Ciąża w Wielkiej Brytanii
-
WIADOMOŚĆ
-
Czesc dziewczyny, dawno do Was nie zagladalam i teraz nie wiem czy zdolam Was nadrobic
Mam nadzieje, ze wszystkie sie dobrze czujecie te w ciazy i te z dzidziami u boku:) Gratulacje dla wszystkich, ktorym nie zdazylam pogratulowac
U nas wszystko po staremu tylko Lili za szybko rosnie
Za dwa tygodnie skonczy 6 miesiecy, nie mowe uwierzyc, ze to tak szybko zlecialo.
Jest bardzo pogodnym dzieckiem, przesypia cale noce, dwa miesiace temu zaczela odmawiac mi cyca, wiec sciagam ponad 0,5l dziennie i dajemy rade. Zaczela BLW i rozne papki warzywne, ale uwielbia jesc sama:) a co tam, ze mama musi wszystko posprzatac.
Zasypia sama, ze smoczkiem tylko ma drzemki w ciagu dnia, a wieczorem taka zmeczona, ze polozy sobie lapki na oczach i zasypia gdziekolwiek. Nigdy jej nie bujalismy. Rano czesto sie budzi i gada a nie placze, naprawde jest kochana. Duzo sie usmiecha i smieje na glos jak ja gilamyUwielbia sie kapac i moglaby tak godzine siedziec we wodzie, nawet zimnej brrr
Pozdrawiamy:)
Limerikowo, ap1526, Plumb80, Zancia28, tyger, aniafk lubią tę wiadomość
-
Hej dziewczyny . Kilka dni mnie nie było a tu o ile naskrobane , ale spokojnie już nadrobiłam
Mnie tez nogi strasznie swedzialy ale nie byłam pewna czy to cholestaZa czy alergia poszłam do gp powiedziałam ze ma mnie zbadać bo moja mama tez miała cholestaZe ze mną w ciąży i wysłała na badanie krwi pózniej je powtórzyli . Plus dostałam krem . Ap weź znajdź na Wikipedii o cholestazie pózniej weź tłumaczenie w innym języku ( mi na tel cieżko spr )
Mychowe - Lilka przesłodkaczas ucieka nieubłaganie szybko a jesCze nie dawno pisałaś nam przebieg porodu
My ostatnio byłyśmy w odwiedzinach u znajomych kaja ich bardzo polubiła . Poświęcali jej prawie 100% uwagi czym ona była zachwycona ( gorzej miałam ja gdy pojechali )
Nam kajka teraz zacZela sie śmiać w głos czasami jak zacznie to mi aż łzy lecą oba domaga sie dalszego żartowania a ja ze śmiechu już nie mogę
mychowe, Limerikowo, Zancia28 lubią tę wiadomość
-
kambel wrote:Limerkowo mam pytanko . Ta moja znajoma równiez chce rodzic w pl . Powiedz mi jak to wyglada od strony urzędowej . Jakie dokumenty potrzebne , co do załatwienia tutaj a co w pl ?bede bardzo wszieczna
mozna rodzic w Pl na europ karte niebieska ubezpieczenia tylko trzeba zalatwic z lekarzem do ktorego sie chodzi i najlepiej by w danym szpitalu tam gdzie chce rodzic pracowal
ja w Irl nic nie zalatwialam, bylam w sysytemie na 2 scany i 2 morfologie czyli prowadzenie ciazy po irl
glowy polozna na macanie brzucha i tracnie czasu sobie nie zawracalam
w Pl w Poz mialam swoja lekarke ktora mi pomogla po 2 stratach i do niej latalam a po 33tyg siedzialam juz w Pl na regularne ok wizyty ginekologiczne z ktg , scanami etc
w Irl mimo klopotow i wysokiego cis debile zakwalifikowali jako low risk pregnancy...no comment
ciaze po swojemu prowadzilam na extra scany i badania TSH sama w Medicusie oraz regulowalam dawke euthoryxuWiadomość wyedytowana przez autora: 24 października 2014, 23:25
-
nick nieaktualnyAp ja też miałam takie silne swędzenia rąk,nóg i te niespokojne nogi.Zrobili mi bad pod kątem cholestazy,ale wszystko ok było. Powodem swędzenia była woda w organizmie.
Przy cholestazie swędzenie się nasila z każdym dniem,kobieta drapie się aż do krwi. Objawem jest też zażółcenie gałek ocznych,bo wątroba siada. Plus nerki.
Zgłoś w GP,niech zrobią bad krwi. Ale myślę że tak jak u mnie będzie to od zbierającej się wody w organizmie.
I głowa do góry Kochana,jesteś już blisko ujrzenia maleństwa. Też w ostatnie 2 tyg przed płakałam,bo byłam już zmęczona ciągłym bólem,do tego hormony. Ale nagroda za to wszystko bezcenna
Pozdrawiam dziewczynyap1526, Limerikowo lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnykambel wrote:Hej dziewczyny . Kilka dni mnie nie było a tu o ile naskrobane , ale spokojnie już nadrobiłam
Mnie tez nogi strasznie swedzialy ale nie byłam pewna czy to cholestaZa czy alergia poszłam do gp powiedziałam ze ma mnie zbadać bo moja mama tez miała cholestaZe ze mną w ciąży i wysłała na badanie krwi pózniej je powtórzyli . Plus dostałam krem . Ap weź znajdź na Wikipedii o cholestazie pózniej weź tłumaczenie w innym języku ( mi na tel cieżko spr )
Mychowe - Lilka przesłodkaczas ucieka nieubłaganie szybko a jesCze nie dawno pisałaś nam przebieg porodu
My ostatnio byłyśmy w odwiedzinach u znajomych kaja ich bardzo polubiła . Poświęcali jej prawie 100% uwagi czym ona była zachwycona ( gorzej miałam ja gdy pojechali )
Nam kajka teraz zacZela sie śmiać w głos czasami jak zacznie to mi aż łzy lecą oba domaga sie dalszego żartowania a ja ze śmiechu już nie mogę
Nam dzisiaj Victor też się śmiał głośno,kiedy go rozśmieszałam. Aż go nagrałam na tel,całe 1,5 minuty śmiechu
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 października 2014, 23:54
ap1526, mychowe lubią tę wiadomość
-
rosną wam te dzieci
czas nam płynie różnie ale chyba tak samo szybko
czuję się taka bezradna dzisiaj,
jeszcze niedawno lekarze mówili, że po pierwszej cesarce dają mi czas do 3 listopada na rozwiązanie naturalne, po terminie cesarka, żeby nie narażać na peknięcie blizny, to samo jeśli poród nie będzie sprawnie przebiegał,
dziś pojechałam na wizytę i pani powiedziała, że w ciągu najbliższych trzech tygodni będę miała u położnej raz w tyg masaż szyjki macicy
mąż pyta, no jak skoro za 9 dni termin,
a ona, że nie szkodzi, musimy pomóc naturalnie, więc tyle by było w trosce o bliznę, można się było spodziewać
zleciła te masaże nie wiedząc co tam w ogóle się dzieje, nikt przez 9 miesięcy w podwozie nie zajrzał, a skurcze bywają często,
w ogóle nie wiem po co jechaliśmy taki kawał na wizytę i się stresowaliśmy, że synka ze szkoły nie zdążymy odebrać, bo to było jedyne co nam powiedziała, nawet mnie nie dotknęła palcem
czopa jakoś nie zauważyłam więc pewnie wciąż siedzi
z mężem zgodnie stwierdziliśmy, że chcemy zapobiec tym wizytom z masażem i się wzięliśmy ostro za wywoływanie "małżeńskie"
ale nie czuję się gotowa
chciałabym mieć już z głowy
jeszcze ta bariera językowa, mam wrażenie, że wolą sobie odpuścić tłumaczenie czegoś i w ogóle się boję że patrzą jak na mnie jak na pasożyta w swoim kraju i starają się nie informować mnie o moich prawach czy przywilejach
w moczu było białko, miały być dokładniejsze wyniki, także wymazu ale cisza totalna
tak na marginesie, z synkiem miałam termin na 3 stycznia, a cesarkę zrobili 13 i tu widzę szykuje się identyczna opcja, bo chcą 13 ciąć w ostatecznościWiadomość wyedytowana przez autora: 25 października 2014, 00:52
Limerikowo lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyap1526 wrote:rosną wam te dzieci
czas nam płynie różnie ale chyba tak samo szybko
czuję się taka bezradna dzisiaj,
jeszcze niedawno lekarze mówili, że po pierwszej cesarce dają mi czas do 3 listopada na rozwiązanie naturalne, po terminie cesarka, żeby nie narażać na peknięcie blizny, to samo jeśli poród nie będzie sprawnie przebiegał,
dziś pojechałam na wizytę i pani powiedziała, że w ciągu najbliższych trzech tygodni będę miała u położnej raz w tyg masaż szyjki macicy
mąż pyta, no jak skoro za 9 dni termin,
a ona, że nie szkodzi, musimy pomóc naturalnie, więc tyle by było w trosce o bliznę, można się było spodziewać
zleciła te masaże nie wiedząc co tam w ogóle się dzieje, nikt przez 9 miesięcy w podwozie nie zajrzał, a skurcze bywają często,
w ogóle nie wiem po co jechaliśmy taki kawał na wizytę i się stresowaliśmy, że synka ze szkoły nie zdążymy odebrać, bo to było jedyne co nam powiedziała, nawet mnie nie dotknęła palcem
czopa jakoś nie zauważyłam więc pewnie wciąż siedzi
z mężem zgodnie stwierdziliśmy, że chcemy zapobiec tym wizytom z masażem i się wzięliśmy ostro za wywoływanie "małżeńskie"
ale nie czuję się gotowa
chciałabym mieć już z głowy
jeszcze ta bariera językowa, mam wrażenie, że wolą sobie odpuścić tłumaczenie czegoś i w ogóle się boję że patrzą jak na mnie jak na pasożyta w swoim kraju i starają się nie informować mnie o moich prawach czy przywilejach
w moczu było białko, miały być dokładniejsze wyniki, także wymazu ale cisza totalna
tak na marginesie, z synkiem miałam termin na 3 stycznia, a cesarkę zrobili 13 i tu widzę szykuje się identyczna opcja, bo chcą 13 ciąć w ostateczności
Wiesz, ja tez musiałam się wykłócić o tą cesarkę. Nie zgadzałam się na masaż szyjki i żądałam rozmowy z lekarzem. Ten zgodził się na cesarkę od razu. Przecież to nie był mój wymysł z lenistwa czy coś. Dwójkę dzieci rodziłam naturalnie, bez znieczuleń. Ale rodząc córkę, było nieciekawie. Ważyła 3980 g i utknęła mi w kanale. Skutkiem tego był ciężki poród, wypychanie dziecka na siłę i mój krwotok plus 21 szwów. To działo się w Pl.
Także wiedząc, że Victor ma być jeszcze większy, twardo uparłam się przy cesarce i nie pozwoliłam na eksperymenty kosztem zdrowia i życia Victora i mojego. I co? Po cc zarówno lekarze, jak i położne stwierdzili jednym chórem - dobrze że miałaś cesarkę, bo dziecko duże i byłyby komplikacje. Victor ważył 4640 g. Dzięki cesarce uniknęliśmy powikłań względem dziecka, chociaż ja i tak miałam krwotok, prawie litr krwi straciłam. Ale dziś wiem, że warto było się kłócić o swoje, bo nie wiadomo jakby się to wszystko skończyło.
ap1526, Limerikowo lubią tę wiadomość
-
a ja nie wiem co dla nas lepsze i to mnie dobija, nie znam rozmiarów małej i nie wiem czy szykuje się ciężki poród, a nóż już mam jakieś rozwarcie, bo ciągle mnie coś tam kłuje, skurcze miewam, muszę pójść na ten masaż, chociaż może zobaczy co i jak tam wygląda
ależ kurna pech, ja jakaś trefna jestem, czemu nie mogę po prostu urodzić, znowu kurna droga przez mękę, teraz obciążona ryzykiem pęknięcia, najpierw nastraszyli raną i zapewnili, że się na tym skupią, a teraz olali
codziennie jakieś skurcze, zlewam je w sensie takim, że czekam, aż przejdą, bo nie liczę na więcej
wkurzają mnie, bo boli dość porządnie, ale kurna za mało żeby cokolwiek
no to wóz czy przewóz, ja pieprzę -
Ja ostatnio w h&m kupiłam fajna czapusie zimowa za 4 f . A w primarku fajne co niektóre
ja na razie jestem bardO zadowolona z f&f
Ap faktycznie dzieci rosną czas ucieka. Mi czasami cieżko uwierzyć ze mamy dzidzie która ma już 5 mcy !
A tak w ogóle mogłybyście polecić jakieś dobre winko najlepiej słodkie / półsłodkie bo mi cieżko ogarnąć sie z tutejszymi winami -
nick nieaktualnyKambel - Victor waży teraz już 8400 g, czyli od porodu do teraz, mając 3.5 miesiąca przybrał 3760 g. Przeważnie dobierał 1 kg na miesiąc, ale teraz od jakiegoś czasu dobiera ok. 700 g na miesiąc, także lekko przystopował. Ale i tak mam co nosić
Na szczęście nie jest przyzwyczajony do noszenia, siedzi w leżaczku, leży na kanapie, albo siedzi na kolanach u nas. Wieczorem kładziemy go do łóżeczka, to po 10 min sam zasypia, a rano jak się obudzi to leży i gada do maskotek
Ap wiem, że już ciężko i te skurcze dobijają. Codziennie masz nadzieję, że to już dziś będzie, a później znowu dupa... Też tak miałam, mały nie chciał wyjść, cesarka była już 2 dni po terminie, a wcześniej dzieci rodziłam przed ( synek 2 dni przed, a córka 5 dni przed ).
ap1526 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnykambel wrote:Ja ostatnio w h&m kupiłam fajna czapusie zimowa za 4 f . A w primarku fajne co niektóre
ja na razie jestem bardO zadowolona z f&f
Ap faktycznie dzieci rosną czas ucieka. Mi czasami cieżko uwierzyć ze mamy dzidzie która ma już 5 mcy !
A tak w ogóle mogłybyście polecić jakieś dobre winko najlepiej słodkie / półsłodkie bo mi cieżko ogarnąć sie z tutejszymi winami
Moje ulubione to białe Martini mniam ,albo Bianco - też słodkie.kambel lubi tę wiadomość