X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Wielkiej Brytanii
Odpowiedz

Ciąża w Wielkiej Brytanii

Oceń ten wątek:
  • Ulala Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2013, 05:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brava wrote:
    hej dziewczyny!!!
    tez mieszkam w UK.kilka temu wyszedl mi test pozytywny. czy a akamoge do Was dolaczyc?? :)
    jest to moja druga ciaza-mam juz córcie prawie 3 letnia-urodzona tu w UK- naturalnie bez znieczulenia :/
    dziewczyny prosze doradzcie, mam bilet do polski juz dawno kupiony, wszystko zaplanowane. Akurat bedzie wypadal 8 tydzien ciazy, a powrot w 10 tc.... Co robic? ztego co pamietam nie jest wskazane latanie samolotami w pierwszym trymestrze?? a moze wy znacie inne opinie? a moze same macie taka podroz za soba i wszystko jest ok z dzieciaczkiem??
    do lekarza dopiero sie wybieram w nast tyg, to sie zapytam ale wiadomo jak to z angielskimi lekarzami...
    witaj witaj :)
    pewno im nas więcej tym lepiej :)
    co do latania ja co powiem tak. mysmy tez już mieli zabukowane bilety i ja leciałam do pl coś koło 6-7 tydzień. ja się pytałam o lot lekarzy, połoznch i specjalistów bo juz wcześniej 2 razy poroniłam. najbardziej co mi przemówiło to głowy to jak mi pani ordynator ginekologi powiedziała tak: ona nie widzi żadnych przeciwwskazań,gdyż wszystko nadal jest małe- a sam lot nie wywołuje poronienia no bo jak? ona za to odradza latać później bo wtedy dziecko juz czuje różnice w ciśnieniu i może dojśc do przedwczesnego porodu.

ja poleciałam i juz mamy 23 tydzien :)

201311191581.png
    http://blizniaczecuda.blogspot.co.uk/
    https://www.facebook.com/Blizniaczecuda

Moje dwa aniołki czuwają (*) 01.08.12, 04.10.12
    moja walka: http://dzieckomojadroga.blogspot.co.uk/

• energytrip Ekspertka

Wysłany: 4 sierpnia 2013, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam dziewczynki,

dziekuje za mile slowa.

postaram sie storzyc maly album z wesela, ktory bedzie mozna obejrzec online.... a tymczasem wracam do spraw organizacyjnych, bo jak to Ulala zauwazyla, juz tylko 20 dni zostalo.

Pozdrawiam

Ulala lubi tę wiadomość

f2wlcbxmiucyp84t.png
  • Stinka Ekspertka

Wysłany: 6 sierpnia 2013, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dziewczynki.

Od 8 lat mieszkam w UK. Mam juz 2 letniego synka urodzonego tutaj z Brytyjskim paszportem :) Kilka dni temu wyszly II kreseczki na tescie, wiec bede mama po raz kolejny. Torche sie boje bo synek urodzony w 26 tygodni i jest baaardzo ryzyko, ze stanie sie tak po raz kolejny. Tym razem jednak jestem na to przygotowana. Mama przyleci zeby mi pomoc przy malym i w domu zebym moga jak najwiecej odpoczywac. Wiem tez, ze zostane wyslalan do premature birth prevention clinic. Z tego co wiem robia tam USG co 2 tygodnie i bardzo dbaja o ciaze :)

Kropka, Ella, mychowe lubią tę wiadomość

8599gov35hcg7r21.png
  • xcarolinex Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2013, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam nowe Dziewczyny, gratuluje pozytywnych testów i spokojnej ciazy zycze ;)

Energytrip powodzenia ze slubem! :)

gg64wn1511ap0yj7.png

www.ourlittlerosie.blogspot.com
  • xcarolinex Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2013, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wklejam z watku 3ciego trymestru :)

My dzis mielismy usg + wizyte u lekarza : glowka na dole, wszystkie pomiary idealne, Malenstwo rosnie i wazy... 2.057 :O :P Sonografer powiedzial, ze jesli bedzie tak przybierac, to przy porodzie bedzie wazyc ok 3,5 - 3,7 kg :O Pytalam tez o zakres bledu i powiedzial, ze u nich na usg to ok 100-150g, takze nie duzo ;) No i zrobil cos czego sie nie spodziewalismy - przelaczyl obraz na 4D ! :) Wogole bylismy w szoku, bo nie mielismy w planach nawet isc na takie usg (kosztuje £90 w naszym szpitalu :/ ) a tu prosze, mamy buzke Malenstwa wydrukowana :) :) widzielismy rowniez lekarza, ktory powiedzial, ze wywolany poród bedzie w 39tygodniu! :) Strasznie sie ciesze, bo w UK 2tygodnie po terminie to normalne i dopiero wtedy wywoluja... Wiec juz wiemy na czym stoimy i mielismy 50% szans na cesarke ze wzgledu na moje zyly, ale lekarz nie widzi przeciwwskazan i chcialby, abysmy rodzili naturalnie :)

Kropka, Ella lubią tę wiadomość

gg64wn1511ap0yj7.png

• Kropka Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2013, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Stinka i gratulacje :)
    Nie martw się, będziesz pod dobrą i częstą opieką. Mam tu znajomą, która też pierwsze dziecko urodziła w 26 tyg. z drugim była już pod stałą kontrolą i donosiła do końca. Trzymam kciuki :)

f2wl8iikvmjqq5fe.png
    zem3iei3ovaf51qt.png
  • Kropka Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2013, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Xcarolinex super wiadomości :) No i zdjęcie w 4D :) i jak do kogo maleństwo jest podobne? Udało Wam się rozgryźć? :)

f2wl8iikvmjqq5fe.png
    zem3iei3ovaf51qt.png
  • xcarolinex Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2013, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka, no wlasnie nie mozemy sie dopatrzec do kogo podobna :D
    Napewno ma moj nos co jest dobra wiadomoscia - Moj S nos ma duzy wiec sie ciesze, ze nie ma go po nim :P i widac wloski, juz niedlugo na zywo bedziemy ja ogladac i sie doszukiwac podobienstwa! :)

pasia27, Kropka lubią tę wiadomość

gg64wn1511ap0yj7.png

• energytrip Ekspertka

Wysłany: 6 sierpnia 2013, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stinka - gratulacje i witamy.
    Dziewczyny same dobre wiesci, az milo sie czyta!

Pozdrawiam serdecznie

f2wlcbxmiucyp84t.png
  • Ella Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2013, 00:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stinka wrote:
    Witam dziewczynki.

Od 8 lat mieszkam w UK. Mam juz 2 letniego synka urodzonego tutaj z Brytyjskim paszportem :) Kilka dni temu wyszly II kreseczki na tescie, wiec bede mama po raz kolejny. Torche sie boje bo synek urodzony w 26 tygodni i jest baaardzo ryzyko, ze stanie sie tak po raz kolejny. Tym razem jednak jestem na to przygotowana. Mama przyleci zeby mi pomoc przy malym i w domu zebym moga jak najwiecej odpoczywac. Wiem tez, ze zostane wyslalan do premature birth prevention clinic. Z tego co wiem robia tam USG co 2 tygodnie i bardzo dbaja o ciaze :)
    Gratulacje mam nadzieje, ze ciaza bedzie pod nadzorem i 40 tyg bez nieodzianek.
    Mam pytanie piszesz ze synek ma paszport z UK, czy Twoj partner/ maz jest brytyjczykiem?
    Pytam bo chce wyrobic malemu paszport UK, jest o wiele latwiej i mozna przez poczte wszystkie dokumenty przeslac i z polskim trzeba sie wiecej uzerac.
    Jak wyglada aplikowanie w praktyce, dokumenty, idp...?

Q82doi09kub0318v3.png
  • xcarolinex Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2013, 07:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja rok temu dowiadywalam sie o paszport dla dziecka i mi powiedzieli, ze musze mieszkac w UK conajmniej 5lat (mieszkam juz ok 7lat) i musialabym wyslac P60 z 5ciu przepracowanych lat, o ile dobrze pamietam? Oboje jestesmy z Polski i nikt nie widzial problemu z wyrobieniem paszportu, nie wiem czy przepisy sie zmienily.

Jesli poszukasz na internecie, to znajdziesz informacje jak to zrobic, lub mozna do nich zadzwonic

https://www.gov.uk/british-passport-eligibility

Ella, to Ty mieszkasz w UK? Bo nigdy nie moglam na forum doczytac gdzie mieszkasz... ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 sierpnia 2013, 07:34

gg64wn1511ap0yj7.png

• xcarolinex Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2013, 07:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to znalazlam na polskiej stronie, moze sie komus przyda :

Dzieci urodzone po 30/04/2006 z rodziców pochodzących z krajów Unii Europejskiej

Aby dziecko urodzone po 30/04/2006 miało prawo do brytyjskiego obywatelstwa i paszportu, jedno z jego rodziców musi mieszkać na Wyspach co najmniej 5 lat. Poza aktem urodzenia do podania należy dołączyć 2 zdjęcia oraz zaświadczenia P-60 z ostatnich 5 lat – dotyczy to rodzica który podpisuje podanie w imieniu dziecka. Ponadto przy podaniu o pierwszy paszport wymagany jest podpis osoby trzeciej potwierdzający tożsamość dziecka. Osoba zaświadczająca tożsamość dziecka musi również spełniać odpowiednie warunki. Po pierwsze musi znać rodzica podpisującego formę co najmniej 2 lata, posiadać obywatelstwo brytyjskie lub irlandzkie i mieszkać na terenie Wielkiej Brytanii. Ponad to musi być tak zwanym „professional” czyli wykonywać określoną prace, np.: nauczyciel, lekarz, ksiądz czy urzędnik państwowy – pełną listę zawodów można znaleźć na www.direct.gov.uk/passports. Formularz paszportowy można otrzymać na poczcie, należy jednak o niego bezpośrednio poprosić kogoś z obsługi, gdyż nie jest ogólno dostępny wraz z innymi aplikacjami. Standardowy koszt wyrobienia paszportu wynosi 49 funtów, można też wybrać opcję ekspresową za 96.50 funtów i otrzymać paszport w ciągu tygodni. Przy czym opcja ekspresowa wymaga osobistego złożenia dokumentów w biurze paszportowym w Newport. Niektóre poczty oferują też tak zwany „Check&Send Service”, gdzie za 8.75 funta urzędnik pocztowy pomaga wypełnić formę, co może pomóc w uniknięciu błędów. Jeżeli w momencie urodzenia żadne z rodziców nie przemieszkało na wyspach co najmniej 5 lat wtedy trzeba niestety odczekać aż te 5 lat upłynie i postarać się o rejestrację dziecka jako obywatela brytyjskiego składając podanie MN1 do Home Office.

gg64wn1511ap0yj7.png

• xcarolinex Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2013, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, mam pytanie odnoscie scanu : czy Wasz szpital tez pobiera oplate za zdjecia Maluszka? U nas to £6.50 za zestaw (3 zdjecia), pamietam, ze jakies 3 lata temu sie nie placilo, pozniej takie cos weszlo :P Bylam troche zdziwiona, jak przeczytalam to na liscie przy pierwszej ciazy, u nas jest jeden sonografer, ktory nie każe placic, akurat ten co wczoraj u niego bylismy ;)

gg64wn1511ap0yj7.png

• Kropka Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2013, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie scan jest za darmo - przy recepcji stoi tylko puszka i można wrzucić jakieś pieniążki jak się chce. Ja na pierwszym usg dostałam 5 zdjęć na drugim 4.

f2wl8iikvmjqq5fe.png
    zem3iei3ovaf51qt.png
  • Ella Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2013, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    xcarolinex wrote:
    Ja rok temu dowiadywalam sie o paszport dla dziecka i mi powiedzieli, ze musze mieszkac w UK conajmniej 5lat (mieszkam juz ok 7lat) i musialabym wyslac P60 z 5ciu przepracowanych lat, o ile dobrze pamietam? Oboje jestesmy z Polski i nikt nie widzial problemu z wyrobieniem paszportu, nie wiem czy przepisy sie zmienily.

Jesli poszukasz na internecie, to znajdziesz informacje jak to zrobic, lub mozna do nich zadzwonic

https://www.gov.uk/british-passport-eligibility

Ella, to Ty mieszkasz w UK? Bo nigdy nie moglam na forum doczytac gdzie mieszkasz... ?

Kiedys mieszkalam w UK, teraz mieszkamy w terytorium zamorskim Wielkiej Brytanii na Karaibach, moj maz jest brytyjczykim, ja nigdy o brytyjski paszport sie nie staralam, chociaz mieszkalam w UK prawie 6 lat. Musze dokladnie poszukac jaka jest procedura dla nas, bo maz bedzie odnawial paszport wiec dla malego tez przy okazji wyrobimy. W razie huraganu musimy opuscic wyspe.
    Czy w UK nadal upaly?

Q82doi09kub0318v3.png
  • Ulala Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2013, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    xcarolinex wrote:
    Dziewczyny, mam pytanie odnoscie scanu : czy Wasz szpital tez pobiera oplate za zdjecia Maluszka? U nas to £6.50 za zestaw (3 zdjecia), pamietam, ze jakies 3 lata temu sie nie placilo, pozniej takie cos weszlo :P Bylam troche zdziwiona, jak przeczytalam to na liscie przy pierwszej ciazy, u nas jest jeden sonografer, ktory nie każe placic, akurat ten co wczoraj u niego bylismy ;)
    tak . u nas jest £5 za dwa zdjęcia. ja w sumie zawsze dostaje więcej bo dwójka maluszków ;) ale ja płaciłam tylo na tych oficjalnych usg na tych pomiędzy zawsze dostawałam zdjęcia za darmo więc oni pewno na 12 i 20 tyg usg muszą pobierać płaty.

201311191581.png
    http://blizniaczecuda.blogspot.co.uk/
    https://www.facebook.com/Blizniaczecuda

Moje dwa aniołki czuwają (*) 01.08.12, 04.10.12
    moja walka: http://dzieckomojadroga.blogspot.co.uk/

• Stinka Ekspertka

Wysłany: 7 sierpnia 2013, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ella tak jak pisza dziewczyny mieszkamy w UK od ponad 8 lat, pracujemy. Maz jest Polakiem. W UK juz po upalach. Troche padalo, teraz jest slonecznie ale nie tak cieplo jak bylo. Chyba juz po lecie :( Z tym paszportem to o tyle dobrze, ze jest na 5 lat i nie musze sie wystac w kolejce do Polskiej ambasady i placic niewiadomo ile zeby dostac paszport tylko na rok! Zdzierstwo!
    xcarolinex ja tez placilam za zdjecia. Nie pamietam ile dokladnie ale jakies grosze :)

8599gov35hcg7r21.png
  • energytrip Ekspertka

Wysłany: 7 sierpnia 2013, 23:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    halo,

ja tez placilam za zdjecia. 'u mnie' placi sie za dwa zdjecia £6 (3 za jedno) ale daja 6 czy 7. Na drugim skanie juz nie oferowali zdjec, a ja w szoku bedac nawet nie pytalam.

Jesli chodzi o obywatelstwo malenstwa to, dziecko moze otrzymac obywatelsto brytyjskie jezeli chociaz jedno z rodzicow ma taz zwany status stettled, czyli albo jest brytyjczykiem, albo mieszka w UK min 5 lat, pracuje legalnie i caly ten jazz. Nie muszi to byc obydwoje rodzicow.

Tez czytalam na forach, ze zrobienie brytyjskiego paszportu to ciach prach i na 5 lat, a z tym polskim to kupa zachodu i to tylko na rok.

hmmm.... przyjdzie wychowywac dzidzie na angielskiego gentelmana, no jak mus, to mus!

pozdrawiam.

f2wlcbxmiucyp84t.png
  • Ella Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2013, 00:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Energytrip wlasnie dlatego bede wyrabiac paszport w UK, moja sistra w Polsce co roku musi sie meczyc i wyrabiac nowy dla swojej corki.
    Poza tym polski paszport mozemy kiedys tez wyrobic, z tego co sie oreintuje mozna miec dwa. Mam mnostwo znajomych z brytyjskim i kanadyjskim paszportem.

Q82doi09kub0318v3.png
  • energytrip Ekspertka

Wysłany: 8 sierpnia 2013, 23:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, tak Elia, masz racje. mozna miec dwa, lub wiecej...zalezy od indywidualnych krajow.Bo trzeba pamietac, ze kazdy kraj indiwidualnie ustala zasady na ile innych obywatelstw pozwala. Ja mam dwa, polski i niemiecki i nic nie przeszkadza, zebym miala brytyjski. Kazdy z 3 krajow wyrazil na to zgode, bez potrzeby wyrzekania sie ktoregokolwiek obywatelswa.
    Tak sie z tym ociagalam, ze w koncu zaszlam w ciaze i mam inne wydatki teraz i glowe zajeta innymi sprawami niz kompletowanie dokumentow do obyeatelstwa. Ale dla dzidziusia to sprawa prosta i tak jak mowisz, polski zawsze mozna zorganizowac pozniej.

Dzisiaj zrobilam sobie bumelke od pracy.... tak mnie plecy bolaly, w nocy nie moglam spac, obudzilam sie z placzem normalnie. Caly czas czuje bol, ale lepiej jest jak sie troche rozruszalam.
    Zadzwonilam do szpitala... i powiedzieli mi, ze jedyne co mi moga poradzic to zebym wziela paracetamol.
    Banda przyglupow!
    Normalnie przeraza mnie to za 4 miesiace bede rodzic i nie porod mnie przeraza, tylko takie nastwienie personelu.

No nic postaram sie przygotowac sama jak najlepiej bo widze, ze nie innego wyjscia nie ma.

Pozdrawiam kibitki.

f2wlcbxmiucyp84t.png
‹‹ 16 17 18 19 20 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ