Ciąża w Wielkiej Brytanii
-
WIADOMOŚĆ
-
U nas kursy są z collegu. Ja tez nie lubię tych przez głowę ale cóż większość ubranek takich jest. Jedynie jakich nie używam to zapinane na plecach.
Driada a czy to ubezpieczenie jest w pl firmie czy ang?
Co do Halloween to byłam już 2 razy. U nas dużo ludzi dekoruje drzwi, ci którzy nie chcą zawieszaja na drzwiach ulotkę,a inni nieprzygotowani wrzucają funciakimy mieszkamy na osiedlu pełnym Dzieci wiec trzeba będzie zrobić zapas słodyczy
-
Ubezpieczenie angielskie, ale obowiązuje wszędzie.
Może się urodzi wcześniej
Dziewczyny żeby wyrobić dziecku paszport to musi ono mieć pesel z pl, a żeby go dostać musi być zameldowane gdzie matka czy może tylko tam gdzie ojciec?
ja nie mam meldunku w pl i nie wiem teraz co robić, jakie podjąć kroki? -
Teraz w ogóle nie trzeba mieć meldunku, nie jest on obowiązkowy. Ja tak jak prędzej pisałam wyrabiam od razu 5 letni akt juz mam i pesel tez w piątek jedziemy wszystko zawieść. I nam wyślą poczta bo mieszkamy ponad 100 mil od ambasady.
Paula95 nie każdy może się starać o brytyjski bo nie każdemu jeszcze się należy
Do mnie kiedyś babeczka dzwoniła tez z ubezpieczeniem niby wszystko ładnie pięknie ale przy pytaniu jeśli chodzi o składki na emeryturę i jeśli człowiek zjedzie.do pl to co wtedy co z odlozonymi pieniędzmi? Bo niby oddział w pl jest,ale wszystko juz na innych zasadach i kasa prawdopodobnie by przepadła. Ja chciałam kiedyś się u nas w banku ubezpieczyć koszt tez całkiem nie duży ale odlozylam to na razie.Paula95 lubi tę wiadomość
-
Paula95 wrote:hej dziewczyny, jak tam u was?
a wy czemu robicie polski paszport nie chcecie angielskiego dla dziecka?
Nast chcemy juz brytyjski raczej.
-
A właśnie jak to jest później z tym brytyjskim dla dziecka? Kiedyś mi coś siostra wspominała ze jak będę chciała za 5 lat wyrobić to musze się starać o obywatelstwo dla nas wszystkich. I w sumie nie wiem jak to jest.
My na razie nie planujemy,ale kto wie jakie los ma dla nas plany -
Kambel nie trzeba miec obywatelstwa
moi przyjaciele teraz wyrabiali dla cory bryt i zadne z nich nie ma obywatelstwa
My planujemy wrocic bo za rok po slubie chcemy w Pl zaczac budowe domu. Ale kto wie co sie zdarzy...
Poki co kupujemy tu domek i zobaczymy co nam sie umysli.
Ja chciala bym (jak dobrze pojdzie) aby synek poszedl juz do szkoly w Pl i to jest u nas taka magiczna data....Paula95, Krysti lubią tę wiadomość
-
no właśnie ciężko ufać tym firmom ubezpieczeniowym,
grozi mi to cięcie, bo mówią, że raz na 500tys chyba ale zdarza się, że pęka rana po cesarce, więc muszą ze mną uważać i rach ciach załatwić
ano mity się natworzyły, że w samolocie urodzisz i dziecko ma podwójne obywatelstwo ale niestety nie ma tak dobrze
ja za 5 lat będę wnioskować o brytyjski
powoli mi się rozjaśnia, teraz wystartujemy o 5letni
z tym meldunkiem powinno być logicznie, nieobowiązkowo
no bo co, taki "no name" będzie, bo biurokracja?
skoro żyjesz tu, a nie możesz mieć brytyjskiego paszportu, to jak mogą nie dać polskiego, a nie masz obowiązku być zameldowana w PL, teoretycznie nawet nie powinnaś,bo jak nie przebywasz pod adresem to Cię osoby trzecie mogą wymeldować bez Twojej zgody
-
ach i sprzedaję, teoretycznie, bo nawet nigdzie nie wystawiłam, nie mogę się zebrać żeby opisy zrobić
wpisz sobie w google brioko dzienniczki to Ci wyskoczy tego, może nawet na ebayu by były od Polek jakichsWiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2014, 10:36
-
Dzień dobry
Czytam Was i czytam ale jakoś ciężko mi klawiaturę dotknąć
Właśnie włączył się u mnie etap zakupów, co prawda na razie większość obserwuję ale jak znajduję coś na ebay w extra cenie to nie odpuszczam
Ja mam ubezpieczenie zdrowotne w Barclays , płacę 14F za 3 osoby ale nie dotyczy to też wszystkich dolegliwości ale obowiązuje przy nagłej śmierci np. wypadek samochodowy. Nie ma czegoś takiego, że pieniądze przepadają bo w tym przypadku to nie są składki na czarną godzinę . Ja jestem od pierwszego dnia ubezpieczona na jedną określoną kwotę, która jest zależna od choroby jaka mnie dopadnie. W przypadku powrotu do PL po prostu zrywam umowę i tyle.
Co do paszportu to podobno ( mogę się mylić) jest tak, że 5 lat przed urodzeniem dziecka rodzić powinien tutaj legalnie przebywać a nie w ogóle 5 lat. Czyli jeżeli ktoś teraz urodził dziecko a w uk jest 3 lata to paszport nawet za 7 lat nie będzie się należał. Ja urodziłam syna 2 lata po przybyciu do uk i paszport mu się nie należy a jestem już ponad 7.
Jeżeli rodzina nie jest w stanie sama się utrzymać, tzn pobiera benefity to też nie chcą dawać paszportów.
Kupiłam fotelik z bazą do samochodu ale mogę go odebrać dopiero za dwa tygodnie, laska poprosiła o jakąś zaliczkę więc przesłałam 20 funtów i teraz się zastanawiam czy nie zniknie
-
a czy akt urodzenia może mi odebrać osoba trzecia?
Nam ta babeczka wszytsko wyjaśniała każdy punk pokolei na co jestem ubezpieczona i na jakich warunkach to polega nic nie zatajała. Np jak urwie mi palec od reki to musi caly, nie w polowie.
była na tyle uczciwą osobą, ze nam nie wciskała wszytskich ubezpieczen, te które uważała, że się nie opłaca to nam ich nawet nie proponowała, pow o nich, ale stwierdziła, że nie są dobre. Jest ubezpieczenie też od chorobowego jak idziesz na sicka, ale my go nie bralismy bo musisz być przeszło 2tyg na zwolnieniu, a u nas max tydz zawsze chorujemy.
My planujemy wrocic do polski, ale nie wiemy kiedy jeszcze napewno jak już mały do szkoły bedzie miał iść to wtedy wrócimy na 100% -
Ja też mam wytłumaczone od czego mi się należy a od czego nie. Mam spis wszystkiego ale dokładnie nie pamiętam bo to z rok temu podpisywałam. Ja na sicka nie brałam bo mój m ma 100% płatny więc to bez sensu, zresztą nawet nie pytałam czy jest taka opcja. W barclays jest albo polisa silver albo gold ja mam tą tańszą bo zależało mi na tych wypadkach samochodowych, lotniczych itp bo przewrażliwina jestem