X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Szwecji
Odpowiedz

Ciąża w Szwecji

Oceń ten wątek:
  • pepsunieczka Autorytet

Wysłany: 27 marca 2017, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,u mnie wszystko ok,w Pl zrobiłam tesy nifty w zeszłym tygodniu miałam wyniki nasz synuś jest zdrowy i zadnych wad.
    Wizyta tutaj u położnej to dla mnie jak wizyta w zacofanym kraju w latach 70 tych...porazka,tylko szybkie wyniki ,waga ,ciśnienie,wypytała o styl zycia itp.
    Usg miałam 24 i tu kolejne rozczarowanie,zmierzyła główke,całe ciało,pokazała ręce i nóżki a przy pytaniu o płec powiedziała ze nie udziela takich informacji/chyba jakas rasistka hehe/.Pytanie zadaliśmy przewrotnie bo juz z usg w Pl wiedziałam ze facet.
    Nie dostałam zadnych pomiarów do ręki oprócz dwóch fot z usg.
    Czy to kolejne usg wyznaczone w 20 tyg mam liczyć teraz za tak zwane połówkowe?Bo niby teraz maja dokładnie dziecko mierzyc...
    Połówkowe w Pl mam 24.04 wiece jestem spokojna bo chodze prywatnie i zadne moje wątpliwosci nie zostaja bez wyjasnien.

I jeszcze jedno jak jest z decyzja jesli chodzi o wybór szpitala czy musze rodzić tam gdzie teraz chodze na usg to jest w szpitalu,czy mogę zmienic szpital?
    Ememensik ciesze sie ze wszystko u ciebie ok/pozdrawiam.

..ile jeszcze i czy wogóle...
    ...może teraz...
    gann3e3ka9ve6mzn.png
  • ememensik Przyjaciółka

Wysłany: 28 marca 2017, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pepsunieczka cieszę się, że wszytsko u Ciebie w porządku, gratuluję synka: ).
    Moja znajoma todzilam 4 lata w Szwecji i też jej nie chcieli powiedzieć płci, jak to ujęła "oni są od zbadania czy dziecko jest zdrowe ", a z kolei mnie dwa lata powiedzieli bez problemu. Teraz też powiedzą na następnym usg

Tak te następne usg iść to jest polowkowe.
    Ja mam 21 kwietnia.
    A na kiedy masz termin? Może coś mi umknęło.

Niestety tutaj jest jak w średniowieczu. W pierwszej ciąży miałam wrażenie, ze wiem więcej niż położna. Nawet ona zdziwiła się się skąd jak mam takie informacje. A ja jest na to, że czytam.
    W pierwszej ciąży położna bala się mnie do lekarza wysłać ze względu na nadciśnienie. Porażka. Teraz jest ciut inaczej.

Ja miałam do wyboru 3 szpitale, z tym że zaznaczono mi że może w którymś ni3 być miejsca. Ja pojechałam do najbliższego oddalony o 10 km tam gdzie robiłam usg.
    Teraz mam 40 km. Nie jestem pewna, ale Dais wybierała szpital albo zmieniała przychodnię. Może odezwa się inne dziewczyny i bardziej Ci pomogą.

pepsunieczka lubi tę wiadomość

ex2b3e5epxo0r3pb.png

bl9ccwa1i0cy1vxf.png
  • ememensik Przyjaciółka

Wysłany: 28 marca 2017, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pepsunieczka a tak z ciekawości, te badanie nifty to coś podobnego do testu Pappa?
    Tutaj w Szwecji nie robili Ci KUB test?

ex2b3e5epxo0r3pb.png

bl9ccwa1i0cy1vxf.png
  • pepsunieczka Autorytet

Wysłany: 28 marca 2017, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ememensik dziekuję bardzo.
    Dopytam tez na wizycie o miejsce porodu.
    Ja tez wiem wiecej z oczytania,zycia i badań ktore robie w pl jak bym im rzuciła te wszystkie usg i badania chyba by zbladła.

Test paapa opiera sie na statystyce a nifty sa o wiele bardziej rzetelne i precyzyjne wynik masz na 99% wiarygodnosci.Wada tego testu jest cena hehe no ale w zwiazku z moim wiekiem dla spokoju zrobiłam go i nie załuje,jestem spokojniejsza.
    Tutaj powiedzieli mi ze na KUB jest juz u mnie za pozno ...,a i ja nie chciałam go pytałam o nifty to proponowała mi amniopunkcja co oczywiscie nie wchodziło w gre.Nipty sa tutaj ale odpłatnie i nie wszedzie robia a no i koszta bajońskie.

...może teraz...
    gann3e3ka9ve6mzn.png
  • Långstrump Koleżanka

Wysłany: 28 marca 2017, 23:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm to widzę, że moja albo jakaś ekspertka albo tak sobie strzeliła z tą płcią. :D zobaczymy tylko czy dobrze.

Jak sobie pomyślę o porodzie tutaj to płakać mi się chce. Ja nie wiem czy nie będę rodzic w pl... Ale nie mam pojęcia jak to wszystko pogodzić i rozwiązać.

QYoFp1.png
  • ememensik Przyjaciółka

Wysłany: 29 marca 2017, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pepsunieczka już się oczytalam z tymi badaniami i fakt są super. Ci Co prawda cena powala, ale warto.
    No ja miałam ten KUB TEST. I wiem, że to statystyka. Na amnipunkcje chyba bym sie nie zgodziła wiadomo ryzyko.
    A nie podoba Ci się ten szpital, w którym robisz usg?

Naprawdę nie ma się czego bać, ja swój pierwszy poród wspominam bardzo dobrZe. Czułam się zaopiekowana, dopieszczana pod każdym względem. Położne przy porodzie byl y cudowne.
    Teraz będę robić w innym szpitalu, myślę że będzie podobnie. Choć nie ukrywam, że bardzo sie boję tego bólu, ja dodatkowo miałam wywolywany. Teraz lekarz mi powiedziała, że na 90 % będzie tak samo. Trochę mnie to przeraża. Na szczęście ból sZybko mija jak się tuli malenswto:)

ex2b3e5epxo0r3pb.png

bl9ccwa1i0cy1vxf.png
  • pepsunieczka Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2017, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba tam zostane,ale jeszcze dopytam o opinie.
    12 maja mam wizyte z polożna ti dopytam kilku kwestii.
    12.04 mam usg i juz sie nie moge doczekać.
    Pozdrawiam

...może teraz...
    gann3e3ka9ve6mzn.png
  • ememensik Przyjaciółka

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam teraz przerwę z wizytami u położnej aż trzy miesiące, bardzo długo. Jeszze dwa lata temu byl y częściej. Ale muszę się wybrać po zaświadczenie do Forsakrinskassan, że jestem w ciąży.

To ja mam 9 dni później od Ciebie:)

ex2b3e5epxo0r3pb.png

bl9ccwa1i0cy1vxf.png
  • pepsunieczka Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 23:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ememensik moze zadam głupie pytanie ,ale kto pyta nie bładzi.
    Po co ci zaswiadczenie od połoznej do Forsakrinskassan?

...może teraz...
    gann3e3ka9ve6mzn.png
  • ememensik Przyjaciółka

Wysłany: 5 kwietnia 2017, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytaj ile trzeba, ja podczas pierwszej ciąży też dużo nie wiedziałam i dziewczyny mi pomagały.
    Ja pracowałam tutaj 3 lata, i jak zaszlam w ciążę to po urodzeniu pobietalam co miesiąc maciezynski a Forsakrinskassan mi za to płacil a dokładnie za 420 dni. Wybierałam sobie urlop od poniedziałku do piątku. To wszytsko robi sie u n8ch na stronie. Teraz na drugie dziecko też będę miała płacone takie same pieniądze bo zaszlam w ciążę przed skobczeniem mojego dziecka 1 roku 9msc. Poprzez zaświadczenie informuje ich ze jestem w ciąży. Oni wyliczaja te pieniądze z dochodu.
    A Ty pracowałas tutaj bądź pracujesz?
    Jeżeli nie to też należą Ci się urlop pieniądze tylko stawka dzienna jest z góry przez nich ustalona.

ex2b3e5epxo0r3pb.png

bl9ccwa1i0cy1vxf.png
  • pepsunieczka Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2017, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha dziekuje.Pracowaam ale bez umowy,to byo tak jak na zlecenie,wiec pewnie nic nie dostane z tej okazji bo sie nie nalezy.

...może teraz...
    gann3e3ka9ve6mzn.png
  • ememensik Przyjaciółka

Wysłany: 6 kwietnia 2017, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimo to zgłoś, że jesteś w ciąży. Będzie Ci przysługiwał ten najniższy próg.
    Zamów sobie rozmowę, wybierasz datę godzinę i Pani z Forsakrinskassa do Ciebie dzwoni. Rozmawiacie po polsku. Przedstaw swoją sytuację i ona Ci wytłumaczy.
    Tutaj masz link gdzie zamawia się taka rozmowę
    https://www.forsakringskassan.se/kontakt/bokningsapp/?vngageStartGroupID=2E3D7E52-80DE-4921-A2CF-BFF329112190

ex2b3e5epxo0r3pb.png

bl9ccwa1i0cy1vxf.png
  • pepsunieczka Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2017, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje ci bardzo bede w środe w Forsakrinskassa to moj maz dopyta.

...może teraz...
    gann3e3ka9ve6mzn.png
  • ememensik Przyjaciółka

Wysłany: 7 kwietnia 2017, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie ma za co:). Ja zawsze sobie rozmowę zamawiam, przynajmniej wszystko bez problemu zrozumiem:)

ex2b3e5epxo0r3pb.png

bl9ccwa1i0cy1vxf.png
  • pepsunieczka Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2017, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Połowkowe zaliczone,niby wszystko ok cale 237g i jakies 12 cm.

Wesołych,spokojnych Świat Wielkiejnocy.

...może teraz...
    gann3e3ka9ve6mzn.png
  • ememensik Przyjaciółka

Wysłany: 15 kwietnia 2017, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super tylko się cieszyć: ).
    Ja mam 21 także już niedługo.
    Jedziemy tez niedługo do Polski chyba pójdę na usg, tylko w jakimś 23 tygodniu. Dowiem się bardziej szczegółowo prZynajmniej.

Zdrowych, wesołych i spokojnych Świąt Wielkanocnych: )

ex2b3e5epxo0r3pb.png

bl9ccwa1i0cy1vxf.png
  • pepsunieczka Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2017, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ememensik jak tam po wizycie,napis.

U nas ok na połówkowym w pl wszystko ok jest.
    12 mam spotkanie tu z położna.
    Pozdrawiam

...może teraz...
    gann3e3ka9ve6mzn.png
  • ememensik Przyjaciółka

Wysłany: 30 kwietnia 2017, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystko dobrze Z dzieckiem. No i duża niespodzianka bo na 90% ma być dziewczynka . Także jesteśmy bardzo szczęśliwi i zaskoczeni: ).
    Jestem teraz w Polsce i na 19 maja umówiłam się na usg aby dowiedzieć się czegoś więcej.
    Ja wizytę z położna mam dopiero 7 czerwca az 3 miesiące przerwy. Z synkiem miałam czesciej.
    A usg iść w Szwecji już mieć nie będę jak to wytrzymać: /.

Cieszę się, że u Ciebie wszystko dobrze: )

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 kwietnia 2017, 10:57

ex2b3e5epxo0r3pb.png

bl9ccwa1i0cy1vxf.png
  • norrsken Nowa

Wysłany: 1 maja 2017, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, jestem tutaj nowa

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 maja 2017, 20:23

• norrsken Nowa

Wysłany: 2 maja 2017, 07:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, jestem tutaj nowa. Chcialam sie podpytac czy moze ktoras z was mieszka w polnocnej Szwecji?

‹‹ 122 123 124 125 126 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ