Ciąża w Szwajcarii
-
WIADOMOŚĆ
-
homerowa wrote:Bella daj znać jak ten Twój krem czy polecasz
Używam go od 5 czerwca hehe na wizycie lekarz mi go dal i polecil nie wiem czy on cos pomaga ,fajny jest na wieczór bo wczesniej stosowalam wlasne walede i na wieczor kiepsko wkurzala mnie tlustosc hehe . Wlasnie slyszalam fajne opinie na temat Musteli bede chciala w sobote wybrac sie do coop vitality moze akurat beda mieli to bede uzywala kremu musteli i waledy. Zrobie wszystko zeby nie miec rozstepow. Najwyzej jak dostane to nie bede potem miala pretensji do siebie ze nic nie robilam. Do tego czytalam ze peelingi sa dobre dwa razy w tygodniu , z waledy taki zielony. Ale nigdzie nie moge go zlapac.agniecha2101, homerowa lubią tę wiadomość
-
Ja używałam olejek migdałowy na brzuch i żadnych rozstępów nie miałam, mam ale myśle ze to tez duże znaczenie maja geny mija mana po 3 ciążach i tez nic nie miała bardziej się zastanawiam jak brzuch będzie wyglądał po tej podwójnej ciąży czy będzie coś wisiało czy nie
A tak swoją droga planujecie rodzic siłami natury czy cesarka ? -
Cześć dziewczyny u mnie jak zwykle brak czasu na pisanie.
Ja po trzech ciążach mam 2 malutkie rozstępy nad pępkiem. Wydaje mi się, że geny mają bardzo duże znaczenie, bo używałam jakiś krem z migrosa i to bardzo nieregularnie.
agniecha2101 lubi tę wiadomość
-
AnkaSasanka wrote:Ja używałam olejek migdałowy na brzuch i żadnych rozstępów nie miałam, mam ale myśle ze to tez duże znaczenie maja geny mija mana po 3 ciążach i tez nic nie miała bardziej się zastanawiam jak brzuch będzie wyglądał po tej podwójnej ciąży czy będzie coś wisiało czy nie
A tak swoją droga planujecie rodzic siłami natury czy cesarka ?
Ja chcialabym naturalnie , pierwsza ciaza wiec nie wiem.jeszcze jak duzy to bol ale od punktu medycznego wiem jak cesarka wyglada wiec chcialabym zeby jednak udalo sie naturalnieagniecha2101 lubi tę wiadomość
-
IBella wrote:Używam go od 5 czerwca hehe na wizycie lekarz mi go dal i polecil nie wiem czy on cos pomaga ,fajny jest na wieczór bo wczesniej stosowalam wlasne walede i na wieczor kiepsko wkurzala mnie tlustosc hehe . Wlasnie slyszalam fajne opinie na temat Musteli bede chciala w sobote wybrac sie do coop vitality moze akurat beda mieli to bede uzywala kremu musteli i waledy. Zrobie wszystko zeby nie miec rozstepow. Najwyzej jak dostane to nie bede potem miala pretensji do siebie ze nic nie robilam. Do tego czytalam ze peelingi sa dobre dwa razy w tygodniu , z waledy taki zielony. Ale nigdzie nie moge go zlapac.
i się zastanawiam czy mogę tych końcówek do peelingu i masażu na brzuchu używać... ale raczej chyba bez problemu...? Co myślicie?👶 20.09.2022 💙
👧 29.07.2020 💗
👦 8.12.2018 💙 -
AnkaSasanka wrote:Ja używałam olejek migdałowy na brzuch i żadnych rozstępów nie miałam, mam ale myśle ze to tez duże znaczenie maja geny mija mana po 3 ciążach i tez nic nie miała bardziej się zastanawiam jak brzuch będzie wyglądał po tej podwójnej ciąży czy będzie coś wisiało czy nie
A tak swoją droga planujecie rodzic siłami natury czy cesarka ?ale to prawda, przede wszystkim to genetyka już decyduje w dużej mierze o tym czy bedziemy mieć rozstępy czy nie
ale to nie znaczy, że jak ktoś ma sklonności, to nie można próbować tego zminimalizować
Ja bym bardzo chciała rodzić SN, ale pewnie ze względu na moje problemy z kręgosłupem, to raczej będzie mało prawdopodobneU Ciebie przy bliźniakach to pewnie cesarka?
👶 20.09.2022 💙
👧 29.07.2020 💗
👦 8.12.2018 💙 -
Pewnie z tym olejkiem i innymi kremami ze warto ja jestem mega niekonsekwentna w tych sprawach
Tak teraz przy bliźniakach zdecydowałam się na cesarkę bardziej dla bezpieczeństwa dzieci niż wygodnictwa może dlatego ze syna w ostatnim momencie stwierdzili ze jest białko w moczu i myszą wywołać poród a mały wyszedł z jedna rączka wyprostowana co spowodowało chwilowe niedotlenienie później problemy z karmieniem itp itd teraz wole mieć chyba spokoj choć to się rak tylko mówi bo i tak jestem pełna obaw tego porodu.
Ja teraz w maju jak byłam na wizycie czyli w 8 Mc byłam szczepiona
My mamy ubezpieczenie podstawowe na małe dziecko od inwalidztwa od śmierci i na aparat do zębów płacimy Ok 90 chf
mąż tu mieszka już od 16 roku życia i trochę przejadł różnych kroczków druczków porównywanie ubezpieczeń możesz na stronie comparis.ch -
Dowiedzialam sie wczoraj ze jest tu cos takiego jak Kita. Wiecie jak to dziala ? Kiedy powinnam dziecko zapisywac ? Od kiedy dziecko moze tam isc ? Co dziecko ma tam zapewnione ? Poleca ktos? Jakie opinie slyszalyscie ?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2018, 10:29
-
AnkaSasanka wrote:Ja z tego co się orientuje to ze każda kita ma swoje warunki przyjęcia wiec najlepiej żebyś dowiedziała się w wybranej przez siebie placówce
No jasne ze sie dowiem, ale orientacyjnie chce wiedziec jakie Wy macie spostrzeżenia czy warto czy nie itp ? Kiedy sie tym zaczac interesowac, jestem w 18 tyg ciazy ( narazie mysle ze to za wcześnie, czy juz czas )? -
AnkaSasanka wrote:Pewnie z tym olejkiem i innymi kremami ze warto ja jestem mega niekonsekwentna w tych sprawach...
...Ja teraz w maju jak byłam na wizycie czyli w 8 Mc byłam szczepionaRaz się posmaruje, raz nie, najczęściej to tylko po kąpieli
Zastanawiam się właśnie nad tą szczepionką, bo ginka mi wspomniała na ostatniej wizycie o tym. Wiesz może czy są jakieś przciwwskazania co do tej szczepionki lub jakieś skutki uboczne...? W Polsce się chyba kobiet w ciąży na krztusiec nie szczepi.👶 20.09.2022 💙
👧 29.07.2020 💗
👦 8.12.2018 💙 -
IBella wrote:Dowiedzialam sie wczoraj ze jest tu cos takiego jak Kita. Wiecie jak to dziala ? Kiedy powinnam dziecko zapisywac ? Od kiedy dziecko moze tam isc ? Co dziecko ma tam zapewnione ? Poleca ktos? Jakie opinie slyszalyscie ?👶 20.09.2022 💙
👧 29.07.2020 💗
👦 8.12.2018 💙 -
IBella wrote:Wie ktos ile wynosi skladka za dziecko ubezpieczenia ? Powoli bede podpisywać ubezpieczenie , ile placicie za swoje i co w tym macie ? Pytanie do mamus juz z dzieckiem
Moj synek ubezpieczony jest w Swica, franczyzy zero chf, ( nie ponosi się żadnych kosztow leczenia) , placimy skladkę ubezpieczeniową 137 chf. Ubezpieczenie ogolne.
Dodatkowo mamy wykupiony na całą rodzinę opiekę w szpitalu( szpital,wypadek,operacje itp.) na całym swiecie w Innova.
Żłobek to Kinderkrippe. Szwajcarskie blabliblu (blog) poleca 'Jeśli chcesz zapisać dziecko do państwowego żłobka, zapisz go od razu gdy zajdziesz w ciążę. Nie żartuję. Koleżanka w 5 miesiącu ciąży zrobiła to w poprzedni piątek…
Państwowych placówek dotowanych przez gminy jest naprawdę malutko. Jeśli zabraknie tego miejsca dla Twojego malucha, nastaw się na wydatek rzędu 2000 – 3000 chf miesięcznie."
Przyjmują dzieci od 3 mc życia. Dosyć dobrze to jest przedstawione w tym artykule. http://dookola-swiata-w-jeden-dzien.blogspot.com/2014/12/szwajcaria-fakty-i-mity-4-edukacja.htmlIBella, agniecha2101 lubią tę wiadomość
-
megi.waw wrote:Moj synek ubezpieczony jest w Swica, franczyzy zero chf, ( nie ponosi się żadnych kosztow leczenia) , placimy skladkę ubezpieczeniową 137 chf. Ubezpieczenie ogolne.
Dodatkowo mamy wykupiony na całą rodzinę opiekę w szpitalu( szpital,wypadek,operacje itp.) na całym swiecie w Innova.
Żłobek to Kinderkrippe. Szwajcarskie blabliblu (blog) poleca 'Jeśli chcesz zapisać dziecko do państwowego żłobka, zapisz go od razu gdy zajdziesz w ciążę. Nie żartuję. Koleżanka w 5 miesiącu ciąży zrobiła to w poprzedni piątek…
Państwowych placówek dotowanych przez gminy jest naprawdę malutko. Jeśli zabraknie tego miejsca dla Twojego malucha, nastaw się na wydatek rzędu 2000 – 3000 chf miesięcznie."
Przyjmują dzieci od 3 mc życia. Dosyć dobrze to jest przedstawione w tym artykule. http://dookola-swiata-w-jeden-dzien.blogspot.com/2014/12/szwajcaria-fakty-i-mity-4-edukacja.html
Smieszne to.dla mnie jest,czyli jestem w 5 miesiacu a juz powinnam zalatwic dzidziusiowi kite ? Dodam ze 3 miesieczne jeszcxe nie oddam chcialabyl pol roczne albo roczne -
IBella, co do krippe to z tego co wiem to kazda kosztuje 2500 chf za 5 dni w tygodniu. co do roznic czy panstwowa czy prywatna w sprawie ceny to nie slyszalam...przynajmniej w luzernie nie ma roznicy. sa za to betreuungsgutscheine (czyli pomoc kantonu uzalezniona od zarobkow rodzicow). do 18-tego miesiaca zycia dziecka jest to pomoc odczuwalna, a potem te stawki ktore sie naleza sa duzo nizsze.
czy musisz sie tak wczesnie interesowac krippe....na pewno taka ktora ma dobre opinie. w luzernie (w miescie) to krippe sie wrecz reklamuja i wolne miejsca sa (nie slyszalam, zeby byly problemy. kolezanki wrecz maja kilka placowek do wyboru). ale to dotyczy sytuacji tutaj. gdzie indziej moze byc inaczej...
badanie prenatalne robia wszystkim z tego co wiem. nie mialas tego badania na przeziernosc karkowa plus badanie krwi i okreslenie prawdopodobienstwa wad poldu? jesli mialas usg to pewnie mialas to badania. pewnie wszystko bylo w porzadku, bo inaczej bys pewnie wiedziala.
co do szczepionki w ciazy to opisywalam to juz dokladnie wczesniej w tym watku i w watku o szczepionkach w ciazy (tu na bbf). nie jest to tylko krztusiec tylko DTP czyli szczepionka kojarzona. dziwne, ze zaden lekarz o tym nie mowi....moja tez nie mowila.
Sophie 10.05.2017
Marie 20.12.2019