Ciąża w Szwecji
-
WIADOMOŚĆ
-
Little frog napewno tak będzie. Jeśli czujesz ruchy dziecka i tętno jest ok to nie trzeba się martwić. Mi polozna na usg powiedziała ze nie ważne czy mniejsze czy większe dziecko. Ważne ze rośnie. A mi brzuch z pomiarów wychodził poniżej dolnej normy prawie za każdym razem. Raz przyspieszal, potem zwalnial i tak różnie było a dzidzia miała 3170g 10 dni przed terminem. U mnie chyba chodziło o to ze mała bardzo szybko zeszła główka bardzo nisko w dół. Zależy to tez od ilości wód. Moja koleżanka miała bardzo duży brzuch i 3000 badań i usg a jej córa tez miała coś koło 3kg wiec wszystko w normie. A zdrowe dzieci mogą mieć nawet 2700 a inne 4500
Little Frog lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDziewczyny jesteśmy w domu od.wczoraj. Ja nie mam praktycznie pokarmu, a mały dużo go potrzebuje. Wczoraj plakal chyba z 5 Godzin z Przerwami. Kazali nam dawać pierś, i mleko baby stempel ale tylko 10 ml. Mam problem z przestawienie go do lewej piersi, okropnie krzyczy. A ja panikuje.
W domu też jest gorąco, i to chyba też może być powodem ze jest tali niespokojny
Robi dużo kup, zmienię pieluszke i jiz następna pełna to normalbe?Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 sierpnia 2015, 07:49
-
Podobno takim maluszkom nie przeszkadza takie ciepło bo w brzuchu miały jeszcze cieplej. Ale ile w tym prawdy to nie wiem.
Co do laktacji to musisz ją jeszcze rozkręcić, mały musi praktycznie cały czas wisieć na piersi. Mieliśmy podobnie. Zmieniałam tylko strony i tak kilka dni, ale się udało. Może spróbuj innej pozycji żeby dawać z lewej piersi, spod pachy albo na leżąco.
Staraj się jak najmniej denerwować bo to się udziela Małemu i On się też denerwuje, takie maluchy bardzo łatwo przejmują nasze nastroje.
Dużo kupek jest normalne choć tak co chwile to nie. Policz ile ich zrobił w ciągu dnia lub doby i napisz. -
Kwiausze Wydaje mi się ze narazie wydala smolke. Jeśli masz siare to tez dzidziuś więcej kupek robi. Potem się powinno unormowac. Mój synek tez robił kupę co pieluchy a córka robi od urodzenia tylko raz dziennie. Tez wydawało mi się to nienormalne ale tak po prostu ma.
Wiem ze karmienie na początku jest bardzo trudne. Szczerze to trochę się dziwię ze puścili cie do domu jeśli masz problem z karmieniem. Ja za pieszym razem zostałam dłużej żeby mi pomogły i w tym czasie rozkręcila się laktacja. Pomagalam sobie laktatorem. I od razu po pierwszym uzyciu miałam taki przyplyw ze mogłam nakarmić 3 noworodki. Spokój, spokój i jeszcze raz spokój. To podstawa. Na początku jest ciężko ale wszystko za kilka dni się unormuje.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 sierpnia 2015, 09:38
aisa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMały robi już zielono żółte kupki z grudkami. Jutro jedziemy na kontrolę i maja dzwonić dzisiaj ze Szpitala.
Mleka jakby więcej. Tak mi ciężko bo czasami nie wiem co mam zrobić.
Staram się przestawiać się go bardzo często. Kubek zrobił dzisiaj z sześć, ale w małych ilościach. Juz taj nie krzyczał przy zmianie pieluchy.
Kochane powiedzcie mi jeszcze, papiery o rejestrację imienia dostaniemy poczta? Jak to z tym jest. I musimy zarejestrowac ten adres pod którym mieszkamy czy to automatycznie się robi? -
Jasiek nam płakał chyba ze 2 tyg przy zmianie pieluchy, ale dlatego że miał bardzo suchą skórę i musiało Go to podrażniać takie dotykanie. Smarowaliśmy ostro i potem już było ok.
Jasiek też był z tych co kupka po każdym jedzeniu
Początki nie są lekkie, ale to minie już wkrótce. Na razie nie stresuj się niczym, mąż niech przynosi jedzenie i picie a Ty wypoczywaj i przystawiaj Młodego na każde żądanie.
Papiery o rejestrację imienia przyjdą pocztą na Wasz adres zameldowania. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Kwiauszek, jak wczoraj na szybkości przeczytałam posty, to aż się przeraziłam po tym co piszesz
Nawet mężowi powiedziałam, że nie wiem jak my to wszystko ogarniemy ;]
Ale dziś już czytam ten wpis o spacerku i jest o wiele bardziej pozytywnyDamy radę!
Oczywiście każdy musi się nauczyć na nowo żyć/funkcjonować, bo dotychczasowe życie całkowicie się zmienia...ale damy radęRaz z górki, raz pod górkę
Trzymam mocno za Ciebie kciuki, żebyś szybko się "dogadała" z synkiem
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyDziewczyny Wstawilam zdjęcie w avatar.
Myślę, że tak Będzie najlepiej. Nie chcemy zbytnio upobliczniac zdjęć synka.
Nasz słodziak jest co raz grzeczniejszy. Dużo śpi, w nocy Marudzil z dwie Godziny i poszedł spać. Lubi z nami spac. Ale staram się aby spał w łóżeczku.
Pp wczorajszej Wizycie,zoltaczkinie ma i chyba nie Będzie miał.
Trochę zaczęło mi.się ulewac,to normalne?
Dzisiaj dostaliśmy informacje z migrationsverkwt,aby małego zarejestrować, ale chyba najpierw muszą przyjść papiery ze skatteverker,prawda?
Czy musimy zgłosić się o barnbidrag di forsakringskassan czy on jest przyznawany automatycznie?Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 sierpnia 2015, 10:52
-
Kwiauszek cudny ten twój Tomus.
A napewno jest tam napisane ze musisz zarejestrować w migrationverket? Bo my nie musieliśmy rejestrować małej jeśli mamy uppelhållsrätt. Syna wcześniej musieliśmy rejestrować a córki teraz już nie. Na drugiej stronie było to chyba napisane.
BB dostaje się automatycznie ale przysla blankiet do wypełnienia. .trzeba podać nr konta itp. -
nick nieaktualny
-
Ja dostałam decyzję z migrationverket po rejestracji i w niej było napisane ze mam zezwolenie na pobyt i prace tutaj ze względu na to ze jestem z UE - czyli uppelhållsrätt. Dawno temu rejestrowalas się w migrationverket? Dostałaś jakaś odpowiedz? Zawsze przysyłaja decyzję.
Zresztą wyczytaj w papierach co przyszły w sprawie Tomka czy on dostaje pobyt uppelhållsrätt dlatego ze rodzice go maja czy po prostu dlatego ze sam jest obywatelem UE. -
nick nieaktualny
-
Mi się wydaje, że na 200% macie uppehållsrätt. Legalnie pracujecie, w systemie gdzieś istniejecie, macie personnummer.
Też dostałam takie papiery jak Gosia, zezwolenie na pobyt i prace jako obywatel UE.
Może jak wypełnialiście papiery z szefem to był podany jego adres i do Niego przyszła odpowiedź. Tak głośno tylko myślę.
Tomek jest śliczny!!!