Ciąża w Szwecji
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej,u mnie wszystko ok,w Pl zrobiłam tesy nifty w zeszłym tygodniu miałam wyniki nasz synuś jest zdrowy i zadnych wad.
Wizyta tutaj u położnej to dla mnie jak wizyta w zacofanym kraju w latach 70 tych...porazka,tylko szybkie wyniki ,waga ,ciśnienie,wypytała o styl zycia itp.
Usg miałam 24 i tu kolejne rozczarowanie,zmierzyła główke,całe ciało,pokazała ręce i nóżki a przy pytaniu o płec powiedziała ze nie udziela takich informacji/chyba jakas rasistka hehe/.Pytanie zadaliśmy przewrotnie bo juz z usg w Pl wiedziałam ze facet.
Nie dostałam zadnych pomiarów do ręki oprócz dwóch fot z usg.
Czy to kolejne usg wyznaczone w 20 tyg mam liczyć teraz za tak zwane połówkowe?Bo niby teraz maja dokładnie dziecko mierzyc...
Połówkowe w Pl mam 24.04 wiece jestem spokojna bo chodze prywatnie i zadne moje wątpliwosci nie zostaja bez wyjasnien.
I jeszcze jedno jak jest z decyzja jesli chodzi o wybór szpitala czy musze rodzić tam gdzie teraz chodze na usg to jest w szpitalu,czy mogę zmienic szpital?
Ememensik ciesze sie ze wszystko u ciebie ok/pozdrawiam...ile jeszcze i czy wogóle...
...może teraz...
-
Pepsunieczka cieszę się, że wszytsko u Ciebie w porządku, gratuluję synka: ).
Moja znajoma todzilam 4 lata w Szwecji i też jej nie chcieli powiedzieć płci, jak to ujęła "oni są od zbadania czy dziecko jest zdrowe ", a z kolei mnie dwa lata powiedzieli bez problemu. Teraz też powiedzą na następnym usg
Tak te następne usg iść to jest polowkowe.
Ja mam 21 kwietnia.
A na kiedy masz termin? Może coś mi umknęło.
Niestety tutaj jest jak w średniowieczu. W pierwszej ciąży miałam wrażenie, ze wiem więcej niż położna. Nawet ona zdziwiła się się skąd jak mam takie informacje. A ja jest na to, że czytam.
W pierwszej ciąży położna bala się mnie do lekarza wysłać ze względu na nadciśnienie. Porażka. Teraz jest ciut inaczej.
Ja miałam do wyboru 3 szpitale, z tym że zaznaczono mi że może w którymś ni3 być miejsca. Ja pojechałam do najbliższego oddalony o 10 km tam gdzie robiłam usg.
Teraz mam 40 km. Nie jestem pewna, ale Dais wybierała szpital albo zmieniała przychodnię. Może odezwa się inne dziewczyny i bardziej Ci pomogą.
pepsunieczka lubi tę wiadomość
-
Ememensik dziekuję bardzo.
Dopytam tez na wizycie o miejsce porodu.
Ja tez wiem wiecej z oczytania,zycia i badań ktore robie w pl jak bym im rzuciła te wszystkie usg i badania chyba by zbladła.
Test paapa opiera sie na statystyce a nifty sa o wiele bardziej rzetelne i precyzyjne wynik masz na 99% wiarygodnosci.Wada tego testu jest cena hehe no ale w zwiazku z moim wiekiem dla spokoju zrobiłam go i nie załuje,jestem spokojniejsza.
Tutaj powiedzieli mi ze na KUB jest juz u mnie za pozno ...,a i ja nie chciałam go pytałam o nifty to proponowała mi amniopunkcja co oczywiscie nie wchodziło w gre.Nipty sa tutaj ale odpłatnie i nie wszedzie robia a no i koszta bajońskie...ile jeszcze i czy wogóle...
...może teraz...
-
Hmm to widzę, że moja albo jakaś ekspertka albo tak sobie strzeliła z tą płcią. zobaczymy tylko czy dobrze.
Jak sobie pomyślę o porodzie tutaj to płakać mi się chce. Ja nie wiem czy nie będę rodzic w pl... Ale nie mam pojęcia jak to wszystko pogodzić i rozwiązać. -
Pepsunieczka już się oczytalam z tymi badaniami i fakt są super. Ci Co prawda cena powala, ale warto.
No ja miałam ten KUB TEST. I wiem, że to statystyka. Na amnipunkcje chyba bym sie nie zgodziła wiadomo ryzyko.
A nie podoba Ci się ten szpital, w którym robisz usg?
Naprawdę nie ma się czego bać, ja swój pierwszy poród wspominam bardzo dobrZe. Czułam się zaopiekowana, dopieszczana pod każdym względem. Położne przy porodzie byl y cudowne.
Teraz będę robić w innym szpitalu, myślę że będzie podobnie. Choć nie ukrywam, że bardzo sie boję tego bólu, ja dodatkowo miałam wywolywany. Teraz lekarz mi powiedziała, że na 90 % będzie tak samo. Trochę mnie to przeraża. Na szczęście ból sZybko mija jak się tuli malenswto:)
-
Pytaj ile trzeba, ja podczas pierwszej ciąży też dużo nie wiedziałam i dziewczyny mi pomagały.
Ja pracowałam tutaj 3 lata, i jak zaszlam w ciążę to po urodzeniu pobietalam co miesiąc maciezynski a Forsakrinskassan mi za to płacil a dokładnie za 420 dni. Wybierałam sobie urlop od poniedziałku do piątku. To wszytsko robi sie u n8ch na stronie. Teraz na drugie dziecko też będę miała płacone takie same pieniądze bo zaszlam w ciążę przed skobczeniem mojego dziecka 1 roku 9msc. Poprzez zaświadczenie informuje ich ze jestem w ciąży. Oni wyliczaja te pieniądze z dochodu.
A Ty pracowałas tutaj bądź pracujesz?
Jeżeli nie to też należą Ci się urlop pieniądze tylko stawka dzienna jest z góry przez nich ustalona.
-
Mimo to zgłoś, że jesteś w ciąży. Będzie Ci przysługiwał ten najniższy próg.
Zamów sobie rozmowę, wybierasz datę godzinę i Pani z Forsakrinskassa do Ciebie dzwoni. Rozmawiacie po polsku. Przedstaw swoją sytuację i ona Ci wytłumaczy.
Tutaj masz link gdzie zamawia się taka rozmowę
https://www.forsakringskassan.se/kontakt/bokningsapp/?vngageStartGroupID=2E3D7E52-80DE-4921-A2CF-BFF329112190
-
Super tylko się cieszyć: ).
Ja mam 21 także już niedługo.
Jedziemy tez niedługo do Polski chyba pójdę na usg, tylko w jakimś 23 tygodniu. Dowiem się bardziej szczegółowo prZynajmniej.
Zdrowych, wesołych i spokojnych Świąt Wielkanocnych: )pepsunieczka lubi tę wiadomość
-
Wszystko dobrze Z dzieckiem. No i duża niespodzianka bo na 90% ma być dziewczynka . Także jesteśmy bardzo szczęśliwi i zaskoczeni: ).
Jestem teraz w Polsce i na 19 maja umówiłam się na usg aby dowiedzieć się czegoś więcej.
Ja wizytę z położna mam dopiero 7 czerwca az 3 miesiące przerwy. Z synkiem miałam czesciej.
A usg iść w Szwecji już mieć nie będę jak to wytrzymać: /.
Cieszę się, że u Ciebie wszystko dobrze: )Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 kwietnia 2017, 10:57
pepsunieczka lubi tę wiadomość