X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Szwecji
Odpowiedz

Ciąża w Szwecji

Oceń ten wątek:
  • asia888 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2015, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja jeszcze tylko czekam na wozek i kropelki sab simplex i tez juz bede gotowa:) no i fura prasowania ciuszkow malutkich jeszcze mnie czeka

fJJwp2.png
    8zQPp2.png
  • Rudzia Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2015, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja juz na szczescie wszystko wypralam i poprasowalam :P

18.04.2015 (42+2) Sofia 4500g; 54cm <3
    l22njw4zq8sux6j8.png
  • aisa Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2015, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudzia, super że zakupy udane :)
    Jak się mama czuje?

Asia888, kropelki już tak w razie czego zamówiłaś? Przewidujesz problemy brzuszkowe?

o148e6yd9z2ipahq.png
    wnidtv73ksjvw8t0.png
  • Czarna owca Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2015, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny!

Troche Mi smutno, bo o mały włos mogłabym się tutaj do was wpisać jako mieszkająca w Szwecji oczekująca mama. Ale los pisze dla Mnie scenariusze, których czasem juz mam dosyć... W Lipcu byłam już spakowana, miałam wszystko załatwione miałam wyjechac do Se do mojego faceta który mieszkał tam ponad 8 lat. Mój 7letni syn mial chodzić do szkoly. ALe plany sie pokrzyzowały, troche mój facet nie stanal na wysokosci zadania ale nie chce juz tego drazyc... Wrócił do Pl a ja zaszłam w ciąze. Mieszkam teraz tutaj. Ale dziwnie ciągnie mnie gdzies, za granice. I nie wyknie wykluczone ze gdzies mnie nie wywieje. Tak bardzo podobalo mi sie w miescie w ktorym mieszkał A. Ale teraz juz chyba nie ma konkretnie tam powrotu i plany prysły. Życze wam super bezproblemowych ciąż :) Mój brat mieszka w Se z żoną i dzieciakami ktore urodzily sie juz tam, bratowa sobie bardzo chwali poród. Lekarzy już później srednio, bo dla nich to wszystko jest takie lajtowe :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia 2015, 11:33

aisa lubi tę wiadomość

2fwa3e3k37atox62.png
    ex2b3e5e2w2zvai5.png
  • Rudzia Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2015, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aisa mama juz czuje sie duzo lepiej :)

A mam pytanie do Ciebie o mammaledig.. bo najpierw robi sie w FK anmäl a potem dopiero ansök tak? Jak dlugo trwa zatwierdzenie tego? I jak planuje soe dni na mammaöedig to soboty i niedziele tez czy tylko od pon do pt czyli dni pracujace?

aisa lubi tę wiadomość

l22njw4zq8sux6j8.png
  • aisa Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2015, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Czarna Owco :)
    Lubie to że się u nas pojawiłaś a nie to, że plany nie wypaliły.

Rudzia, super że z mamą lepiej.
    Tak, najpierw anmälan potem ansökan. Ja zaznaczam od poniedziałku do piątku, wtedy też tych dni na dłużej starczy. Ale wydaje mi się, że weekendy tez można ale lepszą opcją są dni pracujące. Z tego co pamiętam to nie trwało za długo. Sprawdzę dokładnie i napisze.
    Edit: Niecały miesiąc od zgłoszenia do decyzji minęło.
    A barnbidrag 3 dni po urodzeniu już było pismo, trzeba było podać konto i ustawowo po miesiącu kasa była.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia 2015, 19:12

Rudzia lubi tę wiadomość

o148e6yd9z2ipahq.png
    wnidtv73ksjvw8t0.png
  • asia888 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2015, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie jeszcze 2 prania czekaja a wczoraj jak na zlosc pralka sie zepsula i nie odwirowuje :S grr...

Aisa tak zamowilam te kropelki akurat przy okazji ostatnich zakupow maluszkowych w PL, tak na wszelki wypadek, bo sa bardzo zachwalane na kolki, wole w razie czego miec

fJJwp2.png
    8zQPp2.png
  • aisa Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2015, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://www.szwecjadzisiaj.pl/imie-dla-dziecka-w-szwecji-oto-ranking-tych-najbardziej-popularnych/

Rudzia lubi tę wiadomość

o148e6yd9z2ipahq.png
    wnidtv73ksjvw8t0.png
  • Rudzia Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2015, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aisa wrote:
    http://www.szwecjadzisiaj.pl/imie-dla-dziecka-w-szwecji-oto-ranking-tych-najbardziej-popularnych/

A myslalam ze Sofia jest tez raczej popularnym imieniem :P doobrze, ze jednak nie :P

l22njw4zq8sux6j8.png
  • aisa Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2015, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od jutra w lidlu http://www.lidl.se/sv/2715.htm?id=277

Rudzia lubi tę wiadomość

o148e6yd9z2ipahq.png
    wnidtv73ksjvw8t0.png
  • aisa Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2015, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Halo halo, szybko meldować się co u Was? :)

o148e6yd9z2ipahq.png
    wnidtv73ksjvw8t0.png
  • Mimi1990 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2015, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie 17 tydzien rozpoczety !!!! :) ruchów jeszcze nie czuje ale mam nadzieje ze juz w kropce! :)

aisa, Rudzia lubią tę wiadomość

"Kto nie dąży do rzeczy niemożliwych, nigdy ich nie osiągnie" wizyta 25.10
    5djyxzkrahkgkrme.png
    atdcjw4zvcdu9pxq.png
  • Mimi1990 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2015, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wkrótce :) odliczam do usg połówkowego który będzie dopiero 20 lutego :)

Rudzia lubi tę wiadomość

5djyxzkrahkgkrme.png
    atdcjw4zvcdu9pxq.png
  • Rudzia Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2015, 00:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie okropne przeziebienie!! :( w nocy walczylam z goraczka..

Ja bylam na tej wizycie w srode u lekarza w Barmorskemottagning...tragedia ;/ powiedziala mi ze ona nie moze mi wypisac skierowania ze cc z powofu tej rany zainfekowanej ;/ nic nie roxumiem bo tej lekarz wczesnirjszy mowil co innego...ald wyslala skierowanie na rozmowe z leksrzem ze szpitala w ktprym bede rodzic ale to skiwrowanie tyczy sie ze niby boje sie rodzic zgodzilam sie na to bo to jedyna szansa zdby pogadac z kimd tam w szpitalu.. w ogole zaczelo mnie to wkurzac wszystko..

l22njw4zq8sux6j8.png
  • Rudzia Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2015, 00:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aisa i dzieki za cynk o Lidlu :) dzis zakupilam 3pak bluzeczek i dresik velurowy:)

aisa lubi tę wiadomość

l22njw4zq8sux6j8.png
  • Mimi1990 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2015, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojej Rudzia współczuje robią Ci tylko pod górkę :/ale wierze ze da sie to wszystko załatwić.

5djyxzkrahkgkrme.png
    atdcjw4zvcdu9pxq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 stycznia 2015, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    faktycznie Rudzia, pod koniec ciązy stresują niepotrzebnie. Wszytsko będzie dobrze.

A ja jestem po pierwszej wizycie, ogólnie jestem zadowolona. Wizyta trwała ponad godzinę. nie podoba mi się tylko ich podejście do ciązy. KIedy powiedziałam jej,ze cięzko pracuję że dużo dzwigam, zrobiła wielkie oczy, że aż tyle. Myślałam, że powie coś pozytywnego na ten temat, coś o zwolnieniu. A ona na to, że mam normalnie pracować dżwigać tak jak przed ciązą. A ja do niej "A jak coś się stanie". Odpowiedziała, że nic mi nię będzie. Także w tej kwestii się zawiodłam. Będę miała to usg prenatalne + jeszcze jedno.
    Na nastepnej wizycie badania.

Wogóle jestem zła, zamówiliśmy z mężem rozmowe po polsku z forsakrinskassan i nie zadzwonili , nie wiem dlaczego. Zamówilam kolejną, ale dopiero na 17 lutego. Bedziemy dzwonić wcześniej, jakoś po angielksu się dogadamy.
    Odnoszę wrażenie, że szefowie chcą, żebym jak najdłuzej pracowała. NA pytanie czy wysyłali już zaświadczenie, ze nie może mnie przenieść na inne stanowisko odpowiedział że on nie wie na ten temat. Boję się, że będę musiała pracować do końca....

• aisa Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2015, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudzia, na jakichś dziwacznych ludzi tam trafiasz. Jeden mówi, że są wskazania do cc, baba że wpisze, że to Ty chcesz... jakiś kiepski żart... Pojęcia nie mam z czego to wynika... bez kitu...
    Zdrówka dla Ciebie, obyś szybko zgubiła przeziębienie. Lecz się domowymi sposobami a jeśli gorączka będzie dość wysoka to paracetamol bierz.

Kwiauszek, chyba Twój pracodawca wykorzystuje, że nie znasz języka i niby swoich praw nie znasz. A tak z ciekawości, to polak czy szwed?
    Dziwne, że nie zadzwonili z F-kassy. Ty w dużo większym mieście mieszkasz niż ja więc na pewno macie oddział F-kassy u siebie. U mnie jest oddział w budynku Skatteverket. Jeśli i u Ciebie tak jest to idźcie tam. Dużo łatwiej dogadać się osobiście niż przez telefon.
    No i dziwi mnie podejście położnej. Moja mówiła żeby spacerować, ruszać się, ale się nie przemęczać i nie przedźwigać. A jak brzuch miałam większy to zaleciła więcej stania przed kompem niż siedzenia i częstsze przerwy na rozruszanie kości.
    To chyba zależy od człowieka na jakiego się trafi.

o148e6yd9z2ipahq.png
    wnidtv73ksjvw8t0.png
  • asia888 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2015, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja juz odliczam do porodu ajaj :p
    torba spakowana ale czekam nadal na wozek z PL :P

fJJwp2.png
    8zQPp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 stycznia 2015, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja juz sama nie wiem co o tym myśleć. Mój szef to Szwed. Mamy odział forsakringskassan. Może uda nam się tam wybrac. Ta położna jest młoda ma z 29 lat. Jestem zdziwiona tym wszystki. Jak jej powiedziałam, że wieczorami boli mnie brzuch i czasem w pracy zaboli jak coś dźwicoś dzwigne, to powiedziała ze mi się macica rozciąga. Ale ja wiem jaki to ból, ten bol jest inny. Boje się, ale nie chce panikować

‹‹ 7 8 9 10 11 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ