Ciąża w Szwecji
-
WIADOMOŚĆ
-
Dzień dobry
Ja też się boję, że mi powiedzą, że to jeszcze nie teraz i mogę poczekać, albo opieprzą, że za wczas przyjechałam. Albo, że kompletnie nie będę mogła się dogadaćale to chyba przede wszystkim lęk przed nieznanym. Kompletnie nie wiem co mnie będzie czekać...
Aisa, przyjemnego wypoczynku!powiedz Polsce, że wpadnę za 2 tygodnie
aisa lubi tę wiadomość
-
Ale tu gorąco.. jednak Wawa to smażalnia
Frog, zrobione
Ja nie dzwoniłam, od razu jechaliśmy. Gdybym zadzwoniła to na pewno by kazali czekać a ja jakoś nie chciałam czekać w domu. No i mimo rzadkich skurczy przyjęli mnie i M.
Rozmawiałam później ze szwedkami z mojego kursu rodzenia i były zdziwione że na takim etapie porodu nas przyjęli. Myślę że to z powodu bycia obcokrajowcem. Chyba nas lepiej traktują, przynajmniej tak u mnie było albo to przypadek -
Ja bym dzwoniła. Lepiej ich uprzedzić ze będziecie niebawem. Przygotują wam sale i personel. Może się też zawsze zdarzyć ze nie będzie miejsc i wtedy skieruj was gdzie indziej. Zawsze można powiedzieć że chce się przyjechać na własne ryzyko najwyżej wrócić do domu. A napewno nie 2rocicie. Kilka moich koleżanek pojechało za wcześnie i kazali im iść na spacer żeby akcja się rozkręcola i wracały na poród.
I jeszcze mi polozna mówiła ze jeśli poród będzie bardzo szybki i będę czuła potrzebę parcia w domu to nawet mam nie jechać tylko dzwonić po karetkę.Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca 2015, 13:04
-
Rudzia ale masz sliczna ta Sofijke
))
Aisa pozdrow i Polske od nas
ja tez dzwonilam, znaczy moj dzwonil (i gadalismy tylko po ang tak samo jak przy porodzie i nie bylo problemu) i kazali nam czekac na czestsze skurcze. Za chwile skurcze co 3-4 min i zadzwonilismy ze nie bedziemy czekac bo mnie i boli i to juz chyba teraz. Do Hudiksvall do szpital mamy ponad godzine drogi takze zanim zajechalam to juz wszystko bylo gotowe do porodu choc ja mialam wrazenie ze zaraz w samochodzie mala wyjdzie :DD
dziewczyny szczepic trzeba dzieciatko przed wyjazdem do Polski? Ja pytalam tej pielegniarki i ma spr i powiedziec przy nastepnej wizycie. Moze wiec wy podpowiecie jak cos?
A u mnie dzisiaj tylko deszczyk, a jak u Was?aisa lubi tę wiadomość
[/url]
-
Kwiauszek przy rejestracji dziecka w USC w Polsce my robilismy tak:
Mama mojego poszla popytac i oni dali jej jakis papierek do wypelnienia, nasze dane itd (wyslala go do nas a my potem odeslalismy). Kazali dac do tego akt urodzenia moj zupelny (moja mama wysylala go do mamy ktora to zalatwiala) bo USC jest tam gdzie zameldowany jest tata. Jego aktu nie chcieli. Potem Personbevis wzielismy i trzeba bylo go u tlumacza przysieglego przetlumaczyc, to w Pol mama robila. Z aktem slubu nie wiem jak bo my nie jestesmy po slubie. Ona to tam zaniosla i potem odebrala 3 skrocone akty urodzenia naszej Majusi. Po pesel dla niej bedziemy w konsulacie tu w Szwecji wystepowac przy wniosku o paszport.[/url]
-
Chyba się wybiore tu niedaleko do takiego Polaka niech mi wszystko na kartce napisze co potrzeba
czyli jakieś skurcze itp
Ale nie będzie tak źlenie jestem pierwszą i ostatnia kobieta z obcego kraju, która będzie tu rodzić
moja znajoma rodziła bez znajomości szwedzkiego i angielskiego i dała radę
Goniag, to dłuższe wakacje przed Tobąmy w sumie na prawie 3 tygodnie jedziemy, a pewnie przeleci w mgnieniu oka.
Skrollok, a ta całą procedura z USC to strasznie zakręconaale wszystko tak źle wygląda na pierwszy rzut oka. Ja myslalam, że nie ogarne tej całej papierologii jak przyjechalismy tu, ale udało się
-
nick nieaktualnyUdanych wakacji w Polsce wszystkim życze:). Tak Wam fajnie, my zawsze jeździliśmy do Pl w połowie lipca, i włącza mi się taka tęsknota.
Skrollok, to Ty zalatwialas wszystko na własną rękę. Ny raczej wybierzemy ta opcje przez konsulat, aby zarejestrować dziecko w USC w Polsce. Goniaq chyba tak robiła. Placilas za to dodatkowo? Coś się wypełnia.
A jeżeli my z mężem mamy inne adresy zameldowania w Polsce, dziecko może zostać zameldowane pod moim adresem oczywiście tak samo w USC w tym mieście gdzie ja jestem zameldowania?Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca 2015, 17:47
-
nick nieaktualny
-
Dziewczyny !!!! Wczoraj w nocy miałam skurcze co 4 minuty, bolały ale nie jakos katastroficznie wiec do szpitala nie dzwoniłam. Używałam tens wiec troche złagodziło mi bol jednak skurcze trwały od 21.30 do 3.00. Jak poszłam wziac kąpiel przeszło ale jak wylazlam to znowu powtórka z historii. Masakra!! Jestem wyczerpana po nocce a dzis cisza . Mała sobie kopie ik gdyby nigdy nic.
-
Kwiauszek przez konsulat jest o tyle łatwiej ze nie musisz tłumaczyć Personbevis ale rejestracja kosztuje ponad 700kr. Nie musicie mieć meldunku w Polsce żeby zarejest rowach dziecko. Wpisujcie normalnie szwedzki adres.
Mimi szkoda ze to tylko fałszywy alarm ale już niedługo będziesz trzymać maleństwo na rekach -
nick nieaktualny700 kr jeszcze nie tak tragicznie. Przynajmniej z głowy. A co z peselem dziecka w Pl, to też konsulat załatwia czy juz sami?. A w konsulacie wydają tymczasowy paszport jak to jest? Ale Cie Goniaq męczę tymi pytaniami;).
Mimi powoli cis się rozkręca, jeszcze trochę i będziecie we trójkę. Ja tydzień temu miałam okropne skurcze. Trwały do 6 godzin, ale były co 10,15 minut. A bolało cholernie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca 2015, 21:18
-
Pierwszy paszport jeśli robicie nie mając pesel dziecka jest tymczasowy na 1 rok. Potem jak się ma akt urodzenia po rejestracji składa się podanie o pesel i z tego co wiem to jeśli dziecko nie ma meldunku w Pl to chyba tylko w konsulacie trzeba złożyć wniosek. My w każdym bądź razie wyrabialismy pesel przy okazji składania wniosku o paszport stały (drugi) w konsulacie.
Czyli tak w skrócie jeśli chcecie wszystko załatwić w Szwecji:
1.pierwszy paszport + rejestracja (wyrobienie aktu urodzenia)
2. Drugi paszport+ pesel
Żeby wyrobić pesel trzeba mieć akt urodzenia. Żeby wyrobić paszport 5letni trzeba mieć już pesel.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca 2015, 22:04
-
nick nieaktualnyAha rozumiem.
Podsumowując ja rozumiem to tak, jedziemy do konsulatu tam składamy wniosek o wydanie paszportu tymczasowego dla dziecka oraz o zarejestrowanie ho w USC w Polsce. Potem odbieramy paszport. Jeżeli będę miała zarejestrowane dziecko w Polsce, a chce z meldunkiem. I np przyjadę do Pl mogę pójśc i wyrobić mu pesel juz sama. A paszport stały wyrobić mogę już w Polsce?
Elit właśnie czytałam.na stronie konsulatu, że o numer pesel występuje konsul
W ciąży człowiek glupieje heheWiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca 2015, 22:21
-
Kwiauszek nasza Maja w Pol nie jest zameldowana i nie jest to potrzebne. A tam na stronie ambasady jest popisane co potrzeba do paszportu. My pesel przez konsula wlasnie chcemy zalawic i paszport.
Mimi1990 a dzisiaj jak sie czujesz? Lepiej? Mala jeszcze w brzuszku czy juz na swiat sie wypchala?Mimi1990 lubi tę wiadomość
[/url]
-
nick nieaktualnyWitam wszystkie dziewczyny
jestem tu nowa i może któraś z Was bedzie wiedziała jak wygląda w Szwecji wsparcie dla par starajacych sie o dziecko. Z mężem próbujemy już 10 miesiecy i niczastanawiamy się nad jakimis badaniami, lekami czy cos, ale nie wiemy jak to jest w tym dzikim kraju
a Wy długo się starałyście? leczyłyscie się tutaj? -
nick nieaktualnyJuz sobie poczytałam Skrollok, bardzo dziękuję Ci za pomoc:). I ja jestem ciekawa co u Mimi, może to już???
.
Witam Cię Szwedka, co raz nas więcej:). Niestety ja Ci nie pomogę w tym temacie, nie wiem jak tutaj jest. Nam z mężem udało się za pierwszym razem. Ale ja wcześniej gdy przyjezdzalam do Pl, to zawsze chodziłam tutaj do ginekologa. Miałam problemy z bardzo długimi okresami, bo cykle trwały nawet pp 60 dni. Mimo to wszystkie wyniki badań miałam dobre. Jedynie co mi lekarz przepisał to castagnus,brałam go przez jeden cykl bo dostałam silnego uczulenia. Robiłam sobie pomiary, i dzięki temu wiedziałam kiedy mam owulacje, bo ciężko było unię to określić przy takich długich cyklach. Udało się za pierwszym razem.
Może tutaj trzeba iść do lekarza pierwszego kontaktu powiedzieć o swoich problemach i on wtedy kieruje do specjalisty....
Znalazłam coś takiego może Ci się przyda, to ze strony szpitala w mieście, w którym żyję. Przesyłam ci link.
http://www.1177.se/Jonkopings-lan/Tema/Gravid/Bli-gravid/
Opowiedz coś o sobie więcej, w jakiej części Śzwecji mieszkasz?Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2015, 16:28