X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Wielkiej Brytanii
Odpowiedz

Ciąża w Wielkiej Brytanii

Oceń ten wątek:
  • Driada0102 Autorytet

Wysłany: 29 września 2014, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak tu wygląda ślub cywilny?

f2wli09kvv5ashuy.png
  • Driada0102 Autorytet

Wysłany: 29 września 2014, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się źle czuje od weekendu, coś mnie rozkłada, ale tak jakby nie mogło. Do tego walczę z zaparciami ;/

f2wli09kvv5ashuy.png
  • tyger Autorytet

Wysłany: 29 września 2014, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Victor jest niesamowity :D

Penelope moj sie budzi co 2 godziny a czasami nawet 1.5 :/Straszny z niego glodomor. U nas jeszcze sie nie ustabilizowalo karmienie ale jestesmy na dobrej drodze :) niestety dluzej schodzi jak sie karmi cyckiem a nie butla. Ale Oczywiscie cyc to wieksze benefity dla malenstwa ale udreka dla mamy ;)

ap1526, aniafk, Driada0102, Penelope lubią tę wiadomość

[link=https://www.suwaczki.com/]1kk0h371zoz0wcto.png[/link]

3jvzj44jkepasfzk.png
  • kambel Autorytet

Wysłany: 29 września 2014, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No my właśnie też cywilny :) sukienkę mam już upatrzona ale jeszcze pojedziemy na zakupy to może coś wyrwe ładnego :)
    Driada idziesz do register office i w sumie chyba jest tak jak w pl urzędzie stanu cywilnego.
    W polskiej ambasadzie cywilny kosztuje 410 f!!! Ha masakra.
    W ogóle chyba coś w powietrzu jest bo u nas tez znajomi chorzy ja zdążyłam się wyleczyć. W sumie niby tylko ból gardła plus katar ale człowiek nie może funkcjonować

relgio4pk3pt9z4w.png
  • aniafk Autorytet

Wysłany: 29 września 2014, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie też coś rozkłada, miałam się zaszczepić na grypę ale tyle się złego naczytałam, że sobie daruję.

Ślub wygląda chyba tak samo jak w Polsce, idziesz do angielskiego urzędu stanu cywilnego , krótka ceremonia i kajdanki na całe życie :D

Driada0102 lubi tę wiadomość

82dopiqvflbgbpkd.png
    1kk0x1hp3dsy5yue.png
  • aniafk Autorytet

Wysłany: 29 września 2014, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tyger ja z karmieniem co 1.5h też się męczyłam ale mimo wszystko uważam, że warto i jeśli będzie trzeba na pewno to powtórzę :)

Właśnie zdjęcia zaczęłam segregować żeby je w końcu wywołać ale to jeszcze długa droga. Teraz są pięknie datami posegregowane ale jeszcze oczyścić muszę bo jest po 7 prawie takich samych a to bez sensu trzymać .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 września 2014, 17:07

82dopiqvflbgbpkd.png
    1kk0x1hp3dsy5yue.png
  • aniafk Autorytet

Wysłany: 29 września 2014, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kambel a za ten /brytyjski to ile się płaci? Ja brałam 6 lat temu i nie pamiętam . Wiem, że za sale płaciłam i miałam do wyboru mniejsza tańsza i większa droższa ale jakie to były ceny to nie mam pojęcia.

82dopiqvflbgbpkd.png
    1kk0x1hp3dsy5yue.png
  • kambel Autorytet

Wysłany: 29 września 2014, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No u nas tez tak jest najmniejsza sala ( na 12 osób) jest najtańsza ale nie wiem ile za nią. Nam chyba taka wystarczy chyba że dzieci policza za dorosłe osoby.
    35 f za notice ( każdy osobno płaci)
    20 za zabukowanie terminu
    50 za ślub i chyba 4 f za certyfikat.
    Mam nadzieje z reszta ze to wszystkie juz koszty :)

relgio4pk3pt9z4w.png
  • ap1526 Autorytet

Wysłany: 29 września 2014, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jej 410f... masakra,
    my też cywilny braliśmy (w PL)
    i teraz powiem wam, że się czasem zastanawiam co dalej,
    czy przy chrzcie zrobić kościelny, czy olać, czy na jakąś rocznicę
    zrobić kościelny jako odnowienie przysięgi
    u nas było bardzo kameralnie,
    poza kiecką heh, się uparłam troszkę żałuję, ale bałam się żałować też, że nigdy tej swojej długiej białej nie założę :)
    mam jakiś taki niedosyt :D

km5shdge5h821nxg.png
    qb3ckqi1w8eq80rq.png
    j36rxzdv03noids4.png
  • aniafk Autorytet

Wysłany: 29 września 2014, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to w ambasadzie to faktycznie przeginają, jeszcze dwie na krzyż są i trzeba dojechać. Nawet bym się nie zastanawiała nad brytyjskim. W Polsce tylko troszkę problemów robią żeby go zarejestrować, ale jeśli ktoś planuje tutaj zostać to po co mu rejestracja w pl.

82dopiqvflbgbpkd.png
    1kk0x1hp3dsy5yue.png
  • aniafk Autorytet

Wysłany: 29 września 2014, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ap1526 ja kościelny miałam w Polsce razem z chrztem właśnie. Bardzo fajnie to ksiądz poprowadził i zorganizował. Pierwszy był ślub a już po ksiądz powiedział do gości, że mamy dla nich niespodziankę :)

82dopiqvflbgbpkd.png
    1kk0x1hp3dsy5yue.png
  • ap1526 Autorytet

Wysłany: 29 września 2014, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hehe :) niespodziankę, fajnie
    bo nie chcę też stawiać gości w głupiej sytuacji, że drugi ślub i po raz drugi liczymy na prezenty

km5shdge5h821nxg.png
    qb3ckqi1w8eq80rq.png
    j36rxzdv03noids4.png
  • aniafk Autorytet

Wysłany: 29 września 2014, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie ja cywilny miałam tutaj i byli tylko znajomi więc miałam z głowy gości i ich prezenty później. Jak zależy Ci na ślubie kościelnym z jakiś względów to tutaj sobie zrób i nie zapraszaj nikogo :)

82dopiqvflbgbpkd.png
    1kk0x1hp3dsy5yue.png
  • ap1526 Autorytet

Wysłany: 29 września 2014, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a robią problem przy chrzcie jak ma się tylko cywilny?

km5shdge5h821nxg.png
    qb3ckqi1w8eq80rq.png
    j36rxzdv03noids4.png
  • aniafk Autorytet

Wysłany: 29 września 2014, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ap1526 wrote:
    a robią problem przy chrzcie jak ma się tylko cywilny?

Pewności nie mam bo nie byłam w takiej sytuacji ale mogą robić. W sumie rodzice powinni być po spowiedzi a żyjąc bez ślubu kościelnego nie mają rozgrzeszenia i koło się zamyka.

82dopiqvflbgbpkd.png
    1kk0x1hp3dsy5yue.png
  • ap1526 Autorytet

Wysłany: 29 września 2014, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    w PL w ogóle było bez ślubu, bez spowiedzi, bez komunii ale tam było wielu księży :)

Kambel Ty zamawiałaś 50 darmowych zdjęć? właśnie to robię, mam 2,99 do zapłacenia za przesyłkę, tylko chcę zapytać czy na tym koniec czy dobrze się skończyło :)
    nie jest to jakaś transakcja wiązana?

km5shdge5h821nxg.png
    qb3ckqi1w8eq80rq.png
    j36rxzdv03noids4.png
  • aniafk Autorytet

Wysłany: 29 września 2014, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ap wydaje mi się, że to zależy od księdza a nie od kraju. Mi w Polsce jako chrzestna z kartką od spowiedzi kazali przyjść.

82dopiqvflbgbpkd.png
    1kk0x1hp3dsy5yue.png
  • kambel Autorytet

Wysłany: 29 września 2014, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez musiałam mieć kartkę. Mam nadzieje ze problemu nam nie zrobią, w razie co powiemy ze na razie cywilny a na kościelny odkładamy :)

Tak ja tylko za przesyłkę po kilku dniach była fakt 3 zdjęcia były jakby nie do końca zaladowane i obcielo i jest pół siwego tła i pół zdjęcia

relgio4pk3pt9z4w.png
  • Penelope Autorytet

Wysłany: 29 września 2014, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    w kontekście chrztu dziecka beż ślubu kościelnego rodziców według Kodeksu Prawa Kanonicznego; (w małomiasteczkowych parafiach niektórzy Księża nadal mogą próbować robić problemy ale prawnie nie można odmówić dziecku chrztu). Ps. Oczywiście żeby nie wyjść na hipoktytkę, uważam że jeśli nie ma przeszkód, rodzice powinni zgodnie z zadeklarowaną chęcią ochrzczenia chociażby, wyznawaną wiarą taki ślub zawrzeć :)

"Jeśli rodzice żyją w związku cywilnym lub konkubinacie, a nie mają przeszkód kanonicznych do zawarcia małżeństwa, należy starać się o doprowadzenie rodziców dziecka do zawarcia małżeństwa przed chrztem. Musi to jednak odbyć się w taki sposób, by nie było
    przymusu do zawarcia małżeństwa (kan. 1103). Zatem nigdy nie należy żądać od rodziców oświadczenia na piśmie, że zobowiązują się do zawarcia małżeństwa, traktując takie zobowiązanie, jako warunek udzielenia chrztu. Zawsze należy mieć przed oczyma stałe nauczanie Kościoła o tym, że chrzest jest sakramentem koniecznym do zbawienia. Dlatego nigdy nie należy uzależniać udzielenia tego sakramentu dziecku od ślubu kościelnego rodziców.
    W przypadku odmowy zawarcia małżeństwa - mimo delikatnej namowy - dziecko należy ochrzcić. W takim wypadku należy odebrać na piśmie oświadczenie rodziców, że zobowiązują się wychować dziecko w wierze katolickiej i dodatkowo osobnego oświadczenia rodziców chrzestnych dziecka, że zobowiązują się uczynić wszystko i dopilnować, by dziecko zostało wychowane w wierze katolickiej.
    Jeżeli natomiast nie ma zupełnie nadziei na wychowanie dziecka w wierze katolickiej, należy odłożyć udzielenie sakramentu, wyjaśniając rodzicom przyczynę takiej decyzji (kan. 868 § 1, n. 2). Sytuacja taka w naszych warunkach należy do rzadkości, dlatego przed podjęciem takiej decyzji duszpasterz zawsze skonsultuje ją z Kurią Metropolitalną."

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 września 2014, 22:43

ap1526 lubi tę wiadomość

34bwyx8dpc6f9ojv.png
  • Penelope Autorytet

Wysłany: 29 września 2014, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ślub cywilny brałam w UK, jedna wizyta w Register Office z paszportem, żadnych odpisów urodzenia itp. uffff. Całość wyszła nam chyba około 200 f z salą, odpisami, sprawdzeniem itp.

Ślub kościelny braliśmy pół roku później w Polsce, Ci co nie mogli być w UK, byli w Polsce, Ci co byli zaproszeni dwa razy (to bardzo bliscy byli) więc było umówione że tylko na jeden ślub dają prezent i sami wybierają na który . Obeszło się bez żadnych problemów czy niedomówień. :)

ap1526 lubi tę wiadomość

34bwyx8dpc6f9ojv.png
‹‹ 276 277 278 279 280 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ