X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Szwajcarii
Odpowiedz

Ciąża w Szwajcarii

Oceń ten wątek:
  • AnkaSasanka Koleżanka

Wysłany: 4 czerwca 2018, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IBella wrote:
    Zwrot podatku TAX FREE , moze otrzymac osova majaca stale miejsce zamieszkania poza unia europejska , minimalna kwota 200 zl.

Jak to dziala w rzeczywistości ?
    Duze zakupy dla dziecka, ktos jeszcze zaoszczedzil ? Wiecie cos na ten temat ?

Hej ja co prawda nie robiłam zakupów dziecięcych ale inne robiłam i tu kilka wskazówek najpierw się dowiedz czy dany sklep wystawia TaxFree gdyż w Pl nie ma obowiązku aby sklep wystawił Ci raki dokument ja się spotkałam z wielkimi oczami pan w kasie gdy im o tym mówiłam .
    Pamiętaj ze w Ch do 300 chf możesz wwozić towar bez opłat nam w sumie się udało i nic nie płaciliśmy
    Tyle z moich doświadczeń z tax free jedyny plus ze za wszystko co kupiliśmy w Pl do domu wyszło nas z przejazdem taniej niż robiąc tutaj zakupy

• IBella Koleżanka

Wysłany: 5 czerwca 2018, 07:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnkaSasanka wrote:
    Hej ja co prawda nie robiłam zakupów dziecięcych ale inne robiłam i tu kilka wskazówek najpierw się dowiedz czy dany sklep wystawia TaxFree gdyż w Pl nie ma obowiązku aby sklep wystawił Ci raki dokument ja się spotkałam z wielkimi oczami pan w kasie gdy im o tym mówiłam .
    Pamiętaj ze w Ch do 300 chf możesz wwozić towar bez opłat nam w sumie się udało i nic nie płaciliśmy
    Tyle z moich doświadczeń z tax free jedyny plus ze za wszystko co kupiliśmy w Pl do domu wyszło nas z przejazdem taniej niż robiąc tutaj zakupy

Ten dokument dostaliscie w jakim jezyku ? Bo potem tu przy granicy z CH trzeba to podbic i jak zwrot otrzymaliscie ?

• AnkaSasanka Koleżanka

Wysłany: 5 czerwca 2018, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie otrzymaliśmy zwrotu bo sklep w Pl nam nie wystawił Tax Free gdyż pow nam ze nie wystawiają na granicy Szwajcarskiej mąż był i tam jest firma która się tym zajmuje my skrupulatnie pozbieralismy rachunki za zakupy jadąc do Ch na granicy im pokazaliśmy co kupiliśmy ze zapłaciliśmy podatek w Pl a ze kwota nie była dużo wiekasza niż 600 chf bo masz 300 na os to nas puścili
    http://szwajcariamoimioczami.ch/index.php/odzyskiwanie-podatku-vat-z-zagranicznych-zakupow/

http://konnowszwajcarie.blogspot.com/2018/01/zwrot-podatku-za-zakupy.html?m=1
    Może tu coś znajdziesz

• IBella Koleżanka

Wysłany: 5 czerwca 2018, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnkaSasanka wrote:
    Nie otrzymaliśmy zwrotu bo sklep w Pl nam nie wystawił Tax Free gdyż pow nam ze nie wystawiają na granicy Szwajcarskiej mąż był i tam jest firma która się tym zajmuje my skrupulatnie pozbieralismy rachunki za zakupy jadąc do Ch na granicy im pokazaliśmy co kupiliśmy ze zapłaciliśmy podatek w Pl a ze kwota nie była dużo wiekasza niż 600 chf bo masz 300 na os to nas puścili
    http://szwajcariamoimioczami.ch/index.php/odzyskiwanie-podatku-vat-z-zagranicznych-zakupow/

http://konnowszwajcarie.blogspot.com/2018/01/zwrot-podatku-za-zakupy.html?m=1
    Może tu coś znajdziesz

Czyli w Polsce z tym.ciezko hehe. , dzieki za info

• AnkaSasanka Koleżanka

Wysłany: 5 czerwca 2018, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak my się spotkaliśmy z największym oporem w sklepach polskich i miałam wrażenie ze to ja uświadamiam ich o czymś takim jak tax free

• IBella Koleżanka

Wysłany: 5 czerwca 2018, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnkaSasanka wrote:
    Tak my się spotkaliśmy z największym oporem w sklepach polskich i miałam wrażenie ze to ja uświadamiam ich o czymś takim jak tax free

My z okolic podkarpacia wiec tam przy ukrainie moga wiedziec co to jest

• agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2018, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IBella wrote:
    Podziel sie swoimi Typami, ja przegladnelam chyba milion stron z wozkami haha
    Podobają mi się bardzo wózki z firm: Bebetto, Camarelo, Tako, Riko, Roan :-) konkretnych modeli już nie będę wymieniać, bo jest tego trochę ;-)
    W ogóle dla mnie przecudnym wózkiem jest INGLESINA CLASSICA BALESTRINO :-) ale mimo, że mi się bardzo wizualnie podoba, to raczej się na niego nie zdecyduję ;-) Podobają mi się bardzo wózki retro, ale wydają mi się niebardzo praktyczne.

A o foteliku myślałam np BRITAX ROMER DUALFIX.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 czerwca 2018, 10:31

IBella lubi tę wiadomość

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2018, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja umieram dziś :-/  Wczoraj po południu nagle zaczęło mi kręcić w nosie w lewej dziurce i ciekło jak z kranu... Myślałam, że jakoś sobie czymś podrażniłam może czy coś, bo cały dzień czułam się dobrze, nawet powiedziałabym, że w stosunku do poprzednich dni bardzo dobrze, więc nie podejrzewałam nawet, że mi się może jakieś chorubsko zaczynać. Ale już w nocy obudziłam się z tak bolącym gardłem, że nie mogłam śliny przełknąć :-/ Prawie cała noc nie spałam, bo nos zawalony, gardło bolące...  Z rana poleciała mi krew z nosa, gdzie nigdy mi się to nie zdarzało :-/ i leżę teraz bez sił z bólem mięśni, głowy i gardła, z zapchanym nosem :-/ Próbuję leczyć się jakoś domowymi sposobami plus mam syrop Pelafen Mama i pastylki prenalen gardło z PL, ale nic to nie daje :-( :-(
    Macie może do polecenia jakieś skuteczne specyfiki bezpieczne w ciąży...?

homerowa lubi tę wiadomość

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • homerowa Koleżanka

Wysłany: 6 czerwca 2018, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agniecha2101 wrote:
    Dziewczyny ja umieram dziś :-/  Wczoraj po południu nagle zaczęło mi kręcić w nosie w lewej dziurce i ciekło jak z kranu... Myślałam, że jakoś sobie czymś podrażniłam może czy coś, bo cały dzień czułam się dobrze, nawet powiedziałabym, że w stosunku do poprzednich dni bardzo dobrze, więc nie podejrzewałam nawet, że mi się może jakieś chorubsko zaczynać. Ale już w nocy obudziłam się z tak bolącym gardłem, że nie mogłam śliny przełknąć :-/ Prawie cała noc nie spałam, bo nos zawalony, gardło bolące...  Z rana poleciała mi krew z nosa, gdzie nigdy mi się to nie zdarzało :-/ i leżę teraz bez sił z bólem mięśni, głowy i gardła, z zapchanym nosem :-/ Próbuję leczyć się jakoś domowymi sposobami plus mam syrop Pelafen Mama i pastylki prenalen gardło z PL, ale nic to nie daje :-( :-(
    Macie może do polecenia jakieś skuteczne specyfiki bezpieczne w ciąży...?
    Biedna.. :( wracaj szybko do zdrowia :*
    Ja leczyłam się czosnkiem i imbirem, z tym drugim trzeba uważać, żeby nie za dużo go dawać. Czosnek jadłam z kanapką, taki pokrojony drobniutko, 3 razy dziennie jeden ząbek (smak okropny, ale działa).
    Z imbiru robiłam sobie napar i dodawałam jeszcze miód jak już przestygło :) Na gardło miałam spray z apteki Halset. Dużo wody 2l (dla mnie to dużo :)) i sok z cytryny. Do tego płukanie zatok irygatorem, o którym już pisałyśmy :) Wyleczyłam się w parę dni :)
    P.S. Dużo odpoczywaj to też pomaga :)

agniecha2101 lubi tę wiadomość

• IBella Koleżanka

Wysłany: 6 czerwca 2018, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Napar z imbiru najlepszy, jagoruje we wrzacej wodzie kawalki imbiru z 10 minut i pije ostry cieply napar, zawsze pomaga

homerowa, agniecha2101 lubią tę wiadomość

• IBella Koleżanka

Wysłany: 6 czerwca 2018, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny URODOWA POMOC mi potrzebna , stosujecie cos antyrozstepowo ? Dostalam od lekarza krem AndreaCare Striae , ale wiem ze mozna pilingowac i olejowac skore. Co Wy robicie? Lepiej zapobiegac niz potem wzdychac

• AnkaSasanka Koleżanka

Wysłany: 6 czerwca 2018, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do choroby to nie pomogę bo ja tylko raz w ciąży miałam bolące gardło i mnie leczyli syropem z cebuli obrzydlistwo

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 czerwca 2018, 23:33

• homerowa Koleżanka

Wysłany: 7 czerwca 2018, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IBella wrote:
    Dziewczyny URODOWA POMOC mi potrzebna , stosujecie cos antyrozstepowo ? Dostalam od lekarza krem AndreaCare Striae , ale wiem ze mozna pilingowac i olejowac skore. Co Wy robicie? Lepiej zapobiegac niz potem wzdychac
    Ja w okresie dojrzewania się już nabawiłam rozstępów, także od razu w 4 miesiącu zaczęłam stosować balsamy :) Miałam ten z Palmers'a a teraz mam z z Lirene- Będę mamą.
    Palmers jest bardzo treściwy a ten z Lirene raczej lekki :) Na razie nic się nie pojawiło ale to zależy od skóry. Ja mam bardzo cienką i tylko czekam, aż coś się pojawi :)
    W internetach dziewczyny polecają Mustelle ale nie testowałam na sobie :)

• homerowa Koleżanka

Wysłany: 7 czerwca 2018, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella daj znać jak ten Twój krem czy polecasz :)

• agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2018, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    homerowa wrote:
    Biedna.. :( wracaj szybko do zdrowia :*
    Ja leczyłam się czosnkiem i imbirem, z tym drugim trzeba uważać, żeby nie za dużo go dawać. Czosnek jadłam z kanapką, taki pokrojony drobniutko, 3 razy dziennie jeden ząbek (smak okropny, ale działa).
    Z imbiru robiłam sobie napar i dodawałam jeszcze miód jak już przestygło :) Na gardło miałam spray z apteki Halset. Dużo wody 2l (dla mnie to dużo :)) i sok z cytryny. Do tego płukanie zatok irygatorem, o którym już pisałyśmy :) Wyleczyłam się w parę dni :)
    P.S. Dużo odpoczywaj to też pomaga :)
    Dzięki :-)
    Imbiru akurat nie mam w domu, ale piłam wczoraj mleko z miodem i czosnkiem, tylko jakoś chyba czosnek mi nie służy teraz, bo odrazu mi żołądek rozbolał :-( Ale już dziś czuję się trochę lepiej :-) Do gardła mam jeszcze taki spray z PL Argentin-T, można normalnie w ciąży stosować.
    He he dla mnie 2l wody dziennie to też duuużo ;-) Odkąd się dowiedziałam, że w ciąży jestem, to staram się pić jak najwięcej, wyciskam sobie cytrynę do wody lub pomarańcz, to trochę lepiej wchodzi :-) ale mimo wszystko 2 litrów aż nie wcisnę :-P

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2018, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IBella wrote:
    Mi mama właśnie z PL przywiozła z Musteli olejek taki przeciw rozstępom, to smaruje trochę, ale ja mało systematyczna jestem w tym :-P Wcześniej to normalnie po kąpieli tak jak zawsze całe ciało zwykłym balsamem. No i ja lubię też do wszystkiego olej kokosowy wykorzystywać, więc czasem też smaruję :-) Jak pojadę do PL, to pewnie coś sobie dokupię jeszcze :-)
    Polecam do poczytania bloga SROKAO, super analizuje składy kosmetyków, również tych dla kobiet w ciąży :-) Podobno kosmetyki Nacomi Pregnant Care są super :-)

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • megi.waw Koleżanka

Wysłany: 7 czerwca 2018, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IBella wrote:

Hey, ja stosowałam olejek z Weleda. Dla kobiet w ciąży. Od początku do końca. Wynik , zero rozstępów.
    Więc bardzo polecam. Jak macie możliwosc to kupujcie w De lub PL dużo tańszy niż w Szwajcarii. Nie brudzi ubrań.

atdchdgecpqvyb8k.png

• AnkaSasanka Koleżanka

Wysłany: 7 czerwca 2018, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co robię złe ze moje wiadomości nie pokazują się w całości ?

• agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2018, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnkaSasanka wrote:
    Co robię złe ze moje wiadomości nie pokazują się w całości ?
    Podobno jak się wstawia jakieś emotikony z tel. to urywa wiadomość.

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • AnkaSasanka Koleżanka

Wysłany: 7 czerwca 2018, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaa to mi wyjaśnia wszystko
    Dziękuje :)

‹‹ 33 34 35 36 37 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ