X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Szwecji
Odpowiedz

Ciąża w Szwecji

Oceń ten wątek:
  • pepsunieczka Autorytet

Wysłany: 27 marca 2017, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,u mnie wszystko ok,w Pl zrobiłam tesy nifty w zeszłym tygodniu miałam wyniki nasz synuś jest zdrowy i zadnych wad.
    Wizyta tutaj u położnej to dla mnie jak wizyta w zacofanym kraju w latach 70 tych...porazka,tylko szybkie wyniki ,waga ,ciśnienie,wypytała o styl zycia itp.
    Usg miałam 24 i tu kolejne rozczarowanie,zmierzyła główke,całe ciało,pokazała ręce i nóżki a przy pytaniu o płec powiedziała ze nie udziela takich informacji/chyba jakas rasistka hehe/.Pytanie zadaliśmy przewrotnie bo juz z usg w Pl wiedziałam ze facet.
    Nie dostałam zadnych pomiarów do ręki oprócz dwóch fot z usg.
    Czy to kolejne usg wyznaczone w 20 tyg mam liczyć teraz za tak zwane połówkowe?Bo niby teraz maja dokładnie dziecko mierzyc...
    Połówkowe w Pl mam 24.04 wiece jestem spokojna bo chodze prywatnie i zadne moje wątpliwosci nie zostaja bez wyjasnien.

I jeszcze jedno jak jest z decyzja jesli chodzi o wybór szpitala czy musze rodzić tam gdzie teraz chodze na usg to jest w szpitalu,czy mogę zmienic szpital?
    Ememensik ciesze sie ze wszystko u ciebie ok/pozdrawiam.

..ile jeszcze i czy wogóle...
    ...może teraz...
    gann3e3ka9ve6mzn.png
  • ememensik Przyjaciółka

Wysłany: 28 marca 2017, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pepsunieczka cieszę się, że wszytsko u Ciebie w porządku, gratuluję synka: ).
    Moja znajoma todzilam 4 lata w Szwecji i też jej nie chcieli powiedzieć płci, jak to ujęła "oni są od zbadania czy dziecko jest zdrowe ", a z kolei mnie dwa lata powiedzieli bez problemu. Teraz też powiedzą na następnym usg

Tak te następne usg iść to jest polowkowe.
    Ja mam 21 kwietnia.
    A na kiedy masz termin? Może coś mi umknęło.

Niestety tutaj jest jak w średniowieczu. W pierwszej ciąży miałam wrażenie, ze wiem więcej niż położna. Nawet ona zdziwiła się się skąd jak mam takie informacje. A ja jest na to, że czytam.
    W pierwszej ciąży położna bala się mnie do lekarza wysłać ze względu na nadciśnienie. Porażka. Teraz jest ciut inaczej.

Ja miałam do wyboru 3 szpitale, z tym że zaznaczono mi że może w którymś ni3 być miejsca. Ja pojechałam do najbliższego oddalony o 10 km tam gdzie robiłam usg.
    Teraz mam 40 km. Nie jestem pewna, ale Dais wybierała szpital albo zmieniała przychodnię. Może odezwa się inne dziewczyny i bardziej Ci pomogą.

pepsunieczka lubi tę wiadomość

ex2b3e5epxo0r3pb.png

bl9ccwa1i0cy1vxf.png
  • ememensik Przyjaciółka

Wysłany: 28 marca 2017, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pepsunieczka a tak z ciekawości, te badanie nifty to coś podobnego do testu Pappa?
    Tutaj w Szwecji nie robili Ci KUB test?

ex2b3e5epxo0r3pb.png

bl9ccwa1i0cy1vxf.png
  • pepsunieczka Autorytet

Wysłany: 28 marca 2017, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ememensik dziekuję bardzo.
    Dopytam tez na wizycie o miejsce porodu.
    Ja tez wiem wiecej z oczytania,zycia i badań ktore robie w pl jak bym im rzuciła te wszystkie usg i badania chyba by zbladła.

Test paapa opiera sie na statystyce a nifty sa o wiele bardziej rzetelne i precyzyjne wynik masz na 99% wiarygodnosci.Wada tego testu jest cena hehe no ale w zwiazku z moim wiekiem dla spokoju zrobiłam go i nie załuje,jestem spokojniejsza.
    Tutaj powiedzieli mi ze na KUB jest juz u mnie za pozno ...,a i ja nie chciałam go pytałam o nifty to proponowała mi amniopunkcja co oczywiscie nie wchodziło w gre.Nipty sa tutaj ale odpłatnie i nie wszedzie robia a no i koszta bajońskie.

...może teraz...
    gann3e3ka9ve6mzn.png
  • Långstrump Koleżanka

Wysłany: 28 marca 2017, 23:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm to widzę, że moja albo jakaś ekspertka albo tak sobie strzeliła z tą płcią. :D zobaczymy tylko czy dobrze.

Jak sobie pomyślę o porodzie tutaj to płakać mi się chce. Ja nie wiem czy nie będę rodzic w pl... Ale nie mam pojęcia jak to wszystko pogodzić i rozwiązać.

QYoFp1.png
  • ememensik Przyjaciółka

Wysłany: 29 marca 2017, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pepsunieczka już się oczytalam z tymi badaniami i fakt są super. Ci Co prawda cena powala, ale warto.
    No ja miałam ten KUB TEST. I wiem, że to statystyka. Na amnipunkcje chyba bym sie nie zgodziła wiadomo ryzyko.
    A nie podoba Ci się ten szpital, w którym robisz usg?

Naprawdę nie ma się czego bać, ja swój pierwszy poród wspominam bardzo dobrZe. Czułam się zaopiekowana, dopieszczana pod każdym względem. Położne przy porodzie byl y cudowne.
    Teraz będę robić w innym szpitalu, myślę że będzie podobnie. Choć nie ukrywam, że bardzo sie boję tego bólu, ja dodatkowo miałam wywolywany. Teraz lekarz mi powiedziała, że na 90 % będzie tak samo. Trochę mnie to przeraża. Na szczęście ból sZybko mija jak się tuli malenswto:)

ex2b3e5epxo0r3pb.png

bl9ccwa1i0cy1vxf.png
  • pepsunieczka Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2017, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba tam zostane,ale jeszcze dopytam o opinie.
    12 maja mam wizyte z polożna ti dopytam kilku kwestii.
    12.04 mam usg i juz sie nie moge doczekać.
    Pozdrawiam

...może teraz...
    gann3e3ka9ve6mzn.png
  • ememensik Przyjaciółka

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam teraz przerwę z wizytami u położnej aż trzy miesiące, bardzo długo. Jeszze dwa lata temu byl y częściej. Ale muszę się wybrać po zaświadczenie do Forsakrinskassan, że jestem w ciąży.

To ja mam 9 dni później od Ciebie:)

ex2b3e5epxo0r3pb.png

bl9ccwa1i0cy1vxf.png
  • pepsunieczka Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 23:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ememensik moze zadam głupie pytanie ,ale kto pyta nie bładzi.
    Po co ci zaswiadczenie od połoznej do Forsakrinskassan?

...może teraz...
    gann3e3ka9ve6mzn.png
  • ememensik Przyjaciółka

Wysłany: 5 kwietnia 2017, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytaj ile trzeba, ja podczas pierwszej ciąży też dużo nie wiedziałam i dziewczyny mi pomagały.
    Ja pracowałam tutaj 3 lata, i jak zaszlam w ciążę to po urodzeniu pobietalam co miesiąc maciezynski a Forsakrinskassan mi za to płacil a dokładnie za 420 dni. Wybierałam sobie urlop od poniedziałku do piątku. To wszytsko robi sie u n8ch na stronie. Teraz na drugie dziecko też będę miała płacone takie same pieniądze bo zaszlam w ciążę przed skobczeniem mojego dziecka 1 roku 9msc. Poprzez zaświadczenie informuje ich ze jestem w ciąży. Oni wyliczaja te pieniądze z dochodu.
    A Ty pracowałas tutaj bądź pracujesz?
    Jeżeli nie to też należą Ci się urlop pieniądze tylko stawka dzienna jest z góry przez nich ustalona.

ex2b3e5epxo0r3pb.png

bl9ccwa1i0cy1vxf.png
  • pepsunieczka Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2017, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha dziekuje.Pracowaam ale bez umowy,to byo tak jak na zlecenie,wiec pewnie nic nie dostane z tej okazji bo sie nie nalezy.

...może teraz...
    gann3e3ka9ve6mzn.png
  • ememensik Przyjaciółka

Wysłany: 6 kwietnia 2017, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimo to zgłoś, że jesteś w ciąży. Będzie Ci przysługiwał ten najniższy próg.
    Zamów sobie rozmowę, wybierasz datę godzinę i Pani z Forsakrinskassa do Ciebie dzwoni. Rozmawiacie po polsku. Przedstaw swoją sytuację i ona Ci wytłumaczy.
    Tutaj masz link gdzie zamawia się taka rozmowę
    https://www.forsakringskassan.se/kontakt/bokningsapp/?vngageStartGroupID=2E3D7E52-80DE-4921-A2CF-BFF329112190

ex2b3e5epxo0r3pb.png

bl9ccwa1i0cy1vxf.png
  • pepsunieczka Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2017, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje ci bardzo bede w środe w Forsakrinskassa to moj maz dopyta.

...może teraz...
    gann3e3ka9ve6mzn.png
  • ememensik Przyjaciółka

Wysłany: 7 kwietnia 2017, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie ma za co:). Ja zawsze sobie rozmowę zamawiam, przynajmniej wszystko bez problemu zrozumiem:)

ex2b3e5epxo0r3pb.png

bl9ccwa1i0cy1vxf.png
  • pepsunieczka Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2017, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Połowkowe zaliczone,niby wszystko ok cale 237g i jakies 12 cm.

Wesołych,spokojnych Świat Wielkiejnocy.

...może teraz...
    gann3e3ka9ve6mzn.png
  • ememensik Przyjaciółka

Wysłany: 15 kwietnia 2017, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super tylko się cieszyć: ).
    Ja mam 21 także już niedługo.
    Jedziemy tez niedługo do Polski chyba pójdę na usg, tylko w jakimś 23 tygodniu. Dowiem się bardziej szczegółowo prZynajmniej.

Zdrowych, wesołych i spokojnych Świąt Wielkanocnych: )

ex2b3e5epxo0r3pb.png

bl9ccwa1i0cy1vxf.png
  • pepsunieczka Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2017, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ememensik jak tam po wizycie,napis.

U nas ok na połówkowym w pl wszystko ok jest.
    12 mam spotkanie tu z położna.
    Pozdrawiam

...może teraz...
    gann3e3ka9ve6mzn.png
  • ememensik Przyjaciółka

Wysłany: 30 kwietnia 2017, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystko dobrze Z dzieckiem. No i duża niespodzianka bo na 90% ma być dziewczynka . Także jesteśmy bardzo szczęśliwi i zaskoczeni: ).
    Jestem teraz w Polsce i na 19 maja umówiłam się na usg aby dowiedzieć się czegoś więcej.
    Ja wizytę z położna mam dopiero 7 czerwca az 3 miesiące przerwy. Z synkiem miałam czesciej.
    A usg iść w Szwecji już mieć nie będę jak to wytrzymać: /.

Cieszę się, że u Ciebie wszystko dobrze: )

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 kwietnia 2017, 10:57

ex2b3e5epxo0r3pb.png

bl9ccwa1i0cy1vxf.png
  • norrsken Nowa

Wysłany: 1 maja 2017, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, jestem tutaj nowa

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 maja 2017, 20:23

• norrsken Nowa

Wysłany: 2 maja 2017, 07:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, jestem tutaj nowa. Chcialam sie podpytac czy moze ktoras z was mieszka w polnocnej Szwecji?

‹‹ 122 123 124 125 126 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ