X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Szwecji
Odpowiedz

Ciąża w Szwecji

Oceń ten wątek:
  • Rudzia Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2015, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A my jedziemy na plaze taka ladna pogoda :) ledwo zapakowalam wszystkie pptrzebne rzeczy dla Sofci :P

Milego dnia dziewczynki! :*

Mimi1990 lubi tę wiadomość

18.04.2015 (42+2) Sofia 4500g; 54cm <3
    l22njw4zq8sux6j8.png
  • Little Frog Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2015, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kwiauszek, faktycznie Wam listonosz numer wywinął... ale najważniejsze, że się znalazło :)

Ja się obijam. Pozamykałam okna, żeby mi ciepło nie wchodziło, skręciłam wiatrak i wzięłam prysznic. Póki co jest do zniesienia.

Dziś nawet na krok się nie ruszam z domu. Sąsiedzi organizują dziecku urodziny na tarasie, więc nie mam zbytnio gdzie siąść, a na żaden spacer się nie wybieram, bo boję się tych upałów. Obiad mam gotowy, piję wodę i tak co chwilę śmigam sikać...

Rudzia, udanego wypoczynku :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lipca 2015, 12:57

aisa lubi tę wiadomość

• aisa Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2015, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O Skrollok to jedna z tych, które ledwo wejdą do szpitala a dzieciątko za chwilę jest na świecie ;)
    Nie bój się drugiego porodu, ponoć ciało wie już o co chodzi to idzie szybciej i sprawniej, nie umęczysz się tak ;)

Jasiek ma na szczęście drzemkę w południe to nie pcha się na dwór w najgorsze słońce.. Teraz staram się z Nim wychodzić do max 10:30 a później po 15. Ponoć od przyszłego tyg ma być już trochę chłodniej to odetchniecie ciężarówki ;)

Rudzia, udanego plażowania

o148e6yd9z2ipahq.png
    wnidtv73ksjvw8t0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 lipca 2015, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aisa przesyłam linka
    https://www.apoteket.se/produkt/mandelolja-100-ml-243249/

Tak ja mówi Rudzia, to ten w brazowej buteleczce, Ja jeszcze nie mam rozstepów na brzuchu,ale pewnie się pojawią.
    U nas dzisiaj 38 stopni, masakra. Za niedługo powinno robić się lżej.

aisa lubi tę wiadomość

• Rudzia Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2015, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LITTLE pytalas o paszport :P jeszcze nie,teraz bedziemy zalatwiac dopiero ojcostwo? Nie wiem jak to napisac.. no wiesz prawa dla taty Sofii.. i wtedy paszport, bo najpierw to trzeba zrobic..

l22njw4zq8sux6j8.png
  • Goniag12 Ekspertka

Wysłany: 4 lipca 2015, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam oba porody szybkie, pierwszy 5 godz. a drugi 4 godz. od pierwszego skurczu. Przy pierwszym porodzie brałam znieczulenie w kręgosłup (o dziwo bo juz miałam pełne rozwarcie i godzine potem urodzilam i w sumie nie powinnam dostać). Tak jak aisa miałam podłączona rurkę i dozowali mi znieczulenie i mi akcja nie zwolniła ale miałam dawna oxy ( dowiedziałam się o tym z dokumentów) iteraz wiem dlaczego. Pewnie podają ja razem ze znieczuleniem żeby poród się nie zatrzymał.
    Za drugim razem też chciałam znieczulenie ale przyjechalam do szpitala o 6.00 a o 7.00 urodziłam i mówiły ze nie ma sensu bo zaraz urodze. Zresztą o dziwo wcale nie miałam boli krzyżowych tylko same parte wiec i tak znieczulenie raczej by mi nie pomogło.
    Jeśli jeszcze kiedyś będę rodzic ( nie planuje, ale gdyby) to napewno będę brała to znieczulenie pod uwagę w razie potrzeby.

Jeśli chodzi o paszport to my właśnie mamy odebrać w poniedziałek bo 13-go lipca (w moje urodziny)płyniemy do Pl , wiec jestem.na bieżąco z tematem.

bhywp07w75emmaf4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 lipca 2015, 04:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie mogę spać...

Goniaq, ale miałaś super porody, aż Ci zazdroszczę:). Tez bym tak chciała. Ja przechodzę ciążę identycznie jak moja mama pierwsza ciążę. Mam takie same objawy bóle, objawy itd. Coś e tym musi być. Brata urodziła trochę przed terminem. Ciekawe czy u nas się sprawdzi???

Goniaq opisz kroki paszportowe przyda się:).

• Goniag12 Ekspertka

Wysłany: 5 lipca 2015, 06:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ogólnie tez miałam podobne ciąże jak moja mama. Mało tylam, brak rozstępów i ogólnie dobre samopoczucie i lekkie porody zawdzięczam jej:) ale jeśli chodzi o terminy porodu to akurat się nie sprawdziło. Bo moja mama całą trójkę urodziła w terminie a ja pierwsze dziecko urodziłam 11 dni po terminie a drugie 10 dni przed.

bhywp07w75emmaf4.png
  • Goniag12 Ekspertka

Wysłany: 5 lipca 2015, 07:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paszport :
    *Zdjęcie ( ja robiłam sama)
    *Personbevis czy familjebevis ze skatteverket (trzeba powiedzieć ze do paszportu to oni już będą wiedziec) koniecznie z pieczątka i podpisem.
    *Trzeba umówić się na wizytę w konsulacie przez internet
    *Tam wypełnia się wniosek o paszport oraz podpisuje oświadczenie obojga rodziców! !!!!
    *Płacimy (ok.250kr nie pamiętam doladnie)
    *odbieramy za ok.3-4tygodnie

My dodatkowo rejestrowalismy dziecko w Pl przez konsulat i do tego jest wymagany odpis aktu małżeństwa lub dokument stwierdzający ojcostwo (jeśli nie. Macienslubu)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lipca 2015, 07:51

bhywp07w75emmaf4.png
  • Little Frog Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2015, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja najbliższy konsulat mam w Danii, także tam będę musiała załatwić te wszystkie sprawy. Ale na stronie są wszystkie informacje, więc może ogarnę ;) do tego może mi się uda, że nie będzie trzeba jechać, żeby go odebrać, tylko mi go wyślą :)

A jeszcze muszę gdzieś wyszukać informacji, żeby zarejestrować dziecko w polskim USC. Ale dobrze zbierać te wszystkie informacje wcześniej :)

A te dwie sprawy załatwiliście za jedną wizytą?

• Rudzia Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2015, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to nie mozna pocztwonie wyslac podania o paszport itd? Widzialam ze jest opcja do druku itd.

l22njw4zq8sux6j8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 lipca 2015, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goniaq super to wyjasnilas.
    My będziemy musieli jechać tam z maluszkiem.
    My też chcemy zarejestrować synka w USC przez konsulat. A odpis małżeństwa może być po polsku czy musi być przetłumaczony szwedzki.

• pannaanna Debiutantka

Wysłany: 5 lipca 2015, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    RUDZIA ja aktualnie mieszkam na Vallingby... więc kawałek drogi jest, ale jak mówisz że jest dobra, to może się skusze, a to polka czy szwedka?

KWIATUSZEK ja mam takie szczęście że zawsze mam pod górkę, u mnie też pracodawca wysyłał papiery, ostatnio dzwonili do niego co i jak. Póżniej znowu do mnie. Obliczyli mi inkomst. Jako tako kontakt z nimi mam cały czas. Jako tako mi przyznali ten zasiłek, ale Pani powiedziała że dostane go później ze względu na to że strasznie długo zeszło z tymi papierami. Ale nie powiedziała kiedy. Ani jeszcze nie chcieli ode mnie nr konta. Szczerze powiedziawszy mam już dość ubiegania się o graviditetspenning, jestem już tym zmęczona. :)

Tak czytam i wnioskuje że wy wszystkie miałyście po 4 usg tylko ja miałam 1 ;) ja to mam szczęście, naprawdę !!

Jeszcze co do planowania mammaledig, to na samym końcu jak zaplanuje już dni i ide dalej to jest opis pracodawcy bla bla bla, i trzeba podać date umowy o pracę, ale którą mam wpisać? Pierwszą moją prace w Szwecji ? (jak przyjechałam to pracowałam, ale później zjechałam na chwile do polski więc miałam przerwę) czy ostatnią moją pracę?

4a877edfd697e12b4945ab48ec6bd809.png

• Rudzia Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2015, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pannaanna to jest szwedka :)

Doobra juz wiem,trzeba osobiscie do konsulatu.. :)

l22njw4zq8sux6j8.png
  • Rudzia Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2015, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    er0dau.jpg

Nie wiem czy pokazywalam :P tu Sofijka miala 9 dni :) to z tej Sesji noworodkowej :)

pannaanna, Mimi1990, Little Frog, aisa lubią tę wiadomość

l22njw4zq8sux6j8.png
  • pannaanna Debiutantka

Wysłany: 5 lipca 2015, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jejku jak tak czytam że wy już macie bóle, że już coś odczuwacie to wam zazdroszczę, ja już po terminie i na nic się nie zapowiada, żadnych bóli dosłownie NIC, zastanawiam się czy przypadkiem nie pomylili się np. o miesiąc i do rozwiązania jeszcze baaaaardzo daleko:)
    Szczerze powiedziawszy to ja sobie nie wyobrażam porodu bez znieczulenia, na sama myśl mnie wszystko boli...
    Mój szwedzki też nie jest zadowalający, i też się obawiam że kompletnie nic nie będę wiedzieć o co chodzi, ona mi powie przyj a ja będę oddychać hehe... No ale co zrobić, zdecydowałam się na poród w Szwecji więc jakoś trzeba sobie poradzić...:)

• pannaanna Debiutantka

Wysłany: 5 lipca 2015, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Śliczne zdjęcia !!!!!!! Rudzia podaj mi namiary na nią, jak urodzę mojego bejbisa to też chcę taką pamiątkę,

• Rudzia Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2015, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://jonnaerlandsson.se/

Tu masz strone jej :) Ona ma ogolnie fajne oferty to sobie popatrz :)

l22njw4zq8sux6j8.png
  • Goniag12 Ekspertka

Wysłany: 5 lipca 2015, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do konsulatu trzeba osobiście po paszport. Koniecznie oboje rodziców.

Akt małżeństwa nie musi być tłumaczony. No chyba ze ktoś brał ślub w szwecji to wtedy nie wiem.

Ja przed porodem zrobiłam sobie taką kartkę z podstawowymi zwrotami co mam mówić przez telefon bo bałam się ze w bólach zapomnę co jak jak się nazywa. Wypisana sobie jak są skurcze, potężne skurcze, że mialam pierwszy poród bardzo szybki itd.
    Przy pierwszym porodzie znalazłam w necie filmik z porodowki po szwedzku i juz wiedziałam jak jest przyj itp. Polecam:)

Rada dla pierworodek : jak będziecie mieć silne skurcze i częste to nie dajcie się zbyć położnej. Jesli będziecie czuć ze poród idzie szybko jedzcie do szpitala. Ja mialam pierwsze skurcze (pierwszy porod) co 7 minut, za godzinę co 5 i jak zadzwoniłam to mówiły żeby się nie spieszyć bo to pierwszy poród i to trochę potrwa. 2 godziny później urodziłam. Za drugim razem wystarczyło ze powiedziałam ze pierwszybko poród był szybki i od razu dostałam zaproszenie na porodowke.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lipca 2015, 22:10

bhywp07w75emmaf4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 lipca 2015, 23:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaka noc tragiczna. Nie wyrabiam te upały normalnie wykańcza. Niby jutro ma być chlodniej. Mam taką nadzieję, bo moje nogi tego nie zniosa. Ten filmik znajdę na YouTube?

Goniaq u Ciebie naprawdę szybki poród. Nam położna mówiła,że jak zaczną się częste i mocne skurcze to od razu na porodowke jechać, nawet nie dzwonić. Ale wszystko wyjdzie w praniu. Zaczynam się bać porodu...skurcze przepowiadajace juz mam.

A jak jest z tą rejestracją w USC w Polsce. Pewnie trzeba też coś uzupełniać?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lipca 2015, 23:29

‹‹ 53 54 55 56 57 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ