X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Szwecji
Odpowiedz

Ciąża w Szwecji

Oceń ten wątek:
  • Madzialena90 Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny u nas no coz ciagle pod gorke niestety. Dzisiaj na kontroli mowie ze nasza coreczka ma coraz wiecej krostek i to na calym ciele i dosc mocno ulewa i mowie jej ze mysle ze to nie sa krosty hormonalne bo jest ich coraz wiecej i uwazam ze to cos innego. W koncu sie zainteresowala i prawdopodobnie mamy do czynienia ze skaza bialkowa i byc moze od tego te problemy brzuszkowe. Eh ...
    bylam na kontroli po 6 tyg od porodu .. Wam tez nie zrobili USG? Myslalam ze robia ale niestety nie.. martwi mnie to tym bardziej ze bylam szyta po porodzie.
    mam wizyte w szpitalu za dwa tyg u fizjoterapeuty to moze mi zrobia? Bo to niby ma byc kontrola + cwiczenia wiec kto wie

z dobrych wiesci bylismy dzisiaj w konsulacie i paszport przysla do polowy maja :)

a co tam u Was?
    jak wasze maluszki?
    i jak tam nasze brzuchatki ? Juz coraz blizej

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 kwietnia 2016, 19:54

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym chciała drugiego bobasa, ale jak sobie pomyślę, o tym jak.nasz.synek śpi to mi się odechciewa...

Dzisiaj od 23 do 3 nad ranem, był ryk Naprzemiennie ze snem. Nie mam już pomysłów na.nasze.dziecko. Jestem taka Zmęczona...

Madzialena ja też nie.miałam usg tylko położna.mnie tam oglądała i sprawdzała szwy Czy wszystko dobrze się zagoilo. Dla mnie to Tez było dziwne, że nie ma usg, cóż. Współczuję Ci problemów z Córcia, może trzeba zmienić Mleczko. Pewnie kazała Ci odstawić nabiał, tez to przerabialam.

My byliśmy tez na wizycie u lekarza, synek nie ma żadnej alergii całe szCescie. Tylko ten sen...

• dais Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzialena znam ten bol. U nas skaza bialkowa juz 3,5 roku i brak postepow. W Polsce bylo latwiej bo jak karmilam piersia to musialam odstawic wszelaki nabial (nie bylo latwo jestem nabialozerna) a jak skonczylam to dostawalismy produkt mlekozastepczy na recepte z apteki. Jak przyjechalismy tutaj okazalo sie, ze nie maja tych mlekozastepczych. Nawet lekarka dzwonila do hurtowni sie dowiedziec czy cos takiego jest w Szwecji i buba, nie ma. Wspolczuje ale z naszych doswiadczen moge Ci poradzic ze swietnie sprawdzaja sie emolienty do kapieli, oliwa z oliwek dodana ok 2-3 lyzki do wody. Jak skora byla bardzo sucha i nieladna dostalismy tutaj ACO Mini Derm i sprawdza sie bardzo dobrze. Zycze wytrwalosci, bo dla mnie zycie bez nabialu bylo bardzo ciezkie, ale udalo nam sie karmic do 9 miesiaca. Podobno w wiekszosci przypadkow skaza mija do 2 roku zycia, wiec moze u was nie bedzie dlugo. Nasza jest uparta i nie chce dziecka opuscic.

Kwiauszek wspolczuje problemow malucha ze snem. Juz nie bardzo mam pomysly. Moze maly chce byc blizej was. Gdzie jest jego lozeczko? Moze da sie przysunac blizej waszego lozka i wtedy bedzie spokojniejszy.

3jgx9jcgxyxh5h7c.png
    8p3o6iyel4i7v3gl.png
    9f7jj44jbtngkz09.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dais kochana, łóżeczko jest w naszym po
    koju nie cały metr od nas. To samo jest jak śpi z nami. Lekarz powiedział, że może być tak że synek w nocy przeżywa nowe umiejętności, ponieważ bardzo szybko rozwija się ruchowo. Noże coś w tym jest, bo dzisiejszej nocy przez sen siadał i stawał, sprawdziliśmy z mężem miał zamknięte oczka, wstał po Czym usiadł i położył się. Ja tak tylko marydze, wiem ze są inne problemy, ale naprawdę te nocki mnie wykanczaja.

Ja tez musiałam Odrzucił nabiał na początku, bł tak położna zaleciła, z kolei lekarz mi mówił, że to nie ma wpływu. Co lekarz inna teoria. Madzialena w sklepie widziałam, mleczka łagodniejsze dla brzuszka, nan h.a dokładnie nie pamiętam, może spróbuj.

Swoją drogą dziwne Dais, że nie mają takich specjalistycznych mlek,
    Chociaż nie raz widziałam nutramigen w aptece i był bardzo drogi bo Kosztował 250 kr, ciekawe czy dają receptę na takie mleko?

• dais Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No wlasnie tez sie bardzo zdziwilam, ze nie maja. Ale nam lekarka wytlumaczyla ze w Szwecji rzadko sie zdarzaja skazy bialkowe i czesto dzieci maja problemy z laktoza, wiec bezlaktozowe sa latwo dostepne. Czasem HA wystarczy, wiec warto sprobowac.
    Kwiauszek moze faktycznie maluch tak przezywa. Bedzie dobrze, moze juz niebawem mu to minie i bedziecie mogli sie wyspac.

3jgx9jcgxyxh5h7c.png
    8p3o6iyel4i7v3gl.png
    9f7jj44jbtngkz09.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 maja 2016, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej:). Jaki tu spokój nanana...:).

Co tam słychać u Was kobietki?

Y nas po staremu, tak jak zawsze raz lepiej raz gorzej. Synek ma już 3 zęby i kolejne trzy w Drodze. Zaliczylisny juz pierwszą wizytę na basenie, bardzo się podobało synkowi. Synuś zaczyna stawiać pierwsze kroki, wspina się nawet po szybie od piekarnika- mówimy na niego człowiek pająk hehe :)

dais lubi tę wiadomość

• Madzialena90 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2016, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas powoli idzie ku lepszemu. Za niedlugo corka bedzie miala robione testy czy to napewno skaza bialkowa.
    Jak ubieracie wasze pociechy w taka pogode? Bo ja chyba nie ogarniam tego do konca. Wiem ze trzeba sprawdzac kark ale mam wrazenie ze moje dziecko jest strasznie cieplolubne i placze raczej jak jej wiaterek zawieje a teraz jest dosc wietrznie i nie wiem jak ubierac :/

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 maja 2016, 23:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzialena my też mieliśmy takie badanie niedawno, z krwi. Wyszło ok.

Ja tez mam problem z ubieraniem. Kilka dni temu, jak Zrobiło się ciepło, było 19 st, synek miał cienkie ogrodniczki, body na długi rękaw i lekki polarek było mu za gorąco, bo podczas kąpieli zauważyłam potowki. Teraz zakładam mu tylko body na krótki rękaw i bluzę, ewentualnie cienką Koszulkę i Kamizelkę, czapkę niekoniecznie. Wydaje mi się, że tak jest dobrze, ja sama Chodzę albo na krótki rękaw albo zarzucam coś dodatkowo.

• Madzialena90 Autorytet

Wysłany: 7 maja 2016, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj ubralam malej body z dl rekawem i cienka bluzeczke to mi sie rozplakala i zostawilam jej tylko body bo w sumie ona i tak w gondoli sie wozi...☺ no i oczywiscie spodnie i skarpetki i czapeczke cieniutka

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 maja 2016, 13:49

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 maja 2016, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas dzisiaj było tak gorąco, mały był ubrany na krótki rękaw. Lato mamy, u nas było 26 stopni dzisiaj :)

• dais Autorytet

Wysłany: 7 maja 2016, 22:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zgadza sie u nas podobnie, Olaf nawet kapal sie w jeziorze i biegal w samych majteczkach. Jednak on jest duzo starszy, wiec u niego juz nie musze sie martwic o warstwe wiecej. Mysle, ze gdybym ubierala maluszka to zalozylabym dzisiaj dlugie spodenki i body z krotkim rekawem i ewentualnie wziela ze soba pieluszke tetrowa na gore. Ubieranie maluszkow jest klopotliwe, Olaf niecierpi jak mu za cieplo, wiec od poczatku musialam go ubierac minimalnie lzej bo byly albo potowki albo ryk.

3jgx9jcgxyxh5h7c.png
    8p3o6iyel4i7v3gl.png
    9f7jj44jbtngkz09.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 maja 2016, 06:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dais dokładnie, ubieranie to ciężka sprawa, synek tez miał długie spodnie i body na krótki rękaw. Zajęłam mu bluzkę,jak zobaczyłam ze się spocil. W tyg.tez było.tak ciepło, a Wieczorem w trakcie kąpieli zauważyłam potowki, więc światełko mi się zapalilo, że trzeba ubierać lżej. Tomaszkowi idą zęby jak.szalone, w tym tyg.wyszły mu kolejne dwa:)

dais lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 maja 2016, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Dziewczyny potrzebuję informacji. Czy jest ktoś z Was z okolic Södertälje??

• dais Autorytet

Wysłany: 13 maja 2016, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uppsala az tak blisko nie jest, wiec nie bardzo.

3jgx9jcgxyxh5h7c.png
    8p3o6iyel4i7v3gl.png
    9f7jj44jbtngkz09.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 maja 2016, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiu jeszcze raz wszystkiego najlepszego dla Jasia, duży duży rosnij:)
    Aż głupio, bo Jasio miał urodziny tydzień temu:(.

Dais no nic, poradzimy jakoś :).

Synek powoli dochodzi do siebie, dzisiaj jest już lepiej. Teraz męża bierze. Myślę, że odpuscimy sobie Jeszcze w tym tyg.przedszkole żeby nie zarazić Innych dzieci.

Co u Was słychać? Dais u Ciebie juz 36 Tydzień jak.się Czujesz?

• dais Autorytet

Wysłany: 15 maja 2016, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kwiauszek dzieki, jakos daje rade. Zaczyna byc ciezej i szybciej sie mecze a bywaja i dni ze moglabym w lozku cale spedzic, ale nic nie poradze. Czekam jeszcze niecierpliwie tydzien na ciaze donoszona i mam zamiar sie nie oszczedzac i przekonac tym malucha do wyjscia. Okna czekaja :P Ciesze sie, ze synke juz lepiej, ale fakt lepiej zaczekac z przedszkolem chwile dluzej.

3jgx9jcgxyxh5h7c.png
    8p3o6iyel4i7v3gl.png
    9f7jj44jbtngkz09.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 maja 2016, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pamiętam swoją końcówkę ciąży, było.tragicznie, do tego nadciśnienie. Ja byłam niedozycia i nie w głowie mi było mycie szyb. Kup sobie liście malin, ja piłam dwa razy ponieważ na Trzeci Dzień wzięli mnie na wywoływanie porodu, picie tego powodowały skurcze macicy u mnie. Kupowałam je tutaj w Szwecji.

Wredny.wirus przypałętal się do małego. Dwa dni Gorączki dochodzacej do 40 stopni, a potem wymioty i biegunka, trwająca od wtorku do Dzisiaj. Na dodatek nikt nie chciał nas przyjąć do lekarza bo ich zdaniem nie było powodu. Na Szczęście biegunka ustępuje. Schudł nasz malutki:(.

• dais Autorytet

Wysłany: 15 maja 2016, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kwiauszek chcialam je kupic ale pisze, ze przeciwskazanie do stosowanie to poprzednia cesarka, wiec chyba nie mam odwagi. Sprobuje oleju z wiesiolka. Energii nie mam zbyt wiele, ale na mysl ze mam dluzej chodzic w tym stanie wole sie zmotywowac i cos porobic i urodzic wczesniej niz meczyc sie do cesarki 20 czerwca bo nie beda juz wywolywac ze wzgledu na poprzednia cesarke. Zapytam jeszcze poloznej o te liscie, moze wie cos wiecej.

Masakra ze nie chcieli takiego maluszka przyjac?! Olaf mial 10 miesiecy jak dostal wlasnie jakiegos wirusa i mial biegunki i od razu nas wzieli do szpitala i spedzilismy tam tydzien na kroplowkach. Masz orsalit albo jakis inny specifik zeby Ci sie nie odwodnil? U nas smecta dzialala cuda, ale ciezko bylo ja podac bo bardzo nie smakowala. Potem dostalismy nifuroksazyd, bo smecte wymiotowal i po tym specyfiku minelo. Ale stracha sie najedlismy niemalego a co dopiero jakby nie byl w szpitalu tak jak Twoj maluszek.

3jgx9jcgxyxh5h7c.png
    8p3o6iyel4i7v3gl.png
    9f7jj44jbtngkz09.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 maja 2016, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dais jaka ja byłam zła, żadnego specyfiku nie mieliśmy. Podawalam tylko jagody, gotowana marchewkę z ryżem taj jak mi powiedzieli. A do Szpitala tylko wtedy jak: dzhecko ma 41 stopni gorączki
    Przelewa się, jest niemal Nieprzytomny
    Brak apetytu, nie pije. Tak nam pani ze szpitala powiedziała, Zresztą nawet do Przychodni nie chcieli nas Przyjąć, bo na wirusa nic nie pomogą. Ma samo minąć. Mały robił po 15 kup. Schudł. Na szczęście już jest wszystko dobrze. Odsypia biedny tydzień choroby.

A widzisz nawet nie wiedziałam, że nie można tej herbatki pić jak ktoś miał cc. Oj te wywoływaniw porodu, masakra. Ja to źle wspominam. Oby było tak jak Chcesz :)

• dais Autorytet

Wysłany: 16 maja 2016, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Masakra ze nie chcieli go przyjac, u nas tez wtedy bylo wirusowe i mimo, ze odwodnienia nie bylo od razu nas przyjeli i na wszelki wypadek podawali kroplowke. Dobrze ze juz lepiej, ale wspolczuje tych stresow. Mam nadzieje, ze szybko wroci do siebie biedaczek. Ostatnio wlasnie w Polsce sie zaopatrywalismy w smecte i orsalit bo w tutejszych aptekach to wszystko prawie na recepte albo w ogole nie wiedza o co nam chodzi. Maz dostal wysypki i chodzi z nia juz prawie drugi miesiac to w aptece kazali isc do lekarza, poszedl i dostal na nia wode utleniona! Oczywiscie nic nie pomoglo, tylko sie pogorszylo, wiec musi isc ponownie.

3jgx9jcgxyxh5h7c.png
    8p3o6iyel4i7v3gl.png
    9f7jj44jbtngkz09.png

‹‹ 104 105 106 107 108 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ