X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Wielkiej Brytanii
Odpowiedz

Ciąża w Wielkiej Brytanii

Oceń ten wątek:
  • patixx Koleżanka

Wysłany: 17 października 2014, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jest ktoś tu z Preston ?

• aniafk Autorytet

Wysłany: 17 października 2014, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam nadzieję, że mi nikt do domu przed porodem nie będzie właził. Ja idę w odwiedziny do położnej we wtorek i już się boje bo na ostatniej wizycie próbowała mi wcisnąć te szczepionki i mówi, że i tak mi nie odpuści i będzie jeszcze raz proponować. Wkurza mnie to, że ktoś nie rozumie, że ja nie chce i to jest moja sprawa. Jeśli chodzi o strach czy szczepić czy nie, to ja nie myślę o sobie i o to jak ja się czuje po szczepieniu tylko jak dziecko na to zareaguje i ile lat wtedy będzie miało. Dawniej kobiet w ciąży się nie szczepiło a teraz wymyślają. Gp głupiego syropu na kaszel nie przepisze bo w ciąży to przecież nie wolno an ładują szczepionki na grypę komu się da. Co do krztuśca bym się zastanawiała nad skutkami w późniejszym czasie, szczepionki te wprowadzono jakieś dwa lata temu albo i później i nie wiadomo jak wpływają na rozwój dziecka.
    Ja jeśli będę szczepić dziecko to wybiórczo, sama zdecyduję na co szczepić a na co nie. Szczepionki MMR to będę unikać jak ognia i chyba wykupię sobie ją w pojedynczych dawkach prywatnie.
    W UK wszystkim wlepiają szczepionki bezpłatnie ale czy widziałyście ulotki z tych szczepionek? Datę ważności? Producenta?

ap1526, Penelope lubią tę wiadomość

82dopiqvflbgbpkd.png
    1kk0x1hp3dsy5yue.png
  • patixx Koleżanka

Wysłany: 17 października 2014, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aniafk wrote:
    Ja mam nadzieję, że mi nikt do domu przed porodem nie będzie właził. Szczepionki MMR to będę unikać jak ognia i chyba wykupię sobie ją w pojedynczych dawkach prywatnie.
    W UK wszystkim wlepiają szczepionki bezpłatnie ale czy widziałyście ulotki z tych szczepionek? Datę ważności? Producenta?
    U nas po szczepieniu małego ulotki dostaliśmy. Co jest za szczepionka MMR ? U mnie nikt nie sprawdzał co mam w domu. Midwife tylko pytała czy już wszystko przygotowane

• aniafk Autorytet

Wysłany: 17 października 2014, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie w poprzedniej ciąży nie kojarzę, żeby mi ktoś po domu chodził ale teraz zmieniłam miejsce zamieszkania i nie wiem jak będzie.
    szczepionka MMR to jest szczepionka 3w1 na odre,świnkę i różyczkę . W uk zaobserwowano wzrost zapaleń mózgu i opon mózgowych po tej szczepionce i później ją rzekomo ulepszono i teraz ładują każdemu . Może i jest ulepszona i bezpieczna ale ja dziękuję za coś takiego. Wolę pojedyncze dawki tak jak w Polsce i pewnie tam sobie dziecko zaszczepię. To się chyba około 12 mc podaje.

82dopiqvflbgbpkd.png
    1kk0x1hp3dsy5yue.png
  • patixx Koleżanka

Wysłany: 17 października 2014, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha, w takim razie może rzeczywiście warto się zastanowić nas sczepieniem w pojedynczych dawkach. Dzięki za wyjaśnienie.

• kambel Autorytet

Wysłany: 17 października 2014, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas gp daje leki normalnie . Kiedyś poszłam po krem bo jestem alergikiem a on mi dał spray do nosa mimo ze nie zaleca się go w ciąży i inny gp kazał odstawić . Na co on powiedział ze najważniejsze są pierwsze 3 mce . Oczywiście wolałam się przemęczyć niż to brać . U mnie była położna tak jak pisałyśmy plan porodu pózniej już wizyt domowych nie miało być .

relgio4pk3pt9z4w.png
  • patixx Koleżanka

Wysłany: 17 października 2014, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ha u nas nawet nie wspomnieli o planie porodu. A wizyty miałam domowe od 33 tygodnia co tydzień pózniej 2 razy w tygodniu z powodu wysokiego ciśnienia. No niestety chcemy tu być to jesteśmy skazane na tą służbę zdrowia :)

Limerikowo lubi tę wiadomość

• aniafk Autorytet

Wysłany: 17 października 2014, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobrze, że chociaż jakieś plusy w tej służbie zdrowia mają, tutaj w szpitalu czy w przychodni nikt cię nie potraktuje nie miło. Leżałam w Polsce w szpitalu po poronieniu bo pech chciał, że akurat na urlopie byłam i powiem Wam, że stosunek lekarza do pacjenta to jakiś koszmar i pozostawia wiele wiele do życzenia.

82dopiqvflbgbpkd.png
    1kk0x1hp3dsy5yue.png
  • aniafk Autorytet

Wysłany: 17 października 2014, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poszłam do gp z cholernym kaszlem to dała mi jakiś inhalator ale oczywiście z komentarzem, że w ciąży nic się nie powinno zażywać - jakoś położna proponując szczepionkę nic o tym nie wspomniała.

82dopiqvflbgbpkd.png
    1kk0x1hp3dsy5yue.png
  • patixx Koleżanka

Wysłany: 17 października 2014, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem czy to prawda ale kiedyś obiło mi się o uszy, że takie gp namawia bo ma wyrobić normę narzuconą z góry. Nie wiem jak to jest naprawdę .

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 października 2014, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja szczepiłam się na krztusiec,zero skutków ubocznych oprócz bólu ręki.
    To ważna szczepionka, która chroni jeszcze dziecko do 8 tyg po porodzie, zanim samo nie przyjmie szczepienia. Wg powinny się szczepić kobiety w ciąży, które mają już dzieci szkolne, bo stamtąd wiele chorób przynoszą dzieci. Natomiast w UK jest znaczny odsetek umieralności noworodków właśnie przez krztusiec. Dlatego ja się zdecydowałam, a nie szczepiłam na grypę, bo tej szczepionki nie popieram.
    Ale każdy ma swoje zdanie i może wybierać ;)

Wiecie że Victor od 3 tyg zasypia o 23:00 i budzi się dopiero po 7:00 ? Przespane noce - to jest to !!!

Ap, sprężaj się kobieto :)

Limerikowo, Penelope, Paula55 lubią tę wiadomość

• kambel Autorytet

Wysłany: 17 października 2014, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wow ale masz dobrze :) u nas kaja dopiero od ok tyg budzi się o 12 i wstaje pózniej 5/6 .

relgio4pk3pt9z4w.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 17 października 2014, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ap a Ty nie masz przypadkiem wysokiego cisnienia?
    czesto jest bialko w moczu na wysokie cis wlasnie, nada to spr bo jest w dalszej kolejnosci ryzyko rzucawki ciazowej wtedy

oczyw nikogo nie strasze, same fakty
    ja mialam b wysokie cis po 33tyg i to na lekach i ginka mnie w PL co 2tyg slala na mocz i krew just in case a po 37tyg co tydz

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 października 2014, 12:59

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 17 października 2014, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aniafk wrote:
    Dobrze, że chociaż jakieś plusy w tej służbie zdrowia mają, tutaj w szpitalu czy w przychodni nikt cię nie potraktuje nie miło. Leżałam w Polsce w szpitalu po poronieniu bo pech chciał, że akurat na urlopie byłam i powiem Wam, że stosunek lekarza do pacjenta to jakiś koszmar i pozostawia wiele wiele do życzenia.
    w PL teraz sporo sie zmienilo w szpitalach
    oczyw mozna trafic i na "dziadow" za przeproszeniem
    ja nie mialam swojej poloznej w Poz, a pobyt, fachowa opieke i porod na Polnej b dobrze wspominam z mezem

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • aniafk Autorytet

Wysłany: 17 października 2014, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Limerikowo wrote:
    w PL teraz sporo sie zmienilo w szpitalach
    oczyw mozna trafic i na "dziadow" za przeproszeniem
    ja nie mialam swojej poloznej w Poz, a pobyt, fachowa opieke i porod na Polnej b dobrze wspominam z mezem

Ja poroniłam w lutym tego roku więc jak dla mnie wiele się nie zmieniło :)

82dopiqvflbgbpkd.png
    1kk0x1hp3dsy5yue.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 17 października 2014, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wlasnie ja tez nic nie rozumiem z tych szczepien kobitek w ciazy tu w Irl i w UK jak piszecie
    fakt ciezko z duszacym dzien i noc kaszlem w ciazy ja walczylam mc i to na antybiotykach
    czytalam ksiazke based on true stories "zawolajcie polozna" i ani razu nie bylo o zachorowaniu na krztusiec w ciazy, a tak myslalam ze te szczepienia wynikaja wlasnie z jakiejs wczesniejszej epidemii krztusca na wyspach hmmm

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 października 2014, 13:07

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 17 października 2014, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania to b wspolczuje, ja zaliczylam 2 straty ale w domu
    nie chcialam do szpitala tu choc za 1ym razem myslalam ze poplyne z tym krwotokiem

no ale teraz po leczeniu bawie dzieciatko i jest ok, a Ty sie tez spodziewasz
    MUSI BYC JUZ DOBRZE!

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • aniafk Autorytet

Wysłany: 17 października 2014, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do szczepionki na grypę czy krztusiec to już prędzej bym na grypę się zaszczepiła. Dziwne , że w całej europie tej szczepionki ciężarnym się nie podaje tylko w uk. Na ulotce wyraźnie pisze, że NIE JEST przeznaczona dla osoby dorosłej i niema odpowiednich danych na temat stosowania jej u kobiet w ciąży, nie ma żadnych badań przeprowadzonych na noworodkach i dzieci do pierwszego roku, żeby stwierdzić czy szczepionka ma skutki uboczne czy nie. Tak więc opinie typu "ja się szczepiłam i nic mi nie jest" wiele nie wnoszą bo ważniejsze jest co będzie po urodzeniu dziecka no ale w uk oczywiście badań nie robią :)
    To czy szczepić czy nie to nasza indywidualna sprawa i każdy zrobi jak chce, ale radzę przed szczepieniem ( nie po) przeczytać ulotkę :)
    W statystyki i ulotki a raczej wydruczki ksero od położnych na temat umieralności na krztusiec w uk też bym nie wierzyła :)

82dopiqvflbgbpkd.png
    1kk0x1hp3dsy5yue.png
  • aniafk Autorytet

Wysłany: 17 października 2014, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Limerikowo wrote:
    Ania to b wspolczuje, ja zaliczylam 2 straty ale w domu
    nie chcialam do szpitala tu choc za 1ym razem myslalam ze poplyne z tym krwotokiem

no ale teraz po leczeniu bawie dzieciatko i jest ok, a Ty sie tez spodziewasz
    MUSI BYC JUZ DOBRZE!

Ja nie miałam wyboru, poszłam sobie w pl do szpitala na badanie usg bo czułam jakiś niepokój a oni od razu, że mam zostać itp. Nie znam się na tym, teraz po fakcie już inaczej bym zdecydowała ale tak to jest jak człowiek nieświadomy i niedoświadczony

82dopiqvflbgbpkd.png
    1kk0x1hp3dsy5yue.png
  • ap1526 Autorytet

Wysłany: 17 października 2014, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    właśnie w poniedziałek w szpitalu mi mierzyli i pytają czy ja się leczę na nadciśnienie, się okazało, że mam wysokie, wczoraj też miałam wyższe, a ja zawsze miałam książkowe,
    przez całe życie jak mi mierzyli miałam super, a wysokie tylko w dniu kiedy po porodzie ze szpitala wychodziłam :)
    także troszkę się boję, może dlatego napomknęła o tym wywoływaniu
    poza tym puchnę i czasem krew z nosa pójdzie, na co mąż mówi, że chyba mało normalne :)
    bo powiedziałam, że dla położnej w ciąży to wszystko jest normalne

tu sie w szpitalu dostaje wyprawke?
    wiecie cośo family investments junior?

km5shdge5h821nxg.png
    qb3ckqi1w8eq80rq.png
    j36rxzdv03noids4.png
‹‹ 293 294 295 296 297 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ