X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Wielkiej Brytanii
Odpowiedz

Ciąża w Wielkiej Brytanii

Oceń ten wątek:
  • Driada0102 Autorytet

Wysłany: 24 września 2014, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w tamtym roku byłam w klubie na Halloween, przebieraliśmy się, dzieciaczki chodzą przebrane i proszą o słodycze ;D
    Mój to już się doczekać nie może Halloween w tym roku, a ja mam termin na 2 listopada :P

f2wli09kvv5ashuy.png
  • Penelope Autorytet

Wysłany: 24 września 2014, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Driada, to na porodówce się pobawisz jak coś ;)

34bwyx8dpc6f9ojv.png
  • kambel Autorytet

Wysłany: 24 września 2014, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas kursy są z collegu. Ja tez nie lubię tych przez głowę ale cóż większość ubranek takich jest. Jedynie jakich nie używam to zapinane na plecach.
    Driada a czy to ubezpieczenie jest w pl firmie czy ang?
    Co do Halloween to byłam już 2 razy. U nas dużo ludzi dekoruje drzwi, ci którzy nie chcą zawieszaja na drzwiach ulotkę,a inni nieprzygotowani wrzucają funciaki :) my mieszkamy na osiedlu pełnym Dzieci wiec trzeba będzie zrobić zapas słodyczy :)

relgio4pk3pt9z4w.png
  • Zancia28 Autorytet

Wysłany: 24 września 2014, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ap sprzedajesz bransoletki?? Gdzie kupilas ten dzienniczek ?

1usa3e5e42kseo71.png
  • Driada0102 Autorytet

Wysłany: 24 września 2014, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ubezpieczenie angielskie, ale obowiązuje wszędzie.
    Może się urodzi wcześniej ;)
    Dziewczyny żeby wyrobić dziecku paszport to musi ono mieć pesel z pl, a żeby go dostać musi być zameldowane gdzie matka czy może tylko tam gdzie ojciec?
    ja nie mam meldunku w pl i nie wiem teraz co robić, jakie podjąć kroki?

f2wli09kvv5ashuy.png
  • Paula55 Autorytet

Wysłany: 24 września 2014, 23:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Driada my teraz wyrabialismy paszport (jutro do odebrania, polski) i koles w konsulacie powiedzial ze jesli chcemy wyrobic pesel przezkonsulat to nie potrzeba zameldowania w Pl jedynie przetlumaczony akt ur :)

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• Paula55 Autorytet

Wysłany: 24 września 2014, 23:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    P.s, do pierwsżego paszportu nie trzeba nr pesel ;)

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• Paula95 Ekspertka

Wysłany: 25 września 2014, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny, jak tam u was?:) a wy czemu robicie polski paszport nie chcecie angielskiego dla dziecka?

gann6vgctutmv8py.png
    oar86vgch5atzmsu.png
  • kambel Autorytet

Wysłany: 25 września 2014, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz w ogóle nie trzeba mieć meldunku, nie jest on obowiązkowy. Ja tak jak prędzej pisałam wyrabiam od razu 5 letni akt juz mam i pesel tez w piątek jedziemy wszystko zawieść. I nam wyślą poczta bo mieszkamy ponad 100 mil od ambasady.
    Paula95 nie każdy może się starać o brytyjski bo nie każdemu jeszcze się należy :)
    Do mnie kiedyś babeczka dzwoniła tez z ubezpieczeniem niby wszystko ładnie pięknie ale przy pytaniu jeśli chodzi o składki na emeryturę i jeśli człowiek zjedzie.do pl to co wtedy co z odlozonymi pieniędzmi? Bo niby oddział w pl jest,ale wszystko juz na innych zasadach i kasa prawdopodobnie by przepadła. Ja chciałam kiedyś się u nas w banku ubezpieczyć koszt tez całkiem nie duży ale odlozylam to na razie.

Paula95 lubi tę wiadomość

relgio4pk3pt9z4w.png
  • Paula55 Autorytet

Wysłany: 25 września 2014, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula95 wrote:
    hej dziewczyny, jak tam u was?:) a wy czemu robicie polski paszport nie chcecie angielskiego dla dziecka?
    Ja robilam polski bo my w pon wylatujemy juz. Na Pl czekalismy rowny tydz a na bryt trzeba by czekac ok 4 tyg...
    Nast chcemy juz brytyjski raczej.

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• Paula95 Ekspertka

Wysłany: 25 września 2014, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aa myslalam ze jak dziecko tu urodziny to kazdemu sie nalezy hehe, no wlasciwie lepiej jest zrobic dwa, a ktoras z was planuje wrocic na stale do Polski znow?

gann6vgctutmv8py.png
    oar86vgch5atzmsu.png
  • kambel Autorytet

Wysłany: 25 września 2014, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A właśnie jak to jest później z tym brytyjskim dla dziecka? Kiedyś mi coś siostra wspominała ze jak będę chciała za 5 lat wyrobić to musze się starać o obywatelstwo dla nas wszystkich. I w sumie nie wiem jak to jest.
    My na razie nie planujemy,ale kto wie jakie los ma dla nas plany :)

relgio4pk3pt9z4w.png
  • Paula55 Autorytet

Wysłany: 25 września 2014, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kambel nie trzeba miec obywatelstwa :) moi przyjaciele teraz wyrabiali dla cory bryt i zadne z nich nie ma obywatelstwa ;)

My planujemy wrocic bo za rok po slubie chcemy w Pl zaczac budowe domu. Ale kto wie co sie zdarzy...
    Poki co kupujemy tu domek i zobaczymy co nam sie umysli.
    Ja chciala bym (jak dobrze pojdzie) aby synek poszedl juz do szkoly w Pl i to jest u nas taka magiczna data....

Paula95, Krysti lubią tę wiadomość

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• ap1526 Autorytet

Wysłany: 25 września 2014, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no właśnie ciężko ufać tym firmom ubezpieczeniowym,
    grozi mi to cięcie, bo mówią, że raz na 500tys chyba ale zdarza się, że pęka rana po cesarce, więc muszą ze mną uważać i rach ciach załatwić :)
    ano mity się natworzyły, że w samolocie urodzisz i dziecko ma podwójne obywatelstwo ale niestety nie ma tak dobrze :)
    ja za 5 lat będę wnioskować o brytyjski
    powoli mi się rozjaśnia, teraz wystartujemy o 5letni

z tym meldunkiem powinno być logicznie, nieobowiązkowo
    no bo co, taki "no name" będzie, bo biurokracja?
    skoro żyjesz tu, a nie możesz mieć brytyjskiego paszportu, to jak mogą nie dać polskiego, a nie masz obowiązku być zameldowana w PL, teoretycznie nawet nie powinnaś,bo jak nie przebywasz pod adresem to Cię osoby trzecie mogą wymeldować bez Twojej zgody

km5shdge5h821nxg.png
    qb3ckqi1w8eq80rq.png
    j36rxzdv03noids4.png
  • ap1526 Autorytet

Wysłany: 25 września 2014, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ach i sprzedaję, teoretycznie, bo nawet nigdzie nie wystawiłam, nie mogę się zebrać żeby opisy zrobić :)
    wpisz sobie w google brioko dzienniczki to Ci wyskoczy tego, może nawet na ebayu by były od Polek jakichs

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2014, 10:36

km5shdge5h821nxg.png
    qb3ckqi1w8eq80rq.png
    j36rxzdv03noids4.png
  • aniafk Autorytet

Wysłany: 25 września 2014, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry ;) Czytam Was i czytam ale jakoś ciężko mi klawiaturę dotknąć :)

Właśnie włączył się u mnie etap zakupów, co prawda na razie większość obserwuję ale jak znajduję coś na ebay w extra cenie to nie odpuszczam :)

Ja mam ubezpieczenie zdrowotne w Barclays , płacę 14F za 3 osoby ale nie dotyczy to też wszystkich dolegliwości ale obowiązuje przy nagłej śmierci np. wypadek samochodowy. Nie ma czegoś takiego, że pieniądze przepadają bo w tym przypadku to nie są składki na czarną godzinę . Ja jestem od pierwszego dnia ubezpieczona na jedną określoną kwotę, która jest zależna od choroby jaka mnie dopadnie. W przypadku powrotu do PL po prostu zrywam umowę i tyle.
    Co do paszportu to podobno ( mogę się mylić) jest tak, że 5 lat przed urodzeniem dziecka rodzić powinien tutaj legalnie przebywać a nie w ogóle 5 lat. Czyli jeżeli ktoś teraz urodził dziecko a w uk jest 3 lata to paszport nawet za 7 lat nie będzie się należał. Ja urodziłam syna 2 lata po przybyciu do uk i paszport mu się nie należy a jestem już ponad 7.
    Jeżeli rodzina nie jest w stanie sama się utrzymać, tzn pobiera benefity to też nie chcą dawać paszportów.

Kupiłam fotelik z bazą do samochodu ale mogę go odebrać dopiero za dwa tygodnie, laska poprosiła o jakąś zaliczkę więc przesłałam 20 funtów i teraz się zastanawiam czy nie zniknie :D

82dopiqvflbgbpkd.png
    1kk0x1hp3dsy5yue.png
  • aniafk Autorytet

Wysłany: 25 września 2014, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nad tym dzienniczkiem też się będę musiała zastanowić bo Piotrek w nocy co 2 godziny wstawał i nie raz byłam tak zmęczona, że gdyby nie zapisywanie, że jadł to przespałabym karmienie bo wydawało mi się ciągle, że przed chwilą karmiłam :)

82dopiqvflbgbpkd.png
    1kk0x1hp3dsy5yue.png
  • Driada0102 Autorytet

Wysłany: 25 września 2014, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a czy akt urodzenia może mi odebrać osoba trzecia?
    Nam ta babeczka wszytsko wyjaśniała każdy punk pokolei na co jestem ubezpieczona i na jakich warunkach to polega nic nie zatajała. Np jak urwie mi palec od reki to musi caly, nie w polowie.
    była na tyle uczciwą osobą, ze nam nie wciskała wszytskich ubezpieczen, te które uważała, że się nie opłaca to nam ich nawet nie proponowała, pow o nich, ale stwierdziła, że nie są dobre. Jest ubezpieczenie też od chorobowego jak idziesz na sicka, ale my go nie bralismy bo musisz być przeszło 2tyg na zwolnieniu, a u nas max tydz zawsze chorujemy.

My planujemy wrocic do polski, ale nie wiemy kiedy jeszcze napewno jak już mały do szkoły bedzie miał iść to wtedy wrócimy na 100%

f2wli09kvv5ashuy.png
  • Driada0102 Autorytet

Wysłany: 25 września 2014, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja też myślę nad tym dzienniczkiem, żeby kupić go raz, a później bym sobie taki zrobiła w zeszycie.
    Paskudna pogoda jest, nie wychodziłabym z łóżka wcale.

f2wli09kvv5ashuy.png
  • aniafk Autorytet

Wysłany: 25 września 2014, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam wytłumaczone od czego mi się należy a od czego nie. Mam spis wszystkiego ale dokładnie nie pamiętam bo to z rok temu podpisywałam. Ja na sicka nie brałam bo mój m ma 100% płatny więc to bez sensu, zresztą nawet nie pytałam czy jest taka opcja. W barclays jest albo polisa silver albo gold ja mam tą tańszą bo zależało mi na tych wypadkach samochodowych, lotniczych itp bo przewrażliwina jestem :(

82dopiqvflbgbpkd.png
    1kk0x1hp3dsy5yue.png
‹‹ 273 274 275 276 277 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ