X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Wielkiej Brytanii
Odpowiedz

Ciąża w Wielkiej Brytanii

Oceń ten wątek:
  • Paula55 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2014, 23:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wg zalecen dziecko powinno poznac najpierw smak warzywka a dopiero potem owocow :)
    http://pl.holle.ch/pl_PL/ywno-dla-dzieci/karmienie-dziecka-w-pierwszym-roku-ycia/etapy-odstawiania-dziecka-od-piersi

Ale jak to mowia: kazdy robi jak uwaza :)

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• aniafk Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2014, 00:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula nie jeden poradnik przeczytałam o pierwszych pokarmch i nie spotkałam się nigdy z takimi zaleceniami :) Światowych organizacji zdrowia zalecenia są tylko ogólne i to przede wszystkim zależy od dziecka, matki i jej obserwacji czy zaczynać od owoca czy warzywa . A strona holle jest jedną z 1000 które można w internecie znaleźć i na każdej inne zalecenia :)

82dopiqvflbgbpkd.png
    1kk0x1hp3dsy5yue.png
  • Paula55 Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2014, 00:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dlatego napisalam ze kazdy robi jak uwaza i napisalam nie ZALECA sie. A nie ze nie mozna. To chyba zasadnicza roznica :)

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• Paula55 Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2014, 00:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez czytalam teoche najnowszych publikacji :)

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• aniafk Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2014, 00:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie ja też mowie o zalecaniu, że pierwsze słyszę. Nie wiem jakie ma znaczenie czy nowe czy stare a raczej kto napisał :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2014, 00:10

82dopiqvflbgbpkd.png
    1kk0x1hp3dsy5yue.png
  • Paula55 Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2014, 00:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No wlasnie ze ma. Bo po to sie przeprowadza najnowsze badania zeby rozszezac wiadomosci a nie podpierac sie tym co bylo 10 lat temu.
    Po to jest dostep do rozwoju nauki zeby z niego kozystac a nie stac w miesjcu :)
    Gdyby tak bylo to do dzis wymierali bysmy na cholere, gruzlice czy inne dziadostwa.
    Ale to temat na inna dyspusje,
    Tymczasem zostawiam kazdej mamie wolny wybor :)

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• aniafk Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2014, 00:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak i w przeciągu 5 lat odkryli, że nie jabłko a marchewka ma być pierwszym pokarmem :-D

82dopiqvflbgbpkd.png
    1kk0x1hp3dsy5yue.png
  • aniafk Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2014, 00:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja myślę, że każda mama przed wprowadzeniem stałych pokarmów sięgnie po poradnik dobrego autorstwa a nie internetowy bubel :)

82dopiqvflbgbpkd.png
    1kk0x1hp3dsy5yue.png
  • Paula55 Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2014, 00:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hahaha, chyba nie rozumiesz do konca o co mi chodzi.
    Wied napisze prosto jak przyslowiowej "krowie na granicy"
    Chodzi tu jedynie o zalecenie ze dzieci szybciej podlapuja slodkawy i bardziej intensywny smak owocu niz warzywka.
    I jesli dzecko rozsmakuje sie w owocach moze potem nie chcec tak chwtnie warzyw ktore sa bardziej mdle w smaku, ot i cala filozofia.
    A link ktory podeslalam jest tylko przykladem jednym z wielu bo wybacz ale nie bede w chwili obecnej kserowac ci publikacji z poradnikow gdyz zyjemy w XXI wieku i dobie internetu :)

A tymczasem nie bede sie spierac bo i po co? Ty dasz jabuszko a ja marchewke :) kazdy bedzie happy :)

Limerikowo, Krysti lubią tę wiadomość

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• aniafk Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2014, 00:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale właśnie te smaki to jakieś wyszukane fanaberie ponieważ w żadnym poradniku niema słowa o tym. Natomiast wiele jest o tym, że to zależy od dziecka i matki co będzie pierwsze :)
    Logiczne jest, że każdy zrobi jak uważa. Ja nie miałam najmniejszych problemów z wprowadzaniem warzyw po jabłku w dodatku moje dziecko jest nielicznym 5 latkiem które je warzywa :) a Ty jeszcze chyba nie wprowadzałas pokarmów stałych.

82dopiqvflbgbpkd.png
    1kk0x1hp3dsy5yue.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2014, 00:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moim skromnym zd cos w smakach jednak jest, nawet u baby
    w koncu maja kubki smakowe na jezyczku

prosty przyklad ze moja mala na dokarmianiu kilku mlek w szpitalu nie chciala pic jak nuk czy nan, za to rozsmakowala sie w enfamilu, potem super nim pachniala jak dla nas
    pielegniarki w szpitalu smialy sie, ze amerykanski enfamil jest najslodszy i dlatego dzieci lubia plus ze mala wiec co dobre

u nas jednak na rozszerzaniu diety bylo calkiem odwrotnie
    jablko be, marchew be czy ugotowane czy surowe a dopiero soczek z jablka i marchwi podpasowal
    za to wcina puree z gotowanej marchwi i ziemniaczka z lyzeczka oleju ze ho ho uszy sie trzesa lub marchew i cukinia
    banana tez nie lubi, przemycam ciut juz teraz z jablkiem

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2014, 00:58

Paula55, Krysti lubią tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2014, 01:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a propos 5 latkow to moja bratanica jest niestety nauczona ze warzywa sa be
    tylko miesko by jadla, klopotem jest namowic ja, by sprobowala choc troche warzyw z obiadem, a jak sprobuje to od razu wypluje, bo juz pare x z nia to przerabialam
    mysle ze duzo zalezy od rodzicow i wspolnych posilkow

Krysti lubi tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • aniafk Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2014, 01:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dlatego mówię, że tak naprawdę to co będzie pierwsze zależy od dziecka, matki i jej obserwacji i to są zalecenia. Ja karmiłam piersią i dostarczalam dziecku tysiące smaków w tym słodkie bo nie odmawiałam sobie niczego, oczywiście w granicach rozsądku i tak po słodkim mleku nie było problemu z karmieniem jak zmieniłam jadłospis na neutralny. Logiczne, że dziecko kubki smakowe ma :) ale równie dobrze te kubki mogą bardziej tolerować potrawy neutralne niż słodkie i nic do rzeczy niema co podamy pierwsze :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2014, 01:09

82dopiqvflbgbpkd.png
    1kk0x1hp3dsy5yue.png
  • aniafk Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2014, 01:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj syn woli warzywa niż owoce, lubi rzeczy których ja i mąż nie trawimy. Np kasze gryczana i fasolkę szparagowa potrafi jeść bez opamiętania. Mięso zerny tez jest. Właściwie to nie wiem od czego to zależy, bo kasze wszelkiego rodzaju to chyba po babci ma a widzi się z nią dwa razy w roku.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2014, 01:10

Krysti, Limerikowo lubią tę wiadomość

82dopiqvflbgbpkd.png
    1kk0x1hp3dsy5yue.png
  • Paula55 Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2014, 03:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dlatego ja caly czas tluke co jest ZALECANE a nie to ze masz podac jablko czy marchewke.
    Czy to tak ciezko bylo przyswoic?? :)

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 listopada 2014, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Penelope wrote:
    Dziewczyny, a macie jakąś listę co trzeba w UK spakować do szpitala dla dziecka i siebie? włącznie z ubrankami, kosmetykami, pieluchami, ubrankami itp. itd. Wszystko co może przyjść do głowy. Please?

Dla dziecka Pampersy plus zwykłe pieluchy na porodówkę do wytarcia dziecka i później czyste na pobyt. Do tego ubranka. Tylko nie bierz za dużo,bo szybko wraca się do domu. Zawsze może mąż coś dowieźć. Czapeczkę niekoniecznie,bo gorąco na oddziale. Do tego kulki z waty do przemywania pupci dziecka. Dostaniesz pojemniczek z wodą i do tego te waciki muszą być. Mleko w razie czego mój szpital dawał dzieciom,widziałam ak przynosili dokarmianym dzieciom i pytali tylko matek jakiej firmy przynieść.
    Dla Ciebie koszule,przybory kosmetyczne,coś pod prysznic. U nas dawali podkłady na łóżko i podpaski dla kobiet. Warto zabrać poduszkę do karmienia.
    A na porodówkę ręcznik mały do twarzy,możesz wziąć swoją poduszkę,skarpetki ciepłe,coś do picia,przekąski dla Ciebie i męża. Możesz zabrać własną muzykę,świece,olejki zapachowe. Oni tutaj są otwarci na wszystko.
    Myślę że dziewczyny podpowiedzą jeszcze coś,co ja pominęłam. Ja miałam cesarkę,także 3 dni w szpitalu byłam i szczerze miałam za ddużo rzeczy.

Limerikowo, Penelope lubią tę wiadomość

• aniafk Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2014, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Te warzywa to może są zalecane a zaleca je tylko internet :):) gdzie wyczytać można różne bzdury.

Właśnie przypomniały mi się te kulki z waty. Ja akurat tego nie brałam, chyba nie wiedziałam ,że trzeba ale wiem, że się tego używało. Miałam duży ręcznik bo godzine po porodzie siup pod prysznic. Mleko dosdostałam- pytali jakiś marki. Ubrań prawie wcale dla dziecka, coś na wyjście. Leżałam dobę. Nie pamiętam czy miałam listę od położnej. Kiedy się ją dostaje? To się upomne

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2014, 10:56

Penelope lubi tę wiadomość

82dopiqvflbgbpkd.png
    1kk0x1hp3dsy5yue.png
  • Paula55 Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2014, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak na koniec bo noe chce mi sie nikogo przekonywac poza tym rybka mnie kto co daje swoejmu dziecku.
    To sa najnowsze wytyczne i PORADNIK zywenia dla dzieci do 1 r.z :)
    Mozna sobie smialo poczytac bo to nie byle co :)

http://pediatria.mp.pl/zywienie/show.html?id=110020

Milego dnia :)

Limerikowo, Krysti, Zancia28 lubią tę wiadomość

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 listopada 2014, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dostałam taką listę na przedostatniej wizycie,czyli ok. 2 tyg przed porodem.

aniafk, Penelope lubią tę wiadomość

• aniafk Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2014, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula55 wrote:
    Tak na koniec bo noe chce mi sie nikogo przekonywac poza tym rybka mnie kto co daje swoejmu dziecku.
    To sa najnowsze wytyczne i PORADNIK zywenia dla dzieci do 1 r.z :)
    Mozna sobie smialo poczytac bo to nie byle co :)

http://pediatria.mp.pl/zywienie/show.html?id=110020

Milego dnia :)

Po pierwsze: poradnik niema nic wspólnego z who.
    Po drugie - piszę, że podawałam dziecku jako pierwszy pokarm jabłko a Ty wyskakujesz, że akurat tego się nie zaleca; właśnie, że zaleca się jako pierwsze pokarmy podawać marchewkę, jabłko , dynię, ziemniak etc.
    Schemat żywienia dzieci w 1. roku życia ma charakter orientacyjny, dlatego należy obserwować dziecko a nie sugerować się poradnikami ( gdzie w każdym piszą co innego) . Jeżeli już tak upierasz się przy tej marchewce to należało by napisać " zaleca się podawanie warzyw jako pierwsze a nie , że nie zaleca się podawanie owoców bo to bzdury!" Powodzenia w karmieniu marchewkami życzę ;)

82dopiqvflbgbpkd.png
    1kk0x1hp3dsy5yue.png
‹‹ 308 309 310 311 312 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ