X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Szwecji
Odpowiedz

Ciąża w Szwecji

Oceń ten wątek:
  • Rudzia Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KWIUSZEK dziekiii! A ile czasu Bratowa z tym dziadostwem walczyla? Sofii w ogole jesc nie chce przez to :( ledwo 90ml dzis wypila przy kazdym posilku a wypija normalnie po 200ml :(

18.04.2015 (42+2) Sofia 4500g; 54cm <3
    l22njw4zq8sux6j8.png
  • Mimi1990 Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojej a to ja boli?? Mam nadzieje ze szybko z tego wyjdzie maluszek.
    Ja mam jakies zmiany nastrojów , chodzę co chwile wkurzona ... Nie wiem czy to przez hormony czy co wczesniej tak nie miałam

"Kto nie dąży do rzeczy niemożliwych, nigdy ich nie osiągnie" wizyta 25.10
    5djyxzkrahkgkrme.png
    atdcjw4zvcdu9pxq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 lipca 2015, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudzia nie ma za co.To boli dzieci, to tak jak dorosłym afta sue zrobi. Sofia musiała coś brudnego do buzi wziqc, a może jak na plaży bylyscie to piasek do buziulki wpadł.ona mi mówiła, że dala przez przypadek nie ten smoczek, a wcześniej sposób spadł na ziemię. Mała miała te pleśniawki do 10 dni, trzeba to leczyć bo w afty może się przekształcić.
    Mówiła żeby jeszcze rumiankiem przemywac. Tak scierac to.
    Chyba powiem mamie żeby mi w Polsce też jakiś specyfik kupiła i.wysłała w razie czego.
    Mimi a ja myślałam,że może juz bo nic nie pisałaś, a Ty jeszcze w dwupaku:). Ja jestem ciągle śpiąca. Nie wiem jak długo wytrzyma moje spojenie lonowe. Coś mi tam strzela

• Goniag12 Ekspertka

Wysłany: 9 lipca 2015, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudzia mój synek miał afty jak byłam w ciąży, miał już ponad 2 lata. To był dramat. Nie jadł przez 3 dni a potem ledwo co. Na szczęście dużo pił wiec się nie odwodnil. Byłam u dwóch lekarzy i odpowiedz taka sama. Nie ma lekarstwa dla takich małych dzieci. Wyczytalismy w necie o wodzie utlebionej i pomogło, ale Wyczytalismy to dopiero po tygodniu. Po 2-3 dniach od stosowania wody znikły.
    Nie wiem jak jest z plesniawkami u takich maluszków. Wiem tylko ze Sofia musi pić żeby się nie odwodnienia inaczej musicie jechać do szpitala. Jeśli chcesz to ja mam w domu Aftix na afty i plesniawki z Polski. Mama mi przywiozła na wszelki wypadek. Mogę ci odstąpić.

bhywp07w75emmaf4.png
  • Rudzia Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 22:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki dziewczyny ale chyba fauszywy alarm.. Boze jaka ja jestem pnaikara.. na szczescie w aptece nic nie mieli na to dla takich malych dzieci a polozna nie odbierala.. juz nie ma na jezyku nic a teraz na noc wszamala 260ml mleka ;P to chyba bylo mleko przetrawione ktore jej siw cofnelo czy cos bo zniknelo.. oby jutro rano historia sie nie poqtorzyla bo juz mam dosc ehh ciagle cos :( niby nic a jednak.. to ciemieniucha to lzawiace oczko, pcha te paluchy do oczek ehh ...

No ale dziekuje Wam za pomoc! :*

Goniag a Ty tez ze Sztokholmu? :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lipca 2015, 22:57

l22njw4zq8sux6j8.png
  • Rudzia Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2015, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I znowu ma takie krostki na jezyku ;/ ale to rzaczej mleko.. wczesniej jej sie tak nie robilo..

l22njw4zq8sux6j8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 lipca 2015, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudzia spróbuj z ta woda utleniona. Napewno jej tym nie zaszkodzisz.

• Goniag12 Ekspertka

Wysłany: 10 lipca 2015, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudzia tak ze Sztokholmu. Z ta woda utleniania to jeszcze poszperaj w necie zeby nie podrażnic małej jamy ustnej. Jednak to jeszcze maleństwo i lepiej się upewnić. Wiem ze koleżanki córka miała plesniawki to byli w szpitalu ale lekarstw nie ma w Szwecji. Kazali jej smarować woda gazowana. Gdyby jednak okazało się ze to plesniawki to moja propozycja jest aktualna, ale w poniedziałek wyjeżdżam do pl. Ogólnie polecam wszystkim zaopatrzyć się w Pl w leki na afty itp. bo tu nic nie dostaniecie a dziecko bardzo cierpi i nie ma mu jak pomóc.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lipca 2015, 14:25

bhywp07w75emmaf4.png
  • Little Frog Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2015, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A może dopiszecie z Waszych doświadczeń jakie leki warto kupić sobie w Polsce i mieć na wszelki wypadek? :) ja byłabym wdzięczna za każdą radę :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 lipca 2015, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja bratowa rozcieczala wodę utleniona z normalna przegotowaną woda, tak jej pediatra kazała.ale wiadomo każde dziecko inaczej reaguje.

Ja z leków z Polski mam:
    -Linomag zielony
    -Alantan plus
    - Bepanthen
    - Octenisept
    - Guziki jałowe
    -Czopki glicerynowe
    -Sól fizjologiczna
    - kropelki espumisan
    - wodę morska sterować
    - Aspiratora do noska
    - Zwykły krem bambino z cynkiem
    - Krem pielęgnacyjny do twarzy ciała hipp w razie czego.
    - Małe dzieci najlepiej myć w samej wodzie,ale w razie czego mqm płyn oliatum i płyn hipp
    - Mam też oliwki,ale bardziej do kąpieli niż do smarowania.
    - Termometr
    Oprócz tego kupiłam saszetki tantum rosa. Koleżanka mówiła,.ze dobrze stosować w okresie połogu.

I tak jak Goniaq mówi, kupię coś na te afty.

Ja jak patrzyłam tutaj na Szwedzkiej stronie apteki, apoteket to właśnie tam jest żel aftex dla dzieci.

Pytanie do mam a mialyscie problem z ciemieniuszka, w razie czego kupi się coś tutaj?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lipca 2015, 16:22

Little Frog lubi tę wiadomość

• Goniag12 Ekspertka

Wysłany: 10 lipca 2015, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jest Aftex w aptece ale to na afty a nie wiem czy na plesniawki tez lub np. Na opryszczke tez warto kupić w Pl bo tu są leki na opryszczke (zimno)od 7r.z. A poza tym ten żel tutaj kosztuje sporo ponad 100kr a Aftix w Polsce ok. 3 zł.:) wiec warto mieć w apteczce nawet jeśli się nie użyje.

Możecie też kupić sobie
    * coś na ząbkowanie
    bo tutaj co prawda pojawił się jakiś jeden żel na ząbkowanie ale pewnie też jest drogi i nie wiem czy działa. U nas sprawdziły się kropelki homeopatyczne Camilia . No i
    * espumiSan na wzdęcia lub coś. Innego tego typu oraz
    *probiotyki. Warto.mieć w apteczce na wypadek antybiotykoterapi lub problemów z kupka. Polecam Biogaia

bhywp07w75emmaf4.png
  • Goniag12 Ekspertka

Wysłany: 10 lipca 2015, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i jeszcze polecam kupić sobie w Polsce pastę do zębów z xylitolem zamiast fluoru bo jest bezpieczniejsza dla dziecka które połyka pastę. Tu nie ma takiej pasty. Pamietajcie ze trzeba myć juz pierwsze zeby a mogą wyjść nawet w 3 -4 miesiącu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lipca 2015, 16:37

bhywp07w75emmaf4.png
  • Little Frog Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2015, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sprawdzę czego w mojej liście brakuje i dopiszę :) dziękuję za rady :)

• skrollok Znajoma

Wysłany: 10 lipca 2015, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudzia jak moja Majunia miala cos bialego na jezyczku to pielegniarka mowila co by wode gazowana na wacik i przemywac pare razy dziennie. Ja robilam na pieluszke tetrowa i po jezyczku i nie powiem Maji sie to baaaaardzo podobalo :D ale czy pomoglo to nie wiem, mysle ze samo przeszlo.
    Z kolei moja mama i siotra inaczej do plesniawek podeszly. Jak siostrzenicom wyszly to braly pieluszke zeby maluszek troszke ja posiusial i tym po jezyczku. To pomagalo. Chociaz wiem ze niekazdy by sie na ta 2 metode zdobyl :)

Kwiauszek a dlaczego tylko w samej wodzie? JA mylam w wodzie z oliwka i nie musialam potem malutkiej oliwkowac :D zreszta do teraz tak robie tyle ze jeszcze doszedl tam jakis plyn do kapieli.

Dziewczynki a jakie plany na weekend? JA sie ciesze bo w koncu gdzies se pojedziemy :) Jutro do domku nad jeziorem do jakiegos Grums niedaleko Karlskrony :))) tylko pogoda lekko niedobra sie zrobila...

43kt2n0asst66frp.png[/url]
  • skrollok Znajoma

Wysłany: 10 lipca 2015, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PS Za duzo piszecie i ja po jednym dniu nieobecnosci mam 2 strony do czytania :D

Goniag12, Mimi1990 lubią tę wiadomość

• skrollok Znajoma

Wysłany: 10 lipca 2015, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudzia a mowisz ze Sofijka zjadla na noc 260ml mleczka. To karmisz ja z butelki? Nie zebym miala cos przeciwko bo sama musialam zaczac Majunie mleczkiem kupnym karmic, tak po prostu pytam :) Najpierw tylko ja dokarmialam ale jak wyczula butelke to juz z piersi nie lubi ssac i odciagam co by jednak troszke tego mojego mleka jadla. Bo jak czytam na necie o tym czy dawac dziecku mleko sztuczne czy nie to opinie sa okropne. Bo kazda matka ktora nie karmi piersia jest okropna bo powinna przynajmniej rok pokarmic... Co z tego ze Maja mi nie dojadala, byla niespokojna, trzeba bylo ja usypiac godzinami przez dzien... A teraz jak reka odjal, duzo, duzo mniej krzykow a co najwazniejsze sama sie usypia w lozeczku co przez 3 pierwsze miesiace nigdy nie nastapilo :D

• skrollok Znajoma

Wysłany: 10 lipca 2015, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goniag12 ale jak myc takiemu malenstwu zabki? Jakas specjalna szczoteczka czy jak? Bo temu mojemu smrodkowi to chyba cos idzie bo te lapki to non stop w buzi, gryzie czesciej jak ssie i sie slini na potege :)

• Goniag12 Ekspertka

Wysłany: 10 lipca 2015, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skrollok ja na początku używałam takiej silikonowej szczoteczki zakładanej na palec. Świetnie nadaje się też do masażu dziaselek zanim ząbki wyrosną.

Na weekend mam plan się pakować bo w poniedziałek płyniemy do Pl. A ciężko spakować się w czwórkę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lipca 2015, 19:04

bhywp07w75emmaf4.png
  • Mimi1990 Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2015, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze ale duzo macie w tej apteczce, ja to za wiele nie mam.
    Musze dokupic kilka specyfikow.
    Jesli chodzi o plany na weekend to ja w ten weekend planuje urodzic hihi :) Do terminu zostalo tylko 6 dni!!!! Aaaaahhhh :) No zobaczymy kiedy bedzie jej sie chcialo wyjsc.

Ogolnie to tak patrzylam na to co kobietki moga jesc podczas karmienia piersia i widze , ze niezly rygor jest. Czy to faktycznie tak jest? Czy jednak wszystko jesc po trochu?
    Jak to z Wami mamuski bylo??

"Kto nie dąży do rzeczy niemożliwych, nigdy ich nie osiągnie" wizyta 25.10
    5djyxzkrahkgkrme.png
    atdcjw4zvcdu9pxq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 lipca 2015, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie powiedziałam mamie,aby kupiła mi ten żel:)

Skrollok dlaczego sama wodą?. Powiem tak ja korzystam z wielu rad mojej bratowej i Pytałam tez położnej. Mówiły, że jeżeli dziecko nie ma żadnych problemów ze skórą to nie są potrzebne.żadne płyny do kąpieli
    Aby nie przyzwyczaić skóry, bo wtedy skóra przestaje produkować naturalny poziom nawilżenia skóry Przez to się wysusza. Później można stosować delikatne płyny wiadomo Dziecko zaczyna się już bardziej brudzic. Ja tak sobie pomyślałam, że przez pierwszy miesiąc będę kąpać w niewielkiej ilości oliwki, a potem włączę ten płyn z hipp bo jest delikatny.

Powiedzcie mi dlaczego tutaj w Szwecji jest taki ubogi wybór w aptekach?

Goniaq tez mam tą szczoteczkę, kosztowała chyba 6 zł, także nie.duży wydatek. A o pójście pomyślałam, że kupię w Polsce jak będziemy na święta może nie.wyrosną mu ząbki do tego momentu. Współczuję Ci tego pakowania, ale Zazdroszczę wyjazdu do Polski:)

Mimi trzymam kciuki zaTwoje plany. Ty jak na bombie siedzisz:). Mimi moja bratowka juz druga córkę karmi i je od samego początku wszystko. Wiem ze unikalna cebuli surowej. Brak kolek, ale tak naprawdę każde dziecko jest inne. Ostatnio czytałam, że to co je mama, nie przenika do krwi matki a tym samym nie wpływa.na pokarm. Różne.są teorie, można.gdybać:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lipca 2015, 20:52

‹‹ 56 57 58 59 60 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ