiele osób potrafi tylko brać a nie daje nic z siebie :) Ale co nas nie zabije, to nas wzmocni :)
    Teraz będziemy mądrzejsze :)
    Ja mam 24 :) a Ty ?:)

agniecha2101 lubi tę wiadomość

• homerowa Koleżanka

Wysłany: 25 maja 2018, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IBella wrote:

Ja jak byłam przeziębiona to nie brałam nic z takich rzeczy :) Kupiłam sobie taki zestaw do irygacji zatok :) Mi pomogło ;) Koleżanka stosowała spray dla dzieci bo tak jej polecili w aptece :)

• homerowa Koleżanka

Wysłany: 25 maja 2018, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agniecha2101 wrote:
    To akurat wiem, że tu co gmina to inaczej, a co kanton to już w ogóle :-P Miałam okazję się kilka razy przeprowadzać ;-)
    Tylko teraz to ja już sama nie wiem gdzie pytać :-P Szpital, w którym chcę prawdopodobnie rodzić jest w innym kantonie niż mieszkam, bo mieszkam na granicy dwóch, USC nawet nie wiem gdzie mam, bo mieszkam na wsi :-P ale się dowiem ;-) chyba jednak lepiej będzie jak zapytam w urzedzie niż w szpitalu, skoro szpital jest gdzie indziej niż mieszkam. Powiem szczerze, że gubię się już w tym :-P

Już wyczytałam :)
    Musisz się dowiedzieć, jeśli chcesz rodzić a Aarau, w Zivilstandsamt w Aarau :) Wrzucam link do strony na poparcie moich słów ;)
    https://www.ch.ch/de/geburt-anmelden

• megi.waw Koleżanka

Wysłany: 25 maja 2018, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agniecha2101 wrote:
    Ooo fajnie, że wracają "stare" doświadczone już forumowiczki ;-)
    No właśnie ja dostałam coś takiego razem z ulotkami:
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/3b00282af217.jpg
    w środku wygląda tak:
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/06548147f50d.jpg
    I nie ma tu w sumie nawet miejsca na wpisywanie takich informacji i gin też nic nie mówiła na ten temat, żeby to mieć ze sobą zawsze. A właśnie o coś takiego jak piszesz mi chodziło, żeby wszystkie najważniejsze informacje były wpisywane.

tak, to ta ksiązeczka. Ja w srodku tej ksiązeczki miałam papierową kartę w ktorej byly wpisywane wszystkie dane z badań i usg maluszka.

atdchdgecpqvyb8k.png

• IBella Koleżanka

Wysłany: 25 maja 2018, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    homerowa wrote:
    Ja jak byłam przeziębiona to nie brałam nic z takich rzeczy :) Kupiłam sobie taki zestaw do irygacji zatok :) Mi pomogło ;) Koleżanka stosowała spray dla dzieci bo tak jej polecili w aptece :)

Kupilas to w polsce czy tutaj ?

• agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2018, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    homerowa wrote:
    Dokładnie, myślimy tak samo :) Nas też to spotkało i raczej skupiamy się teraz na tym, że mamy siebie :) Wiesz to jest bardzo przykre jak wiele osób potrafi tylko brać a nie daje nic z siebie :) Ale co nas nie zabije, to nas wzmocni :)
    Widzę, że mamy podobne doświadczenia w tej kwestii.
    Ja w sierpniu skończę 27 :-)

Dzięki wielkie za info :-) U mnie z językiem średnio, więc pomocna informacja ;-) Przyznam, że byłam przekonana, że raczej właśnie w miejscu zamieszkania powinnam się dowiadywać, a jednak nie ;-) Tak myślę, że w takim razie, to powinni mi i w szpitalu wiarygodnych informacji udzielić.

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2018, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    homerowa wrote:
    A ten zestaw do irygacji kupowałaś tu czy w PL? Pytam, bo mam częste problemy z zatokami :-/

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2018, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IBella wrote:
    Kupilas to w polsce czy tutaj ?
    Hehe dopiero zauważyłam, że też o to spytałaś :-P

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2018, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    megi.waw wrote:
    tak, to ta ksiązeczka. Ja w srodku tej ksiązeczki miałam papierową kartę w ktorej byly wpisywane wszystkie dane z badań i usg maluszka.
    To chyba wezmę tą książeczkę teraz na wizytę ze sobą i zapytam czy będą mi tam wszystko wpisywać.

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • megi.waw Koleżanka

Wysłany: 25 maja 2018, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    homerowa wrote:

Ja tu poznałam sporo Polakow, ale takich z ktorymi mogę się spotkać i miło pogadać jest garstka. Inne "koleżanki" za bardzo interesowały się moimi "plecami". Dokładnie tak jak wy piszecie.
    Raczej czas spędzamy ze sobą ( ja , mąż i nasz synek), często podrózujemy po Szwajcarii, lub spotykamy się z innymi naszymi przyjaciólmi nie Polakami.

atdchdgecpqvyb8k.png

• megi.waw Koleżanka

Wysłany: 25 maja 2018, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agniecha2101 wrote:
    To chyba wezmę tą książeczkę teraz na wizytę ze sobą i zapytam czy będą mi tam wszystko wpisywać.

a w tej kartce co jest w środku nie masz wpisywanych info ?

atdchdgecpqvyb8k.png

• megi.waw Koleżanka

Wysłany: 25 maja 2018, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agniecha2101 wrote:

Jak tu się dodaje zdj?
    zrobilam zdj tej karty.ale nie wiem jak ja tu dodac?

atdchdgecpqvyb8k.png

• agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2018, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    megi.waw wrote:
    Jak tu się dodaje zdj?
    zrobilam zdj tej karty.ale nie wiem jak ja tu dodac?
    1. Wchodzisz na https://naforum.zapodaj.net
    2. Klikasz "wybierz plik" i wybierasz plik z serwera
    3. Wybierasz ostatni wygenerowany link i wklejasz na forum bez żadnych dodatków

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
‹‹ 29 30 31 32 33 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Masz objawy duszności wydechowej, ale nie jesteś zdiagnozowany? Lekarz online może pokierować Cię dalej

Duszność wydechowa utrudnia oddychanie, szczególnie podczas wydychania powietrza. Uczucie braku tchu może budzić niepokój. Jeśli doświadczasz takich objawów, a diagnoza wciąż nie jest postawiona, warto skonsultować się z lekarzem. Konsultacja online to szybki sposób na omówienie symptomów, uzyskanie wstępnej oceny i wskazówek dotyczących dalszej diagnostyki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.

CZYTAJ WIĘCEJ