Ciąża w Wielkiej Brytanii
-
WIADOMOŚĆ
-
Energytrip..taak ja tez jestem momentami przerazona ich podejsciem..mieszkam w Dublinie i jest to moja pierwsza ciaza..podejscie lekarzy jest czasem abdurdalne.Gdy wyladowalam w 5 tym miesiacu naER z krwawieniem i bolem brzucha lekarz pow ze moja ciaza jest cytuje up to mother nature..na szczescie mnie zbadal i nieznalazl przyczyny..znalazl ja 3 dni pozniej polski gin ktory mnie zignorowal i moje objawy i tak powrocilam na ER bo krwawienie i bol brzucha wrocily..polozne sa bardzo fajne ale lekarze traktuja Cie jakbys im niepotrzebnie czas marnowala i nie sluchaja wcale..z drugiej strony kobiety rodza tu od zawsze wiec nie moze byc tak zle
trzeba myslec pozytywnie.
https://www.maluchy.pl/li-70315.png
Moj Maly Aniolek [*] 8tc 18.02.15
-
Hej dziewczyny, ja rowniez mieszkam w Uk jestem dopiero w 5 tygodniu,nie wiem kiedy powinnam sie zglosic do lekarza, czy do poloznej czy nie wiem gdzie. I w ktorym tygodniu?? Tu do 3 miesiaca maja gdzies wiec sama nie wiem.
A i tak przy okazji , ktos wyzej pytal o lot samolotem, powiem wam ze ja nie wiedzialam ze jestem w ciazy i lecialam do Polski i z polski na wakacje wie kolejne dwa loty i potem z polski tu ,wiec lacznie 4 loty w przeciagu 3 tygodni i wszystko poki co jest wporzadku,oby tak ozstaloKropka lubi tę wiadomość
-
MomToBe ja zadzwonilam do swojej przychodni powiedzialam, ze jestem w ciazy i chce sie z Midwife umowic. Wzieli moj nr telefonu i ma sie ze mna kontaktowac jak skoncze 10 tydzien. W pierwszej ciazy bylam najpierw u GP i ona mnie umowila do Midwife, wiec to wszystko zalezy od Twojej przychodni.
-
MomToBe gratuluje
Sledzilam kiedys Twoje wykresy i chyba pamietnik, super, ze Wam sie udalo
Ja bylam najpierw u GP powiadomic go o ciazy (po mojej poprzedniej chcialam wiedziec, czy bede miec jakies wczesniejsze usg czy wizyte z lekarzem w szpitalu) i on kazal zrobic mi wizyte u poloznej - mialam wizyte w 9tc, w mojej przychodni widuje sie z polozna po 8tcnajlepiej dowiedziec sie w przychodni
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2013, 10:02
MomToBe lubi tę wiadomość
-
MomToBe gratuluje! No i znowu sie spotykamy i bardzo dobrze
Co do latania to zajrzyj stronę wcześniej- bo tez odp na to pytanie.
Co do położnej tk nie musisz umawiać sie najpierw do lekarza bo po co. Ja. Zaraz po pozytywnym treście (Reszta w kazdej xiazy tak Robilam) poszłam do przychodni o w recepcji powiedzialam,ze jestem w ciazy i chce spotkanie z midwife. Oni dają ci wtedy teczkę z papierami które musisz wypełnić i przynieść na to spotkanie z położna. Oni sami ustala kiedy bedziesz miala spodkanie, miałam w 7 tyg bo taki był wolny termin i tyle. Nie zostawiaj za długo bo jak sa kolejki to możesz nie zdążyć a musisz dodać namiary zeby umówić sie na usg w 12 tygodniu.
No mi zostało 14 dni pracujących i koniec! To dobrze,bo małe juz tak mnie gniotą- zwłaszcza królewna z prawej- ze siedzieć nie moge...i kolejne usg juz za tydzień
Energytryp kochana mnie takie podejście angielskiej służby zdrowia do jakichkolwiek przypadlosci nie dziwi....juz chyba za duzo widzialam. Ale co jak co jak rodziłam z kolezanka to opieka fantastyczna. Pomagali, wspierali, mówili itp. Wiec oby i w twoim przypadku poród był tak dobry i z taka pomocą jak moja znajoma miała.MomToBe lubi tę wiadomość
-
hej hej
ja dzisiaj byłam na usg i pani powiedziała,ze nadal nie widzi żadnych męskich cechbiedny tez mój mąz- 3 baby będzie miał w domu
ja moze sie wybiorę na te zajęcia we wrześniu- bo to dopiero kolo 28 tyg można nie? ale nei wiem,czy będe w stanie bo juz ciężko ;)hehe
Kropka lubi tę wiadomość
-
Trzy trajkoczące babeczki w domu - nie będzie mu lekko
Ale będzie miał trzy oczka w głowie, więc będzie prze szczęśliwy
Dziewczyny, robili Wam badanie na glukoze? Bo mi położna nic o tym badaniu nie wspominała, a ja gapa zapomniałam się spytać.Ulala lubi tę wiadomość
-
Kropka wrote:Trzy trajkoczące babeczki w domu - nie będzie mu lekko
Ale będzie miał trzy oczka w głowie, więc będzie prze szczęśliwy
Dziewczyny, robili Wam badanie na glukoze? Bo mi położna nic o tym badaniu nie wspominała, a ja gapa zapomniałam się spytać.
W liscie, ktory dostalam od poloznej napisali powody, dlaczego badanie sie odbedzie :
*Cukrzyca ciazowa w poprzedniej ciazy
*Pokrewienstwo z cukrzykami
*Poprzednie dziecko urodzilo sie duze
*Pochodzenie: Poludniowa Azja, Bliski Wschod, Afryka lub Afro-Karaibskie
*BMI 30 lub wiecej
*Poprzedni martwy poród
W moim rejonie sa takie powody, u Ciebie moze byc inaczej, zadzwon do poloznej i zapytaj - w Anglii nie robia tego badania wszystkim tak jak w Polsce, wiec jesli chcesz je miec, to ja bym naciskalaWiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia 2013, 13:22
-
Kropka mi tego badanie nie robią własnie z tych powodów co xcarolinex wypisała powyżej. mój dziadek ma cukrzyce ale oni liczą pokrewieństwo tylko do rodziców, wage mam normalna, cukier mi nei wychodzi w moczu itp wiec nie widzą powodu tego badania. no i cóż tu zrobić??
ja sie specjalnie pytałam położnej o to ale nic nie wskórałam bo nie zaliczam sie własnie powodami. -
Jak się czujesz Ulala? Ja mam teraz dwa tyg. urlopu (przedszkole mamy zamknięte) i muszę przyznać, że trochę się rozleniwiłam. A za tydzień do pracy
O jejku, jak mi się nie chce
Chociaż nic mi nie dokucza, to dosyć szybko się męczę.
Mam problem z tarczycą i jestem pod kontrolą lekarza - dzięki temu za dwa tyg. będę miała dodatkowy scan
Czasami się przejmuję, że tu szyjki nie badają, glukozy, czy ilości wód płodowych, jednak staram się przekonać sama siebie, że tu jakoś te kobietki rodzą w terminie i jest wszystko okNic mi nie pozostało, jak to zaakceptować
-
Kropka, o ilosc wod plodowych zawsze mozesz zapytac na scanie
Skoro masz za 2 tyg to zapytaj jesli Cie to martwi
My mamy scan co 2 tyg az do porodu i zawsze pytam o ich ilosc, bo niby w poprzedniej ciazy mialam malo... Nie podaja mi w ml tylko mi mowia czy jest ok, za malo czy za duzoU mnie jest na styk, wiec narazie sie nie przejmuje
Mojej znajomej kolezanka byla w zeszlym roku w drugiej ciazy i podejrzewala, ze ma cukrzyce ciazowa (w pierwszej ciazy nie miala) i prosila o wyslanie jej na test glukozy - ani polozna ani GP nie chcieli jej wyslac 'bo nie ma powodu' no i dziewczyna sie zabrala, poleciala do Polski, zrobila test i sie okazalo, ze ma jednak cukrzyce ciazowa.. i gdyby nie poleciala, nie dowiedzialaby sie, ze ja ma... Na szczescie sie dowiedziala -
ej dziewczyny jak to nie badają ilości wód??? dostajecie z każdego scanu raport nie? i np na moich raportach na gorze pisze- a każda babka dostaje takie same raporty- spójrzcie na raport z 20 tygodnia- sa wypisane po kolei części ciała i czy sa w normie. a w prawym dolnym roku pisze ilość płynów- lekko mi ucięło zdjęcie- liquid vol.i u mnie pisze w normie.wiec poziom wód płodowych badaja tylko oni nic o tym nie mówią. tak samo patrzą na wysokość łożyska i jak są ułożone. ja na 20 tyg usg miałam oba dwa łożyska wysoko, a teraz mam łożysko z prawej niżej niż łożysko z lewej. na tym usg z wtorku juz nie badaja tak dokładnie ale tez mam wypisane ilosc wód płodowych i wysokości łozyska. za 4 tygodnie kolejne usg i tak do 36 tyg i wtedy ustalają date cesarki.
i jeszcze pracujemy do przyszłego piatku i basta!!!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 sierpnia 2013, 21:41
-
Ulala wrote:ej dziewczyny jak to nie badają ilości wód??? dostajecie z każdego scanu raport nie? i np na moich raportach na gorze pisze- a każda babka dostaje takie same raporty- spójrzcie na raport z 20 tygodnia- sa wypisane po kolei części ciała i czy sa w normie. a w prawym dolnym roku pisze ilość płynów- lekko mi ucięło zdjęcie- liquid vol.i u mnie pisze w normie.wiec poziom wód płodowych badaja tylko oni nic o tym nie mówią. tak samo patrzą na wysokość łożyska i jak są ułożone. ja na 20 tyg usg miałam oba dwa łożyska wysoko, a teraz mam łożysko z prawej niżej niż łożysko z lewej. na tym usg z wtorku juz nie badaja tak dokładnie ale tez mam wypisane ilosc wód płodowych i wysokości łozyska. za 4 tygodnie kolejne usg i tak do 36 tyg i wtedy ustalają date cesarki.
i jeszcze pracujemy do przyszłego piatku i basta!!!
U mnie wlasnie tez pisze, ze sa ok, i tak wole zapytac, bo zanim dostane ksiazeczke do rak po scanie to troche minie, bo jeszcze lekarz ja wczesniej dostaje, a o wody sie martwie
Ja juz od ok 3-4 tyg nie pracuje- najpierw byl urlop potem zwolnienie - w pracy juz rady nie dawalam, ze wzgledu na plecy i nogi - my juz 3 wrzesnia sie dowiemy, kiedy mamy stawic sie do szpitala na porod
No o ile Malenstwo nas wczesniej nie zaskoczy
-
a a bo tak pisałyście, jakby w ogóle nie badali wam wód. no to wszytko jasne.mnie coś dzisiaj pobolewa poniżej pępka i tylko po prawej stronie...nie skurcze tylko boli i jestem ciekawa czy mała gdzieś uciska czy blizny mi sie rozciągają czy co....jeszcze 5 razy do pracy i koniec!!!
jadę do polskiego sklepu po jakieś rarytasy bo chce mi sie czegoś dobrego -
Ulala fajnie tylko 5 dni
Ja jeszcze 8 tygodni :)Nie chcę mi się, ale to tylko z czystego lenistwa, bo tak ogólnie czuję sie dobrze
Ja dwa razy miałam strasznie bolesne kłucie w prawym boku koło pachwiny. Ból obudził mnie w nocy, na szczęści po około 15 min. minęło.
Ja zaczęłam chodzić na jogę - joga jako ćwiczenia, to muszę przyznać, ze jest śmiechu warta - nie sądzę, by mi się na niej cokolwiek rozciągnęłotraktuję to bardziej jako ćwiczenia relaksacyjne
Poza tym poznałam inne ciężarne, nigdy jeszcze na raz tyle ciężarnych nie widziałam
więc zamierzam chodzić.
-
mamusiu 8 tyg!! za 8 tyg to ja nie wiem czy będę w stanie wstać sama z łóżka hehe
mężuś zrobił mi wczoraj zdjęcie i zapomniałam zgrać od niego z telefonu....
ja tam się boje chodzić na jakiekolwiek ćwiczenia dla ciężarnych....wole nie ryzykować...tym bardziej,że teraz jedna mała leży dosyć nisko więc nie ma co jej jeszcze pomagać pchać się na dół