Ciąża w Wielkiej Brytanii
-
WIADOMOŚĆ
-
aniafk wrote:Dziewczyny a jak to jest z dentysta? Dostałam smsa a właściwie już dwa od nhs dental clinic żeby zadzwonić i zabukowac appointment. Skad ten sms? Dlatego, że wysyłałam o tą karte ma darmowe lekarstwa i dentystę? Ja nie chce należeć do tej akurat kliniki. Czy to znaczy, że tylko tam mam leczenie za darmo?
jak tą kartę załatwić? powinnam iść do dentysty a nawet o tym nie myślałam no, bo kasa, a skoro tak to może. -
Podkłady na łóżku są w szpital. Tez dają bynajmniej u nas. Ja szlafroka nie miałam ( mój m zapomniał spakować) jeśli chodzi o koszule to specjalnie wysłałam m aby mi kupił bo ja nie zdążyłam wiec założyłam do porodu i po, a gdy zobaczyłam angielski leżące obok to się zdziwiłam. Krótkie spodenki plus koszulka na ramkach i na pewno to nie była piżama
-
Karte NHS dostaje sie chyba automatycznie jak masz child tax credit- to na pewno. Ja nigdzie nie zglaszalam i po porstu przyszla mi poczta.
Ale zanim sie dzidzia urodzi to przysluguje darmowy dentysta w kazdej klinice. niestety nie wiem gdzie to sie zglasza. Wpisz w google i powinno dac namiary. -
Ja tam zadnej karty nie dostalam
Kurde wg mnie to powinni dawac liste co zabrac bo co szpital to moze miec inaczej...zapytam jeszcze polozna co zabrac u nas..
Ja kupilam tylko jedna koszule i mam pizamke ciazowa. Wezme tez wlasnie spodenki i koszulke jak cos
-
pizamka, szlafrok, szoszula nocna, kapcie, zel pod prysznic, recznik chociaz daja 2 w szpitalu, ale ja bylam po urodzeniu tylko 4h wiec zalerzy od sytuacji, i ciuszki dla dziecka oraz pampersy, majtki jednorazowe i te wkladki maternity ale tez w szpitalu je daja. jutro mnie nie bedzie do lece do polski dziewczyny:))
Paula55, energytrip lubią tę wiadomość
-
Ja nie mam żadnych benefitów i szczerze nigdy z tego nie korzystałam więc nie wiem jak to jest normalnie z darmowym dentystą i kartą nhs.
W ciąży dostaje się druk do wypełnienia i oddaje w przychodni oni to wysyłają i przychodzi specjalna karta NHS Maternity Exemption Certificate. Ja wzięłam ta kartkę podpisaną przez położną i sama wysłałam bo tok jest szybciej. Na tą kartę przysługuje darmowy dentysta i lekarstwa ( te na receptę) Tylko zdziwiły mnie teraz te smsy że czas mija żeby się zapisać i jest to numer z głównej kliniki dentystycznej w moim mieście a ja nie chcę tam chodzić. Dlatego myślałam, że może któraś z Was leczyła ząbki na tą kartę i coś wie -
Ja nie mam żadnych benefitów i żadne nam nie przysługują. Jak już się dowiaduję to ani becikowego tzw ani child benefit nie będzie nam przysługiwał, zmieniono jakiś czas temu przepisy od których uzależniają wypłatę child benefit. Już nie jest dla wszystkich dzieci. Karta na rok leczenia dentystycznego jest niezależna od benefitów. Moja położna na pierwszym spotkaniu powiedział o tej karcie, ważnej na rok darmowej opieki dentystycznej. Na następnej wizycie w 15 tygodniu mam zanieść taki formularz który mi dała do wypełnienia, potem dostanę tą kartę. Powiedziała że skoro mam teraz z zębami ok bo niedawno robiłam, to lepiej wydać ją trochę później żeby po ciąży dłużej mieć gdy ciąża wpłynie na stan zębów. Więc, pytaj położnej na kolejnej wizycie. To ona aplikuje o kartę.ap1526 wrote:jak tą kartę załatwić? powinnam iść do dentysty a nawet o tym nie myślałam no, bo kasa, a skoro tak to może.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lipca 2014, 15:15
aniafk, ap1526 lubią tę wiadomość