Ciąża w Wielkiej Brytanii
-
WIADOMOŚĆ
-
Victor jest niesamowity
Penelope moj sie budzi co 2 godziny a czasami nawet 1.5 :/Straszny z niego glodomor. U nas jeszcze sie nie ustabilizowalo karmienie ale jestesmy na dobrej drodzeniestety dluzej schodzi jak sie karmi cyckiem a nie butla. Ale Oczywiscie cyc to wieksze benefity dla malenstwa ale udreka dla mamy
ap1526, aniafk, Driada0102, Penelope lubią tę wiadomość
-
No my właśnie też cywilny
sukienkę mam już upatrzona ale jeszcze pojedziemy na zakupy to może coś wyrwe ładnego
Driada idziesz do register office i w sumie chyba jest tak jak w pl urzędzie stanu cywilnego.
W polskiej ambasadzie cywilny kosztuje 410 f!!! Ha masakra.
W ogóle chyba coś w powietrzu jest bo u nas tez znajomi chorzy ja zdążyłam się wyleczyć. W sumie niby tylko ból gardła plus katar ale człowiek nie może funkcjonować -
Mnie też coś rozkłada, miałam się zaszczepić na grypę ale tyle się złego naczytałam, że sobie daruję.
Ślub wygląda chyba tak samo jak w Polsce, idziesz do angielskiego urzędu stanu cywilnego , krótka ceremonia i kajdanki na całe życieDriada0102 lubi tę wiadomość
-
Tyger ja z karmieniem co 1.5h też się męczyłam ale mimo wszystko uważam, że warto i jeśli będzie trzeba na pewno to powtórzę
Właśnie zdjęcia zaczęłam segregować żeby je w końcu wywołać ale to jeszcze długa droga. Teraz są pięknie datami posegregowane ale jeszcze oczyścić muszę bo jest po 7 prawie takich samych a to bez sensu trzymać .Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 września 2014, 17:07
-
No u nas tez tak jest najmniejsza sala ( na 12 osób) jest najtańsza ale nie wiem ile za nią. Nam chyba taka wystarczy chyba że dzieci policza za dorosłe osoby.
35 f za notice ( każdy osobno płaci)
20 za zabukowanie terminu
50 za ślub i chyba 4 f za certyfikat.
Mam nadzieje z reszta ze to wszystkie juz koszty -
jej 410f... masakra,
my też cywilny braliśmy (w PL)
i teraz powiem wam, że się czasem zastanawiam co dalej,
czy przy chrzcie zrobić kościelny, czy olać, czy na jakąś rocznicę
zrobić kościelny jako odnowienie przysięgi
u nas było bardzo kameralnie,
poza kiecką heh, się uparłam troszkę żałuję, ale bałam się żałować też, że nigdy tej swojej długiej białej nie założę
mam jakiś taki niedosyt -
No to w ambasadzie to faktycznie przeginają, jeszcze dwie na krzyż są i trzeba dojechać. Nawet bym się nie zastanawiała nad brytyjskim. W Polsce tylko troszkę problemów robią żeby go zarejestrować, ale jeśli ktoś planuje tutaj zostać to po co mu rejestracja w pl.
-
ap1526 wrote:a robią problem przy chrzcie jak ma się tylko cywilny?
Pewności nie mam bo nie byłam w takiej sytuacji ale mogą robić. W sumie rodzice powinni być po spowiedzi a żyjąc bez ślubu kościelnego nie mają rozgrzeszenia i koło się zamyka. -
w PL w ogóle było bez ślubu, bez spowiedzi, bez komunii ale tam było wielu księży
Kambel Ty zamawiałaś 50 darmowych zdjęć? właśnie to robię, mam 2,99 do zapłacenia za przesyłkę, tylko chcę zapytać czy na tym koniec czy dobrze się skończyło
nie jest to jakaś transakcja wiązana? -
Ja tez musiałam mieć kartkę. Mam nadzieje ze problemu nam nie zrobią, w razie co powiemy ze na razie cywilny a na kościelny odkładamy
Tak ja tylko za przesyłkę po kilku dniach była fakt 3 zdjęcia były jakby nie do końca zaladowane i obcielo i jest pół siwego tła i pół zdjęcia -
w kontekście chrztu dziecka beż ślubu kościelnego rodziców według Kodeksu Prawa Kanonicznego; (w małomiasteczkowych parafiach niektórzy Księża nadal mogą próbować robić problemy ale prawnie nie można odmówić dziecku chrztu). Ps. Oczywiście żeby nie wyjść na hipoktytkę, uważam że jeśli nie ma przeszkód, rodzice powinni zgodnie z zadeklarowaną chęcią ochrzczenia chociażby, wyznawaną wiarą taki ślub zawrzeć
"Jeśli rodzice żyją w związku cywilnym lub konkubinacie, a nie mają przeszkód kanonicznych do zawarcia małżeństwa, należy starać się o doprowadzenie rodziców dziecka do zawarcia małżeństwa przed chrztem. Musi to jednak odbyć się w taki sposób, by nie było
przymusu do zawarcia małżeństwa (kan. 1103). Zatem nigdy nie należy żądać od rodziców oświadczenia na piśmie, że zobowiązują się do zawarcia małżeństwa, traktując takie zobowiązanie, jako warunek udzielenia chrztu. Zawsze należy mieć przed oczyma stałe nauczanie Kościoła o tym, że chrzest jest sakramentem koniecznym do zbawienia. Dlatego nigdy nie należy uzależniać udzielenia tego sakramentu dziecku od ślubu kościelnego rodziców.
W przypadku odmowy zawarcia małżeństwa - mimo delikatnej namowy - dziecko należy ochrzcić. W takim wypadku należy odebrać na piśmie oświadczenie rodziców, że zobowiązują się wychować dziecko w wierze katolickiej i dodatkowo osobnego oświadczenia rodziców chrzestnych dziecka, że zobowiązują się uczynić wszystko i dopilnować, by dziecko zostało wychowane w wierze katolickiej.
Jeżeli natomiast nie ma zupełnie nadziei na wychowanie dziecka w wierze katolickiej, należy odłożyć udzielenie sakramentu, wyjaśniając rodzicom przyczynę takiej decyzji (kan. 868 § 1, n. 2). Sytuacja taka w naszych warunkach należy do rzadkości, dlatego przed podjęciem takiej decyzji duszpasterz zawsze skonsultuje ją z Kurią Metropolitalną."Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 września 2014, 22:43
ap1526 lubi tę wiadomość
-
Ja ślub cywilny brałam w UK, jedna wizyta w Register Office z paszportem, żadnych odpisów urodzenia itp. uffff. Całość wyszła nam chyba około 200 f z salą, odpisami, sprawdzeniem itp.
Ślub kościelny braliśmy pół roku później w Polsce, Ci co nie mogli być w UK, byli w Polsce, Ci co byli zaproszeni dwa razy (to bardzo bliscy byli) więc było umówione że tylko na jeden ślub dają prezent i sami wybierają na który . Obeszło się bez żadnych problemów czy niedomówień.ap1526 lubi tę wiadomość