X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Szwecji
Odpowiedz

Ciąża w Szwecji

Oceń ten wątek:
  • Rudzia Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2015, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kwiaiszek o takim czyms to pogadaj z lekarzem moze? Wystawi Ci zwolnienie chorobowe? Hmm.. no ja z polozna o tym nie gadslam ze cos mnie boli i vhce isc na zwolnienie bo ona i tak by nie pomogla.. poszlam do lekarza polaka jak juz nie dawalam rady i powiedzialam mu o moich bolach plecow miednicy itd i wypisal mi zwolnienie, z reszta do dzis na nim jestem... ale no nie bede Ci mowic co masz robic-ja tak zrobilam... a Ty zrob tak jak Tobie lepiej i zebys wyszla tez na tym dobrze :)

18.04.2015 (42+2) Sofia 4500g; 54cm <3
    l22njw4zq8sux6j8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 lutego 2015, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też o tym myślałam, ale tutaj niestety nie mam możliwości pójścia do polskiego lekarza, bo go nie ma. Niedługo będę miała usg w szpitalu, to już chyba będzie lekarz wykonywał, to wtedy Zapytam

• Preggo Koleżanka

Wysłany: 3 lutego 2015, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej:)

Witam się właśnie znalazłam Wasz wątek i chętnie się dołączę.
    Mieszkam w Szwecji od 11 miesięcy, termin porodu mam za miesiąc (aktualnie jestem w 36tygodniu).
    Mam też 5letniego synka.

aisa lubi tę wiadomość

f2w3skjos98t0y1w.png
  • aisa Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2015, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kwiauszek, jakiś polski rodzinny powinien się tam jednak znaleźć.

Preggo, witaj :) i gratuluje!!
    W jakich rejonach Szwecji mieszkasz? I skąd pomysł na nick? ;)

o148e6yd9z2ipahq.png
    wnidtv73ksjvw8t0.png
  • Preggo Koleżanka

Wysłany: 3 lutego 2015, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej ja z okolic Sztokholmu rodzić planuję w Södertälje bo mam najbliżej. A preggo raczej z braków pomysłu:)

Fajnie że jest Was/Nas tu trochę:) mam nadzieję że forum będzie się kręcić:)

aisa lubi tę wiadomość

f2w3skjos98t0y1w.png
  • Rudzia Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2015, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam sie i ja :) na szczescie juz mi duzo lepiej, zostal mi tylko katar..
    Dzis dostalam list ze szpitala ze mam wizyte na 18 lutego o 9:30... Mam nadzieje ze bedzie to juz ostatnia wizyta i ze juz podejma decyzje co i jak ;/

Jutro wizyta u poloznej, myslicie ze da rade sprawdzic polozenie Malej ? Martwie sie, bo wychodzi na to ze chyba sie jeszcze nue przekrecila ;/

Preggo witaj ;)

l22njw4zq8sux6j8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 lutego 2015, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety szukalam i nie mogłam nic znaleźć. A usg wykonuje tutaj lekarz? Może wtedy uda mi się zagadać. Witam Cię Preggo:)

• aisa Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2015, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Preggo, mogłam strzelać w sumie, że okolice Sztokholmu ;) Większość z nas (choć za wiele nas tu nie ma) mieszka w okolicach stolicy :) <chyba tylko Kwiauszek i ja nie>
    Jak Ci tu ciąża mija?

Rudzia, dobrze, że już lepiej się czujesz. To zaproszenie do szpitala to już pewnie na omówienie samego zabiegu cc i wyznaczenie daty. Gdy nade mną wisiało widmo cc to tak tłumaczyła położna, że się tak to odbywa. A położna powinna spokojnie wyczuć położenie Małej. Pamiętam, że u mnie za każdym razem dobrze mówiła położenie, a że Młody prawie na każdej wizycie leżał inaczej to miała wyzwanie ;) Ale jeśli faktycznie będziesz miała cc to nie ma znaczenia jak Mała będzie ustawiona.

Kwiauszek, mi usg chyba położna robiła, ale pewna nie jestem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego 2015, 12:14

Rudzia lubi tę wiadomość

o148e6yd9z2ipahq.png
    wnidtv73ksjvw8t0.png
  • Rudzia Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2015, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie usg tez robila polozna, tylko ze ja bylam na usg w 19 tygodniu..

l22njw4zq8sux6j8.png
  • Rudzia Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2015, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aisa tez tak mysle, ze juz dostane date cc wtedy bo w sumie bedzie to juz poczatek 35 tyg wiec malo czas.. Tak na ostatnia chwile wsystko.. No zobaczymy jak to bedzie :) nie nastawiam sie negatywnie , bedzie co ma byc.. Juz nie mam sily na nerwy..

l22njw4zq8sux6j8.png
  • Preggo Koleżanka

Wysłany: 3 lutego 2015, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudzia to możliwe że w podobnym terminie się nasze dzieci urodzą:)
    Moja pierwsza ciąża zakończyła się cesarką i chyba teraz gdybym miała wybór czuła bym się bezpieczniej gdyby to też była cesarka ale nie ma nawet tematu minęło prawie 5 lat i nie ma przeciwwskazań do naturalnego porodu. Mam tylko nadzieję że scenariusz będzie inny a nie jak ostatnio kilkanaście godzin męczarni a na koniec i tak cesarka.

Mi też usg to w 20tyg robiła położna.
    Położenie dziecka moja położna bada co wizytę i twierdzi że dziecko leży główką w dół - ja odczuwam to podobnie.

f2w3skjos98t0y1w.png
  • aisa Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2015, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudzia, początek 35 tygodnia to kupa czasu jeszcze :) Nie martw się na zapas. Ogarną tym razem wszystko jak trzeba, zobaczysz :)

Preggo, to chyba najgorszy scenariusz porodowy, wymęczyć się porodem a na koniec cesarka, współczuje! Mam znajomą, która w Pl miała cc a tu drugie dziecko rodziła siłami natury.
    Jak się czujesz w Szwecji, podoba Ci się tu?

o148e6yd9z2ipahq.png
    wnidtv73ksjvw8t0.png
  • Rudzia Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2015, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Preggo a na kiedy masz termin? Chlopczyk czy dziewczynka? :)

No ja wiem, ze teraz jak tam pojde to juz wyjde z odpowiedzia.. albo bedzie cc albo nie i tyle.. tylko mi w glowie namieszali, bylam gotowa na naturalny porod a teraz sie go boje ;/

Jesli chpdzi o cc to najlepsze jest to ze dokladnie wiadomo kiedy to sie odbedzie.. w naturalnym boje sie ze jak akcja sie zacznie to bede sama w domu i nikt nie zdazy przy przyjechac i zaczne panikowac ...nie lubie nieznanych sytuacji ;/

l22njw4zq8sux6j8.png
  • Rudzia Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2015, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sprawdzilam jeszcze raz ta karte z data co dzis dostalam i jak byk jest napisane ze to bedzie rozmowa/podjecie decyzji co do porodu... uff.. czyli nie beda mnie ciagac po lelarzach juz..

l22njw4zq8sux6j8.png
  • aisa Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2015, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaka u Was pogoda?
    U mnie śniegu trochę leży i lekki mróz

o148e6yd9z2ipahq.png
    wnidtv73ksjvw8t0.png
  • Preggo Koleżanka

Wysłany: 4 lutego 2015, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej tutaj dużo śniegu też lekki mróz ale ciężko się chodzi nieodśnieżone chodniki plus duży brzuch.

Rudzia u mnie termin na 5.03 no i drugi chłopak (teraz już się z tym pogodziłam ale długo to trwało bo marzyła mi się dziewczynka)

Aisa w Szwecji jak narazie jest ok w ciągu tego pierwszego roku pracowałam trochę jako niania ale tylko na ok 1/2 etatu i chodziłam do szkoły zrobiłam SFI ale z mówieniem u mnie kiepsko.
    Życie na obczyźnie ma swoje plusy i minusy chociaż póki co widzę więcej plusów.

Też się obawiam kiedy poród się zacznie zwłaszcza że mój mąż zaczął włąśnie nową pracę w szwedzkiej firmie gdzie warunkiem przyjęcia było też pójście do szkoły i tak jak wychodzi do szkoły po 8 rano potem jedzie prosto do pracy i wraca przed 23 także oby u mnie się zaczęło w nocy:)

A Wy dziewczyny jak się odnajdujecie w szwedzkiej rzeczywistości??

aisa lubi tę wiadomość

f2w3skjos98t0y1w.png
  • Preggo Koleżanka

Wysłany: 4 lutego 2015, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy boli/bolało Was jak położna bada ułożenie dziecka?? Bo nie wiem czy moja taka niedelikatna czy ja taka wrażliwa:)

f2w3skjos98t0y1w.png
  • aisa Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2015, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie trochę bolało, najbardziej odczuwałam w dole brzucha te Jej naciśnięcia i w sumie tam najczęściej "macała" bo chciała główkę wyczuć.

Może trzecie dziecko będzie dziewczynką :) Taki typowy model szwedzkiej rodziny 2+3. Jak byłam młodsza to marzyłam o 3 dzieci, póki co wciąż wydaje mi się to realne, ale zobaczymy co czas pokaże.

Co do rozpoczęcia się akcji to też się tego bałam, nawet spisałam sobie numer do taxi porodowego, numer był w przychodni. Płaci się chyba 80 kr a resztę Landstinget im dopłaca. Może warto mieć na wszelki wypadek.

W sumie fajna firma, że stawia też na naukę szwedzkiego, no ale wiadomo że obecnie pomocy przy synku nie masz praktycznie a z brzuchem lekko nie jest.

Co do szwedzkiej rzeczywistości to im dłużej tu jestem tym więcej niedoskonałości systemu widzę, ale to chyba tak wszędzie jest. Ja z tych co wolą pisać niż mówić, a to w nauce języka nie jest zbyt pomocne. No ale praktyka czyni mistrza więc obecnie nie jest źle z tym szwedzkim.

Rudzia lubi tę wiadomość

o148e6yd9z2ipahq.png
    wnidtv73ksjvw8t0.png
  • Rudzia Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2015, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w SE mieszkam juz prawie 5 lat i tez coraz wiecej mnie tu zaczyna denerwowac, na poczatku bylam zachwycona-ze tu tak super jest ale teraz.. chociazby z ta ciaza..slaba opieka wg mnie..

Preggo mieszkamy niedaleko siebie :P bo ja tez ze Sthlm :)

A czy boli przy sprawdzaniu ulozenia dowiem sie o 16 :P wtedy mam wizyte :)

l22njw4zq8sux6j8.png
  • Rudzia Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2015, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A no i ze szwedzkim i mnie nawet okej.. chodzilam na poczstku na SFI potem komvux, pracowalam jako Niania u szwedow i w przedszkolu ... teraz jak siedze w domu i nie uzywam tak jezyka to zapomina sie czasem jakis slowek ;/ musze zaczac czytac znowu ksiazki po szwedzku bo zapomne calkiem..

l22njw4zq8sux6j8.png
‹‹ 8 9 10 11 12 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ