X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Wielkiej Brytanii
Odpowiedz

Ciąża w Wielkiej Brytanii

Oceń ten wątek:
  • Penelope Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2014, 23:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ap, Tiul na rolce kupowałam za niecałe dwa funty (25 metrów) (starczy na 5 pomponów) na Ebayu, tasiemkę i tyle. wykonanie jednego to 3 minuty i każdy może je zrobić niezależnie czy ma umiejętności czy nie! Skorzystałam z filmu na YouTube, tak zabijam nudę:

https://www.youtube.com/watch?v=tpK87hmjMbo

Limerikowo, ap1526, Zancia28 lubią tę wiadomość

34bwyx8dpc6f9ojv.png
  • Penelope Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2014, 23:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to kurujcie się dziewczyny i szybko do zdrowia wracajcie.
    Zancia28 wrote:
    Hej dziewczynyu nas grypa zoladkowa panuje ja od 2 dni z miska w łóżku lerze

Zancia28 lubi tę wiadomość

34bwyx8dpc6f9ojv.png
  • kambel Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2014, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny :) ja tylko na momencik . My w Polsce na urlopie więc nadrobie wszystko jak wróce już do domku.
    Tu miestety siedzimy w domu bo katarek nie przeszedł i zaczął wchodzić na oskrzela ,więc kaja na antybiotyku.w niedziele mamy chrzciny :)
    wczoraj się obudziłąm i było biało (szok! :)) i niestety jest dość zimno :)
    Mam nadzieję że u was wszystko dobrze .pozdrawiamy :)

Limerikowo, ap1526, aniafk, Penelope, Plumb80 lubią tę wiadomość

relgio4pk3pt9z4w.png
  • ap1526 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2014, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    łee u nas nie ma śniegu :( już dwa lata sie ze śniegiem mijam i mi się marzą białe święta

wczoraj wyszłam :) do znajomych, sukienke przywdziałam hehe, oko malnęłam, odżyłam

te pomponiki urocze,małej do pokoju porobie :D ja to lubię takie manualne, aż szok, że wcześniej tego nigdzie nie widziałam :D
    o chrzcinach jeszcze nie myślę, tyle na głowie teraz, muszę zaczekać, ale zrobimy w UK z pewnością
    Kambel prosimy o fotki małej księżniczki z wielkiego dnia
    od poniedziałku zostaję sama z raną i cewnikiem ;/ mąż do pracy wraca, a my musimy szkołę i wsio ogarnąć, ale śmigam już nieźle nawet :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2014, 13:57

aniafk, Penelope lubią tę wiadomość

km5shdge5h821nxg.png
    qb3ckqi1w8eq80rq.png
    j36rxzdv03noids4.png
  • aniafk Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2014, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak czytam o rejestracji Julii Anny i myślę sobie - niezły pomysł też dam Anna na drugie ( zawsze mi się podobało) i za chwilę olśnienie - przecież będzę mieć syna :D
    Piotrek ma jedno imię i Adamowi też nie będę drugiego nadawać , żeby zaś kłótni nie było :)
    Na cytologię po porodzie dostałam wezwanie po 6 tygodniach - i nawet wtedy nie czułam się jakoś super komfortowo.
    Siedzenie w domu uruchamia wenę twórczą :D Ja kołyskę mam już pomalowaną, w poniedziałek przyjdą materiały i szyć będę wyposażenie, rożek żeby do kompletu był. Nawet myślę żeby czapeczkę zimową uszyć bo tutaj hełmy sprzedają , ciężko znaleźć rozmiar newborn który nie = się 0-3 .
    Heheh ja jeszcze dziecko w drodze a już chrzest planuje. Kościoły obdzwaniam u siebie w Polsce bo w Wielkanoc chcę i nie akceptuję żadnego innego terminu.
    OOo śnieg ... też bym chciała, tęsknie bardzo za białą zimą ale patrząc na długoterminowe pogody to w tym roku już nie spadnie :(
    Kambel zrób nam chociaż foto :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2014, 14:50

ap1526, Penelope, kambel, Plumb80 lubią tę wiadomość

82dopiqvflbgbpkd.png
    1kk0x1hp3dsy5yue.png
  • kambel Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2014, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no w koncu nadrobiłam . Kaja spi ,reszta rodziny w łóżku to sobie kompa odpaliłam i tak czytam .

u nas kaja miała 9pkt w skali apgar (ale nie wiem w czym odjeli ) zmierzyli ja dość pózno jak miała do szpiutala isc przez ta głowkę to wtedy hv nadrobiła wszystkie zaległości bo stwierdziła ze jej kolezanki robią to w 6 tyg (u nas chyba był 4)

ap-cytologie dopiero 3 mies po porodzie . ja miałam tez apoitment i jak poszłam okazalo sie ze musze odczekac a tam skad sa wysyłane listy oni nie maja info o ciazach itp.

Z lekami to faktycznie tutaj tego multum . jak dostałam recepte to w aptece usłyszałam 110 zł poprosze (że co ??? ) antybiotyk ,krople do nosa .flegamina i jeszcze jakies krople, a to osłonka jeszcze .... pierwszy raz tyle na raz a jakie zdziwienie lekarza jak usłyszała ze kaja pierwszy raz chora .

ja załatwiłam od reki chrzest. oczywiście trzeba ślub wziąć ,oświadczenie że sie pobierzemy (najlepeiej jak najszybciej oni problemu robic nie beda ) , dobrze że zapytałam ile kosztuje teraz chrzest (myślałam ze co łaska ) a tu 200 zł ! a za ślub ponoć 500 . i to własnie jest ich "problemów nie będziemy robić " :)

Penelope, aniafk, Zancia28 lubią tę wiadomość

relgio4pk3pt9z4w.png
  • Penelope Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2014, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kambel, To i tak mało, ja zapłaciłam 1000 zł w lutym tamtego roku, i nie było absolutnie możliwości negocjacji.

A poza tym co do chrztu, według prawa kanonicznego Ksiądz nie ma prawa żądać pisemnego oświadczenia o tym że zamierzacie wziąć ślub, jedynie oświadczenie że wychowacie dziecko w wierze katolickiej.

"Jeśli rodzice żyją w związku cywilnym lub konkubinacie i z powodu przeszkód kanonicznych nie mogą zawrzeć małżeństwa, dziecko należy ochrzcić. Jednak w takim przypadku należy odebrać na piśmie oświadczenie rodziców, że zobowiązują się wychować dziecko w wierze katolickiej.
    Jeśli rodzice żyją w związku cywilnym lub konkubinacie, a nie mają przeszkód kanonicznych do zawarcia małżeństwa, należy starać się o doprowadzenie rodziców dziecka do zawarcia małżeństwa przed chrztem. Musi to jednak odbyć się w taki sposób, by nie było przymusu do zawarcia małżeństwa (kan. 1103). Zatem nigdy nie należy żądać od rodziców oświadczenia na piśmie, że zobowiązują się do zawarcia małżeństwa, traktując takie zobowiązanie, jako warunek udzielenia chrztu. Zawsze należy mieć przed oczyma stałe nauczanie Kościoła o tym, że chrzest jest sakramentem koniecznym do zbawienia. Dlatego nigdy nie należy uzależniać udzielenia tego sakramentu dziecku od ślubu kościelnego rodziców.
    W przypadku odmowy zawarcia małżeństwa - mimo delikatnej namowy - dziecko należy ochrzcić. W takim wypadku należy odebrać na piśmie oświadczenie rodziców, że zobowiązują się wychować dziecko w wierze katolickiej i dodatkowo osobnego oświadczenia rodziców chrzestnych dziecka, że zobowiązują się uczynić wszystko i dopilnować, by dziecko zostało wychowane w wierze katolickiej.
    Jeżeli natomiast nie ma zupełnie nadziei na wychowanie dziecka w wierze katolickiej, należy odłożyć udzielenie sakramentu, wyjaśniając rodzicom przyczynę takiej decyzji (kan. 868 § 1, n. 2). Sytuacja taka w naszych warunkach należy do rzadkości, dlatego przed podjęciem takiej decyzji duszpasterz zawsze skonsultuje ją z Kurią Metropolitalną."

Miłego pobytu w Polsce :)
    kambel wrote:
    ja załatwiłam od reki chrzest. oczywiście trzeba ślub wziąć ,oświadczenie że sie pobierzemy (najlepeiej jak najszybciej oni problemu robic nie beda ) , dobrze że zapytałam ile kosztuje teraz chrzest (myślałam ze co łaska ) a tu 200 zł ! a za ślub ponoć 500 . i to własnie jest ich "problemów nie będziemy robić " :)

ap1526, aniafk lubią tę wiadomość

34bwyx8dpc6f9ojv.png
  • aniafk Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2014, 00:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie co, chodzę do kościoła w każdą niedzielę, zabieram dziecko i męża, ba nawet do komunii przystępuje. Nie mam nic do tej instytucji, zresztą nie chodzę tam dla nich, ale nic mnie tak nie wqrwia jak opłaty za coś co powinno być za darmo. Jak można pobierać opłaty za chrzest czy ślub. Nosz kurna a jak ktoś niema? Juz nie wspomnę o pogrzebie. Nam na ślub krzyknęli co łaska jeśli chcemy ale u mojego męża w parafii za odpis aktu chrztu 100zl zaśpiewał. Do dzisiaj żałuję ,że nie powiedzieliśmy mu że nie mamy.
    Co do chrztu to ja trochę spanikowlam jak przeczytałam na stronach internetowych ze we wszystkich 3 kościołach w moim mieście chrzty są w 2 i 4 niedziele miesiąca a my będziemy w pierwszą. To będzie akurat Wielkanoc i chciałabym właśnie na mszy w niedziele zrobić chrzest, ale muszę być pewna że go zrobią bo zaś lokal trzeba wynająć a w Wielkanoc śluby lubią dawać wiec może być kocioł.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2014, 00:12

ap1526 lubi tę wiadomość

82dopiqvflbgbpkd.png
    1kk0x1hp3dsy5yue.png
  • ap1526 Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2014, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    107e4b4850b1b42cmed.jpg
    pierwszy spacerek ciocie :)!

a tak Niunia robi prawie zawsze gdy pije mleczko :D chyba żeby nikt nie przeszkadzał

c780b70e8c4a3bb5med.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 listopada 2014, 21:22

kambel, Limerikowo, Penelope, aniafk, Zancia28, Plumb80 lubią tę wiadomość

km5shdge5h821nxg.png
    qb3ckqi1w8eq80rq.png
    j36rxzdv03noids4.png
  • ap1526 Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2014, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a pamiętacie moses basket? zobaczcie jaki dla niej jest duży :D

95fd08d5d88259fcmed.jpg

kambel, Limerikowo, Penelope, Zancia28, Plumb80 lubią tę wiadomość

km5shdge5h821nxg.png
    qb3ckqi1w8eq80rq.png
    j36rxzdv03noids4.png
  • ap1526 Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2014, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mnie do chrztu ksiądz powiedział
    "tyle ile dziecko kochacie"...
    no to powiedziałam, ze mnie nie stać :)
    stanęło na stówce
    zdzierają gnoje, jak powiedziałam, że bez ślubu, bo nie ma kasy to powiedział, że do ślubu nie trzeba mieć kasy, a sami biorą więcej niż za obrączki np :) szkoda słów

jak tam brzuszki? :D

km5shdge5h821nxg.png
    qb3ckqi1w8eq80rq.png
    j36rxzdv03noids4.png
  • kambel Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2014, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    428b6742cdb0b611med.jpg
    i z ko sciółka :)
    412f2dfb304db778med.jpg

a na koniec takie porównanie ( ja zdjęcie ze Świąt Bożego Narodzenia to pewnie z miesiąc starsza niż Kaja)
    2bbed9221f63d939med.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 listopada 2014, 22:04

ap1526, Limerikowo, Penelope, aniafk, Zancia28, Plumb80 lubią tę wiadomość

relgio4pk3pt9z4w.png
  • kambel Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2014, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ap - oj Julka będzie miała charakterek :) znajoma kiedyś mówiła że syn tak samo pokazuje podczas jedzenia .
    W ogóle jak sobie słodziutko śpi :) poczekaj z 2/3 mce to moses basket będzie za mały :P

Ja też do kościoła nic nie mam ,ale opłaty maja masakryczne . Ksiądz co do ślubu powiedział że nie musze robić dużego młodzi pluś świadkowie i starczy ,a ja że nie bo to raz na całe życie .
    Ale pochwalę msza bardzo ładnie poprowadzona . oczywiście msza dla dzieci a 3/4 to stare baby . Wszyscy ze wsi to jakby mogli to oczami zdjęcia obili aby później mogli obgadać tym bardziej że sama bez męża :]] Brat stał z tyłu to tylko komentarze słyszał " ja ich nie znam , skąd oni są "
    Śmiać mi się chce tylko ,a niech se gadają :D

relgio4pk3pt9z4w.png
  • ap1526 Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2014, 22:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    haha ale podobna do Ciebie :) Kaja duża już jest, jeeeny :)

hehe no rośnie mi mała, bo od porodu już pół kilograma :D

oj tak babuleńki lubią takie wydarzenia :) będą miały tydzień rozrywki zanim przemielą temat i wszystkie kreacje i relacje :)

km5shdge5h821nxg.png
    qb3ckqi1w8eq80rq.png
    j36rxzdv03noids4.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2014, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ap taka mala a juz palucha pokazuje :--)) no no co to bedzioe dalej ;--))
    oczyw zartuje byly takie momenty ze u nas palucha tez pokazywala, musi to byc jakis znak lub paluchowy trik niemowlecy

Kambel rzeczywiscie Ty i mala kubek w kubek podobne do siebie jak mama i corka, u nas bardziej mala do meza choc do mamy z przodu podobna jak nic ha ha ha

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 listopada 2014, 23:02

ap1526, Zancia28 lubią tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2014, 23:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja tam na oplaty koscielne nie narzekalam, na ten wydatek bylismy przygotowani by i my i ksiadz, all byli zadowoleni
    wiadomo ze tych slubow to jeszcze maja ale chrztow to juz malo raczej
    ewenement takie wydarzenie

no a ze babki plotkuja to tak jest, u nas mama zawsze sie smiala ze sp babcia to all newsy zawsze wiedziala z 4tys miasteczka i okolic

Zancia28 lubi tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • aniafk Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2014, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kambel bardzo podobna, mój syn to kropla w krople tatuś - jakby nie mój. Też mają takie zdjęcie porównawcze. Czasami jak idą gdzieś razem to obcy ludzie zaczepiają i mówią, że identyczni są :)

Ap jaki rozmiar masz pierwszych ciuszków? Chodzi mi o śpioszki do spania. Czy to jest 0-3 czy new born?

Limerikowo to nie chodzi o przygotowanie do wydatku, bo takie czasy mamy, że wiadome bulić trzeba ale o fakt, że te sakramenty powinny być za darmo.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2014, 18:18

82dopiqvflbgbpkd.png
    1kk0x1hp3dsy5yue.png
  • kambel Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2014, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najlepsze że każdy w niej męża widzi :)
    Moja siostra kiedyś też córkę porównywała ze soba i mężem to wszyscy we 3 wyglądali identycznie :)

Ania - za coś muszą te samochody kupować :)
    u nas ostatnio (no może nie aż tak ostatnio) 3 babcie zapisały księdzu swoje mieszkania bo nie miały rodziny ( a nasze wioski w koło są bardzo religijne ) i otóż tan ksiądz wynajmuje te mieszkania ,więc kasiorka się kręci ,sam dodatkowo wybudował dom ogromny (tylko dla niego) . Więc stwierdzam że dobry biznes bycie księdzem :D:D

aniafk lubi tę wiadomość

relgio4pk3pt9z4w.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2014, 00:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania no racja, czasy takie ze i slonce nie swieci za darmo he he i tak jak piszesz nada bulic

badz co badz moze i sakramenty za darmo sa, ale juz usluga ksiedza nie, bo przeciez parafia utrzymuje sie z datkow parafian, normalka

aniafk, Krysti lubią tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • aniafk Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2014, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Limerikowo wrote:
    Ania no racja, czasy takie ze i slonce nie swieci za darmo he he i tak jak piszesz nada bulic

To już wiem dlaczego się mówi , że "biednemu to wiatr w oczy zawsze .." :D

82dopiqvflbgbpkd.png
    1kk0x1hp3dsy5yue.png
‹‹ 311 312 313 314 315 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ