Zaczynasz starania o dziecko?

Sprawdź witaminy nr 1 w Europie dla kobiet
- od planowania ciąży do karmienia piersią.*
*Na podstawie wewnętrznej analizy firmy Procter & Gamble z wykorzystaniem danych z następującego źródła: IQVIA Global OTC Insights: OTC3 04A4 M/Vit+Miner Perinatal + 04B4 M/Vit W/O Miner Perinatal; Europa (23 kraje). Wielkość sprzedaży ilościowej według marki dla MAT z czerwca 2025 r., odzwierciedlająca szacunki rzeczywistej aktywności. Prawa autorskie IQVIA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum › W ciąży - ogólne › Ciąża w Szwecji
Odpowiedz

Ciąża w Szwecji

Oceń ten wątek:
  • Little Frog Autorytet

Wysłany: 8 marca 2015, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam mieć dodatkowe wcześniejsze w związku z tą ciążą pozamaciczną. W tym moim schemacie, który dostałam są dwa USG: w 13 tyg KUB (jeżeli chcę, to mogę na nie iść - pójdę) i w 18-19 tyg drugie badanie.

To "wcześniejsze" myślałam, że będzie wcześniej, a tak to wychodzi w 10 tygodniu (9+5).

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 marca 2015, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taki sam schemat mam też u ja :).
    Mnie to przeraza, że jeszcze jedno usg zostało. Nie wiem Co jeszcze zrzrobię, ale muszę coś wymyslec, aby mieć jeszcze później.

Nam położna odradzala te usg prenatalne, ale poszliśmy i nie żałuję. W Polsce wręcz namawiają a tu jest odwrotnie.

Ostatnio coraz częściej czuje laskotki w brzuchu, to chyba dzidzius:)

Little Frog lubi tę wiadomość

• Little Frog Autorytet

Wysłany: 8 marca 2015, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi też podkreślała, że to nieobowiązkowe itp... ale oczywiście wolę iść. Ja w okresie wakacyjnym planuję wyjazd do Polski, więc może jeszcze po tym w 18-19 tygodniu uda mi się coś zaliczyć.

Ja to staram się unikać innych wątków, bo mnie to trochę stresuje, że np ja idę na pierwsze USG, a niektóre co są na tym samym etapie co ja idą już na 3

aisa lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 marca 2015, 07:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozumiem Cię doskonale. Napewno wszystko będzie dobrze :)

Little Frog lubi tę wiadomość

• Mimi1990 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2015, 07:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny co u Was??? ;)

"Kto nie dąży do rzeczy niemożliwych, nigdy ich nie osiągnie" wizyta 25.10
    5djyxzkrahkgkrme.png
    atdcjw4zvcdu9pxq.png
  • Little Frog Autorytet

Wysłany: 11 marca 2015, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry! :)

My wczoraj dostaliśmy klucze od mieszkania i normalnie niebo a ziemia. W końcu wszystko będzie miało swoje miejsce, a nie poupychane na kupie :) Już nie mogę się doczekać aż się przeprowadzimy! :):) Hehe, niekończące się odliczanie :) Jak nie do końca szkoły, to do przeprowadzki...już nie wspomnę o wizytach. Za 2 tyg pierwsze USG! :)

A u mnie wszystko ok. Poza tym, że mam wieczorne mdłości i ciężko mi później zasnąć i znaleźć odpowiednią pozycję. Bo jak nie mdłości, to bolące piersi przeszkadzają... Ale da się przeżyć :)

To już środa! Aż się wierzyć nie chce jak ten czas szybko leci. Za kilka dni połowa marca, a mam wrażenie, że ledwo walentynki były ;]

Miłego dnia! :)

aisa lubi tę wiadomość

• aisa Autorytet

Wysłany: 11 marca 2015, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Little Frog, jeszcze trochę i podglądanie maleństwa :) Też myślałam, że dadzą Ci wcześniejszy termin, ale szybko zleci ;)

Fajnie, że podoba Ci się nowe mieszkanie. Kiedy przeprowadzka?

Kwiauszek, fajnie że już dzieciątko zaczynasz czuć :) Super to jest.

o148e6yd9z2ipahq.png
    wnidtv73ksjvw8t0.png
  • Little Frog Autorytet

Wysłany: 11 marca 2015, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przeprowadzka ma się odbyć jak najszybciej, bo mają już lokatora do naszego mieszkania :) Właśnie poluję na stół na blockecie. Dzwoniłam do babki i myślałam, że się nie wyjąkam, a spociłam się jak szczur! Ma mi dać znać wieczorem kiedy możemy go zobaczyć i ewentualnie kupić :)

Poza tym oficjalnie mogę się pochwalić, że skończyłam SFI :D Uffff...się dzieje ostatnimi czasy ;]

Jedziemy dziś polować na meble :) Tak na początek potrzebujemy jeszcze łóżko, sofę i stolik do sofy. Resztę mamy lub jest na wyposażeniu :)

aisa lubi tę wiadomość

• aisa Autorytet

Wysłany: 11 marca 2015, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje!! :)
    To teraz kolejny poziom czy trochę przerwy?
    Powodzenia na polowaniu meblowym ;)

o148e6yd9z2ipahq.png
    wnidtv73ksjvw8t0.png
  • Little Frog Autorytet

Wysłany: 11 marca 2015, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Udało nam się kupić sofę, stolik kawowy, łóżko i jakieś lampy. Niestety babka sprzedała stół. Jestem zła, bo nie potrzebowałam krzeseł barowych, a ona chciała sprzedać w komplecie, a nie powiedziała mi ani słowa. No już bym je kupiła :/ Normalnie nie mogę tego przeżyć....

Co do nauki to zaraz po teście (w zeszłym tygodniu) zaczęłam naukę na Komvuxie - dwa jakieś kursy szwedzkiego i angielski. 1-1,5h dziennie mam

aisa lubi tę wiadomość

• aisa Autorytet

Wysłany: 12 marca 2015, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluję udanego polowania!!!
    Trochę szkoda stołu, ale może lepszy się jeszcze znajdzie.

Jak masz teraz takie przedmioty to jak to punktowo wychodzi w CSN?

o148e6yd9z2ipahq.png
    wnidtv73ksjvw8t0.png
  • Little Frog Autorytet

Wysłany: 12 marca 2015, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Yyyyy....nie mam zielonego pojęcia. A co to jest to CSN?

• Rudzia Autorytet

Wysłany: 12 marca 2015, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie!! :) ja wczoraj bylam na kontroli w szpitalu odnosnie mojej rany.. wyglada na to ze sie goi i lekarka powiedziala ze nastepna moja wizyta w szpitaöu bedzie juz na porodowce :) a dzis zaczynamy 38 tydzien :)

Na CSN dwa przedmioty to chyba troche malo..cos mi sie wydaje..

LITTLE www.csn.se :)

Little Frog, Mimi1990 lubią tę wiadomość

18.04.2015 (42+2) Sofia 4500g; 54cm <3
    l22njw4zq8sux6j8.png
  • aisa Autorytet

Wysłany: 12 marca 2015, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudzia, coraz bliżej rozwiązania :)
    Super, że rana się goi!

2 przedmioty mogą być mało ale zależy jak są punktowane. Ja swego czasu miałam szwedzki i samhälskunskap i było ok bo punktowane było po 100 ale np matma w którymś roku miała tylko 50 punktów. Nie wiem jak jest teraz.

Rudzia lubi tę wiadomość

o148e6yd9z2ipahq.png
    wnidtv73ksjvw8t0.png
  • Little Frog Autorytet

Wysłany: 12 marca 2015, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudzia, to my tu teraz będziemy w napięciu czekać aż pochwalisz się dobrą nowiną! :) To już tak blisko :)

Hmmmm, no ok. Ale do czego mi te punkty potrzebne? Ja mam jakieś dwa rodzaje szwedzkiego, angielski i zastanawiam się nad tym całym samhalskunskap...

EDIT:
    Ahhhh....to jakaś pomoc finansowa. Czytałam gdzieś jakieś opinie na temat tego i z tego co zauważyłam, to chyba nic by mi się nie należało, bo to jakoś od ilości przedmiotów jest liczone i poziom wykształcenia też ma ponoć jakiś wpływ....nie orientuję się zbytnio.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 marca 2015, 14:58

Rudzia lubi tę wiadomość

• Rudzia Autorytet

Wysłany: 12 marca 2015, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co mi sie wydaje to minimum 400pkt trzeba miec chociaz ja jak raz mialam 200 to cos tam dostalam ale duzo mniej.. no i od wykształcenie ma znaczenie tu ale chuba nie takie duze no i to czy sie ma dzieci ma znaczenie.. ja po liceum w PL bezdzietna mialam niecale 3000kr a mpja kolezanka po zawodowce i majac corke dostawala okolo 8000kr jakos..

18.04.2015 (42+2) Sofia 4500g; 54cm <3
    l22njw4zq8sux6j8.png
  • Little Frog Autorytet

Wysłany: 12 marca 2015, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakby na to nie patrzeć to 3000 drogą nie chodzi.... Muszę się zgłębić w temacie ;] Tylko nie wiem co teraz załatwię, bo w sumie myślę, że pochodzę teraz do połowy czerwca, później są wakacje i może od połowy sierpnia do końca września. Od października będę musiała przerwać.

• aisa Autorytet

Wysłany: 12 marca 2015, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też miałam niecałe 3tys bo po studiach i z UE. Ci bez wykształcenia albo spoza Unii mają dużo więcej.

Frog, a ile czasu jesteś w Se? W sensie ile masz udokumentowane? Chyba trzeba mieć 2 lata, chyba tak to było.

o148e6yd9z2ipahq.png
    wnidtv73ksjvw8t0.png
  • Little Frog Autorytet

Wysłany: 13 marca 2015, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem w trakcie przeprowadzki. Ledwo żyję. Chodzę spać późno, wstaję wcześnie, pakowanie, pakowanie i jeszcze raz pakowanie. Dziś mamy się już ostatecznie wyprowadzić.

Ja w Szwecji mieszkam troszkę ponad rok, także pewnie też mnie to może wyeliminować.

Dziś sobie odpuściłam szkołę. Zbyt wiele mam do zrobienia w domu. W sumie tylko godzinka, a rozwaliłaby mi cały dzień...

Ahhhh, a dziś belly mi pokazało, że jestem w 3 miesiącu ciąży - 9 tydzień - 8+0. Ale brzmi całkiem optymistycznie. Nie powiem, żebym była spokojna, bo czekam na to USG i z każdym dniem coraz bardziej się stresuję. Wiadomo, że z każdym dniem coraz bardziej się cieszę, ale boję się rozczarowania. No cóż. czasami nad głową zawisną czarne chmury, ale staram się je jak najszybciej przepędzać.

• Mimi1990 Autorytet

Wysłany: 13 marca 2015, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam was kochane w piątek 13 -tego :) oby był dobrym dniem dla Was mordeczki :)!!! Ja od dwóch dni siedzę w domu z racji tego ze jestem przeziębiona . Kicham i smarczę co 5 minut.. Ahh a najgorsze ze nic nie mozna brać. Macie może jakies fajne domowe sposoby???

"Kto nie dąży do rzeczy niemożliwych, nigdy ich nie osiągnie" wizyta 25.10
    5djyxzkrahkgkrme.png
    atdcjw4zvcdu9pxq.png
‹‹ ‹ 21 22 23 24 25 › ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwas foliowy to nie wszystko: Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą.

Co najmniej dwa fakty na temat folianów i suplementacji przed ciążą naprawdę Cię tu zaskoczą. Zebraliśmy najczęstsze pytania naszej społeczności i na ich podstawie stworzyliśmy kompletny, oparty na badaniach przewodnik po mądrej suplementacji. Jeśli myślisz, że „zacznę brać coś po pozytywnym teście” - koniecznie sprawdź, dlaczego nauka mówi coś zupełnie innego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ