X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Szwecji
Odpowiedz

Ciąża w Szwecji

Oceń ten wątek:
  • Little Frog Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2016, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaja ze dwa tygodnie temu zaczęła jeść. Wszystko. Mój umysł nie jest w stanie tego ogarnąć. Jak praktycznie z dnia na dzień wszystko się może zmienić.

Kurde, omdlenia u takiego małego dziecka to nic normalnego. Powinni reagować :/ matko, współczuję stresów!

My też jedziemy na święta do Polski. Właściwie to aż na miesiąc. Mam nadzieję, że podróż przebiegnie w miarę sprawnie i bezproblemowo.

• ememensik Przyjaciółka

Wysłany: 1 grudnia 2016, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dawno nie zaglądałam,ale miałam wyczucie. Dais współczuję prZeżyć, mnie już tutaj też nic nie zdziwi. Naszemu małemu zaproponowali przy wymiarach i biegunce lemoniadę!
    Super,że mały tak fajnie Ci je, ja jak dawała małemu mm to też nigdy nie wypijal tej porcji, tylko 110-150 a teraz góra 180 ml

Ja mam sama problemy, i mi jedynie co zaproponowali żebym poszła sobie do apteki tak tam jest dużo lekarstw be recepty. Jestem załamana bo potrzebuje badań może uda mi sie w ciągu tygodnia coś załatwić kiedy będziemy w Polsce.

Little Frog same dobre wiesci:)

ex2b3e5epxo0r3pb.png

bl9ccwa1i0cy1vxf.png
  • Långstrump Koleżanka

Wysłany: 20 stycznia 2017, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Jest tu ktoś? :)
    Mieszkamy w Szwecji od zaledwie 2 miesiący i jestem nadal zielona we wszystkim.
    Jestem na samym początku ciąży i tym bardziej nie wiem gdzie co i jak.
    Do kogo powinnam się zgłosić?Do położnej? Wiem już ze tu ginekolog nie prowadzi ciąży jak w Polsce...
    Jestem z Umeå

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2017, 18:28

QYoFp1.png
  • Karolla. Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2017, 23:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam :)
    Czy są tu jakieś mamy, które mieszkają obecnie z rodzinami w Szwecji? Mam kilka pytań dotyczących standardów, życia codziennego i opieki zdrowotnej w tym kraju. Jak długo już mieszkacie? Jak wygląda opieka zdrowotna? Czy łatwo porozumieć się u lekarza w języku angielskim? Jak oceniacie poziom życia, służbę zdrowia? I ogólnie czy łatwo odnaleźć się w tym kraju z małym dzieckiem?

• Långstrump Koleżanka

Wysłany: 23 stycznia 2017, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikogo ze Szwecji? :(

Udało mi się umówić z barnmorska na pierwszą wizytę. 16 luty...
    Jak mi się uda to wybiorę się wcześniej do Polski..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 stycznia 2017, 11:01

QYoFp1.png
  • dais Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2017, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dawno nie zagladalam ale maz dostal prace i dojezdza do Sztokholmu wiec dzieciaki na mojej glowie ;) W koncu udalo nam sie zrobic wszystkie mozliwe badania, bo po kolejnych zawrotach glowy pojechalismy do szpitala. Nic nie wyszlo wiec prawdopodobnie to rozwojowe. Na szczescie nie bylo kolejnych problemow, ale gdyby byly bedzie mial powtorzone wszystko. Eryk wlasnie skonczyl 7 miesiecy i pieknie raczkuje i siada. Z waga przystopowal i przybiera 400-500 gram na miesiac, wiec teraz wazy 9.5 kg. Ememesik co do MM to teraz mi zjada mniej tak ok 100-150 ml maksymalnie. Ale w nocy jeszcze podjada z piersi. Obiadki je ladnie, nawet stosujemy metode BLW i idzie coraz lepiej.

Långstrump witaj ;) Ja mieszkam zdecydowanie bardziej na polnoc ale jak cos to postaram sie podopowiedziec. Cala ciaze prowadzi polozna, z lekarzem widzisz sie tylko w razie jakis komplikacji, wiec zycze Ci abys nie musiala go widziec ;) W bardzo wczesnej ciazy mozesz jeszcze isc na USG do zwyklego ginekologa. Ja bylam w 9 tygodniu.

Karolla ja jestem z rodzina tutaj. Mieszkamy 3 lata w Uppsali. Porozumiewamy sie tylko w jezyku angielskim. Co do lekarzy i sluzby zdrowia to nie jest idealnie ale w moim miescie zbyt duzo nie moge narzekac. Wg mnie jest duzo lepiej niz w Polsce, tylko trzeba przywyknac ze szwedzi maja inne podejscie i z byle pierdola nie biegaja do lekarze. Odnajduje sie tutaj bez problemow z malym dzieckiem ;) Jesli masz wiecej pytan to pisz. Wprawdzie nie zagladam za czesto ale postaram sie odpisywac.

Karolla. lubi tę wiadomość

3jgx9jcgxyxh5h7c.png
    8p3o6iyel4i7v3gl.png
    9f7jj44jbtngkz09.png

• Långstrump Koleżanka

Wysłany: 25 stycznia 2017, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Umówiłam się na 9.02 u gina w Pl.

Mi położna tłumaczyła(o ile ja dobrze zrozumiałam), że pierwsze na pierwsze usg mam dzwonić do kliniki MVC albo Barnmorskemottagning w ok 7-8tc i umówić się na ok 12 -13tc
    Ale to usg to lekarz będzie wykonywał czy też położna?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 stycznia 2017, 13:00

QYoFp1.png
  • dais Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2017, 23:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    USG wykona polozna. Tak normalnie, tak to wyglada ale ja jeszcze poszlam prywatnie do ginekologa w 9 tygodniu bo mialam plamienie i chcialam byc pewna ze wszystko dobrze. I tak fajnie ze masz te USG w 12-13 tygodniu, ja za nie musialam dodatkowo zaplacic bo tutaj jest darmowe po 35 roku zycia. Potem bedzie jeszcze jedno USG w 20 tygodniu i na tym koniec, chociaz sa komuny w ktorych jest jeszcze trzecie. Cala ciaze, USG w zasadzie prawie wszystko to polozna. W czasie porodu tez widzisz polozne tylko. Jesli cos sie dzieje niepokojacego albo chca sie upewnic ze wszystko ok to wezwa lekarza w czasie porodu. U mnie byla lekarka po porodzie zaraz bo za duzo krwawilam. Dodatkowo ze wzgledu na wczesniejsza cesarke bylam bardziej monitorowana i powiedzmy troche bardziej sie przejmowali wszystkim ;)

3jgx9jcgxyxh5h7c.png
    8p3o6iyel4i7v3gl.png
    9f7jj44jbtngkz09.png

• Karolla. Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2017, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dais, bardzo dziękuję za odpowiedź :) Długo mieszkasz w Szwecji? No tak podejście...ja jestem panikara i wszystko wolę konsultować. A jak z ubezpieczeniem zdrowotnym sprawa wygląda? Jest coś takiego jak w Polsce nfz czy wszystkie wizyty odbywają się prywatnie? I chciałabym jeszcze zapytać jakich formalności należy dokonać chcąc wynająć mieszkanie w Szwecji? Słyszałam coś o jakimś numerze i o koniecznym dowodzie osobistym.

• ememensik Przyjaciółka

Wysłany: 27 stycznia 2017, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam. I nowe osobki sie pojawiły, już myślałam, ze że to forum zniknie: ).

Dais same dobre wieści. Twój Eryk identycznie przybiera na wadze jak mój Tomcio. Chociaż mój to teraz nie jadek jest. Ale dajemy jakoś radę.
    Z dobrych wiadomości będziemy mieli drugiego bobaska, aktualnie jestem w 7 tygodniu. Usg mam w 12 tyg prenatalne. Mam nadzieję, że wszystko dobrze jest. Ciężko tak czekać, ale muszę. Że ezgldu na moje nadciśnienie w poprzedniej ciąży będę objęta opieką lekarza.

Långstrump usg robi położna w szpitalu ale Ale one są bardzo czułe, robią wszystko dokładnie opisują Ci wszystko nie ma się czego obawiać. Gratuluję ciazy:).

Karolla chodzi Ci o numer personalny? Jeżeli o to to nie tak łatwo to wyrobić, musisz mieć pracę albo przynajmniej Twój mąż/ sambo. Wtedy jest łatwiej. To wszystko wyrabia się w skatteverket. Jak masz już numer wtedy wyrabia się idkort.
    . Jeżeli chodzi o ubezpieczenie,
    To rejestruje się w forssakrinskassan. Aby się zarejestrować, musisz mieszkać w Szwecji mieć adres, Ja jeszcze wysłałam umowę o pracę. Jeżeli chodzi o dzieci wszystkie wizyty u lekarza sa za darmo, leki też. NatomNatomiast dorosły już płaci.
    Jeżeli chce się wynająć mieszkanie my musieliśmy podać numer personalny, dane osobiste a oni sprawdzali nasze dochody czy będzie nas stać na utrzymanie mieszkanie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia 2017, 22:00

Karolla., Långstrump, aisa, Little Frog lubią tę wiadomość

ex2b3e5epxo0r3pb.png

bl9ccwa1i0cy1vxf.png
  • ememensik Przyjaciółka

Wysłany: 27 stycznia 2017, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Långstrump moja ciąża o ponad tydzień starsza od Twojej, będziemy razem rodzic:)

Långstrump lubi tę wiadomość

ex2b3e5epxo0r3pb.png

bl9ccwa1i0cy1vxf.png
  • Karolla. Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2017, 23:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za odpowiedż :) Rozważamy wyjazd do Szwecji, stąd te pytania :) Najbardziej chyba boję się o tę opiekę zdrowotną, bo właśnie słyszałam, że to podejście jest nieco inne...

• Långstrump Koleżanka

Wysłany: 28 stycznia 2017, 00:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dais wrote:
    USG wykona polozna. Tak normalnie, tak to wyglada ale ja jeszcze poszlam prywatnie do ginekologa w 9 tygodniu bo mialam plamienie i chcialam byc pewna ze wszystko dobrze. I tak fajnie ze masz te USG w 12-13 tygodniu, ja za nie musialam dodatkowo zaplacic bo tutaj jest darmowe po 35 roku zycia. Potem bedzie jeszcze jedno USG w 20 tygodniu i na tym koniec, chociaz sa komuny w ktorych jest jeszcze trzecie. Cala ciaze, USG w zasadzie prawie wszystko to polozna. W czasie porodu tez widzisz polozne tylko. Jesli cos sie dzieje niepokojacego albo chca sie upewnic ze wszystko ok to wezwa lekarza w czasie porodu. U mnie byla lekarka po porodzie zaraz bo za duzo krwawilam. Dodatkowo ze wzgledu na wczesniejsza cesarke bylam bardziej monitorowana i powiedzmy troche bardziej sie przejmowali wszystkim ;)

Ehh troszkę mnie ten system niepokoi.
    Ciężko się będzie przestawić. Nie do końca mi się to podoba ale co zrobić...

QYoFp1.png
  • Långstrump Koleżanka

Wysłany: 28 stycznia 2017, 00:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ememensik wrote:
    Långstrump moja ciąża o ponad tydzień starsza od Twojej, będziemy razem rodzic:)
    O fajnie widzieć kogoś na podobnym etapie. Na kiedy masz termin?
    W której części kraju mieszkasz?

Z moich okolic czyli z Umeå zapewne nikogo tu nie znajdę...

QYoFp1.png
  • ememensik Przyjaciółka

Wysłany: 28 stycznia 2017, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem z Sävsjö.
    Jeżeli chodzi o opiekę w ciąży ja byłam bardzo zadowolona. Położna troszczy się o CIebie jak ma sie jakieś problemy od razu do lekarza.
    Jeżeli chodzi o poród dla mnie to miłe wspomnienie, przez cały pobyt czułam się tam bardzo ważna osoba.
    I U mnie też przysługuje trzy razy, podobnie jest w Polsce na Nfz, a jeżeli chceschcesz pójść prywatnie to nikt Ci tego nie broni tutaj w Szwecji.

Karolla podejście inne może i Tak, nie przypisują tutaj z marszu dzieciom antybiotyk U. Ale to akurat uważam za plus. Nasz synek po porodzie miał trochę problemów brzuszkiem, lekarz pediatra bardzo o niego dbał o wysyłał na wszelkie możliwe badania.
    Ja ostatnio chciałam zapisać się do lekarza, usłyszałam tylko że jestem zdrowa, coz:)

aisa lubi tę wiadomość

ex2b3e5epxo0r3pb.png

bl9ccwa1i0cy1vxf.png
  • ememensik Przyjaciółka

Wysłany: 28 stycznia 2017, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam nieregularne miesiączki, i dopiero z iść wyznacza termin, ale z moich obliczeń wynika, ze 20 wrzesień: )

ex2b3e5epxo0r3pb.png

bl9ccwa1i0cy1vxf.png
  • aisa Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2017, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej

Długo nie zaglądałam... ale postaram się poprawić ;)

Ania skończyła pół roczku, mała śmieszka z Niej :) Zaczęliśmy rozszerzanie diety i całkiem ładnie idzie. Jasio to mały pomocnik. Dzieciaki zdrowe więc nie mogę narzekać.

Karolla, långstrump witajcie! System faktycznie inny, trzeba się przyzwyczaić i jest wtedy całkiem ok ;)

My mieszkamy całkiem na południu kraju. Wszystkie formalności najłatwiej załatwia się wiedząc że ma się już prace, wtedy łatwiej ze wszystkimi formalnościami.

Karolla, jakieś jeszcze kraje wchodzą w grę czy tylko Szwecję rozważacie jako kraj docelowy?

Little Frog lubi tę wiadomość

o148e6yd9z2ipahq.png
    wnidtv73ksjvw8t0.png
  • aisa Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2017, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ememensik czyli Kwiauszek, gratuluję serdecznie!!! Super że będzie drugie dzieciątko!! Spokojnej ciąży!!

Pepsunieczka, widzę po suwaczju, że i u Was ciąża :) Gratuluję i nudnej ciąży życzę!!

Co do obywatelstwa to my nie mamy szwedzkiego i póki co nie planujemy o nie się starać.

Chodziki są be dla bioder, stawów , kręgosłupa, prawidłowej postawy, ułożenia stóp, nie te mięśnie pracują które powinny. Unikać!

o148e6yd9z2ipahq.png
    wnidtv73ksjvw8t0.png
  • aisa Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2017, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Little Frog, super że Kaja tak ładnie już je. Oby tak dalej :)

Dais, dobrze że badania nie wykazały niczego niepokojącego u starszaka. Oby omdlenia się już nie powtórzyły!!
    Ślicznie się Młodzian rozwija :)

Pewnie o kimś zapomniałam, z góry przepraszam.
    Udanego wieczoru i tygodnia :)

Little Frog lubi tę wiadomość

o148e6yd9z2ipahq.png
    wnidtv73ksjvw8t0.png
  • Little Frog Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2017, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emememsik, przede wszystkim gratuluję kolejnego bobasa i życzę zdrówka!! :)

Ja może dorzucę coś od siebie o opiece zdrowotnej. Ja miałam dwa dodatkowe USG. Teraz jak byłam w ciąży to ze względu na plamienia też mnie położna wysłała, cykle były nieregularne, a wg USG wyszła końcówka 6 tyg, niestety ciąża się nie utrzymała. Wydaje mi się, że sporo może zależeć od miejsca zamieszkania. A USG miałam w jakiejś klinice robione przez specjalistę od USG

Jeżeli chodzi o opiekę nad dziećmi, to też kontrolują. Kaja ma niską wagę. 15 miesięcy i niespełna 9 kg pomimo, że je całkiem dobrze. Normalnie kontrola położnej miała być na roczek i następna na 1,5 roku wg ich grafiku, a Kaja miała na roczek, później po miesiącu, później po kolejnych dwóch, a kolejna będzie po następnych dwóch - na 17 miesięcy. Także chyba położna stara się mieć sytuację pod kontrolą.

Co do życia w Szwecji, to ja ogólnie jestem zadowolona, chociaż na tę opinię składa się wiele czynników. Ciężko mi tak neutralnie odpowiedzieć :) Pewnie w dużym stopniu to kwestia przyzwyczajenia. Jak tu przyjechałam, to myślałam, że w depresję wpadnę. Co miesiąc jeździłam do Polski nabrać sił. Do tego ta papierologia, która tak strasznie wygląda....bardziej niż jest straszna w rzeczywistości. Dobrze jak się ma jakiś punkt zaczepienia, kogoś, kto by pomógł, pokierował itp, a na typowych forach to czasami ciężko się odnaleźć. A odpowiedzi na pytania często są typu "było, poszukaj sobie" ;) Ja to godzinami kopałam, żebym nie musiała się pytać :D

A u nas jakoś leci. W sumie ponad tydzień temu wróciliśmy z miesięcznego pobytu w Polsce :) Kaja coraz więcej rozumie, pomaga mi w wielu czynnościach domowych. Nie powiem, żeby czasami mi poszło szybciej bez jej pomocy ;) No ale skoro chce, to jej pozwalam. Przyjdzie czas, że się jej nie będzie chciało i ja będę narzekać ;)

aisa, Karolla. lubią tę wiadomość

‹‹ 118 119 120 121 122 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ