Ciąża w Wielkiej Brytanii
-
WIADOMOŚĆ
-
Zostało mi między 49 a 56 dni do końca
Ach jak ja bym chciała żeby było już po bo ledwie chodzę. Codziennie rano muszę wstać o 7:20 żeby dać szczeniakom jeść, wypuścić do ogrodu żeby załatwiły potrzeby po jedzonku i już tak się rozbudzam że nie kładę się bo to nie ma sensu. A jeszcze te skurcze które dopadają mnie kilka razy w ciągu dnia
Poprzednie 4 ciąże brzuch miałam rozlany na boki więc jakoś ten ciężar się rozkładał, a tym razem wszystko poszło do przodu i jest ciężko
Dzisiaj w końcu zamówiłam wózek i max 4 kwietnia powinien do mnie przyjść, pościeli 2 komplety już uszyte, wyprane i wyprasowane. Zostało tylko zamówić drewniane łóżeczko ale z tym mi tak nie śpieszno bo w razie czego mam gotowe turystyczne
energytrip, tyger lubią tę wiadomość
-
Karolcia ja ci słońce nie pomogę bo jestem tu 8 lat i po prostu nie orientuje sie jak tl jest z nowo przybyłymi, duzo sie pozmieniało ostatnio
karolcia:)))) lubi tę wiadomość
-
Karolcia, niestety ja też tu juz prawie 10 lat, więc nie pomogę. Na benefity bym za bardzo tutaj jednak nie liczyła, bo coraz ciężej jest je dostać.
Gratuluję ciąży
A tym z brzuszkami, będzie jeszcze ciężejale same to wiecie
karolcia:)))) lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyKarolcia,je tez tutaj jestem już 6 lat, więc najświeższych informacji udzielić nie mogę,bo wówczas wszystko tez inaczej się odbywało. Najlepiej jakby mąż zapytał się w Revenue, jak się to wszystko ma do Waszej sytuacji. Jeśli wyrobisz sobie tutaj IN oraz zarejestrujesz się w GP, to na pewno masz prawo do darmowej opieki i tym samym lepszych warunków niż w Polsce.
Jeśli mąż pracuje i spełnia wymogi, to na pewno otrzymacie po urodzeniu dziecka benefity, tzn.Child Benefit i Child Tax Credit.
Jeśli planujesz tutaj i tak przyjechać i zostać z mężem, to moim zdanie lepiej jest zrobić to teraz, urodzić w UK, zarejestrować dziecka narodziny tutaj i wtedy chyba sprawniej i szybciej pójdzie Wam załatwianie wszystkich formalności. Ale to musi być Wasza decyzja, popytajcie się i podejmijcie decyzję. No i gratuluję ciąży
Dziewczyny, ja od kilku nocy budzę już się przez brzuszek, drętwieje i boli okolica pod lewym żebrem oraz prawa strona przy pośladku. Zaczyna się
Teraz 1 kwietnia idę do położnej, to już będzie 26 tydz, ale ten czas mi leci w tej ciąży !!! Pozdrawiam Kochanekarolcia:)))), Kropka, energytrip lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
karolcia sama sprawdź czy cos dostaniesz tu masz kalkulator.
energytrip możesz podac kochana jakie dokumenty sa potrzebne do paszportu bo ja tez będę skladac i już papiery zbieram
Plumb80 ja ci mogę polecić podusze maternity mi pomaga i spi mi się super czego niestety nie zaznałam w 2 ciąży:)Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 marca 2014, 14:59
karolcia:)))), Plumb80 lubią tę wiadomość
-
hej dziewczyny
pamiętacie jak kiedyś Wam pisałam o małych brzuchach i dodatkowym scanie ? otóż dziś miałam wizytę i moj brzusio urósł tylko 2 cm od poprzedniej wizyty i jest pod samą linią wzrostu , więc tak jak przypuszczała kiedyś moja siostra mam dodatkowy scan właśnie z tego względu . i dodatkowo sprawdzą mi glukozę . dobrze że wszystko na raz bo niestety kawałek mam do szpitala .
ach mam nadzieję że z tą moją kluseczką jest wszystko dobrze1 -
Zancia28 wrote:energytrip możesz podac kochana jakie dokumenty sa potrzebne do paszportu bo ja tez będę skladac i już papiery zbieram
zancia, ja wlasnie odebralam formularz na paszport na poczcie, tez wlasnie zaczynam kompletowac dokumenty.
1.wypelniony formularz
2 P60 z ostatnich 5 lat (payslipy tez zdaje sie akceptuja)
3 2 zdjecia (jak dobrze przeczytalam)
4 birth certificate
5 ID rodzica ktory sklada aplikacje
i to chyba wszystko
Na poczcie powinni miec checking service. Jak wypelnisz formularz i zbierzesz wszystkie dokumenty, to warto z tego skorzystac , w mojej lokalnej poczcie te service kosztuje 8,50. Sprawdza czy wszystko dobrze wypelnilas i czy wszystkie potrzebne dokumenty masz.
To chyba by bylo na tyle.
-
Jak ja chciałam składać o angielski paszport to jeszcze kazali dac paszporty rodziców gdy rodzic nie jest Brytyjczykiem. Nigdzie tego nie pisało jak czytałam, ale na samym koncu tej książeczki informacyjnej podane jest,ze paszporty rodziców tez trzeba wysłać, ja wtedy paszport zgubiłam wiec musiała wyrobić tymczasowy polski paszport. No a paszport min sie odnalazł i sie zastanawiam czy tez składać o uk.
Ponieważ jestem w uk dłużej niz 5 lat dziecko moze dostać uk paszport bo nabywa obywatelstwo przez zasiedzenie rodziców. Jeżeli jestes mniej niz 5 lat to moga odmówić.tyger lubi tę wiadomość
-
Tak- musza, mi podpisywała sąsiadka która zna nas juz 8 kat. Ona potwierdza ze na zdjęciach sa dzieci i ze was zna.podpisuje swoje dane, nr paszportu gdzie pracuje itp
-
Karolcia - z tego co ostatnio po internecie krąży to jeśli przed ciąża nie pracowałaś w UK i gdybys zdecydowała sie rodzic w UK to obciąża Cie kosztami za wizyty z polozna, każde usg + za poród, cofnij sie kilkanaście stron, pisaliśmy o tym, jedna z dziewczyn przyjechała tu na samym początku ciazy, moze zapytaj jej, pewnie bedzie cos wiedzieć więcej, poszukaj tez informacji na stronie HM Revenue lub do nich zadzwon
-
nick nieaktualny
-
halo mychowe,
Ja odmowilam tego szczepienia w ciazy! Balas sie szczepic bedac jeszcze w ciazy. Zreszta teraz tez Olafa jeszcze na nic nie szczepilam i tak juz chyba pozostanie. Nie dawalismy mu tez witaminy K po porodzie , ja tez nie bralam zadnych srodkow przeciw bolowych ani zadnych przyspieszaczy na lozysko. Generalnie jak do tej pory od poczatku jestesmy drug free.
Kropka, mychowe lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny