Ciąża w Szwecji
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja miałam mieć dodatkowe wcześniejsze w związku z tą ciążą pozamaciczną. W tym moim schemacie, który dostałam są dwa USG: w 13 tyg KUB (jeżeli chcę, to mogę na nie iść - pójdę) i w 18-19 tyg drugie badanie.
To "wcześniejsze" myślałam, że będzie wcześniej, a tak to wychodzi w 10 tygodniu (9+5). -
nick nieaktualnyTaki sam schemat mam też u ja .
Mnie to przeraza, że jeszcze jedno usg zostało. Nie wiem Co jeszcze zrzrobię, ale muszę coś wymyslec, aby mieć jeszcze później.
Nam położna odradzala te usg prenatalne, ale poszliśmy i nie żałuję. W Polsce wręcz namawiają a tu jest odwrotnie.
Ostatnio coraz częściej czuje laskotki w brzuchu, to chyba dzidzius:)Little Frog lubi tę wiadomość
-
Mi też podkreślała, że to nieobowiązkowe itp... ale oczywiście wolę iść. Ja w okresie wakacyjnym planuję wyjazd do Polski, więc może jeszcze po tym w 18-19 tygodniu uda mi się coś zaliczyć.
Ja to staram się unikać innych wątków, bo mnie to trochę stresuje, że np ja idę na pierwsze USG, a niektóre co są na tym samym etapie co ja idą już na 3aisa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Dzień dobry!
My wczoraj dostaliśmy klucze od mieszkania i normalnie niebo a ziemia. W końcu wszystko będzie miało swoje miejsce, a nie poupychane na kupie Już nie mogę się doczekać aż się przeprowadzimy! Hehe, niekończące się odliczanie Jak nie do końca szkoły, to do przeprowadzki...już nie wspomnę o wizytach. Za 2 tyg pierwsze USG!
A u mnie wszystko ok. Poza tym, że mam wieczorne mdłości i ciężko mi później zasnąć i znaleźć odpowiednią pozycję. Bo jak nie mdłości, to bolące piersi przeszkadzają... Ale da się przeżyć
To już środa! Aż się wierzyć nie chce jak ten czas szybko leci. Za kilka dni połowa marca, a mam wrażenie, że ledwo walentynki były ;]
Miłego dnia!aisa lubi tę wiadomość
-
Przeprowadzka ma się odbyć jak najszybciej, bo mają już lokatora do naszego mieszkania Właśnie poluję na stół na blockecie. Dzwoniłam do babki i myślałam, że się nie wyjąkam, a spociłam się jak szczur! Ma mi dać znać wieczorem kiedy możemy go zobaczyć i ewentualnie kupić
Poza tym oficjalnie mogę się pochwalić, że skończyłam SFI Uffff...się dzieje ostatnimi czasy ;]
Jedziemy dziś polować na meble Tak na początek potrzebujemy jeszcze łóżko, sofę i stolik do sofy. Resztę mamy lub jest na wyposażeniuaisa lubi tę wiadomość
-
Udało nam się kupić sofę, stolik kawowy, łóżko i jakieś lampy. Niestety babka sprzedała stół. Jestem zła, bo nie potrzebowałam krzeseł barowych, a ona chciała sprzedać w komplecie, a nie powiedziała mi ani słowa. No już bym je kupiła Normalnie nie mogę tego przeżyć....
Co do nauki to zaraz po teście (w zeszłym tygodniu) zaczęłam naukę na Komvuxie - dwa jakieś kursy szwedzkiego i angielski. 1-1,5h dziennie mamaisa lubi tę wiadomość
-
Witajcie!! ja wczoraj bylam na kontroli w szpitalu odnosnie mojej rany.. wyglada na to ze sie goi i lekarka powiedziala ze nastepna moja wizyta w szpitaöu bedzie juz na porodowce a dzis zaczynamy 38 tydzien
Na CSN dwa przedmioty to chyba troche malo..cos mi sie wydaje..
LITTLE www.csn.seLittle Frog, Mimi1990 lubią tę wiadomość
-
Rudzia, coraz bliżej rozwiązania
Super, że rana się goi!
2 przedmioty mogą być mało ale zależy jak są punktowane. Ja swego czasu miałam szwedzki i samhälskunskap i było ok bo punktowane było po 100 ale np matma w którymś roku miała tylko 50 punktów. Nie wiem jak jest teraz.Rudzia lubi tę wiadomość
-
Rudzia, to my tu teraz będziemy w napięciu czekać aż pochwalisz się dobrą nowiną! To już tak blisko
Hmmmm, no ok. Ale do czego mi te punkty potrzebne? Ja mam jakieś dwa rodzaje szwedzkiego, angielski i zastanawiam się nad tym całym samhalskunskap...
EDIT:
Ahhhh....to jakaś pomoc finansowa. Czytałam gdzieś jakieś opinie na temat tego i z tego co zauważyłam, to chyba nic by mi się nie należało, bo to jakoś od ilości przedmiotów jest liczone i poziom wykształcenia też ma ponoć jakiś wpływ....nie orientuję się zbytnio.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 marca 2015, 14:58
Rudzia lubi tę wiadomość
-
Z tego co mi sie wydaje to minimum 400pkt trzeba miec chociaz ja jak raz mialam 200 to cos tam dostalam ale duzo mniej.. no i od wykształcenie ma znaczenie tu ale chuba nie takie duze no i to czy sie ma dzieci ma znaczenie.. ja po liceum w PL bezdzietna mialam niecale 3000kr a mpja kolezanka po zawodowce i majac corke dostawala okolo 8000kr jakos..
-
Jakby na to nie patrzeć to 3000 drogą nie chodzi.... Muszę się zgłębić w temacie ;] Tylko nie wiem co teraz załatwię, bo w sumie myślę, że pochodzę teraz do połowy czerwca, później są wakacje i może od połowy sierpnia do końca września. Od października będę musiała przerwać.
-
Ja jestem w trakcie przeprowadzki. Ledwo żyję. Chodzę spać późno, wstaję wcześnie, pakowanie, pakowanie i jeszcze raz pakowanie. Dziś mamy się już ostatecznie wyprowadzić.
Ja w Szwecji mieszkam troszkę ponad rok, także pewnie też mnie to może wyeliminować.
Dziś sobie odpuściłam szkołę. Zbyt wiele mam do zrobienia w domu. W sumie tylko godzinka, a rozwaliłaby mi cały dzień...
Ahhhh, a dziś belly mi pokazało, że jestem w 3 miesiącu ciąży - 9 tydzień - 8+0. Ale brzmi całkiem optymistycznie. Nie powiem, żebym była spokojna, bo czekam na to USG i z każdym dniem coraz bardziej się stresuję. Wiadomo, że z każdym dniem coraz bardziej się cieszę, ale boję się rozczarowania. No cóż. czasami nad głową zawisną czarne chmury, ale staram się je jak najszybciej przepędzać. -
Witam was kochane w piątek 13 -tego oby był dobrym dniem dla Was mordeczki !!! Ja od dwóch dni siedzę w domu z racji tego ze jestem przeziębiona . Kicham i smarczę co 5 minut.. Ahh a najgorsze ze nic nie mozna brać. Macie może jakies fajne domowe sposoby???