X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Szwecji
Odpowiedz

Ciąża w Szwecji

Oceń ten wątek:
  • aisa Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2016, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kwiauszek, może być np książka z serii Obrazki dla maluchów "uwaga to niebezpieczne". W ogóle książki z tej serii są b.fajne.

Frog, my mamy Carello raptor alu. Po złożeniu nie jest taka mała jak typowa parasolka ale mniejsza sporo od normalnej spacerówki. Kupiłam bo ma przekładaną rączkę i rozkładane oparcie. Ogólnie jest ok ale raczej na asfalt, w terenie ujdzie.
    Najlepiej jednak obmacać..

Udanych wizyt rodzin :)

o148e6yd9z2ipahq.png
    wnidtv73ksjvw8t0.png
  • ememensik Przyjaciółka

Wysłany: 18 lipca 2016, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Little Frog dla mnie ta spacerowa też drogą. Odkladalismy pieniążki na jakiś wózek wcześniej. Ja za niego zapłaciłam ok 9 zl. Tak jak Ty szukałam wielu wózków i zawsze było coś nie tak. Najbardziej chciałam aby dało nim się jeździć też po lesnych drogach czy kamieniach bo takich dużo tu mamy. Ten daje radę. Mój brat na jaakis Urban też zapłacili sporo i oktopbje koła latają. Jeszcze spójrz na joie literax też sa fajne tańsze i dobre.

Aisa dziękuję czegoś takiego szukałam:)

Alice.w, Alice.w, aisa lubią tę wiadomość

ex2b3e5epxo0r3pb.png

bl9ccwa1i0cy1vxf.png
  • dais Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2016, 23:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Little Frog spacerowke mam lekka, dosyc mala i tania, wiec moge polecic Graco Mirage. My mamy ta z myszka Miki i sprawdza sie bardzo dobrze, nie jest rewelacyjna ale szukalismy wozka dla starszaka ktory spelni nasze wymogi i ten byl strzalem w 10. Szwagierka tez uzywa i rowniez zadowolona.

Ostatnio mam niewiele czasu bo maluch chyba ma jakis skok i prawie nie spi, a jak spi to sie zaraz budzi i ma niespokojny sen, wiec przepraszam jak sie nie bede udzielac.

3jgx9jcgxyxh5h7c.png
    8p3o6iyel4i7v3gl.png
    9f7jj44jbtngkz09.png

• Gilis Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2016, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry:)
    Jestem sierpniową mamą i najpóźniej za tydzień synek będzie z nami. Mam pytanie do doświadczonych mam: czy używacie, możecie polecić któreś początkowe pieluchy LIBERO. W Polsce nie widziałam by były dostępne, ale mam możliwość używać właśnie tych. znam jedynie libero up&go i byłam z nich mega zadowolona. Na stronie producenta widzę, że są różne w tej samej rozmiarówce. Ciekawi mnie czy są elastyczne w pasie i od jakich rozpocząć przygodę, czy rozmiar/waga podana na opakowaniu pokrywa się z wagą dziecka czyjednak lepsze są o rozmiar większe - tak miałam z up&go, pasowały oba rozmiary, ale wygodniejszy był większy.
    I wogole będę wdzięczna za uwagi na temat tych pieluszek jeśli znajdziecie czas. Bo może sie napaliłam a wcale nie są fajne.

dqpr3e5eiqwlopbv.png
  • Madzialena90 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2016, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kwiauszek teraz to ja się nie przyzwyczaje do nowego niku :P

u nas jest ok . Córca rośnie jak na drożdżach. Skubana już zaczyna siadać i próbuje pełzać ale to śmiesznie wygląda :D Dni mijają jak szalone. Wprowadzam od skończonych 4 miesięcy pierwsze jedzonko ubaw po pachy :D

Gilis nie pomogę ponieważ używam pampersów i nie mam porównania. A tak propo witaj :) i rozgość się

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lipca 2016, 20:46

Gilis lubi tę wiadomość

• ememensik Przyjaciółka

Wysłany: 24 lipca 2016, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej W końcu znalazłam chwilę, mamy gości jest wesoło, ale na nic czasu nie ma grafik napięty. Mały na początku wstydził się,Al teraz biega jak szalony za dziewczynkami. Jescze trochę i my pojedziemy do Polski.:)

Madzialena możesz zwracać się do mnie jak dawniej hehe:). Smakują coreczce obiadki?:). Super,ze małą tak ładnie się rozwija.

Gils co do pieluch , na samym początku uzywalisng pampersow żółtych sa 3 rozmiary
    . Kupiliśmy też Libero newborn,ale nam przeciekaly jakby nie wchlanialy. jak dovrze pamietam to te libero newborn nialy zanizona rozmuarowke, dokladnie nie kojarze. Pampersy były super bo miały taka siateczkę i pupa była chroniona np.przed kupą. Teraz używany naprzemian Libero Comfort ,up&go, parę razy kupiliśmy Libero Touch akurat mieliśmy zniżki i są bardzo fajnie , mięciutkie. Jeżeli chodzi o pieluchomajtki wolę pampersy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lipca 2016, 22:36

Gilis lubi tę wiadomość

ex2b3e5epxo0r3pb.png

bl9ccwa1i0cy1vxf.png
  • dais Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2016, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gils jestem na biezaco z pieluszkami i testowalismy poki co Libero i Libero touch, jakies z ICA oraz Lidl. Jedynki mielismy Libero touch i zwykle libero sprawdzily sie super. Dwojki kupilismy Lidl i ICA i oba odradzam, pierwsze twarde jak cerata i przesikuje mi maly je, kupka ucieka gora etc. Od drugich dostal odparzenia, zmienilismy na Libero touch i juz po jednym dniu pupka wrocila do normy. Mielismy tez jedynki z pampersa ale nam przeciekaly bokami i brakowalo mi tych skrzydelek zeby dobrze dopiac. U nas tylko libero.
    Powodzenia w czasie porodu.

Madzialena to szybko mala sie rozwija ;)

Gilis lubi tę wiadomość

3jgx9jcgxyxh5h7c.png
    8p3o6iyel4i7v3gl.png
    9f7jj44jbtngkz09.png

• Gilis Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2016, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję dziewczyny za opinie, dzięki nim wiem, że mogę poprosić o przywiezienie wiecej niż jednej paczki na próbę :) pozdrawiamy z upalnej Polski :)

dqpr3e5eiqwlopbv.png
  • dais Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2016, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gilis u nas rowniez upaly ;) Co do Libero to nosilismy jedynki prawie do konca wagi sugerowanej, dwojki juz troche krocej, chociaz nie mam pewnosci ile mlody wazy wiec moze tez do konca. Dzisiaj kupilismy trojki. Wersja Touch ma inna rozmarowke niz standardowa, wiec na to trzeba zwrocic uwage. Jesli mialabym porownywac to nie widze wielkiej roznicy miedzy Libero Touch a Pampers Premium Care.

Gilis lubi tę wiadomość

3jgx9jcgxyxh5h7c.png
    8p3o6iyel4i7v3gl.png
    9f7jj44jbtngkz09.png

• ememensik Przyjaciółka

Wysłany: 28 lipca 2016, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja już się wykoncze. We wtorek mieliśmy szczepienie pneumokoki i 6w1 oraz wizytę z lekarzem.
    Zachodzi do przychodni, okazuje się ze położna małego jest na urlopie. Ok przyjęła nas inna oraz lekarz. Od razu na wstępie mi mówią że będą trzy szczepienia +mmr. Zrobiłam wielkie oczy , powiedziałam że się nie zgadzam że to za wcześnie na takie szczepienie i na dodatek za dużo na raz. Na nic to nie dało, powiedzieli że muszą bo jedziemy do Polski i te mmr jest rekomendowane. Uoieralam się przy swoim ale na nic. W końcu to zaszczepuli. Mały od wtorku ciągle placze, nic nie je tylko pije mleko. Na dodatek N całym ciele na wysypke. 5 godz po sczepieniu miał 40 st gorączki. Dziś goraczki nie ma. W nocy budzi się z krzykiem. Dzwonilismy do przychodni i do szpitala. Kazali czekać i dawać pić. Tyle się nauczytalam, ze zaraz zwaeiuje.

ex2b3e5epxo0r3pb.png

bl9ccwa1i0cy1vxf.png
  • aisa Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2016, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kwiauszek, jak noc, jak Młody się czuje?
    Tyle szczepień za jednym razem to trochę przesada :/
    Z tym mmr to się chyba coś uparli bo nawet jak pielęgniarka była u nas na pierwszym ważeniu Małej to mówiła, że teraz to rekomendują przy wyjeździe do Pl (ciekawe z jakiej okazji tak się za to wzięli?!) ale że Młoda za mała to wiadomo że nie będzie tego miała teraz. Ale że jak karmie piersią to ok i możemy jechać. Trochę to dziwne wszystko.

Dobrze że gorączka spadła, może jedzenie też wróci do normy wkrótce. Nie wiem co doradzić. Na pewno żeby neta już więcej nie czytać bo tam pewnie same negatywne historie.

Gilis, w szpitalu dawali u nas libero touch, fajne są. Zwykłe libero też są ok. Pampers rozmiarówką jest większy. Niedługo 1ki libero będą za małe na Młodą a pampers jeszcze przez jakiś czas powinien być ok.

Gilis lubi tę wiadomość

o148e6yd9z2ipahq.png
    wnidtv73ksjvw8t0.png
  • ememensik Przyjaciółka

Wysłany: 29 lipca 2016, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aisa jestem bezsilna,mały nie chce nic jeść oprócz mleko. Mam wrażenie, ze cofnąłsię do okresu sprzed kilku miesięcy (chodzi o jedzenie), gdzie mleko było na pierwszym miejscu. Noc taka sama pobudki z płaczem. Ogólnie w dzień jest rozdrazniony i placzluwy. Kontakt nawiązuje.

Właśnie położna z lekarzem powiedzialy mi to samo. Jeszcze im powiedziałam, ze Polska nie jest krajem trzeciego świata, żeby na to teraz szczepic. Jak zwykle tylko powiedziały, tak tak my wiemy
    Ale ja nie wyraziłam zgody mimo to uparly sir i zaszczepily. Maz im powiedział przez telefon ze jeżeli coś się stanie z naszym dzieckiem to będą za to odpowiadać. Nie wiem; może nie potrzebnie to powiedzial.

I teraz zastanawiam się czy będą fo znowu szczepic tak jak jest w kalendarzu szcEpiebj czyli w 18 miesiacu.

Wczoraj zrobiłam kopytka , nawet do buzi nie chciał wziąć, na kolację jajeczko uwielbia, nie było mowy. Nawet kupiłam słoiczek to samo. Zdesperowana ugotowałam makaronik też nie chciał. Po prostu pije tylko mleko.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lipca 2016, 09:42

ex2b3e5epxo0r3pb.png

bl9ccwa1i0cy1vxf.png
  • aisa Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2016, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już w 18 miesiącu nie będą na to szczepić, tak mi się wydaje.
    Ale czemu się uparli pół roku wcześniej żeby szczepić to dziwne. Wychodzi na to, że lepiej nie zgłaszać że się chce wyjechać, bez kitu..

My chcemy wyjechać jakoś jak będzie przypadać pierwsze szczepienie na 3 miesiące. Ciekawe czy nie zechcą też wcześniej zrobić szczepienia. Może wcale nie zgłaszać a jak przyjdzie kallelse to zadzwonię i powiem że termin nie pasuje albo że Młoda przewieziębiona..

Dobrze, że mąż tak powiedział. Niech wiedzą co myślicie i tez się trochę pomartwią.

Czyli gryzienie i żucie się Młodemu odwidziały.. może to przejściowe, ze zmęczenia, stresu i tych szczepionek.
    Za ile jedziecie do Pl?

o148e6yd9z2ipahq.png
    wnidtv73ksjvw8t0.png
  • ememensik Przyjaciółka

Wysłany: 29 lipca 2016, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam nadzieję, ze nie. Wiem, ze nie powinnam tam myśleć ale boję się się strasznie ze synkowi coś się zrobi chodZi mi o jego rozwój i choroby.
    Ja też nie wiem,mnie też zlekcewazyli. Czekam tylko na kolejną wizytępójdzie żar mną mąż, powiedział że im nie oszczędzi słów.

Aisa lepiej nie zglaszaj ,ze jedziecie. Ja musiałam bo akuray wtedy na bilans rocznika wypadal nasz wyjazd. Miały być dwa szczepienia A wyszło ekstra. I mały dostał aż 10 chorób do swojego malutkiego Cialka.

Tez mam nadzieję,ze to przejściowe. Jeszcze w poniedziałek moja bratowa mówiła, jak mały pięknie je wszystkiego próbuje. A we wtorek masakra. Na sztućce nie chce nawet patrzeć placzr od razu.
    Do Polski jedziemy za tydzień w czwartek.

ex2b3e5epxo0r3pb.png

bl9ccwa1i0cy1vxf.png
  • aisa Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2016, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odganiaj złe myśli, wszystko będzie ok!

Jeszcze jest trochę czasu do wyjazdu, oby wszystko wróciło do normy z jedzeniem i spaniem!!

o148e6yd9z2ipahq.png
    wnidtv73ksjvw8t0.png
  • ememensik Przyjaciółka

Wysłany: 29 lipca 2016, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robiłam kilka podejść z zupą i kaszka wszystko kończyło się niepowodzeniem.
    Sprawdzałam np witaminke,wodę czy soczek wypije łyżeczką. Na kolację zjadł z 2 malutkiekawałki rybki. I za chwilę mleko bo był płacz. Jutro spróbuję zrobić jakieś kuleczki np z ryżem i warzywami. Martwi mnie to, nie je mieska. A mi się wydaje, ze zrobiły mu się sine powieki i pod oczami. Dałam mu też ciasteczko nawet tego nie chciał. Musimy czekać.

ex2b3e5epxo0r3pb.png

bl9ccwa1i0cy1vxf.png
  • ememensik Przyjaciółka

Wysłany: 29 lipca 2016, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robiłam kilka podejść z zupą i kaszka wszystko kończyło się niepowodzeniem.
    Sprawdzałam np witaminke,wodę czy soczek wypije łyżeczką. Na kolację zjadł z 2 malutkiekawałki rybki. I za chwilę mleko bo był płacz. Jutro spróbuję zrobić jakieś kuleczki np z ryżem i warzywami. Martwi mnie to, nie je mieska. A mi się wydaje, ze zrobiły mu się sine powieki i pod oczami. Dałam mu też ciasteczko nawet tego nie chciał. Musimy czekać.

ex2b3e5epxo0r3pb.png

bl9ccwa1i0cy1vxf.png
  • dais Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2016, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ememensik wspolczuje, ale mysle ze powinno byc w porzadku i to tylko efekt zmeczenia organizmu. To duzo szczepien na raz, ale pomysl ze w PL daja 6 szczepien na jednej wizycie dzieciom ktore maja kilka tygodni etc, wiec maluch da rade. Uparli sie moze dlatego, bo zmienil sie katalog szczepien. Wiem ze wprowadzili WZW jako obowiazkowe a kiedys bylo tylko dla chetnych. Normalnie robi sie je w PL w 13 lub 14 miesiacu zycia. Mam nadzieje, ze bedzie juz dobrze.

My robimy chrzciny w PL i juz mowilam lekarzowi ze bedziemy chcieli jechac po pierwszym szczepieniu i lekarka zalecila zrobic normalnie planowo szczepienie w 3 miesiacu (jesli chcemy mozna troszke wczesniej) i odczekac jakies 2 tygodnie przed lotem. Czyli nam planowo wychodzi na pazdziernik.

Jak sie boisz ze maluch sie odwodni to na wszelki wypadek mozesz mu podawac orsalit lub cos w tym stylu. A ma nadal goraczka? Bo przy goraczce sie jesc nie chce. Probowalas zrobic taka rozrzedzona kaszke co przejdzie przez smoczek i dac z mlekiem?

3jgx9jcgxyxh5h7c.png
    8p3o6iyel4i7v3gl.png
    9f7jj44jbtngkz09.png

• ememensik Przyjaciółka

Wysłany: 29 lipca 2016, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dais ja patrzyłam na program szczepień w naszym województwie i mmr dalej jest w 18 msc. Uparlisię i tyle.
    Mały nie ma już gorączki. Daje mu kaszkę N noc. Pije trzy razy dziennie mleko ok 600 ml więcej nie chce. Wody trochę się napije. Nie wiem co mam robić , jak go przekonac do jedzenia. Na sam widok jedzenia ma odruch wyniotny. Jest inny od wtorku, zrywa mi się w nocy z łóżka z wielkim płaczem. Napewbk boli go nozka bo ma twardy guzek i ogrombego siniaka po tym szczepieniu na mmr.
    Od dnia szczepienia przestał stawiać samodzielnie kroczki oraz puszczać się aby utrzymać równowagę. Tylko raczkuje i ciągle tuli się do mnie albo do męża stekajac przy tym.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lipca 2016, 22:46

ex2b3e5epxo0r3pb.png

bl9ccwa1i0cy1vxf.png
  • Agnes81 Koleżanka

Wysłany: 30 lipca 2016, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ememensik czytam twoją historię ze szczepieniem synka i aż mi ciarki przechodzą.
    Nie wiem czy wiesz, ale w Szwecji nie masz obowiązku szczepienia dziecka. Jeśli ktoś cię do tego nakłonił, bądź przymusił bez twojej zgody zrobił to wbrew szwedzkiemu prawu.
    Ja na twoim miejscu w takim przypadku zgłosiłabym się do szpitala, niech ktoś odnotuje te objawy, kontroluje.
    W razie NOP-u nikt ci później nie będzie próbował wmówić, że objawy były spowodowane czymś innym " katarem".
    Kiedyś na wizycie z dzieckiem (w Szwecji)rozmawiałam o szczepieniach z polskim pediatrą i powiedział mi, że jeśli u dziecka wystąpią reakcje poszczepienne, które kwalifikują się jako NOP dalsze szczepienia powinny być przerwane z racji tego,że późniejsze reakcje mogą być groźniejsze w skutkach. Taki mi powiedział lekarz dodam, że naprawdę świetny. Nie spotkałam się by ktoś z taką dokładnością, prezycją badał mi dziecko i tak rzetelnie odpowiadał na wszystkie pytania.

Mam nadzieję, że wszystko skończy się u was dobrze.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 lipca 2016, 09:29

aisa, dais lubią tę wiadomość

‹‹ 114 115 116 117 118 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ